Jarek02 Napisano 13 maja 2009 Udostępnij #1 Napisano 13 maja 2009 Przyszedł mi do głowy pomysł, czy da się wykorzystać komputer jako procesor dźwięku do kina domowego? Chodzi mi o taki układ, w którym z oryginalnego dźwięku zapisanego dla 6 głośników (5.1), na DVD z filmem, komputer robi nowy sygnał dla układu dwóch głośników albo słuchawek (stereo) imitując równocześnie efekt przestrzenności. Skoro daje się zrobić coś takiego w grach, to czemu nie w filmie? Pytanie tylko jaka jest do tego potrzebna karta dźwiękowa ew. oprogramowanie? Link do komentarza
el-instalator Napisano 15 czerwca 2009 Udostępnij #2 Napisano 15 czerwca 2009 Cytat Przyszedł mi do głowy pomysł, czy da się wykorzystać komputer jako procesor dźwięku do kina domowego? Chodzi mi o taki układ, w którym z oryginalnego dźwięku zapisanego dla 6 głośników (5.1), na DVD z filmem, komputer robi nowy sygnał dla układu dwóch głośników albo słuchawek (stereo) imitując równocześnie efekt przestrzenności. Skoro daje się zrobić coś takiego w grach, to czemu nie w filmie? Pytanie tylko jaka jest do tego potrzebna karta dźwiękowa ew. oprogramowanie? Z tego co pamiętam takie funkcje oferowały karty z serii Sound Storm - to były karty zintegrowane z płytami głównymi. Producentem była chyba NVidia. Wydaje mi się, że takie funkcje miały też stare karty Aureal. Ich firmę przejęł Creative (ten od Sound Blasterów) i część ich technologii pozycjonowania dżwięku zastosował w swoich kartach, ale czy jest taka funkcja o jakiej piszesz to akurat nie wiem. Link do komentarza
Mathir Napisano 28 grudnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 28 grudnia 2009 Cytat Przyszedł mi do głowy pomysł, czy da się wykorzystać komputer jako procesor dźwięku do kina domowego? Chodzi mi o taki układ, w którym z oryginalnego dźwięku zapisanego dla 6 głośników (5.1), na DVD z filmem, komputer robi nowy sygnał dla układu dwóch głośników albo słuchawek (stereo) imitując równocześnie efekt przestrzenności. Skoro daje się zrobić coś takiego w grach, to czemu nie w filmie? Pytanie tylko jaka jest do tego potrzebna karta dźwiękowa ew. oprogramowanie? A nie lepsze jednak te 6 głośników? Link do komentarza
Super B Napisano 29 grudnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 29 grudnia 2009 Moim zdaniem lepsze jest rozwiązanie z głośnikami rozstawionymi w pokoju. Link do komentarza
Mathir Napisano 3 stycznia 2010 Udostępnij #5 Napisano 3 stycznia 2010 Cytat Moim zdaniem lepsze jest rozwiązanie z głośnikami rozstawionymi w pokoju. Ja też tak uważam! Link do komentarza
el-instalator Napisano 5 stycznia 2010 Udostępnij #6 Napisano 5 stycznia 2010 Wszystko pięknie, tylko nie zawsze da się właściwie rozstawić tych 6 głośników. O jakości dźwięku z wielu zestawów kina domowego zaś lepiej w ogóle nie wspominać. Jeśli ktoś korzysta z komputera jako odtwarzacza do filmów, to czemu by nie wykorzystać jego możliwości. Podejrzewam, że przy dzisiejszych mocach komputerów spokojnie dałoby się zrobić pozycjonowanie dźwięku wyłącznie programowo, bez specjalnego sprzętu (obsługi tych funkcji przez kartę). Tylko że na tym się nie zarobi, a na dodatkowych głośnikach można. Link do komentarza
