MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 7 października 2018 Udostępnij #201 Napisano 7 października 2018 17 godzin temu, mhtyl napisał: Wracając do owej młoto-wiertarki to nie wiemy kto i jak wcześniej ją użytkował. to akurat wiemy nówka blaszka - nieśmigana prosto ze sklepowej półki czyli porównując ze sprzętem z innej półki które pracują same tylko je trzeba trzymać - w/w należało pracować i się zmęczyć - nie chciała robić nic sama inny materiał i inna płaszczyzna wiercenia ( filigran na pięciu metrach z drabiny nawet troszkę przykrótkiej ) . z einhelem startu nie miała - do makity, metabo czy hilti nawet nie warto porównywać. Link do komentarza
Wyrzynio Napisano 3 czerwca 2020 Udostępnij #202 Napisano 3 czerwca 2020 Widzę, że nikt nie wspomniał o Chicaco Pneumatic .. zatem, pozwolę sobie zrobić krótką prezentację dla tych, którzy planują zaopatrzyć się w urządzenia akumulatorowe z tej firmy. Przede wszystkim nie jest to znana firma w Polsce, ale charakteryzuje się tym, że zastosowanie tych urządzeń jest niezwykle szerokie. Zaczynając od domowych zadań, napraw warsztatowych, przy produkcji, a kończąc przy montażu skomplikowanego sprzętu np. w przemyśle lotniczym, gdzie wymaga się dużej dokładności. Urządzenie na pewno sprawdzi się u amatora, który z czasem będzie wymagał od sprzętu więcej, niż na początku . Takie urządzenia można zakupić u dystrybutorów CP w Polsce, np. w firmie Pneumat.: https://www.pneumat.com.pl/narzedzia-akumulatorowe . Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 3 czerwca 2020 Udostępnij #203 Napisano 3 czerwca 2020 5 godzin temu, Wyrzynio napisał: Widzę, że nikt nie wspomniał o Chicaco Pneumatic .. Nikt nie wspomniał bo cena tych narzędzi to nie półka amatorska. I dziwna ta firma która na swojej stronie w wiekowości ofert podaje że cena do uzgodnienia Link do komentarza
aru Napisano 3 czerwca 2020 Udostępnij #204 Napisano 3 czerwca 2020 lipa, nie dość, że czerwone (a takie to tylko szybkie samochody) to piły nie mają, nie mówiąc o latarce; i wszystko z udarem, nie zdziwiłbym się że i szlifierka kątowa też ma udar Link do komentarza
joks Napisano 3 czerwca 2020 Udostępnij #205 Napisano 3 czerwca 2020 Mam DeWollta 18v , makitę 12v , dzisiaj se dokupiłem Metabo 18v.. Link do komentarza
pebeo Napisano 3 czerwca 2020 Udostępnij #206 Napisano 3 czerwca 2020 3 godziny temu, aru napisał: nie zdziwiłbym się że i szlifierka kątowa też ma udar No, to byłby czad... :) Link do komentarza
pebeo Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #208 Napisano 4 czerwca 2020 Niedawno osiągnąłem efekt udaru podczas cięcia grubej dębowej deski wyrzynarką z brzeszczotem do drewna no name. Biło jak cholera, tylko efekt mizerny. Link do komentarza
demo Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #209 Napisano 4 czerwca 2020 20 godzin temu, joks napisał: Mam DeWollta 18v , makitę 12v , dzisiaj se dokupiłem Metabo 18v.. Masz dwie to po co Ci trzecia?, dla pomocnika?. Link do komentarza
joks Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #210 Napisano 4 czerwca 2020 40 minut temu, demo napisał: Masz dwie to po co Ci trzecia?, dla pomocnika?. Lubię mieć dużo wkrętarek wokół siebie . 1 Link do komentarza
aru Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #211 Napisano 4 czerwca 2020 ja w sumie też, przy większej robótce wymiana co chwila końcówek staje się upierdliwa... 1 Link do komentarza
