@podczytywacz Trafne spostrzeżenie. Dzięki. Fakt. Praktyki brak. Może najpierw spróbuję ogarnąć jedną ścianę i zobaczę jak to będzie się zachowywało. Bo nie śpieszy mi się z tym, żebym musiał zrobić wszystko za jednym podejściem.
Ewentualnie wezmę jakąś farbę bliżej matu, ale żeby to nie był 100% mat. To co miałem w głowie to chyba "eggshell" a nie satyna. Tak czy siak. Dzięki za czujność i oczywiście za dobre spostrzeżenie.
Po przeszlifowaniu, nawet ręcznym - zagruntuj, coby po zmieceniu kurzu, związać luźne cząstki, które jeszcze się plączą... przed kładzeniem gładzi...
Pamiętaj, że pod satynową farbę musisz uzyskać niemal IDEALNIE gładką powierzchnię ściany, bo każda niedoróbka będzie "świecić" przy oświetleniu bocznym źródłem światła... dlatego odradzam taką farbę, bo podejrzewam, że przy braku praktyki przy kładzeniu gładzi, będziesz miał problem z uzyskaniem takiej powierzchni
W sumie nic mi nie szkodzi. I tak będę musiał zagruntować ubytki, bo ostatnio montowałem hak na rower i nie mogłem odkręcić śruby z kołka. I skończyło się ciut większą dziurą
No dobra. To chyba póki co wszystko wiem. Mam nadzieję, że niebawem się za to zabiorę.
Test możesz zrobić co Ci szkodzi.
Przed gładzią nie musisz gruntować, ale możesz, co Ci szkodzi.
Gruntowanie konieczne gdyby to były słabe farby kredowe. wtedy nawet dwukrotnie nie zaszkodzi.
1. Chyba nie ma potrzeby Sam piszesz "CZasami gąbką czyściłem to aż w zasadzie farba zaczęła schodzić". Czyli trzymać, to ona się trzyma.
2. Oczywiście gruntować.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się