Spirulina Napisano 15 maja 2015 Udostępnij #1 Napisano 15 maja 2015 Nie za bardzo przepadam za firanami, ale nie chcę też zupełnie niezasłoniętych okien zostawić. Czy pozostają wyłącznie rolety, czy macie jeszcze jakieś pomysły? Link do komentarza
Samuul003 Napisano 18 maja 2015 Udostępnij #2 Napisano 18 maja 2015 Jeśli nie firany, to mogą być takie frędzle, makarony się to chyba nazywa, ale raczej wyszło to już z mody;) Link do komentarza
kryspy23n Napisano 18 maja 2015 Udostępnij #3 Napisano 18 maja 2015 A może rolety pół na pół? Możesz je całkowicie podwinąć, zamaskować albo zostawić pół cień. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 18 maja 2015 Udostępnij #4 Napisano 18 maja 2015 A może takie ekranywzorów jest multum 1 Link do komentarza
solange63 Napisano 18 maja 2015 Udostępnij #5 Napisano 18 maja 2015 Nie idźcie tą drogą... nie idźcie... Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 20 maja 2015 Udostępnij #6 Napisano 20 maja 2015 Cytat Nie idźcie tą drogą... nie idźcie... bo? Link do komentarza
solange63 Napisano 21 maja 2015 Udostępnij #7 Napisano 21 maja 2015 Cytat bo? bo to wiocha przeokrutna...ale gust jak doopa, każdy ma swoją... aczkolwiek moja jest fajna i nie narzekam.Razem z Demo, będziemy prowadzić rehabilitację narodu w kwestiach estetycznych Link do komentarza
tadeo_g Napisano 8 czerwca 2015 Udostępnij #8 Napisano 8 czerwca 2015 Te ekrany straszne... makarony jeszcze do przeżycia. Link do komentarza
cubeq Napisano 15 czerwca 2015 Udostępnij #9 Napisano 15 czerwca 2015 a nie prościej zwykła firanka? Link do komentarza
daggulka Napisano 15 czerwca 2015 Udostępnij #10 Napisano 15 czerwca 2015 To wszystko zależy w jakim stylu urządzone jest wnętrze. żaluzje - fajnie wygląda , tylko weź tu człowieku to myj , porażka ....roletyWe wnętrzach tradycyjnych .... hmmm ... można pokusić się o zasłonki ... Link do komentarza
Janeczka88 Napisano 16 czerwca 2015 Udostępnij #11 Napisano 16 czerwca 2015 Mam podobne żaluzje do tych z pierwszego zdjęcia i faktycznie, umyć to, to jakaś masakra;) Link do komentarza
Kociol Napisano 22 czerwca 2015 Udostępnij #12 Napisano 22 czerwca 2015 Zdecydowanie rolety,które to prezentują się bardzo ładnie i można dobrać ich fajny kolor,tak aby pasował do całości wnętrza,aranżacji naszego mieszkania. Link do komentarza
rower Napisano 14 lipca 2015 Udostępnij #13 Napisano 14 lipca 2015 Mogą Cię jeszcze zainteresować markizy zewnętrze. Widziałem takie od Fakro, oprócz ograniczenia światła słonecznego zmniejszają jeszcze nagrzewanie się pomieszczenia wewnątrz, więc jeśli Twoje okna są wystawione na bezpośrednie promienie to jeszcze o tym można pomyśleć. Link do komentarza
monika2153 Napisano 20 lipca 2015 Udostępnij #14 Napisano 20 lipca 2015 Ja mam same zasłony, bez firanek. BTW - nie dobieraj jasnych zasłon do jasnych scian. kupiłam ostatnio pod presją chłopaka taki powiedzmy ala płócienny i teraz muszę wykminić jakieś dobre dodatki, bo w IKEI ta zasłona wydawała mi się ciemniejsza i wygląda to nijako Link do komentarza
rower Napisano 31 lipca 2015 Udostępnij #15 Napisano 31 lipca 2015 Cytat Ja mam same zasłony, bez firanek. BTW - nie dobieraj jasnych zasłon do jasnych scian. kupiłam ostatnio pod presją chłopaka taki powiedzmy ala płócienny i teraz muszę wykminić jakieś dobre dodatki, bo w IKEI ta zasłona wydawała mi się ciemniejsza i wygląda to nijako Tutaj obrazowe rozwinięcie tego o czym pisałem w poprzednim poście, ja to chciałbym mieć coś takiego. 1 Link do komentarza