Jarek02 Napisano 13 stycznia 2010 Autor Udostępnij #7 Napisano 13 stycznia 2010 GŁośniki rozstawione w pokoju maja jeszcze jedną wadę - nie ma pozycjonowania góra/dół, a przy odpowiedniej obróbce dźwięku można to uzysskać na swykłych słuchawkach. No i zgadzam się, że nie zawsze jest jak dobrze rozstawić głośniki. Link do komentarza
Jolka3 Napisano 14 stycznia 2010 Udostępnij #8 Napisano 14 stycznia 2010 Czyli słuchawki jednak lepsze? Tylko jak oglądać telewizję we dwoje? Link do komentarza
Marisco Napisano 15 stycznia 2010 Udostępnij #9 Napisano 15 stycznia 2010 Aby oglądać film we dwoje wystarczą tylko druga para słuchawek i specjalny rozdzielacz do podłączenia dwóch par słuchawek do jednego gniazda, który można kupić za kilka złotych w każdym sklepie elektronicznym lub sprzętu RTV i AGD.Zapraszam na stronęhttp://mbt-domy.w.interia.pl Link do komentarza
Lilianna Napisano 27 września 2010 Udostępnij #10 Napisano 27 września 2010 Pomysł Jarka02 jest całkiem fajny, ale czy to nie wychodzi na to samo, jak mamy dwa głośniki (z 6) to komputer sam przecież wyszukuje dostępny sprzęt i automatem dopasowuje do nich dźwięk... Link do komentarza
Piotrek78 Napisano 28 września 2010 Udostępnij #11 Napisano 28 września 2010 Nie wyobrażam sobie oglądania filmu na słuchawkach - chyba że z telefonu Link do komentarza
BoBudowniczy Napisano 29 września 2010 Udostępnij #12 Napisano 29 września 2010 Albo z laptopa podczas podróży pociągiem czy autobusem - sam tak robiłem W domu to dla mnie co najmniej dziwne :/ i trochę bezsensu. Głośniki rzeczywiście czasem może być trudno odpowiednio rozstawić, ale wolę to niż oglądanie filmu ze słuchawkami na uszach. Ale jak już tam komu wygodnie. Link do komentarza
Piotrek78 Napisano 14 grudnia 2010 Udostępnij #13 Napisano 14 grudnia 2010 Podobno MACi bardzo dobrze się sprawdzają jako media center. Cicho chodzą i są wersje z pilotami Link do komentarza
wentynski Napisano 6 kwietnia 2011 Udostępnij #14 Napisano 6 kwietnia 2011 Trzeba by tylko jakiś cichy komp załatwić - z jakimś cichym chłodzeniem. Link do komentarza
szkieletowe Napisano 11 maja 2011 Udostępnij #15 Napisano 11 maja 2011 Cytat Trzeba by tylko jakiś cichy komp załatwić - z jakimś cichym chłodzeniem. W osobnym wątku tutaj piszą o pasywnym chłodzeniu - zerknij Link do komentarza
Piotrek78 Napisano 3 czerwca 2011 Udostępnij #16 Napisano 3 czerwca 2011 znajomy ma hp pavilion (stacjonarny tylko nie pamiętam dokładnie jaki model) który idealnie się nadaje na media center - jeszcze tak cichego komputera nie spotkałem do tego pilot i wyjście HD Link do komentarza
edwl Napisano 12 czerwca 2011 Udostępnij #17 Napisano 12 czerwca 2011 Kurna... co się dzieje? Filmy ogląda się teraz w okularach i słuchawkach :( Co za czasy~! Link do komentarza
adam_mk Napisano 12 czerwca 2011 Udostępnij #18 Napisano 12 czerwca 2011 A- bo ludziska tera scherlałe jakieś....Ślepawe, głuche....Dawniej były jak kobyły te Polskie dziewice....Ech...Adam M. Link do komentarza
