Pomocnik Napisano 16 kwietnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 16 kwietnia 2009 Brama jest niezbędnym elementem ogrodzenia. Powinna pasować do niego stylistycznie i sprawnie funkcjonować. Obecnie niemal standardem jest wyposażanie bramy w napęd ułatwiający jej otwieranie. W handlu są dostępne bramy rozwierane i przesuwne. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/a/366-bramy-ogrodzeniowe-obowiazujace-przepisy-i-charakterystyka Link do komentarza
Gość ELEKTROBRAM-ŁÓDŹ Napisano 16 kwietnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 16 kwietnia 2009 Dla informacji urzytkowników należy dodać że automatyczna brama to maszyna która nie myśli !?! To niebezpieczne urzadzenie które potrafi zrobic krzywdę.I nawet naszpikowana czujnikami w postaci fotokomórek,listew pneumatycznych itp nie daje 100% bezpieczeństwa.Należy zachowac szczególną ostrożnośc . Link do komentarza
Gość Sz.P.E Napisano 20 kwietnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 20 kwietnia 2009 Jakies starsze typy moze starsza, albo kiedy jest zaniedbana instalacja (moze monter sie nie postaral, albo pora na serwisowanie). U siebie mam naped z dodatkowymi czujnikami i mam zwiekszony obszar wykrywania przeszkody, czyli o dzieci sie nie boje. Nawet pies jak nisko przeleci, to juz sie lapie na detektory - sprawdzony mam sprzet i jest ok. Link do komentarza
mark01 Napisano 20 kwietnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 20 kwietnia 2009 Cytat Dla informacji urzytkowników należy dodać że automatyczna brama to maszyna która nie myśli !?!To niebezpieczne urzadzenie które potrafi zrobic krzywdę.I nawet naszpikowana czujnikami w postaci fotokomórek,listew pneumatycznych itp nie daje 100% bezpieczeństwa.Należy zachowac szczególną ostrożnośc . A post napisał przedstawiciel firmy oferujacej automatykę do bram. Tylko po co?Antyreklama firmy??? Jeśli tak,to się mu udało!!! Link do komentarza
Gość śmieszne wnioski Napisano 22 kwietnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 22 kwietnia 2009 koleś pisze że bramy są niebezpieczne i trzeba uważać to jeden uważa to za anty reklame a drugi popisuje się pisząc że jego brama jest tak inteligentna że dziecku rączki jak włoży między szczebelki a słupek nie połamie. Każda maszyna jest niebezpieczna i powinna mież tablice ostrzegawcze. Link do komentarza
ELEKTROBRAM ŁÓDŹ Napisano 23 kwietnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 23 kwietnia 2009 Cytat A post napisał przedstawiciel firmy oferujacej automatykę do bram. Tylko po co?Antyreklama firmy??? Jeśli tak,to się mu udało!!! WITAMjaka anty reklama panie szanowny.w każdej instrukcji dla urzytkownika bramy jest napisane ostrzeżenie !!!Chyba mogę cos dodać od siebie jako osoba która cos tam wie na temat bram 10 fotokomórek zainstaluję i brama nie bedzie bezpieczna !!! sa miejsca gdzie dziecko wciśnie paluszek i problem gotowy.Standardowo z oszczędności wiekszość ludzi zadowala jedna linia foto. Link do komentarza