goralZwasem Napisano 3 sierpnia 2015 Udostępnij #16 Napisano 3 sierpnia 2015 Cytat Tutaj obrazowe rozwinięcie tego o czym pisałem w poprzednim poście, ja to chciałbym mieć coś takiego. spoko wygląda Link do komentarza
rower Napisano 31 sierpnia 2015 Udostępnij #17 Napisano 31 sierpnia 2015 Ja nie ukrywam, że zbieram na taki wynalazek. Przynajmniej na kilka okien najmocniej oświetlonych, suana po powrocie z pracy nie do wytrzymania. Link do komentarza
bukowska Napisano 18 października 2015 Udostępnij #18 Napisano 18 października 2015 Dobrym rozwiązaniem są rolety zaciemniające, popularne są też modele dzien/noc, ale mi osobiście strasznie się nie podobają. Link do komentarza
Dominik58 Napisano 28 października 2015 Udostępnij #19 Napisano 28 października 2015 a może plisy, możemy je zwijać od góry i od dołu aby jak najlepiej dopasować sobie ilość słońca w domu, są skromne, a zarazem eleganckie, w sklepach jest tyle kolorów że każdy znajdzie coś dla siebie Link do komentarza
PiotrDomagala Napisano 29 grudnia 2015 Udostępnij #20 Napisano 29 grudnia 2015 Możesz poszukać też firmy, która montuje kilka rozwiązań. Na podstawie rozmowy doradzą Ci, które rozwiązanie będzie najpraktyczniejsze oraz będzie pasować do Twojego wnętrza. Poniżej podsyłam Ci ofertę firmy Debastor:Rolety dzień/noc:Plisy:Rolety rzymskie:Rolety materiałowe: 1 Link do komentarza
dydx Napisano 1 stycznia 2016 Udostępnij #21 Napisano 1 stycznia 2016 Chyba jednak ciężko wybrać coś równie uniwersalnego jak zwykłe firanki... ale najlepszą alternatywną chyba właśnie będą rolety Link do komentarza
PL0CHACZ Napisano 4 stycznia 2016 Udostępnij #22 Napisano 4 stycznia 2016 zgadzam się. jak dla mnie rolety to najlepszy wybor bo nie tylko sa funkcjonalne, ale przy okazji tez sie dobrze prezentuja. Link do komentarza
lucyna_r Napisano 18 stycznia 2016 Udostępnij #23 Napisano 18 stycznia 2016 Mieszkałam jakiś czas za granicą i na początku trudno było mi się przyzwyczaić do tego, że w oknach nikt nie ma tam firan, tym bardziej, że domy były przeważnie parterowe i bez piwnic, a więc wszystko widać na wysokości wzroku. Ale z czasem do tego przywykłam i nawet polubiłam. Teraz mieszkamy na 3. piętrze, naprzeciwko naszego bloku jest tylko niski budynek, więc odpuściliśmy sobie firany, zwłaszcza że trudno byłoby przywiesić karnisze ze względu na nietypowy kształt okna. Link do komentarza
rower Napisano 30 sierpnia 2016 Udostępnij #24 Napisano 30 sierpnia 2016 Cytat zgadzam się. jak dla mnie rolety to najlepszy wybor bo nie tylko sa funkcjonalne, ale przy okazji tez sie dobrze prezentuja. Tylko, że niewiele obniżą temperatury w upał. I dlatego warto rolety zamienić na markizy. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 30 sierpnia 2016 Udostępnij #25 Napisano 30 sierpnia 2016 Cytat Tylko, że niewiele obniżą temperatury w upał. I dlatego warto rolety zamienić na markizy. Kolego, a wiesz jak wyglądają markizy Jeżeli mowa o roletach okiennych wewnętrznych i markizach to jedne i drugie nie obniżają temperatury ani nie zatrzymują ciepło uciekające z domu.Jedynie rolety zewnętrzne spełniają w/w kryteria. Link do komentarza
rower Napisano 31 sierpnia 2016 Udostępnij #26 Napisano 31 sierpnia 2016 Markizy Fakro obniżają temperaturę i są zewnętrzne. Ten produkt jest już jakiś czas na rynku. Jeśli oczywiście rozróżniamy markizy i rolety. ;) Link do komentarza
