podróżnik Napisano 8 maja 2007 #1 Napisano 8 maja 2007 Niedawno kupiłam działkę i zamierzam rozpocząć budowę. Sąsiad zakomunikował mi dzisiaj, że zamierza kupić sobie 7 koni i rozpocząć ich chowanie tuz przed moim płotem i oknami!! Lubię konie, ale nie chciałabym czuć ich przez cały czas i odganiać się od much. Sąsiad ma działkę o rozmiarach 40 x 90m. Czy on może tam sobie zrobić małą stadninę? W jakich przepisach mogę sobie na temat poszukać? Jakieś odległości od płotu, okien itp. Nie podoba mi się to, ale on juz powiedział, że to jego i może sobie robić, co mu się podoba. Nie chce mu zaglądać przez plot, ale ten przyszły smród mnie dobija.Proszę o odpowiedź
Redakcja Napisano 8 maja 2007 #2 Napisano 8 maja 2007 Na budowę stajni konieczne jest uzyskanie pozwolenia na budowę, co w przypadku terenów przeznaczonych pod budownictwo mieszkaniowe jest niemożliwe. Inaczej przedstawia się sprawa, jeśli sąsiednia działka jest związana z produkcją rolną, a jej właściciel formalnie jest rolnikiem. Wtedy ewentualnie może on uzyskać pozwolenie na budowę stajni, jeśli jej usytuowanie będzie zgodne z przepisami budowlanymi, sanitarnymi i p. pożarowymi.
leszko Napisano 14 lipca 2008 #3 Napisano 14 lipca 2008 Cytat Niedawno kupiłam działkę i zamierzam rozpocząć budowę. Sąsiad zakomunikował mi dzisiaj, że zamierza kupić sobie 7 koni i rozpocząć ich chowanie tuz przed moim płotem i oknami!! Lubię konie, ale nie chciałabym czuć ich przez cały czas i odganiać się od much. Sąsiad ma działkę o rozmiarach 40 x 90m. Czy on może tam sobie zrobić małą stadninę? W jakich przepisach mogę sobie na temat poszukać? Jakieś odległości od płotu, okien itp. Nie podoba mi się to, ale on juz powiedział, że to jego i może sobie robić, co mu się podoba. Nie chce mu zaglądać przez plot, ale ten przyszły smród mnie dobija.Proszę o odpowiedź Dam ci przykład.W mojej okolicy (miasto, domki mieszkalne i zabudowa szklarniowa, rolna też - jako pozostałość).Jeden z dawnych rolników miał konie obok osiedla. Ludzie sie wkurzali o te konie (głównie, że jak kłusowały to był kurz).Rolnik sprzedał teren za ciężkie pieniadze deweloperom ( to ważna częśc Krakowa) - a oni wybudowali tu geśto domy i apartamentowce.Teraz Morał:LUDZIE TĘSKNIĄ ZA KOŃMI - RZYGAĆ IM SIĘ CHCE, ŻE APARTAMENTOWCE ZMIENIŁY IM ZIELEŃ W SZARÓWĘ MIEJSKĄ!Powiesz - powinni zbudowac takie same domki jak obok.Masz rację - ale REALIA SĄ WŁAŚNIE TAKIE, JAKIE SĄ.A decyzja należy do ciebie. Prawie jak w Milionerach!
cichy13 Napisano 30 czerwca 2009 #4 Napisano 30 czerwca 2009 a ja bym nie narzekał u mnnie w oklicy jest kilka hodowli konii i sa czystrze niż niejeden człowiek pamiętajmy o tym że tosą konie hodowlane stadnina ma być a nie pociągowe które stoją w oborze i pług ciągną te czsy minęły.pozdrawiam
Jan_13 Napisano 11 lipca 2009 #5 Napisano 11 lipca 2009 Leszko biję ci brawo za przykład. Mnie przekonałeś.
cichy13 Napisano 15 lipca 2009 #6 Napisano 15 lipca 2009 trzeab przyznac ze bardzo konkretnie to napisał nie ma to jak przedstawić gorszą wersję wydarzeń
Mathir Napisano 28 lipca 2009 #7 Napisano 28 lipca 2009 Taaak... Jeśli zamiast stadniny koni zechce postawić tuczarnię trzody chlewnej... to dopiero bedzie problem!!!
cichy13 Napisano 5 września 2009 #8 Napisano 5 września 2009 też dobry przykład w Pruszkowie mój brat kupił mieszkanie 3 kilometry obok jest wysypisko śmieci na szczęście zamknięte. U mnie na wsi koleś kupił działkę obok na swojej rolnik składuje obornik który potem wywozi na pole a tu koniki tylko.