Gość Sz.P.E Napisano 24 kwietnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 24 kwietnia 2009 Ale pierwszy komentarz zabrzmial jak ostrzezenie 'brame z napedem omijaj szerokim lukiem, bo czeka zeby Cie przyciac' ;) . Ja u siebie dolozylem fotokomorke przezornie i nie mialem zadnych incydentow jeszcze - to chyba bicie w za duzy dzwon bylo. Link do komentarza
ELEKTROBRAM ŁÓDŹ Napisano 24 kwietnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 24 kwietnia 2009 Cytat Ale pierwszy komentarz zabrzmial jak ostrzezenie \'brame z napedem omijaj szerokim lukiem, bo czeka zeby Cie przyciac\' . Ja u siebie dolozylem fotokomorke przezornie i nie mialem zadnych incydentow jeszcze - to chyba bicie w za duzy dzwon bylo. WITAMAnty nie jestem w końcu to montuję .Każdemu klientowi mówię że napęd to niebezpieczna maszyna i trzeba uwarzać !!!A zostawiłbyś dzieciaka sam na sam z bramą bo ja nie .Uważasz że nie mam racji to napisz to wielkimi literami i kończymy temat który moim zdaniem został juz wyczerpany. Link do komentarza
Gość Anna Napisano 11 czerwca 2009 Udostępnij #9 Napisano 11 czerwca 2009 Czy do bramy 4,5 m długości + przeciwwaga i wadze ok 500-700 kg. konieczny będzie tłok hydrauliczny? Chciałabym zrobić ładną bramę i połączyć kilka elementów. Będzie więc ciężka. Będę wdzięczna za rady. Link do komentarza
ELEKTROBRAM ŁÓDŹ Napisano 11 czerwca 2009 Udostępnij #10 Napisano 11 czerwca 2009 Cytat Czy do bramy 4,5 m długości + przeciwwaga i wadze ok 500-700 kg. konieczny będzie tłok hydrauliczny? Chciałabym zrobić ładną bramę i połączyć kilka elementów. Będzie więc ciężka. Będę wdzięczna za rady. 4,5 m i 600kg to nie możliwy ciężar z czego ma być ta brama wykonana można zobaczyć projekt ?do bram przesuwnych stosuje się motoreduktory natomiast tłoki hudrauliczne są stosowane do bram skrzydłowych. Link do komentarza
Gość Bolo Napisano 9 lipca 2009 Udostępnij #11 Napisano 9 lipca 2009 A co moznaby zamowic do bramy egidia? Teraz chodzi lekko i juz dlugo jestem zadowolony, ale jakby pilocikim sobie zycie ulatwic... Link do komentarza
Gość bramex Napisano 6 września 2009 Udostępnij #12 Napisano 6 września 2009 Jaka to brama? przesywna, skrzydłowa czy garażowa? Trudno doradzić jaki założyć napęd jeśli nie zna się szczegółów Link do komentarza
Gość Jarosław M. Napisano 12 marca 2010 Udostępnij #13 Napisano 12 marca 2010 Witam. Piszę ponieważ pilnie potrzebuję rady. Budujemy z żoną dom. Zgodnie zdecydowaliśmy, że powinniśmy zakupić bramę przesuwaną, na napęd. Tak po prostu ze względów bezpieczeństwa. Przeglądałem póki co produkty, ale nie znam firmy ( w sumie to nigdy wcześniej nie kupowałem napędu do czegokolwiek) i chciałbym zapytać czy robią oni solidne rzeczy?. Link do komentarza
Gość Radek Napisano 12 marca 2010 Udostępnij #14 Napisano 12 marca 2010 Jarosław M, ja z pełnym przekonaniem polecam Ci Nice. Dobra firma.. Link do komentarza
Gość Mariusz Napisano 2 kwietnia 2010 Udostępnij #15 Napisano 2 kwietnia 2010 Witam i proszę o pomoc ,czy pod lekka bramę dwóskrzydłową trzeba zrobić fundament(wykop zbrojenie,beton) czy starczy słupki z bramy zalać betonem na głębokosći 120 cm... Link do komentarza
Gość Jola Napisano 5 kwietnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 5 kwietnia 2010 weszłam na tą stronkę i od razu znalazłam siatkę, której nigdzie nie mogłam znaleźć. A założyłam się z mężem, że nawet ja mogę się zajmować taką dziedziną życia jak siatki i ogrodzenia. Hihi no i wygrałam :). Link do komentarza