demo Napisano 31 sierpnia 2016 Udostępnij #27 Napisano 31 sierpnia 2016 (edytowany) Cytat Markizy Fakro obniżają temperaturę i są zewnętrzne. Markizy to chyba tylko są wewnętrzne, z tego co mi wiadomo.ps. a jednak są i wewnętrzne, tak piszą hmm nie wiedziałem. Edytowano 31 sierpnia 2016 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 31 sierpnia 2016 Udostępnij #28 Napisano 31 sierpnia 2016 Cytat Markizy Fakro obniżają temperaturę i są zewnętrzne. Ten produkt jest już jakiś czas na rynku. Jeśli oczywiście rozróżniamy markizy i rolety. Od kiedy "szmata" ciemnego koloru obniża temperaturę?Markizy a rolety to dwa odrębne tematy i dziwi mnie fakt że piszesz że rolety i markizy to to samo, jeśli nie umiesz odróżnić markizy od rolety Cytat Markizy to chyba tylko są wewnętrzne, z tego co mi wiadomo. ps. a jednak są i wewnętrzne, tak piszą hmm nie wiedziałem. Typowe markizy są zewnętrzne, a wewnętrzne? ja prawdę mówiąc nie słyszałem ani nie widziałem markiz wewnętrznych. Link do komentarza
demo Napisano 1 września 2016 Udostępnij #29 Napisano 1 września 2016 Cytat Markizy to chyba tylko są wewnętrzne, Oczywiście miało być - zewnętrzne.Przepraszam się pomyliłem.A o wewnętrznych czytałem tu:http://www.velux.pl/produkty/rolety-i-markizy/markizyale jak się okazuje to też chyba moja pomyłka i chodzi nie o to gdzie są zamontowane, ale o fizyczny ich montaż, znaczy że do zamontowania nie trzeba wchodzić na dach. Czy jakoś tak. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 września 2016 Udostępnij #30 Napisano 1 września 2016 Cytat Oczywiście miało być - zewnętrzne.Przepraszam się pomyliłem. Naturą ludzką jest się mylić ale i też przyznać się do pomyłki, to nie żadna ujma Gdyby taka pomyłka trafiła się jednego gościowi na a to o przyznaniu się do pomyłki nie było by mowy Link do komentarza
demo Napisano 1 września 2016 Udostępnij #31 Napisano 1 września 2016 Heniu dzięki za wyrozumiałość i powściągliwość i że mnie nie wyśmiałeś, a mogłeś. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 września 2016 Udostępnij #32 Napisano 1 września 2016 Cytat Heniu dzięki za wyrozumiałość i powściągliwość i że mnie nie wyśmiałeś, a mogłeś. Link do komentarza
Karo7 Napisano 2 września 2016 Udostępnij #33 Napisano 2 września 2016 Moim zdaniem ładnie wyglądałyby takie rolety dzień-noc. Jak zostały zaprezentowane przez Pana PiotrDomagala, albo nawet jakiś inny model w tym stylu. Link do komentarza
rower Napisano 18 września 2016 Udostępnij #34 Napisano 18 września 2016 Cytat Od kiedy "szmata" ciemnego koloru obniża temperaturę? Nie musi być ciemnego koloru, nawet lepiej żeby była jasna. Tak jak się mówi, że na wysoką temperaturę ubierać jasne rzeczy, bo odbijają światło.Do rzeczy - właśnie akurat zatrzymywanie promieniowania cieplnego przez tą szmatę sprawia, że okno, a dalej pokój nie nagrzewa się tak jak okno wystawione na promienie słoneczne. Szczególnie różnica odczuwalna jest w lato, od strony południowych okien. Pozdrawiam. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 września 2016 Udostępnij #35 Napisano 19 września 2016 Cytat Nie musi być ciemnego koloru, nawet lepiej żeby była jasna. Tak jak się mówi, że na wysoką temperaturę ubierać jasne rzeczy, bo odbijają światło. Do rzeczy - właśnie akurat zatrzymywanie promieniowania cieplnego przez tą szmatę sprawia, że okno, a dalej pokój nie nagrzewa się tak jak okno wystawione na promienie słoneczne. Szczególnie różnica odczuwalna jest w lato, od strony południowych okien. Pozdrawiam. Niech będzie nawet jasnego ale to i tak nie ma większego wpływu na zatrzymanie ciepła od słońca. A temat z tego co pamiętam markizy zewnętrznej, a jak już wspomniałem nie widziałem aby okno dachowe miało markizy. Markizy są fasadowe a nie dachowe. Uważam, że na okno dachowe to tylko roleta zewnętrzna spełni swoje zadanie, jest co prawda to przedsięwzięcie kosztowne ale się opłaca zainwestować. Link do komentarza
