Skocz do zawartości

Jak ukryć kanały

Aneta_

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Właśnie kończą mi instalować wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Poradźcie jak ukryć te srebrne rury w salonie!!!!! Nie chcę obniżać sufitu w całym pomieszczeniu, chcę połączyć zabudowę z oświetleniem. Pochwalcie się swoimi rozwiązaniami, proszę! icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Witam!
Właśnie kończą mi instalować wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Poradźcie jak ukryć te srebrne rury w salonie!!!!! Nie chcę obniżać sufitu w całym pomieszczeniu, chcę połączyć zabudowę z oświetleniem. Pochwalcie się swoimi rozwiązaniami, proszę! icon_biggrin.gif

a czy możesz podać koszt takiej instalacji i dla jakiego domku ?? - oczywiście jeśli to nie tajemnica icon_smile.gif
ja mam 130m2 parterowy z poddaszem użytkowym - czy jest szansa zmieścić się w 10 tys zł za kompletną instalację ???

co do zabudowy to indywidualna sprawa - trzebaby zobaczyć to na żywo i jakoś indywidualnie zaprojektować efektowny sposób zabudowy kanałów i połączenia tego z oswietleniem - ograniczeniem jest tylko fantazja i zasobność portwela icon_smile.gif
pozdrawiam
Napisano
ok 17 tys dla powierzchni ok 170m2pow użytkowej, główna cena to rekuperator-i jest zależna od wydajności ipoziomu hałasu.
Oczywiście, że aranżacja zabudowy zależy od wyobrażni i możliwosci, ale chodzi mi o jakąś początkową bazę, te rury nie sa małe- średnice do 25 cm, a nie chce obniżać całego pomieszczenia- obecnie wyjściowo mam ok 280 cm.
Napisano

My mamy wstępną ofertę na 14 tysiecy za 140 metrów (parter i poddasze).
A jeśli chodzi o ukrycie rur w salonie mam ten sam problem, ale znalazłam rozwiązanie: w salonie mamy reprezentacyjne schody z wejściem na poddasze i w miejscu klatki schodowej mamy obniżony sufit o jakieś 25 cm na 20 szerokości. Po prostu poszerzymy go o kolejne kilkanaście centymentrów, zakończymy jakoś fantazyjnie z ciekawym oświetleniem halogenowym. Na początku jak dowiedziałam się, że muszę obniżyć sufit żeby ukryć przewody byłam przerażona bo byliśmy już po zalaniu stropu a tez mamy wysokość tylko 286 cm.
Napisano
Dlatego o instalacjach trzeba myśleć na etapie projektu icon_sad.gif Może rury da się też umieścić na styku ściany i sufitu i osłonić obudową. Na tym można już robić co się chce. na pewno te twoje kanały mają aż 25 cm średnicy?
Ewentualnie można też zamiast kanałów okrągłych zastosować prostokątne, obudowa będzie niska.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
A wracając do do pierwotnego pytania... Nie napisałaś, gdzie te rury? Jeśli przy brzegach pomieszczenia (pod sufitem), to można wykonać obudowę z płyt g-k wokół całego pomieszczenia (rodzaj gzymsu), a w dodatku umieścić w nich halogenki. Dzięki temu nie obniżysz sufitu icon_smile.gif
Napisano
No właśnie, jak są prowadzone rury? Bo jeśli skosem przez środek salonu, to bez sufitu podwieszanego się nie obejdzie... Najrozsądniejsze wydaje się prowadzenie na styku ściana-sufit. A te prostokątne kanały to też niezła myśl, tyle że przepływ trochę gorszy. Rury masz izolowane?
Napisano
Ta wysokość pomieszczeń 2,86 to jest bardzo dużo, nie macie na co narzekać nawet jeśli trzeba będzie obniżyć sufit.
Nie wiem jak bardzo duże pomieszczenia macie, ale czasmi jak jest mniejsze warto mieć mniejszą wysokość sufitu bo wtedy się robi przytulniejsze pomieszczenie i nie ma się wrażenia studni.
Zabudowa kanałów to nie jest taki miód nawet jak na etapie projektowania się przewidzi pewne sprawy, to jest ten właśnie minus wentylacji mechanicznej:((
Najlepiej kanały prowadzić przy samej ścianie, nie środkiem i w miarę robić prostokątne zabudowy chyba że ktoś ma pomieszczenia zaokrąglone to wtedy pasują łuki. Inaczej wprowadza się wizualny chaos, tak przynajmniej twierdzi moja koleżanka projektantka wnętrz. Acha, twierdzi jeszcze że w takiej zabudowie można zrobić jakieś fajne dyskretne oświetlenie i pozbyć się steorotypowach rozwiązań czyli żyrandolu na środku pokoju.
Napisano
Kingaj ma rację, tyle że to raczej w małych pomieszczeniach z wysokim sufitem robi się studnia. Mieszkałem 20 lat w starej kamienicy, gdzie do sufitu było ponad 3,5 m. Wyobraźcie sobie tam małe wc (oddzielne) przy łazience...
  • 7 miesiące temu...
Gość stach
Napisano
Cytat

