wkorzen Napisano 28 sierpnia 2015 Udostępnij #1 Napisano 28 sierpnia 2015 Mam pytanie o Wasze doświadczenia odnośnie zwalczania komarów na tarasie - co się sprawdza? Lampy owadobójcze - typ, model? Rośliny - jakie, ile? Czy może coś jeszcze? Link do komentarza
retrofood Napisano 28 sierpnia 2015 Udostępnij #2 Napisano 28 sierpnia 2015 spalanie spiralek i wkłady elektryczne. Link do komentarza
wkorzen Napisano 29 sierpnia 2015 Autor Udostępnij #3 Napisano 29 sierpnia 2015 myślałem bardziej o czymś bezobsługowym - o ciągłym działaniu Link do komentarza
solange63 Napisano 29 sierpnia 2015 Udostępnij #4 Napisano 29 sierpnia 2015 Cytat myślałem bardziej o czymś bezobsługowym - o ciągłym działaniu olejek waniliowy na skórę, pułapka drożdżowa w najbliższym otoczeniu. 1 Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 30 sierpnia 2015 Udostępnij #5 Napisano 30 sierpnia 2015 Posadzić dużo lawendy, bazylii, kopru włoskiego czy pelargoni.Sprawdzone 3 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 31 sierpnia 2015 Udostępnij #6 Napisano 31 sierpnia 2015 U mnie sprawdziła się lawenda. Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 sierpnia 2015 Udostępnij #7 Napisano 31 sierpnia 2015 (edytowany) Dziki czosnek - odstrasza ale i smakuje, nawet tym, którzy "normalnego" czosnku nie tolerują (jadalne liście i kwiaty).Można uprawiać także w doniczce. Edytowano 31 sierpnia 2015 przez bajbaga (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
vip42 Napisano 31 sierpnia 2015 Udostępnij #8 Napisano 31 sierpnia 2015 ostatnio czytałem że na komary dobra jest "Żubrówka" czyli trawa żubrowa, której zapachu podobno nie znoszą. 1 Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 sierpnia 2015 Udostępnij #9 Napisano 31 sierpnia 2015 Najlepiej odstraszał stary zapach OLD SPICE Link do komentarza
janm Napisano 2 września 2015 Udostępnij #10 Napisano 2 września 2015 Cytat Najlepiej odstraszał stary zapach OLD SPICE Hah coś w tym jest A wracając do tematu, myślę tak jak poprzednicy, że lawenda może świetnie się sprawdzać ;) Link do komentarza
vip42 Napisano 2 września 2015 Udostępnij #11 Napisano 2 września 2015 Turówka wonna odstrasza komary, a poza tym można do flaszki wrzucić takie źdźbło lub kilka i po pewnym czasie wypić ze smakiem żubrówkę ;) Link do komentarza
Tomilawa Napisano 2 września 2015 Udostępnij #12 Napisano 2 września 2015 Odstraszacze w spraju albo takie w stylu kadzidełka, które się zapala, działają na krótko. Jeśli już ktoś się na nie zdecyduje, to najlepiej mieć takich kilka, ale wtedy pobyt na tarasie nie jest już tak przyjemny, bo jedyny zapach, jaki czujemy, to te kadzidła właśnie. Ja zainwestowałam w rośliny. Lawenda, o której pisaliście jest dobra, ale dodatkowo na tarasie trzymam doniczki z pomidorkami koktajlowymi. Nie wiem, co mają w sobie ich liście, ale tego zapachu komary nie znoszą. 1 Link do komentarza
Karolcia22 Napisano 3 września 2015 Udostępnij #13 Napisano 3 września 2015 Nie kupować słodko pachnących kwiatow, i jeszcze całkiem dobrą sprawą jest rosiczka. Łapie muszki i komary i je..zjada ;) Link do komentarza
cubeq Napisano 10 września 2015 Udostępnij #14 Napisano 10 września 2015 rosiczki akurat bym nie polecał, bo o nią trzeba dabć regularnie (podlewanie etc. ), poza tym szkodzi im suche powietrze. Ale jak najbardziej bazylię, lawendę, a nawet bym się pokusił raz na jakiś czas o wystawienie przylepców na muchy (na komary tez powinny być), najlepiej tuż przy futrynach okien. Link do komentarza
zaradna_102 Napisano 25 września 2015 Udostępnij #15 Napisano 25 września 2015 Rośliny typu lawenda, bazylia, komarzyca (roślina, której brzegi liści są jasne - kremowe), koper włoski, kocimiętka Sprawdzone i działają oraz pięknie wyglądają Link do komentarza