Mathir Napisano 6 września 2009 #9 Napisano 6 września 2009 Cytat U mnie na wsi koleś kupił działkę obok na swojej rolnik składuje obornik który potem wywozi na pole... O jakże współczuję temu kolesiowi Ogólnie rzecz ujmując to ma prze...ne.
cichy13 Napisano 1 października 2009 #11 Napisano 1 października 2009 próbuje sprzedać tą działkę na razie chętnych brak widzą to czego on nie zauważył jak znam zycie to oby do zimy.
Super B Napisano 2 października 2009 #12 Napisano 2 października 2009 Cytat próbuje sprzedać tą działkę na razie chętnych brak widzą to czego on nie zauważył jak znam zycie to oby do zimy. Wysokiej ceny to on nie nakręci! Oj, nie!
cichy13 Napisano 11 listopada 2009 #13 Napisano 11 listopada 2009 na pewno nie u mnie na wsi proszę państwa metr ziemi kosztuje ~22 zł i jest co kupić więc nikt się nie skusi.
Konfi Napisano 8 lutego 2010 #15 Napisano 8 lutego 2010 Po lekturze stwierdzam, że mam sporo szczęścia w życiu. A pechowcom współczuję
Bopet Napisano 9 lutego 2010 #16 Napisano 9 lutego 2010 Cytat Po lekturze stwierdzam, że mam sporo szczęścia w życiu. A pechowcom współczuję Ja chyba też!
edwl Napisano 10 lutego 2010 #17 Napisano 10 lutego 2010 Mnie ciarki po krzyżu przechodzą jak czytam takie rzeczy!!!
Elfir Napisano 7 kwietnia 2010 #18 Napisano 7 kwietnia 2010 Będziesz miał stały dostęp do obornika, który jest jednym z najlepszych nawozów do ogrodu.
Mathir Napisano 19 września 2010 #19 Napisano 19 września 2010 (edytowany) Cytat Będziesz miał stały dostęp do obornika, który jest jednym z najlepszych nawozów do ogrodu. To się nazywa znaleźć pozytywny aspekt gów......j sytuacji Edytowano 19 września 2010 przez Mathir (zobacz historię edycji)
stokrotka.35 Napisano 20 września 2010 #20 Napisano 20 września 2010 Jest wiele gorszych rzeczy, i nie sądzę by konie w sąsiedztwie były aż tak ogromnie uciążliwe.Nawet sprawa z obornikiem nie musi być straszna,bo by teraz wybudować miejsce na obornik ,to musi spełniać szereg norm i musi być .... przede-wszystkim przykryty...
sepoy Napisano 20 września 2010 #21 Napisano 20 września 2010 Cytat Jest wiele gorszych rzeczy, i nie sądzę by konie w sąsiedztwie były aż tak ogromnie uciążliwe.Nawet sprawa z obornikiem nie musi być straszna,bo by teraz wybudować miejsce na obornik ,to musi spełniać szereg norm i musi być .... przede-wszystkim przykryty... Owszem, jest wiele gorszych rzeczy, ale jest też i wiele lepszych widoków niż konie taplające się w błocie, kwestia gustu.Gdy tylko dowiedziałem się, że w promieniu ok. 800m od mojej działki z rozpoczętym domem mają rozpocząć budowę cementowni, działkę niezwłocznie sprzedałem. Jeśli Ci nie odpowiadają takie klimaty jak konie, to radzę zrobić podobnie jak ja.
KAROI Napisano 27 września 2010 #22 Napisano 27 września 2010 Ale jak konie już są, to działeczkę sprzedać trudniej!
stokrotka.35 Napisano 14 października 2010 #23 Napisano 14 października 2010 zależy co kto szuka ....Niekiedy taka lokalizacja może nawet podbić cenę ( oczywiście do góry ) takiej działeczki.Ja bym była na przykład baaaaardzo zadowolona,gdyby w pobliżu powstała stadnina/hodowla koni/wielbłądów/strusi ....