joks Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #212 Napisano 4 czerwca 2020 Przygrosiło mi ostatnio i zastanawiam się czy jeszcze jednej nie kupić Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #213 Napisano 4 czerwca 2020 1 godzinę temu, joks napisał: Lubię mieć dużo wkrętarek wokół siebie . Ja mam tak samo, choć nie jestem jakimś tam wykonawcą ale park maszynowy u mnie bardzo bogaty Link do komentarza
aru Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #214 Napisano 4 czerwca 2020 ba, Panowie, nie ma to jak niemoc, kiedy moc pomysłów we łbie się kotłuje 31 minut temu, joks napisał: Przygrosiło mi ostatnio i zastanawiam się czy jeszcze jednej nie kupić ale tu widzisz - chyba lepiej inwestować w towar obsługiwany "jedną" baterią, a nie kilka ładowarek, to teżjest upierdliwe Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #215 Napisano 4 czerwca 2020 11 minut temu, aru napisał: ba, Panowie, nie ma to jak niemoc, kiedy moc pomysłów we łbie się kotłuje Niemoc to bym powiedział że mam jak idę do sklepu z elektronarzędziami i zachowuje się jak kobiety w sklepach z ciuszkami oglądam, dotykam, przymierzam czy do ręki pasuje a potem z niemocy że kasy brak wychodzę Jak coś zobaczę a jeszcze tego nie mam to nie ma bata abym tego nie kupił może nie od razu za za jakiś czas na pewno. Link do komentarza
aru Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #216 Napisano 4 czerwca 2020 no tu to ja zaczynam od All... potem testy na YT, opinie w necie i zakup, ewentualnie - pomacać w markecie; jak mnie coś zaszczepi to q... słabo, ciężko do wypłaty doczekać a i Kobita odpuszcza bo widzi, że nie wygra; a że debet? lepiej kupić jak się orze niż potem, kiedy trzeba zęby w ścianę, co pewnie niedługo nastąpi bo ten cooornawirus.... ale wcześniej też tak miałem, jak się wzajemnie zgubiliśmy z Lepszą Połową w CH, to wiedziała gdzie szukać coś w tym jest, może dlatego, że jak człowiek był młody i nie było nic, a teraz sky is the limits, znaczy się zasobność portfela; unikam jakichkolwiek "kredycików", choć czasami jak raty 0 to się trafia Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #217 Napisano 4 czerwca 2020 15 minut temu, aru napisał: jak mnie coś zaszczepi to q... słabo, ciężko do wypłaty doczekać a i Kobita odpuszcza bo widzi, że nie wygra; a że debet? Normalnie mam tak samo a jak coś zamawiam przez internet to mówię że to dla kolegi, żebym niepotrzebnie nie miał suszenia głowy Link do komentarza
aru Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #218 Napisano 4 czerwca 2020 no to jak tak sobie pa duszam.... to znalazłem sposób co do kupna tych urządzeń na baterię z praktycznie pełną akceptacją Lepszej Połowy - no kolor jej się baaardzo podoba , jej ulubiony , byleby tylko mieć te "parę" zyli extra; na sprzęcior nie narzekam, a nawet jestem pod wrażeniem Link do komentarza
demo Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #219 Napisano 4 czerwca 2020 3 godziny temu, joks napisał: Przygrosiło mi ostatnio i zastanawiam się czy jeszcze jednej nie kupić To żeby nie dublować to samo, pomyśl o wkrętarce z udarem stycznym. Ja mam zwykłą i właśnie myślę o takiej. Link do komentarza
aru Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #220 Napisano 4 czerwca 2020 pewnie za 2-3 stówki Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #221 Napisano 4 czerwca 2020 41 minut temu, demo napisał: To żeby nie dublować to samo, pomyśl o wkrętarce z udarem stycznym. Ja mam zwykłą i właśnie myślę o takiej. Można też pomyśleć o wkrętarce aku z silnikiem bezszczotkowym, podobno są lepsze od tych tradycyjnych. Link do komentarza