rower Napisano 21 września 2016 Udostępnij #36 Napisano 21 września 2016 To akurat jest potwierdzone, że działają. Mogą zmniejszyć temperaturę w pokoju o kilka stopni, czy np. z 30 do 25, więc do sympatycznej temperatury, w której większość z nas chce przebywać. Link do komentarza
demo Napisano 22 września 2016 Udostępnij #37 Napisano 22 września 2016 (edytowany) Cytat a jak już wspomniałem nie widziałem aby okno dachowe miało markizy. Markizy są fasadowe a nie dachowe. Muszę sprostować bo markizy zewnętrzne na okna dachowe istnieją, sam takie posiadam, a wyglądają np. tak:https://www.youtube.com/watch?v=EyeTy2FuTpQ Może nie wyczerpują wszystkich znamion jakiegoś potocznie rozumianego znaczenia markiz, ale jest to taka gęsto tkana, czarna, półprzeźroczysta siateczka. Edytowano 22 września 2016 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
sepoy Napisano 22 września 2016 Udostępnij #38 Napisano 22 września 2016 Cytat A temat z tego co pamiętam markizy zewnętrznej, a jak już wspomniałem nie widziałem aby okno dachowe miało markizy. Markizy są fasadowe a nie dachowe.Uważam, że na okno dachowe to tylko roleta zewnętrzna spełni swoje zadanie, jest co prawda to przedsięwzięcie kosztowne ale się opłaca zainwestować. Parę lat temu przerabiałem temat zabezpieczenia strychu i pokoju na poddaszu przed nadmiernym ogrzewaniem promieniami słonecznymi przez 4 okna dachowe (2 w pokoju i 2 na strychu).W pierwszej kolejności odrzuciłem tradycyjne zabezpieczenia wewnętrzne typu firanki, rolety jako nieefektywne.Rolety zewnętrzne są faktycznie najskuteczniejszym rozwiązaniem, gdyż zabezpieczają pomieszczenia zarówno przed przegrzewaniem latem, jak i utratą ciepła w zimie, ale ich koszt (w moim przypadku około 1200zł/okno) spowodował, że zacząłem szukać innych rozwiązań. Alternatywą były jeszcze systemowe markizy zewnętrzne lub dużo tańsze, ale podobno równie skuteczne folie zewnętrzne o różnym stopniu przepuszczalności.W sumie wybrałem właśnie markizy zewnętrzne do okien dachowych i klimatyzację multisplit. Koszt całkowity tego rozwiązania (biorąc pod częściowy koszt klimatyzacji dla tego pokoju na poddaszu) jest porównywany z roletami, a efektywność i komfort są nieporównywalnie większe. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 września 2016 Udostępnij #39 Napisano 22 września 2016 Na okna dachowe dumnie nazywają się markizy ale tak naprawdę to są rolety, ale nie ma o co się tu sprzeczać bo tylko kwestia nazewnictwa.Przecież od x lat były markizy zewnętrzne elewacyjne i tak nazwa powinna się kojarzyć, nazywając rolety na okna dachowe szumnie markizami jest to trochę na wyrost.Natomiast co do wyższości rolet/markiz materiału a rolet to rolety wygrywają ten ranking Czy rolety nie wyglądają lepiej? I czy nie będą bardziej trwale od tych "markiz" z płótna? Link do komentarza
demo Napisano 22 września 2016 Udostępnij #40 Napisano 22 września 2016 (edytowany) Cytat Czy rolety nie wyglądają lepiej? I czy nie będą bardziej trwale od tych "markiz" z płótna? Nie ma wątpliwości że rolety lamelowe będą trwalsze i lepiej wyglądają, natomiast te dachowe z siateczki nie są wykonane z płótna, lecz z czegoś co wygląda na tkaninę z włókna szklanego, pokrytego jeszcze dodatkowo jakąś substancją lekko gumowatą. U mnie po 15 latach na dachu, już widać na nich ślady działania czasu i czynników atmosferycznych. Edytowano 22 września 2016 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