Panie T.B. odwagi niech pan napisze konkretnie! icon_smile.gif Co i jak?

Jak napisze, to straci paruset klientów z ewentualnych paru tysięcy przyszłych instalacji icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Jak napisze, to straci paruset klientów z ewentualnych paru tysięcy przyszłych instalacji icon_biggrin.gif

To akurat rozumiem, ale rąbka tajemnicy można przecież uchylić icon_smile.gif
Napisano
Cytat

W sumie o tym nie pomyślałem! Racja! Proponuję zatem samodzielne myślenie icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Jeśli ktoś myśli wcześniej o instalacji reku to kanały można puścić po podłodze piętra i zrobić przebitke przez strop.
Są to kanały ocynk płaskie i na to wylewka.
Napisano
Cytat

Ależ kochani... jakie obniżanie sufitu? Skąd wy instalatorów bierzecie! Nie opuszcza sie sufitów ani na milimetr! Na parę tysięcy instalacji nie było takiej potrzeby!

W zwiazku z tym ze parę tysiecy zdowolonych klientów milczy to ja mam takie zdjęcie:
0f3f989ab15a37dfmed.jpg

Kanały biegną w warstwie ocieplenia na stropie. Potem zostaną przykryte wylewką.
Napisano
Cytat

Cytat

W zwiazku z tym ze parę tysiecy zdowolonych klientów milczy to ja mam takie zdjęcie

No i pareset zleceń odleciało icon_wink.gif
Ale za to jako jeden z niewielu dałeś się namówić na "niecentralne" ogrzewanie icon_lol.gif .
Napisano
Cytat

Ale za to jako jeden z niewielu dałeś się namówić na "niecentralne" ogrzewanie icon_lol.gif .

A rzeczony (TB) jakiś czas nawet podpierał sie jego wypowiedziami - bez jego zgody i oczywiście na opak.
Napisano
Cytat

A rzeczony (TB) jakiś czas nawet podpierał sie jego wypowiedziami - bez jego zgody i oczywiście na opak.

Oj przestań. Toć to zaszczyt dla mnie... Cytowano mnie jako klasyka... icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

W zwiazku z tym ze parę tysiecy zdowolonych klientów milczy to ja mam takie zdjęcie:
0f3f989ab15a37dfmed.jpg

Kanały biegną w warstwie ocieplenia na stropie. Potem zostaną przykryte wylewką.

Witaj, Coulignon,

jaki jest mniejszy wymiar kanałów? 5,5cm?
Napisano
Cytat

A czy na ścianie ocieplałeś kanały? Czy tylko tynkowałeś?