demo Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #222 Napisano 4 czerwca 2020 12 minut temu, aru napisał: pewnie za 2-3 stówki Co kto woli, może być i za niecałą stówkę z aku i szybką ładowarką. https://allegro.pl/oferta/zakretarka-udarowa-12v-1-5ah-110nm-78115-sthor-9106457167?reco_id=81a7ff80-a695-11ea-80b0-b8ca3a6c1c78&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 Link do komentarza
aru Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #223 Napisano 4 czerwca 2020 parametry imponujące, niemniej z "seryjnym montażem" bym nie przesadzał pracujesz takimi? 6 minut temu, mhtyl napisał: Można też pomyśleć o wkrętarce aku z silnikiem bezszczotkowym, podobno są lepsze od tych tradycyjnych. i chyba x2 w cenie (lub i x3), zawodowo pewnie bedą Link do komentarza
demo Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #224 Napisano 4 czerwca 2020 To masz za 3 stówki. https://allegro.pl/oferta/zakretarka-udarowa-18v-zestaw-yt-82800-yato-7253008020 6 minut temu, aru napisał: pracujesz takimi? ja to jestem aktualnie artysta a nie jakiś krętacz......znaczy zakrętacz Link do komentarza
aru Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #225 Napisano 4 czerwca 2020 miałem kilka zakrętarek w łapie, noname 18V nie generowały takiego momentu nawet w 10% De Walt, Makita to chyba sprzęcior z w miarę logicznej półki i raczej czegoś takie go nie mają to udarowe, nie znam się, ale to chyba nie dla stolarki Link do komentarza
demo Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #226 Napisano 4 czerwca 2020 (edytowany) W takich zakrętarkach, zwanych też kluczem udarowym, moment obrotowy generowany jest inaczej niż w tradycyjnych, bo za pomocą kowadełkowego mechanizmu udarowego. Albo inaczej mówiąc moment obrotowy generowany jest w postaci chwilowego udaru obwodowego. Dobre w nich jest to że nie tak jak tradycyjne przy większych siłach wyrywają nadgarstek, albo stojąc na drabinie można jedną ręką trzymać się drabiny a drugą swobodnie operować zakrętarką z ogromnym momentem. Własnie w drewnie można też wiercić z większą pewnością bez groźby o blokowanie wiertła i szarpnięcia z tym związane. Edytowano 4 czerwca 2020 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #227 Napisano 4 czerwca 2020 24 minuty temu, demo napisał: To masz za 3 stówki. https://allegro.pl/oferta/zakretarka-udarowa-18v-zestaw-yt-82800-yato-7253008020 Właśnie ta wkrętarkę miałem na myśli pisząc o bezszczotkowych wkrętarkach albo podobna do tej co wkleiłeś YATO WKRĘTARKA BEZSZCZOTKOWA 18V 2.0Ah YT-82794 tez za około 300 zł. 41 minut temu, aru napisał: i chyba x2 w cenie (lub i x3), zawodowo pewnie bedą To zależy od firmy, są też za tysiaka 9 minut temu, demo napisał: W takich zakrętarkach, zwanych też kluczem udarowym, Takim kluczem aku udarowym można spokojnie odkręcać śruby w kołach samochodu. Sprawdzone i przetestowane ten klucz to chyba jeden z niewielu produktów zasługujących na miano profesjonal. Link do komentarza