edyta0407 Napisano 14 października 2010 #24 Napisano 14 października 2010 Mój sąsiad kilka miesięcy wstecz, zakomunikował, że zamierza otworzyć złomowisko na swojej działce, co mnie przeraziło Wycie maszyn tnących metal, kurz, bałagan itp. wydawały się czymś strasznym w szczególności dla rodziny rozwojowej. Zastanawiałam się jak ten hałas i "syf"zniesiemy?Jednak mieliśmy dużo szczęścia Sąsiad zrezygnował z "super" pomysłu i możemy dalej spokojnie żyć
sepoy Napisano 16 października 2010 #25 Napisano 16 października 2010 Podwórkowe złomowisko, to chyba najbardziej obciachowe sąsiedztwo jakie mogłoby komukolwiek przyjść do głowy.Nie zazdroszczę sąsiada, bo kto wie czy on nie szuka nowego pomysłu na biznes. I jeszcze nieraz może Cię czymś zaskoczyć
edwl Napisano 24 października 2010 #26 Napisano 24 października 2010 Cytat Podwórkowe złomowisko, to chyba najbardziej obciachowe sąsiedztwo jakie mogłoby komukolwiek przyjść do głowy.Nie zazdroszczę sąsiada, bo kto wie czy on nie szuka nowego pomysłu na biznes. I jeszcze nieraz może Cię czymś zaskoczyć Chociażby maleńką firemką o profilu chemicznym
mar72 Napisano 3 kwietnia 2014 #27 Napisano 3 kwietnia 2014 Cytat Niedawno kupiłam działkę i zamierzam rozpocząć budowę. Sąsiad zakomunikował mi dzisiaj, że zamierza kupić sobie 7 koni i rozpocząć ich chowanie tuz przed moim płotem i oknami!! Lubię konie, ale nie chciałabym czuć ich przez cały czas i odganiać się od much. Sąsiad ma działkę o rozmiarach 40 x 90m. Czy on może tam sobie zrobić małą stadninę? W jakich przepisach mogę sobie na temat poszukać? Jakieś odległości od płotu, okien itp. Nie podoba mi się to, ale on juz powiedział, że to jego i może sobie robić, co mu się podoba. Nie chce mu zaglądać przez plot, ale ten przyszły smród mnie dobija.Proszę o odpowiedź Mam ten sam problem, budowę domu rozpocząłem 3 lata temu na działce zapisaną mi przez ojca ,sąsiad sprowadził się 2 lata temu na działkę wydzierżawioną od mojego kuzyna gdzie stoi budynek mieszkalny i pomieszczenia gospodarcze przerobione na stajnie z rodzinom 9 koni barany kozy i inne zoo.Smród w lato od koni nie do wytrzymania,sąsiad obornik rozrzuca sobie pod moim płotem nie ma gnojownika ale mógł by wywozić trochę dalej no i całe to zoo pasie się na mojej działce zwracałem mu uwagę ale on sobie z tego nic nie robi nie ma poszanowania dla cudzej własności no i te muchy nie wiedziałem że mogą być takie duże. Może konie są i super ale nie po sąsiedzku.dodam tylko że jeszcze tam nie mieszkam ale na pewno coś z tym zrobię.
bajbaga Napisano 3 kwietnia 2014 #28 Napisano 3 kwietnia 2014 Jeśli ta "parcela" jest rolna, to wszystko gra.To nie wina sąsiada, tylko tego, co kupił działkę na terenie rolnym - taka sytuacje należy przewidzieć, bo na wsi to normalka.Jeśli jednak lokalizacja tej działki nie jest na terenie rolnym, to o tym co i jak można na niej hodować, napisane jest w regulaminie czystości gminy (miasta).
mar72 Napisano 3 kwietnia 2014 #29 Napisano 3 kwietnia 2014 Cytat Jeśli ta "parcela" jest rolna, to wszystko gra.To nie wina sąsiada, tylko tego, co kupił działkę na terenie rolnym - taka sytuacje należy przewidzieć, bo na wsi to normalka.Jeśli jednak lokalizacja tej działki nie jest na terenie rolnym, to o tym co i jak można na niej hodować, napisane jest w regulaminie czystości gminy (miasta). moja działka jest rolno- budowlana kuzyna pewno też bo są to dosyć duże działki,ale chyba najlepiej udać się do gminy dodam że działki nie były kupowane tylko spadek po dziadku
lokers Napisano 11 kwietnia 2014 #30 Napisano 11 kwietnia 2014 Proponuję udać się z tematem do "Sprawy dla Reportera". Jestem pewien, że Elżbieta Jaworowicz i grono ekspertów w studiu na pewno znajdą wyjście z tej sytuacji ;).
NeLo Napisano 28 maja 2015 #32 Napisano 28 maja 2015 Konie jak konie najgorzej z zapachem :( Może sąd?
retrofood Napisano 28 maja 2015 #33 Napisano 28 maja 2015 Cytat Konie jak konie najgorzej z zapachem :( Może sąd? Sąd jest lepszy od dezodorantu?
NeLo Napisano 28 maja 2015 #34 Napisano 28 maja 2015 Wiadomo o co chodzi Właściciel nieruchomości nie powinien zakłócać prawa sąsiadów do korzystania z ich własności, więc skoro mamy do czynienia z immisjami bezpośrednimi lub pośrednimi można żądać ich zaprzestania
retrofood Napisano 28 maja 2015 #35 Napisano 28 maja 2015 Tia... a od wiatru zażądać, aby wiał tylko w drugą stronę...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się