Przypuszczam, że ocieplenie jest od zewnątrz, a od wewnątrz wszystko zostanie przykryte stelażem i płytą KG. Ew. w pustkę pójdzie 5cm styropianu albo wełna.

Stąd też moje pytanie o mniejszy wymiar, bo mam podobną ściankę kolankową i planuję od środka dołożyć 5cm styropianu kryjąc kable i kanały - albo wełnę, co teraz przyszło mi do głowy. icon_smile.gif
Napisano
Cytat

A czy na ścianie ocieplałeś kanały? Czy tylko tynkowałeś?

Eeeeee.....

Trochę mi się nie chciało kuć w tych ścianach i kanały zostały zabudowane płytą KG.
Napisano
Cytat

Jeśli ktoś myśli wcześniej o instalacji reku to kanały można puścić po podłodze piętra i zrobić przebitke przez strop.
Są to kanały ocynk płaskie i na to wylewka.

wszystko fajnie tylko nie przy ogrzewaniu podłogowym
Napisano
Cytat

styropian i kanały (górna płaszczyzna) tworzą płaską powierzchnię. jedyne zmartwienie to ze podłogówka będzie grzać kanały.

ale podłogówka też ma swój systemowy styropian (jedna z opcji) więc bezpośrednio nie grzeje tych kanałów. Poza tym czy rzeczywiście 35 stopni czynnika w podłogówce może zaszkodzić takim kanałom? wydaj mi się że nie bardzo
Napisano
Ja i tak planowałem sufity podwieszane od samego początku...
  • 3 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Retro telefon do Pani i myślę że wcześniejszy przyjazd i późniejszy wyjazd są opcją do załatwienia .
    • Często tak robiłem z powodzeniem.
    • Żelbetex to betoniarnia oferująca beton przeznaczony do różnego rodzaju prac budowlanych - od mniejszych realizacji po większe inwestycje. Firma zapewnia sprawną realizację zamówień oraz terminowe dostawy betonu zgodnie z ustaleniami. Oferta kierowana jest zarówno do firm budowlanych, jak i klientów indywidualnych poszukujących solidnego materiału do budowy domu, fundamentów czy innych elementów konstrukcyjnych. Betoniarnia Żelbetex stawia na jakość, powtarzalność oraz profesjonalną obsługę na każdym etapie współpracy. Szczegóły oferty oraz możliwość realizacji zamówień dostępne są po bezpośrednim kontakcie z firmą.
    • Czy te okna mają regulację zima/lato? Jeśli tak to w jakiej są teraz pozycji? Producent okien Oknoplast (chyba). Z lewej strony jest kreska (jakby nie było widać).
    • Stale słyszymy o rachunkach grozy i jak by tego było mało, to na pompiarzy spadło kolejne nieszczęście, tym razem są to wysokie mandaty za hałas.  Właściciele pomp ciepła wiedzą, że urządzenia potrafią być hałaśliwe. Jeśli hałas jest zbyt uciążliwy dla sąsiadów, to może  skutkować  to nawet grzywną. Dziś powiem co zrobić aby wyciszyć  posiadaną pompę i na co zwracać uwagę kupując nowa pompę,  aby była wydajna i cicha.       Głośna praca pompy może irytować naszych sąsiadów, co może powodować  skargi np. do policji lub do straży miejskiej.   Zgodnie z literą prawa na  terenie o zabudowie jednorodzinnej obowiązuje dopuszczalna górna granica hałasu wynosząca 50 dB w ciągu dnia i 40 dB w nocy.  Przekroczenie tych wartości może być uznane za zakłócenie porządku i naraża nas na karę grzywny do 5000 zł. Wersja wideo: Wysokie kary za hałas z pomp ciepła. Najnowszej generacji powietrzne pompy ciepła  są projektowane z myślą o redukcji emitowanego hałasu. Starsze można odpowiednio zabezpieczyć.     