Gość dodek Napisano 11 kwietnia 2010 Udostępnij #17 Napisano 11 kwietnia 2010 a czy do drewnianej bramy można zamontować napęd elektromechaniczny? Czy musiałbym od razu całą bramę wymienić?. Link do komentarza
rosa Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #18 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat Jarosław M, ja z pełnym przekonaniem polecam Ci Nice. Dobra firma.. Jestem na etapie wyboru napędu do bramy 2-skrzydłowej. Sąsiad z lewej ma Faaca a drugi Nice"a. Po tej zimie wygrał Faac! Nice ma obudowe plastikową, która popękała. Chyba wezmę Faaca. Zastanawiam się jeszcze nad CAME. Czy macie jakieś opinie o tej firmie? Pzdr. Link do komentarza
Gość albertt Napisano 9 maja 2010 Udostępnij #19 Napisano 9 maja 2010 Ja bramę mam wybraną, w piątek byli monteży. Bardzo porządnie zrobili, uwinęli się. Zadowolony jestem.. Link do komentarza
Gość Bemi Napisano 10 maja 2010 Udostępnij #20 Napisano 10 maja 2010 Albertt a czy długo musiałeś czekać żeby przyjechali? Ile zajął im montaż? No i czy cenowo wszystko ok?. Link do komentarza
acia Napisano 10 maja 2010 Udostępnij #21 Napisano 10 maja 2010 Cytat Jestem na etapie wyboru napędu do bramy 2-skrzydłowej. Sąsiad z lewej ma Faaca a drugi Nice"a. Po tej zimie wygrał Faac! Nice ma obudowe plastikową, która popękała. Chyba wezmę Faaca. Zastanawiam się jeszcze nad CAME. Czy macie jakieś opinie o tej firmie? Pzdr. Ja mam napęd CAME ( tzn zamówiony)facet, który zakłada napędy i montuje bramy polecił mi właśnie CAME, choć handluje i Nice i Faac. Odradzał mi Nice bo od dołu cały mechanizm jest odsłonięty i piasek kurz i inne świństwo się tam dostaje. Siłowniki CAME też mi się bardziej podobają fajnie komponują się z bramą, Nice ma paskudne jasne plastiki, które widać na kilometr, chyba, że ktoś ma jasną bramę, ja mam czarną kutą i siłowniki są prawie niewidoczne Link do komentarza
rosa Napisano 10 maja 2010 Udostępnij #22 Napisano 10 maja 2010 acia możesz podać jakisz masz typ napędu CAME (do jakiej bramy) i ile on kosztuje? Ile też kosztował Cię (będzie Cię kosztował) sam montaż. Z tego co ja zrobiłem rozeznanie to CAME jest najdroższy. Pzdr. Link do komentarza
acia Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #23 Napisano 12 maja 2010 U nas akurat wychodził jeden z tańszych siłowniki z pełną automatyką 1450 PLN + montaż bramy, furtki i podłączenia 600 PLN. Dokładna nazwa CAME KRONO STANDARD zestaw do bramy dwuskrzydłowej do 6m, moja ma 4m w sumie bo jedno ramię ma 2m, ten zestaw nie ma wyłączników krańcowych, do ceny montażu wchodzi też przerobienie pilota od bramy garażowej bo mam innej firmy, a chcieliśmy mieć wszystko w jednym pilocie. Link do komentarza