pearce Napisano 25 lipca 2011 Udostępnij #19 Napisano 25 lipca 2011 Jeszcze nie trafiłem na okulary, które byłyby jakieś super. Bolą mnie oczy od oglądania w 3d.. Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 25 lipca 2011 Udostępnij #20 Napisano 25 lipca 2011 Nie tylko Ciebie bolą oczy. Schematów jak rozstawić głośniki jest od groma. Link do komentarza
Draagon Napisano 25 lipca 2011 Udostępnij #21 Napisano 25 lipca 2011 A jakie wymiary pokoju najlepsze byłyby do kina domowego dla 4 osób ? Link do komentarza
adam_mk Napisano 25 lipca 2011 Udostępnij #22 Napisano 25 lipca 2011 Uczeni w te klocki gadają, ze powinieneś siedzieć tak z 5 przekątnych ekranu od tego telepudła.Zmierz se przekątną i wymnóż.Wynik masz w cm.Jak podzielisz przez 100 to w metrach...Wystrój według upodobań...Adam M. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 25 lipca 2011 Udostępnij #23 Napisano 25 lipca 2011 Nie dotyczy technologii 3D Link do komentarza
Barbossa Napisano 26 lipca 2011 Udostępnij #24 Napisano 26 lipca 2011 ja słyszałem o 2,5przy czym dla HD to pewnie i bliżej, kwestia jakiego zeza da się zrobić Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 26 lipca 2011 Udostępnij #25 Napisano 26 lipca 2011 Ja słyszałem o 7 przekątnych każdy co innego pisze. Wymiary do pokoju z kinem domowym dla 4 osób. Oto jest pytanie za milion, słucham wypowiedzi.......... Link do komentarza
Barbossa Napisano 26 lipca 2011 Udostępnij #26 Napisano 26 lipca 2011 mam 50 cali siedzę jakieś max 3,5m od i wcale nie odczuwam, że za blisko, problem się robi bliżej w przypadku SD, po prostu widać kaprawą rozdzielczość obrazu i tyle Link do komentarza
bajbaga Napisano 26 lipca 2011 Udostępnij #27 Napisano 26 lipca 2011 Bo i nie ma w tym zakresie jakiś uniwersalnych „dogmatów”.Jest to sprawa indywidualna zarówno odbiorcy jak i sprzętu.W zasadzie minimalna odległość to jest taka w której nie widać już pikseli, a maksymalna to taka w której obraz jest jeszcze ostry i można odczytać bez problemu najmniejsze napisy.Biorąc to pod uwagę, można przyjąć, że „optymalna” odległość od ekranu LCD i plazmowego, to około 3 krotność przekątnej ekranu – przy czym w przypadku HD i Full HD nawet (tylko) około 2 krotna wielkość przekątnej. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 26 lipca 2011 Udostępnij #28 Napisano 26 lipca 2011 Cytat ja słyszałem o 2,5przy czym dla HD to pewnie i bliżej, kwestia jakiego zeza da się zrobić Dokładnie.Dla TV full HD rozdzielczość jest mniejszym problem.Ważne żeby podczas oglądania nie trzeba było omiatać ekranu wzrokiem, a ekran cały mieścił się w polu widzenia na wprost.W praktyce będzie to właśnie 2,5-3,5 krotna przekątnej. Link do komentarza
adam_mk Napisano 26 lipca 2011 Udostępnij #29 Napisano 26 lipca 2011 (edytowany) Optyka geometryczna i problem złudzenia optycznego.Inercja oka, płynność obrazu składanego z klatek itd...Dla odchylania 50Hz (pion, ramki, półobrazy) i stosunku boków 4:3 (normalne, klasyczne telepatrzydło, analog, PAL) przyjęto 5 przekątnych jako optimum.Wynika to z fizjologii oka.Z Wiki..."Obraz panoramiczny - obraz kinowy lub telewizyjny, którego stosunek boków poziomego do pionowego jest większy niż 4 do 3 (najczęściej stosunek ten wynosi 16x9). Kąt widzenia w poziomie jest szerszy niż w pionie dlatego zasadę tę wykorzystano pierwotnie w filmach kinowych. Przy