onżeto Napisano 26 września 2015 Udostępnij #16 Napisano 26 września 2015 Cytat Rośliny typu lawenda, bazylia, komarzyca (roślina, której brzegi liści są jasne - kremowe), koper włoski, kocimiętka Sprawdzone i działają oraz pięknie wyglądają Duże naczynie w słonecznym miejscu z wodą i olejem na wierzchu . laski po upojnych spotkaniach chcą złożyć jaja i ciągnie je do zbiorników z ciepłą wodą - doskonałe miejsce dla potomstwa. A tam zwiększone napięcie powierzchniowe topi te wampirzyce.Za jakimś polonusem powtarzam i jego to prawa autorskie 1 Link do komentarza
gmoski Napisano 28 września 2015 Udostępnij #17 Napisano 28 września 2015 Najlepiej zatrudnić specjalistyczną firmę i co sezon odkomarzyć ogrod i taras. Spokoj na cały sezon, a dużo to nie kosztuje Link do komentarza
michał37 Napisano 9 października 2015 Udostępnij #18 Napisano 9 października 2015 Wkłady elektryczne Link do komentarza
Domi77 Napisano 9 października 2015 Udostępnij #19 Napisano 9 października 2015 Bazylia, liście mięty, lawenda - posadź w okolicach tarasu i powinno pomóc ;) Link do komentarza
globron Napisano 18 października 2015 Udostępnij #20 Napisano 18 października 2015 ja raz lub dwa razy do roku zamawiam firmę, która mi odkomarza ogród. mam z głowy komary na cały sezon. kilka stowek trzeba zapłacic ale potem masz święty spokój Link do komentarza
pikaczu33 Napisano 19 października 2015 Udostępnij #21 Napisano 19 października 2015 Świeca dymna i po sprawie. Jak byłem na Wyspie Santorini to również (nie wiadomo skąd) gryzły komary. Na szczęście świeca pomogła... Link do komentarza
bajbaga Napisano 19 października 2015 Udostępnij #22 Napisano 19 października 2015 Sarin skuteczniejszy Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 20 października 2015 Udostępnij #23 Napisano 20 października 2015 Problem komarów tego roku już nieaktualny Link do komentarza
Malinowy Napisano 30 października 2015 Udostępnij #24 Napisano 30 października 2015 Też polecam wkłady elektryczne. Nie wiem jak działają na dużych otwartych przestrzeniach albo na niewielkim tarasie mi sie sprawdziły Link do komentarza
JDziuk87 Napisano 3 listopada 2015 Udostępnij #25 Napisano 3 listopada 2015 Cytat Problem komarów tego roku już nieaktualny przetrwaliśmy kolejny rok :Pale wracając do tematu - może ktoś rozwinąć wątek "odkomarzania ogrodu"? co robi taka firma żeby je wyprosić? Ogród na tym nie traci? Link do komentarza
daska Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #26 Napisano 31 stycznia 2016 LAwenda pomaga i takie goździki ozdobne. My may w donicach na tarasie domu, do tego traka spirala na komary i na szczęście daja sobie spokój:) Link do komentarza
Vadeer Napisano 2 lutego 2016 Udostępnij #27 Napisano 2 lutego 2016 Komary są uciążliwe i prawda jest taka, że nie da się przed nimi uciec. Zawsze jakiś się znajdzie, aby nas pogryźć w najmniej spodziewanym momencie. Ja stosuję moskitiery, bo dzięki temu nie wlatują one do pomieszczeń i nie mają fizycznej możliwości, aby nas pogryźć. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 2 lutego 2016 Udostępnij #28 Napisano 2 lutego 2016 się kiedyś spotkałem z plagą kurzych pcheł - co się rozmnożyły i rozlazły ponad miarę .przeprowadzono dezynsekcję - w maju jakoś takale do końca sezonu komarów ani innych much nie zaobserwowano. Link do komentarza
Aureliano Napisano 10 lutego 2016 Udostępnij #29 Napisano 10 lutego 2016 Lawenda się sprawdza, na mole też Link do komentarza
studiojeunesse Napisano 16 lutego 2016 Udostępnij #30 Napisano 16 lutego 2016 Ja na lato mam w każdym pokoju kilka rosiczek w różnych odmianach. W terenie najlepsza lawenda. Link do komentarza
tadeo_g Napisano 18 lutego 2016 Udostępnij #31 Napisano 18 lutego 2016 Zdecydowanie wkłady elektryczne w połączeniu z lawendą. U nas sprawdzają się od wielu lat. Ale też nie cierpimy na jakieś plagi komarów, raczej zawsze są w normalnych ilościach. Link do komentarza