Posiadacze starszych pomp mogą skorzystać z kilku sposobów na  wygłuszenie swoich urządzeń. Co jest przyczyną głośnej pracy pompy, zwłaszcza  zimą? Głównym źródłem hałasu jaki wydobywa się z pompy ciepła jest powietrze zasysane przez szybko kręcący się wirnik wentylatora. W mroźne dni sprężarka  pompy pracuje intensywniej, rozprężony gaz jest bardzo zimny i wymaga "ogrzania" powietrzem.     Czy wszystkie pompa ciepła są głośne? Nowoczesne wentylatory w pompach ciepła są projektowane z myślą o redukcji hałasu. Nowoczesne urządzenia nie emitują głębokich tonów, a dźwięk jaki wydają jest podobny do tykania zegara, który możemy usłyszeć z odległości 3 metrów (równowartość 35 dB). To  mieści się w granicach normy.  Głośne są też pompy niedowymiarowane, które już przy niewielkim mrozie pracują na pełnych obrotach. Pompę należy  dobrać tak aby przy -15C a nawet -20C  łączna moc pompy oraz grzałki pokrywała 100% zapotrzebowania. Przewymiarowane pompy pracują ciszej, ale w dodatnich temperaturach powodują taktowanie pompy, jak się przed tym chronić mówię w filmie "taktowanie, a żywotność pompy ciepła"  Pompy wyposażone w dwa wentylatory, pracują ciszej niż mniejsze jednostki z jednym wentylatorem o podobnej mocy, ponieważ większa powierzchnia wymiany pozwala wentylatorom obracać się wolniej przy zachowaniu tej samej wydajności. Redukcja prędkości obrotowej znacząco zmniejsza hałas. Do gęstej zabudowy miejskiej zaleca się pompy wyposażone w dwa wentylatory o większej średnicy (lub większy parownik) jak np. w  pompach T-CAP które wymuszają przepływ powietrza przy niższych obrotach (mniejsze obciążenie silnika) w porównaniu do pojedynczego, szybko obracającego się wentylatora w mniejszej jednostce, co bezpośrednio przekłada się na niższy poziom hałasu Nie powinno się montować pomp w wąskich alejkach, w wewnętrznych rogach oraz we wnękach. Takie rozwiązanie powoduję ukierunkowanie fal dźwiękowych zamiast ich rozpraszanie. Po drugie taki montaż znacznie zwiększa zużycie energii elektrycznej przez pompę. Pompą powinna  znajdować się w jak najbardziej przewiewnym miejscu. Tył może znajdować się 10-20 cm od ściany aby zbierać powietrze ze ściany budynku podgrzanej promieniami słońca. Po bokach pompy na odcinku minimum kilkudziesięciu centymetrów też nie może być przeszkód.  Jednak najważniejsze jest zapewnić pompie niczym nie ograniczonego wyrzutu schłodzonego powietrza przed siebie, tak aby wiatr zabierał to lodowate powietrze, a pompa nie zaciągała ponownie ochłodzonego powietrza.  Jak ograniczyć hałas w już zainstalowanej pompie W celu ograniczenia hałasu można zastosować specjalne osłony dźwiękochłonne wokół urządzenia i przewodów do niego prowadzących.  Do mocowania pompy ciepła należy użyć gumowych podkładek antywibracyjnych (tzw. silentblock), które zapobiegają rozprzestrzenianiu się wibracji. W jej pobliżu pompy można zasiać trawę lub posadzić krzewy jednak tak aby nie ograniczały przepływy powietrza.  Ostatnią deska ratunku jest Tryb cichy (Silent Mode): Zarówno pompy T-CAP, jak i inne nowoczesne jednostki, oferują dedykowane tryby ciche, które dodatkowo obniżają obroty wentylatorów, np. w godzinach nocnych, znacznie wyciszając jednostkę zewnętrzną.   Jakie wy macie sposoby na ograniczenie hałasu ?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...