Agencja nieruchomości zaproponowała mi, żebym odsprzedał nowemu nabywcy działki leżącej kilkadziesiąt metrów ode mnie, część udziałów w drodze dojazdowej. Moje udziały teraz, to jedna ósma całości drogi, czyli 12,5% a pomyślałem o odsprzedaży 2,5% i zachowaniu sobie 10% udziałów Oczywiście poprzez notariusza.
Czy w związku z tym, mogę to zrobić nie tracąc lub nie ograniczając sobie żadnych praw należnych mi z racji prawa własności. Mam na myśli, czy jest jakieś minimum, które muszę zachować dla siebie ?
Od czasu zakupu w 2020 roku, w drodze tej, wspólnie z sąsiadem zainwestowaliśmy w wodociąg, którego jeszcze nie odsprzedaliśmy gminie i linie elektryczną.
Czy mam się czym martwić, czy też nie ma tu żadnego haczyka ?
Tu trzeba zna dokładniej plan zagospodarowania, jak to jest dokładnie sformułowane.
Jeżeli użyto tam dokładnie takiego określenia, że dopuszcza się zabudowę nie więcej niż 20% powierzchni działki, to prawdopodobnie zapis dotyczy całej działki. Jednak pojawia się tu drugie ograniczenie - zabudowa nie może wykraczać poza obszar, na którym przewiduje się możliwość zabudowy.
Ktoś może mieć np. działkę wielkości hektara (10000 m2), a zabudowa będzie dopuszczona np. tylko w pasie 50 m w głąb od drogi.
Znaczy że jeśli polscy żołnierze byli wysyłani w misji pokojowej na wzgórza Golan, to teraz grozi nam, że wzgórza Golan napadną na Polskę?
Płaszcz (kurtka) w zimie nie uchroni cię od wszystkich zagrożeń, bo nogę i tak możesz złamać, ale jednak płaszcz (kurtkę) nosisz. Prawda?
A płaszcz jest drogi...
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.
Dzisiaj podjadę tam popytać osoby budujące się blisko jak u nich wygląda kwestia wody na działce. Spytam w biurze sprzedaży czy istnieje możliwość samodzielnego wykonania badania gruntu na wybranej działce jeszcze przed zakupem.
Nie wiem czy będzie. Zapytam o to w biurze sprzedaży, czy są plany robienia rowu melioracyjnego przy nowej drodze przy jakiej będzie ta działka. Założyłem, że może być skoro przy innych drogach rowy są a sam teren może mieć problem ze stojąca wodą, a całym terenie planowana jest zabudowa jednorodzinna
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się