usiek Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij #201 Napisano 27 stycznia 2022 A czy coś się zmieniło w przypadku domów nowobudowanych? Bo słyszałem pogłoski, że miał program dla nich znowu wrócić.... ale cisza więc pewnie nic z tego. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij #202 Napisano 27 stycznia 2022 Ciekawy temat i ciekawy kierunek zmian w kolejnej odsłonie programu. W programie dofinansowania moga brać również udział kotły na pellet (z ograniczoną emisją spalin) i kotły dwupaliwowe zgazowujące drewno i spalających pellet drzewny (to jest dla mnie niejasne jeszcze). Gospodarstwa jednooosbowe muszą mieć dochód do 1260 zł/os. Zastanawiam się tylko - za co taka osoba kupi potem pellet? To przecież koszt tony pelletu ca. Szczegóły: https://czystepowietrze.gov.pl/nowa-czesc-programu-czyste-powietrze-wsparcie-nawet-do-69-tys-zl/ Link do komentarza
Budujemy Dom - działka i dom Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij #203 Napisano 27 stycznia 2022 1 godzinę temu, usiek napisał: A czy coś się zmieniło w przypadku domów nowobudowanych? Bo słyszałem pogłoski, że miał program dla nich znowu wrócić.... ale cisza więc pewnie nic z tego. Właściciele nowych domów będą mogli skorzystać z kolejnej edycji programu Mój Prąd (dotacja do fotowoltaiki, pewnie tylko do 3 tys. zł, być może więcej przy zakupie magazynów energii/ładowarek do samochodów elektrycznych). W pierwszym półroczu ma też ruszyć nowy program - Moje Ciepło. Będzie można dostać dopłatę do pompy ciepła w nowym domu. https://www.gov.pl/web/nfosigw/beda-doplaty-do-pomp-ciepla-nfosigw-uzyskal-pieniadze-z-funduszu-modernizacyjnego-na-realizacje-programu-moje-cieplo-i-pieciu-innych-inicjatyw 1 Link do komentarza
usiek Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij #204 Napisano 27 stycznia 2022 10 minut temu, Budujemy Dom - działka i dom napisał: Właściciele nowych domów będą mogli skorzystać z kolejnej edycji programu Mój Prąd (dotacja do fotowoltaiki, pewnie tylko do 3 tys. zł, być może więcej przy zakupie magazynów energii/ładowarek do samochodów elektrycznych). W pierwszym półroczu ma też ruszyć nowy program - Moje Ciepło. Będzie można dostać dopłatę do pompy ciepła w nowym domu. https://www.gov.pl/web/nfosigw/beda-doplaty-do-pomp-ciepla-nfosigw-uzyskal-pieniadze-z-funduszu-modernizacyjnego-na-realizacje-programu-moje-cieplo-i-pieciu-innych-inicjatyw W sumie nie dopisałem, że o PC mi konkretnie chodzi.... bo takie mnie słuchy jak mówiłem doszły Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 28 stycznia 2022 Udostępnij #205 Napisano 28 stycznia 2022 Myślę, że wraz z programem dofinansowania na pompy ciepła producenci zaczną się prześcigać w oferowaniu promocyjnych pakietów i zrobi się ciekawie. Warto też śledzić inne programy - np. gminne. Gminy też muszą się przestawić z dofinansowania na termomodernizację na dofinansowanie na źródła OZE. Dzisiaj słuchałem wypowiedzi Władysława K-K w radio Tok FM i temat skręcił w stronę OZE. Zdziwiła mnie jego narracja na temat OZE ponieważ powtarzał jak mantrę o fotowoltaice i wiatrakach na lądzie a o pompach ciepła nawet nie wspomniał. Może tak się wyuczył i klepie hasła popularne, ale to mnie akurat zdziwiło :). Link do komentarza
Viessmann Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij #206 Napisano 31 stycznia 2022 Dnia 27.01.2022 o 10:44, usiek napisał: W sumie nie dopisałem, że o PC mi konkretnie chodzi.... bo takie mnie słuchy jak mówiłem doszły Moje Ciepło ma wspierać tylko pompy ciepła i to w domach, które mają wyższy standard niż ten określony w WT 2021 Link do komentarza
Gość Kierowca Napisano 16 grudnia 2022 Udostępnij #207 Napisano 16 grudnia 2022 Ludzi nie stać na takie wydatki i tyle bo trzeba najpierw wyłożyć kasę na remont a potem ubiegać się o zwrot Link do komentarza
Gość Assl Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij #208 Napisano 20 grudnia 2022 Ten program to bujda. Został tak skonstruowany aby jak najmniej osób mogło skorzystać. Link do komentarza
Gość Dana Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij #209 Napisano 20 grudnia 2022 Niestety to tylko propaganda. W praktyce w lutym zakupiłam pompę ciepła za oszczędności, w maju przyznano dofinansowanie a na pieniądze muszę czekać rok bo urzędnikom się nie spieszy. Za to wymyślają kolejne odsłony programu, prefinansowanie itp żeby zachęcić naiwnych Link do komentarza
retrofood Napisano 20 grudnia 2022 Udostępnij #210 Napisano 20 grudnia 2022 16 minut temu, Gość Dana napisał: Niestety to tylko propaganda. Ale obiecane było? Było! Więc się liczy (do wyborów). Link do komentarza
Adam_wrocek Napisano 2 stycznia 2024 Udostępnij #211 Napisano 2 stycznia 2024 Wg tego https://poradnikrodzinny.pl/program-czyste-powietrze-kwoty-dofinansowania-przeznaczenie-dotacji,958/ dochod roczny ma być powiększony o dochody niepodlegające opodatkowaniu, Co to za dochody? Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 3 stycznia 2024 Udostępnij #212 Napisano 3 stycznia 2024 W ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, w artykule 21, wymienione są dochody, które nie podlegają opodatkowaniu podatkiem PIT. To w sumie ok. 100 pozycji, obejmujących np. rozmaite zasiłki. Polecam tekst ujednolicony z serwisu ISAP: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220002647 To rozdział 3, od strony 54. Link do komentarza
Adam_wrocek Napisano 3 stycznia 2024 Udostępnij #213 Napisano 3 stycznia 2024 Wielkie dzięki Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się