rosa Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #24 Napisano 12 maja 2010 Cytat U nas akurat wychodził jeden z tańszych siłowniki z pełną automatyką 1450 PLN + montaż bramy, furtki i podłączenia 600 PLN. Dokładna nazwa CAME KRONO STANDARD zestaw do bramy dwuskrzydłowej do 6m, moja ma 4m w sumie bo jedno ramię ma 2m, ten zestaw nie ma wyłączników krańcowych, do ceny montażu wchodzi też przerobienie pilota od bramy garażowej bo mam innej firmy, a chcieliśmy mieć wszystko w jednym pilocie. Mam taką samą bramę i jezeli dobrze pamiętam to panowie krzyknęli za materiał i montaż CAME ok.3000zł. Czyżby te wyłączniki krańcowe, kogut i inne drobiazgi aż tyle kosztowały? Muszę to sprawdzić w necie. Dzięki acia za te dane. Pzdr. Link do komentarza
bobiczek Napisano 12 maja 2010 Udostępnij #25 Napisano 12 maja 2010 A ja mam najzwyklejsze skrzydła ofd lat.Bez nadęcia że pilotem cuk, cyk.Otwieram ręcznie, zamykam ręcznie.A i tak zimą kurczy się i powoduje dziwactwa.Gdybym miał dodać spóźniony rano skuwanie szyny oblodzonej, inne związane z napędem jak w firmie dziwactwa - dziękuję.Ja mam ręcznie 20 sek otwarta zamknięta - i już Link do komentarza
acia Napisano 13 maja 2010 Udostępnij #26 Napisano 13 maja 2010 Cytat Mam taką samą bramę i jezeli dobrze pamiętam to panowie krzyknęli za materiał i montaż CAME ok.3000zł. Czyżby te wyłączniki krańcowe, kogut i inne drobiazgi aż tyle kosztowały? Muszę to sprawdzić w necie. Dzięki acia za te dane. Pzdr. Ja kogut mam wliczony Link do komentarza
acia Napisano 13 maja 2010 Udostępnij #27 Napisano 13 maja 2010 Cytat A ja mam najzwyklejsze skrzydła ofd lat.Bez nadęcia że pilotem cuk, cyk.Otwieram ręcznie, zamykam ręcznie.A i tak zimą kurczy się i powoduje dziwactwa.Gdybym miał dodać spóźniony rano skuwanie szyny oblodzonej, inne związane z napędem jak w firmie dziwactwa - dziękuję.Ja mam ręcznie 20 sek otwarta zamknięta - i już Mężowi się zamarzyła więc ma, a ten napęd co mamy nie ma szyny i raczej nic tam nie zamarza . Mam taką nadzieję.Marzenia trzeba spełniać w miarę możliwości oczywiście Link do komentarza
Ciril Napisano 14 maja 2010 Udostępnij #28 Napisano 14 maja 2010 A jaki pi razy drzwi jest koszt napędu do bramy uchylnej? Ta suwana nie będzie zdawała u mnie egzaminu - powiat nakazał zjazd z drogi powiatowej w samym rogu działki Link do komentarza
acia Napisano 14 maja 2010 Udostępnij #29 Napisano 14 maja 2010 Cytat A jaki pi razy drzwi jest koszt napędu do bramy uchylnej? Ta suwana nie będzie zdawała u mnie egzaminu - powiat nakazał zjazd z drogi powiatowej w samym rogu działki Ja mam właśnie taką rozwieraną dwuskrzydłową, mi napęd CAME z pełną automatyką i robocizną ,plus zamontowanie furtki z elektro-zaczepem wyniósł 2050 PLN z czego 600 to robocizna. Link do komentarza
Gość janek Napisano 8 kwietnia 2019 Udostępnij #30 Napisano 8 kwietnia 2019 czy lampa sygnalizacyjna jest obowiązkowa. Link do komentarza
Gość Arek Napisano 4 lutego 2020 Udostępnij #31 Napisano 4 lutego 2020 Nie wiem czy sama lampa jest wymogiem ale to praktyczne uzupełnienie całości. Przynajmniej z daleka widać, że otwierasz bramę i będziesz wyjeżdżał z posesji. My bramę mamy robioną przez lokalnego speca od bram kutych a napęd i sygnalizacje mamy Beninca. Dobrze to współpracuje. Napęd mieliśmy kupiony przed bramą, by fachowiec sobie dokładnie wymierzył jak idzie mechanizm i ładnie w bramie to zaprojektował. Link do komentarza