Stanislaw510 Napisano 18 lutego 2016 Udostępnij #32 Napisano 18 lutego 2016 Mieszkam przy lesie i co sezon jest inaczej z komarami ;) Najskuteczniejszą bronią przed nimi w altanie była lampa owadobójcza (srebrna skrzynka + dwie niebieskie żarówki) ;) Link do komentarza
Rose Napisano 22 lutego 2016 Udostępnij #33 Napisano 22 lutego 2016 Ja tarasu co prawda nie mam ale znajoma na taras kupiłam w jakimś sklepie budowlanym takie lampki dosyć spore i przy grillu czy innej imprezie nie było problemu z owadami jakimikolwiek. Link do komentarza
domciopaluch Napisano 13 kwietnia 2016 Udostępnij #34 Napisano 13 kwietnia 2016 u mnie świetnie sprawdza się lampa naftowa. A że knoty są szerokie, to lampa daje i dużo światła i tego charakterystycznego zapachu spalanej nafty. Nam to nie przeszkadza a komary tego nie znoszą jak sie okazuje. 1 Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 13 kwietnia 2016 Udostępnij #35 Napisano 13 kwietnia 2016 Cytat u mnie świetnie sprawdza się lampa naftowa. A że knoty są szerokie, to lampa daje i dużo światła i tego charakterystycznego zapachu spalanej nafty. Nam to nie przeszkadza a komary tego nie znoszą jak sie okazuje. No to sprawdzę latem Link do komentarza
bobiczek Napisano 14 kwietnia 2016 Udostępnij #36 Napisano 14 kwietnia 2016 Cytat No to sprawdzę latem Jo tysz.Bo akurat dla mnie nowum i nigdy nie słyszałem...... Link do komentarza
luka34 Napisano 15 kwietnia 2016 Udostępnij #37 Napisano 15 kwietnia 2016 Wkłady elektryczne i lawenda. Link do komentarza
mirekmirek Napisano 9 maja 2016 Udostępnij #38 Napisano 9 maja 2016 u mnie też się sprawdza olejek lawendowy a w zeszłe wakacje, z ciekawości, skonstruowałem pierwszy raz taka pułapkę z butelki i drożdży i powiem, że całkiem sporo komarów do niej wlaciało, czyli też chyba całkiem skuteczny sposób Link do komentarza
Romeczekkkk Napisano 11 maja 2016 Udostępnij #39 Napisano 11 maja 2016 napisz jak skonstruowac taka pułapkę Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 11 maja 2016 Udostępnij #40 Napisano 11 maja 2016 Cytat u mnie też się sprawdza olejek lawendowy a w zeszłe wakacje, z ciekawości, skonstruowałem pierwszy raz taka pułapkę z butelki i drożdży i powiem, że całkiem sporo komarów do niej wlaciało, czyli też chyba całkiem skuteczny sposób projekt z opisem poproszę Link do komentarza
bobiczek Napisano 11 maja 2016 Udostępnij #41 Napisano 11 maja 2016 Cytat w zeszłe wakacje, z ciekawości, skonstruowałem pierwszy raz taka pułapkę z butelki i drożdży i powiem, że całkiem sporo komarów do niej wleciało Też czekam na porządny opis tej pułapki.Od siebie dodam i polecę - surmię bignoniową.Kupiłem kiedyś takiego maluszka, posadziłem pod oknem w sypialni.Od dwóch lat rośnie już na trawniku obok, bo się rozrosła za mocno.Sprawdza się Link do komentarza
Marti81 Napisano 16 maja 2016 Udostępnij #42 Napisano 16 maja 2016 A nie zauważyliście, żeby się komary uodparniały na niektóre środki? U mnie w tamtym roku już wanilia nie dawała rady, skubańce polubiły a i lawenda działała w mniejszym stopniu. Mam wrażenie, że co roku trzeba będzie zmieniać te środki i urozmaicać komarom doznania Link do komentarza
Leszek4 Napisano 16 maja 2016 Udostępnij #43 Napisano 16 maja 2016 Cytat A nie zauważyliście, żeby się komary uodparniały na niektóre środki? U mnie w tamtym roku już wanilia nie dawała rady, skubańce polubiły a i lawenda działała w mniejszym stopniu. Mam wrażenie, że co roku trzeba będzie zmieniać te środki i urozmaicać komarom doznania Od lat używam 50-procentowego roztworu deetu, czasem 90-tki. Jeszcze się te france nie nauczyły go lubić. Link do komentarza
solange63 Napisano 17 maja 2016 Udostępnij #44 Napisano 17 maja 2016 Cytat projekt z opisem poproszę Cytat Też czekam na porządny opis tej pułapki. no co Wy chłopaki?! Wujek google Was wydziedziczył? 1 Link do komentarza