rower Napisano 25 września 2016 Udostępnij #41 Napisano 25 września 2016 Markizy w odróżnieniu od rolet mają wpuszczać światło, a zatrzymać ciepło - więc te dwa produkty różnią się nieco zastosowaniem. Materiał markiz może być siatką o przezierności 10% - w dużym nasłoneczenieniu straty światła na szybie są stosunkowo niewielkie, natomiast temperatura wyraźnie niższa. Link do komentarza
Gość Napisano 26 września 2016 Udostępnij #42 Napisano 26 września 2016 Cytat Markizy w odróżnieniu od rolet mają wpuszczać światło, a zatrzymać ciepło - więc te dwa produkty różnią się nieco zastosowaniem. Materiał markiz może być siatką o przezierności 10% - w dużym nasłoneczenieniu straty światła na szybie są stosunkowo niewielkie, natomiast temperatura wyraźnie niższa. Zdecydowanie rolety! Miałam markizy w pokoju, który służy mi jako gabinet, coś strasznego. Słońce wdzierało się przez nie, raziło w oczy! Link do komentarza
rower Napisano 30 września 2016 Udostępnij #43 Napisano 30 września 2016 Tak jak pisałem - rolą markiz jest zatrzymywanie promieniowania cieplnego, a nie światła. Jeśli stosowałeś takie markizy do zaciemniania pokoju - to faktycznie z początku twój wybór padł na zły produkt. Ewentualnie alternatywą może być markiza Fakro, której gęstość wynosi 1%. Z tego co wiem zainteresowanie skupia się na 10%, która faktycznie przepuszcza sporo światła. Link do komentarza
frac Napisano 18 listopada 2016 Udostępnij #44 Napisano 18 listopada 2016 Zastanawialismy sie kiedyś nad zamontowaniem sobie rolet zewnętrznych. Zrezygowaliśmy z tego pomysłu z uwagi na wysoki koszt rozwiązania. Nie odpowiadały nam również firany i zasłony wewnątrz mieszkania z uwagi na to, że mieszkanie mamy nowoczesne i po prostu nie zgrywało nam sie to z koncepcją dekoracji. W koncu wybraliśmy tradycyjne wewnętrzne rolety ( dla dodatkowych oszczedności zamawialiśmy je w sieci. Mieszkanie jest utrzymane w neutralnych barwach. Rolety są jednak dość intensywne: Link do komentarza
Gość Napisano 7 grudnia 2016 Udostępnij #45 Napisano 7 grudnia 2016 Jak dla mnie to najlepsze są rolety takie montowane w oknach. Link do komentarza
Rokka_T Napisano 19 marca 2018 Udostępnij #46 Napisano 19 marca 2018 Hmm, no mi sie na mysl tez raczej rolety tylko nasuwają. Można jeszcze zainstalowac sobie verticale, ale to torchę się z biurem kojarzy:) Link do komentarza
Dekea Napisano 16 maja 2018 Udostępnij #47 Napisano 16 maja 2018 rolety okienne z ładna grafiką pasującą do wnętrza. Link do komentarza
Karol112 Napisano 23 sierpnia 2018 Udostępnij #48 Napisano 23 sierpnia 2018 Ja osobiście jestem fanem zasłon Najlepiej takie do podłogi. Choć faktem jest, że nie w każdym wystroju będą pasowały... Link do komentarza
Ingakaczorowska Napisano 12 lutego 2019 Udostępnij #49 Napisano 12 lutego 2019 A co najlepiej na okno w sypialni? Macie jakieś pomysł? Już mówię, że tradycyjne firanki na pewno odpadają bo są po prostu okropne, passse i nie zniosę ich. Myślałam o roletach rzymskich, ale nie wiem jak to się spisuje co o tym myślicie? Link do komentarza
BożenaW Napisano 13 sierpnia 2019 Udostępnij #50 Napisano 13 sierpnia 2019 Rolety dzień/noc sa bardzo eleganckie i praktyczne. Mając je w oknach wręcz nie wyobrażam sobie wrócić do zasłon czy firan Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się