Gość Sąsiad Napisano 6 października 2020 Udostępnij #32 Napisano 6 października 2020 Czy moja brama przesuwna może zachodzić na ogrodzenie sąsiada od strony ulicy po pasie zieleni który uż nie jest własnością sąsiada ? Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 6 października 2020 Udostępnij #33 Napisano 6 października 2020 Nie może. Brama nie może otwierać się poza granice działki. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 6 października 2020 Udostępnij #34 Napisano 6 października 2020 Dokładnie. Pas zieleni nie należy do sąsiada, ale nie należy też do Ciebie. Wyobraź sobie, że miasto kosi trawę i akurat zaparkowało tam samochodem z "gratami" a Ty akurat otwierasz bramę. resztę sam sobie dopowiedz :). Link do komentarza
Gość Joanikas Napisano 14 października 2020 Udostępnij #35 Napisano 14 października 2020 Czy są jakieś zasady regulujące w którym miejscu powinna być zamontowana fotokomórka bramy garażowej, przed wyjazdem z garażu, w świetle bramy czy za wyjazdem z garażu? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 15 października 2020 Udostępnij #36 Napisano 15 października 2020 Bariera optyczna służy do zabezpieczenia osób, zwierząt , pojazdów przed przytrzaśnięciem, zatem powinna być umieszczona możliwie blisko skrzydla bramy (w środku). Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 15 października 2020 Udostępnij #37 Napisano 15 października 2020 8 godzin temu, Gość Joanikas napisał: Czy są jakieś zasady regulujące w którym miejscu powinna być zamontowana fotokomórka bramy garażowej, przed wyjazdem z garażu, w świetle bramy czy za wyjazdem z garażu? Umieść ją w takim miejscu, żeby reagowała na samochód, człowieka, psa, kota w świetle otworu bramy. Jeżeli ma zapewnić bezpieczeństwo w otworze bramy, powinna być, niczym w windzie w bloku, umieszczona w ościeżnicach. Link do komentarza
Gość plot-bud Napisano 14 lutego 2021 Udostępnij #38 Napisano 14 lutego 2021 Artykuł ciekawy, zawsze warto znać przepisy, ale myślę, że kluczowe tutaj jest co innego, a mianowicie to aby brama służyła nam niezawodnie jak najdłużej. Wybór bramy to tak jak wybór każdej innej rzeczy związanej z budową domu. Nie jest ani łatwy ani do końca jednoznaczny. Nieraz musimy swoje wyobrażenia skonfrontować z rzeczywistością, bywa, że niektórych rozwiązań nie jesteśmy w stanie zastosować na naszej konkretnej działce a na inne rozwiązania nie starcza nam funduszy. Ogrodzenie często robimy na samym końcu, kiedy bywa, że nie mamy już pieniędzy, bo dotychczasowe wydatki pochłonęły już cały zaplanowany na inwestycję budżet. Tak czy siak warto inwestycję, którą jest wykonanie ogrodzenia dobrze przemyśleć i zrobić to porządnie, na lata. Link do komentarza
Gość etta Napisano 15 lutego 2021 Udostępnij #39 Napisano 15 lutego 2021 Artykuł ciekawy ale niestety nieaktualny. Jest trzeci rodzaj bram który już teraz ma ok 5-8 % rynku to bramy harmonijkowe albo składane ( łamane) Proszę o uzupełnienie artykułu o te bramy Link do komentarza
Gość Aleksander Napisano 20 marca 2022 Udostępnij #40 Napisano 20 marca 2022 Jeśli chodzi o przepisy to mamy w zasadzie tylko informację o szerokości bramy. Nic o sile, z jaką działa napęd, o zabezpieczeniach, fotokomórkach, sygnalizacji itd. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się