marcin.k32 Napisano 23 maja 2016 Udostępnij #45 Napisano 23 maja 2016 Jk szukasz rozwizania trwałego, to warto ściągnać ekipę, żeby spryskała trawę Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 24 maja 2016 Udostępnij #46 Napisano 24 maja 2016 U mnie komarów brak, tylko nie wiem czy to zasługa lawendy i pelargoni, czy rechotu żab, nie prawdziwego tylko nagrania - które sąsiad puszcza wieczorami od wiosny do jesieni. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 24 maja 2016 Udostępnij #47 Napisano 24 maja 2016 Cytat U mnie komarów brak, tylko nie wiem czy to zasługa lawendy i pelargoni, czy rechotu żab, nie prawdziwego tylko nagrania - które sąsiad puszcza wieczorami od wiosny do jesieni. Rechot żab panaceum na komary?! A to dobre! O tej porze roku, o zmierzchu, na styku dnia i nocy stada żab (samce), w linii brzegowej zbiorników wodnych, urządzają taki rechot, że czasem odechciewa się kontaktu z przyrodą. Wtedy też najbardziej uaktywniają się komarzyce. Nie ze względu na żabi rechot, a dlatego, że styk dnia i nocy jest ich ulubioną porą żerowania.Jeśli więc sąsiad Twój jest takim melomanem-dziwakiem i lubi słuchać żab, to nic mi to tego, bo o gustach raczej nie dyskutuję. Natomiast jeśli tym odgania komary, to załatw mu skierowanie do dobrego lekarza. Cytat Jk szukasz rozwizania trwałego, to warto ściągnać ekipę, żeby spryskała trawę Tak. Najlepiej w promieniu 20 km. 1 Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 24 maja 2016 Udostępnij #48 Napisano 24 maja 2016 Cytat Rechot żab panaceum na komary?! A to dobre! W sumie żaby są naturalnym wrogiem komarów , koło mnie płynie rzeczka, niedaleko jest bagienko .... a w okolicy żadnych komarów, może to przypadek - nie wiem Cytat O tej porze roku, o zmierzchu, na styku dnia i nocy stada żab (samce), w linii brzegowej zbiorników wodnych, urządzają taki rechot, że czasem odechciewa się kontaktu z przyrodą. Ja uwielbiam rechot, uspokaja mnie Link do komentarza
Leszek4 Napisano 24 maja 2016 Udostępnij #49 Napisano 24 maja 2016 (edytowany) Cytat W sumie żaby są naturalnym wrogiem komarów , koło mnie płynie rzeczka, niedaleko jest bagienko .... a w okolicy żadnych komarów, może to przypadek - nie wiem Widziałaś kiedyś latające żaby (w Polsce), które uganiają się za komarami? To że żaba zeżre komara nie oznacza, że te się wyniosą na pustynię.Naprawdę liczącym się wrogiem komarów są nietoperze. Żerują o tych samych porach co komary i się nimi obżerają. No i nie pełzają w trawie tylko koszą je w locie!Uwielbiam te latające myszki właśnie z tego powodu, ale bez deetu i tak nad wodę się nie wybieram, choćbym wiedział, że na mojej miejscówce będzie i tysiąc nietoperzy. Cytat Ja uwielbiam rechot, uspokaja mnie Tak jest z pewnością.Nie znasz jednak rechotu tysięcy samców odbijającego się w nocnej tafli jeziora. Godzinami. Tak że nawet nie da się porozmawiać. Dzień w dzień, noc w noc. To okres ich godów. Właśnie teraz.Masz może jakiegoś żabiego singla? Edytowano 24 maja 2016 przez Leszek4 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 24 maja 2016 Udostępnij #50 Napisano 24 maja 2016 Cytat Rechot żab panaceum na komary?! A to dobre! O tej porze roku, o zmierzchu, na styku dnia i nocy stada żab (samce), w linii brzegowej zbiorników wodnych, urządzają taki rechot, że czasem odechciewa się kontaktu z przyrodą. Wtedy też najbardziej uaktywniają się komarzyce. Nie ze względu na żabi rechot, a dlatego, że styk dnia i nocy jest ich ulubioną porą żerowania.Jeśli więc sąsiad Twój jest takim melomanem-dziwakiem i lubi słuchać żab, to nic mi to tego, bo o gustach raczej nie dyskutuję. Natomiast jeśli tym odgania komary, to załatw mu skierowanie do dobrego lekarza. Tak. Najlepiej w promieniu 20 km. Otóż to, święta prawda. Ale załóżmy gdyby tak było, że rechot żab odstrasza komary to nad wodą nie było by ani jednego krwiopijcy a tak niestety nie jest. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się