adaptacjach filmów kinowych do standardów telewizji (stosunek boków 4 do 3), by nie obcinać boków kinowego formatu (16 do 9), na dole i górze obrazu powstają 2 czarne pasy (kaszety)."Ale....Teraz to się już robi wieeelkie pudła, płaskie,100Hz i 200Hz...No to i relacje się zmieniają na 2-3 przekątne.Ta pikseloza, co ją Bajbaga wspomniał...A jak jakiś jajogłowy wymyślił te 3D to zbliżamy się do rejestracji obrazu znanej z "camera obscura".Czyli kompletna zmiana zasad!Mózg ma zdolność nadinterpretacji, aproksymacji do znanych doznań, obrazów (bodźców optycznych) podobnych, zbliżonych.Weźcie sobie jakie zdjęcie. Wybierzcie raczej dobrej jakości.Ustawcie je tak, aby było na wprost oka.Potem powoli zbliżajcie oko (no, trzeba cały łeb przysunąć!) do tego zdjęcia tak, aby JESZCZE można było obserwować obraz ostry.Zwykle jest to około 15-20cm.Chodzi o JEDNO OKO!!! (to drugie zakryć, zalepić, zamknąć)CO WIDAĆ?!!!Jednym okiem widzimy obraz STEREOSKOPOWY.Mózg "dorabia" sobie brakujące dane... W takim ustawieniu "ramki" zdjęcia zwykle są już poza polem widzenia...Trzeba tym okiem z tego ustawienia "jeździć" po obrazie, aby zobaczyć jakiś szczegół nie w centrum.No to w 3D robi się to "podobnie".Są półobrazy, które naprzemiennie ale bardzo szybko kierowane są do innego oka (te okulary i selekcjonowanie kadrów).Resztę sobie już mózg "dośpiewuje" sam.Złudzenie fajne...Adam M. Edytowano 26 lipca 2011 przez adam_mk (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Ekombig Napisano 27 lipca 2011 Udostępnij #30 Napisano 27 lipca 2011 Dobry wywód, no i prawdziwy. W końcu nie od dzisiaj "wymyślacze technologii" skupiają się głównie na tym, by oszukać ludzki mózg - no i w telewizji, zwłaszcza 3D, to widać dośc dobrze. Link do komentarza
kubus1985 Napisano 19 czerwca 2013 Udostępnij #31 Napisano 19 czerwca 2013 oczywiście kup kartę muzyczną z segmentu audigy creative lub podobną i głosniki z THX, to będziesz miał Kino przez duże K. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 czerwca 2013 Udostępnij #32 Napisano 19 czerwca 2013 Ty poważnie odpowiadasz na pytanie z 2009 roku (po czterech latach) czy se tylko jaja robisz? Link do komentarza
Gonzorro Napisano 30 kwietnia 2014 Udostępnij #33 Napisano 30 kwietnia 2014 Lepiej zaiwestować 250 zł w głośniki 5.1 na dźwięku nie tracisz a o wiele wygodniejsze Link do komentarza
ZłotyChłop Napisano 7 maja 2014 Udostępnij #34 Napisano 7 maja 2014 Cytat Przyszedł mi do głowy pomysł, czy da się wykorzystać komputer jako procesor dźwięku do kina domowego? Chodzi mi o taki układ, w którym z oryginalnego dźwięku zapisanego dla 6 głośników (5.1), na DVD z filmem, komputer robi nowy sygnał dla układu dwóch głośników albo słuchawek (stereo) imitując równocześnie efekt przestrzenności. Skoro daje się zrobić coś takiego w grach, to czemu nie w filmie? Pytanie tylko jaka jest do tego potrzebna karta dźwiękowa ew. oprogramowanie? Karta dźwiękowa zdecydowanie Link do komentarza
Jani_63 Napisano 7 maja 2014 Udostępnij #35 Napisano 7 maja 2014 Niezły z Ciebie archeolog.Odpowiadasz na post z przed 5-ciu lat... a świat poszedł do przodu. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się