demo Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #228 Napisano 4 czerwca 2020 (edytowany) Dodam jeszcze że w zwykłych zakrętarkach z udarem, udar realizowany jest mechanicznie, czyli grzechotkowo, za pośrednictwem dwu zazębiających się tarcz stalowych. Taki udar może pomagać przy wierceniu w materiałach miękkich, bo o wierceniu w betonie raczej nie ma mowy po trafieniu na kamyk. Czyli jest to udar gówno wart. Inną odmianą wkrętarek udarowych obwodowych, są wiertarki z udarem impulsowym, w których udar realizowany jest za pośrednictwem jakiegoś mechanizmu hydraulicznego, ale to jakaś nowość i dostępna chyba tylko we wkrętarkach z najwyższej półki. To tyle co wiem w tym temacie, zakręcania. Edytowano 4 czerwca 2020 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #229 Napisano 4 czerwca 2020 1 godzinę temu, demo napisał: odmianą wkrętarek udarowych obwodowych Co to znaczy: OBWODOWA? Link do komentarza
aru Napisano 4 czerwca 2020 Udostępnij #230 Napisano 4 czerwca 2020 pachnie mi to Truman Show Link do komentarza
pebeo Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij #231 Napisano 5 czerwca 2020 (edytowany) 15 godzin temu, mhtyl napisał: ak coś zamawiam przez internet to mówię że to dla kolegi, żebym niepotrzebnie nie miał suszenia głowy Ja zamawiam przez internet na zasadzie tajnych operacji wojskowych. Ostatnio kupiłem kolejny nóż rzemieślniczy za c.a 80 zł i nasłuchałem się gadek typu: "A po co co tyle noży? Będziesz kogoś mordował?". Odpowiedziałem: "A po co tyle noży w kuchni? Jeden nie wystarczy? A po co ci 21 swetrów, jak nosisz tylko polar?". Babę trzeba zwalczać jej własną bronią. Edytowano 5 czerwca 2020 przez pebeo (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
demo Napisano 5 czerwca 2020 Udostępnij #232 Napisano 5 czerwca 2020 (edytowany) 11 godzin temu, uroboros napisał: Co to znaczy: OBWODOWA? Co to znaczy?, to znaczy że moment obrotowy w postaci chwilowego udaru, generowany jest po obwodzie koła, a nie tak jak w wiertarkach udarowych pneumatycznych - posuwisto zwrotny. I do tego w innej płaszczyźnie, bo tu chodzi o silny obrót a nie o silne walnięcie. Choć walnięcie też jest ale po obwodzie koła. No i tyle tak na chłopski rozum. I nie obwodowa, tylko wkrętarka udarowo obwodowa. Zamiennie używanych jest kilka określeń na ten typ udaru i tak zamiast obwodowego możesz też spotkać się z określeniem udaru stycznego lub kowadełkowego mechanizmu udarowego. Styczne pewnie dlatego że stycznie do obwodu koła, tak jak obwodowy bo po obwodzie koła, tak myślę ale głowy nie dam. No i taki to Truman show. Niewiele jest materiałów w języku polskim na ten temat pokazujących jak to wygląda i działa, ale może np. takie coś jak tu: lub tu z reklamówki Festoola: 10 godzin temu, aru napisał: pachnie mi to Truman Show Nie chcę tu pisać czym ty mi pachniesz, żeby nie urażać wrażliwości uroborosa, ale należy ci się jak diabli. Ogarnij się chłopie!!!. Edytowano 5 czerwca 2020 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
demo Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij #233 Napisano 8 czerwca 2020 Dnia 5.06.2020 o 09:45, pebeo napisał: Ostatnio kupiłem kolejny nóż rzemieślniczy za c.a 80 zł i nasłuchałem się gadek typu: "A po co co tyle noży? Będziesz kogoś mordował?". Ja też mam całą kolekcję noży a na pytanie po co, odpowiadam - do leżenia w szufladzie. Link do komentarza
Juanm Napisano 23 czerwca 2020 Udostępnij #234 Napisano 23 czerwca 2020 W sumie jest to spory problem Z jednej strony szukamy czegoś porządnego Z drugiej strony liczy się dla nas cena produktu, jaki kupujemy. Moim zdaniem jakość jest tutaj jednak ważniejsza i czasami lepiej jest zainwestować więcej ale postawic na cos co będzie lepiej się nam sprawdzało i nie będzie problematyczne w utrzymaniu. 1 Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się