justynaS Napisano 29 lutego 2012 Udostępnij #951 Napisano 29 lutego 2012 Cytat witaj,koszty fundamentow nie sa tylko uzalenione od lokalizacji. niestety u mnie fundamenty wyszly sporo z tarasami :( ok.22tys z robocizna ( agatka z garazem ) - mam podwyzszone fundamenty bo jest podmokly teren. rowniez przez to ze jest podmokly teren musialem zamowic "na szybko" beton z betoniarni poniewaz wszytsko co zostało wykopane pod fundament zaczelo sie zasypywac i zawalac :( dziękuję za odpowiedź. Już coś tam mniej więcej wiem:) siedzę i czytam całe forum, i tak myślę, że może faktycznie usunięcie ściany od strony salonu-przy schodach do góry jest dobrym pomysłem by wizualnie powiększyć salon.... i myślę, że równie estetycznie by to wyglądało.... jakaś ladna barierka.... można tu pokombinowaćkurcze nie moge sie doczekac juz tej budowy chociaż troszkę mnie przeraża to, ile w między czasie wyjdzie niespodziewanych wydatków (już jedną budowę w swoim życiu przeżyłam, a właściwie rozbudowę.... ale to tak jak drugi dom w sumie wiec na jedno wychodzi:) Ale i tak nie mogę się doczekać swojej Agatki !!:P Link do komentarza
justynaS Napisano 1 marca 2012 Udostępnij #952 Napisano 1 marca 2012 Chciałabym jeszcze zapytać ile czasu musieliście czekać na ciągnięcie ścian po zalaniu ławy-fundamentu??? Bo z tego co słyszałam, fundament musi troszkę się uleżeć, by móc dalej ciągnąć ściany... ??? Jak to było u Was? Link do komentarza
vaderek Napisano 1 marca 2012 Udostępnij #953 Napisano 1 marca 2012 witaj, nie chcialbym klamac ale ok. 2tyg budowe agatki zaczelismy w 2gim tyg kwietnia a 30 pazdziernika sie wprowadzalismy:) przez caly okres budowy pogoda dopisywała ") Link do komentarza
justynaS Napisano 1 marca 2012 Udostępnij #954 Napisano 1 marca 2012 To bardzo szybko! Kurcze też bym tak chciała... :/ ale poza budową domu, którą chcemy z narzeczonym zacząć w lecie, musimy jeszcze uzbierać na wesele:P więc my tak szybko nie zdołamy jej wybudować i wykończyć:( Ale gratuluje i podziwiam, że Wam udało się to w tak krótkim czasie! pozdrawiam! :-) Link do komentarza
vaderek Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #955 Napisano 3 marca 2012 Cytat dziękuję za odpowiedź. Już coś tam mniej więcej wiem:) siedzę i czytam całe forum, i tak myślę, że może faktycznie usunięcie ściany od strony salonu-przy schodach do góry jest dobrym pomysłem by wizualnie powiększyć salon.... i myślę, że równie estetycznie by to wyglądało.... jakaś ladna barierka.... można tu pokombinować witaj,usuniecie sciany przy schodach jest bardzo dobrym posunieciem, z zona wlasnie tak tez zrobilismy i wyglada to naprawde dobrze moze dzis wrzuce zdjecie schodów ale to troche pozniej bo nie mam zdjecia schodów na kompie Link do komentarza
justynaS Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #956 Napisano 3 marca 2012 Super, będę wdzięczna!! A jak to jest z prądem i wodą na działce? W tej kwestii w ogóle się nie orientuję, a przecież na budowie woda i prąd muszą być Długo się czeka na to? Link do komentarza
gremlisia Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #957 Napisano 3 marca 2012 (edytowany) Witam wszystkich budujących AGATKI! Ja też mam w planie jej budowę, ale jeszcze trochę minie zanim do tego dojdzie bo dopiero będziemy załatwiać sprawy papierkowe. Ale mam pewne pytanko do wszystkich, a mianowicie kilkanaście dni temu gdzieś w necie znalazłam piękną kuchnię, którą ktoś sobie zrobił w Agatce i to prawdopodobnie w II ale nie jestem do końca pewna i głupia nie zapisałam sobie tej strony ze zdjęciami. Ściany były w kolorze żółtym chyba i było to co uwielbiam czyli dłuuuga lada i dopiero za ladą stół, a w ściance przy schodach były trzy otworki w ścianie albo półeczki. Jeżeli ktoś to widział to bardzo proszę o link do tych zdjęć bo chyba oszaleję, gdyż nie mogę tego znaleźć. No to się rozpisałam. I jeszcze czy ta Agatka ma w miarę ustawne pomieszczenia? My chcemy tą Agatkę II. POzdrawiam wszystkich i pomóżcie mi PLEASE I jeszcze jedno, czy ktoś w świętokrzyskim wybudował może ten domek? Edytowano 3 marca 2012 przez gremlisia (zobacz historię edycji) Link do komentarza
justynaS Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #958 Napisano 3 marca 2012 proszę bardzo gremlisia - nie wiem czy to o to chodziło:)ja znalazłam w necie takie zdjęcia... (właściciela i autora z góry przepraszam za umieszczenie) Gremlisia przejrzyj sobie wcześniejsze strony forum ze szczególną uwagą na wstawione zdjęcia, to na pewno znajdziesz to czego szukasz:) Link do komentarza
gremlisia Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #959 Napisano 3 marca 2012 (edytowany) Cytat proszę bardzo gremlisia - nie wiem czy to o to chodziło:)ja znalazłam w necie takie zdjęcia... (właściciela i autora z góry przepraszam za umieszczenie) Kurczę niestety nie o to Z góry dziękuję za tak szybką odpowiedź ale tamta kuchnia miała też chyba ladę zółtą i jak była pokazana z drugiej strony tzn. od salonu to nie była chyba "meblowa" tylko tak jakby była wymurowana. Łoj umrę....Ta też jest bardzo ładna. Ale ja zawsze marzyłam o długiej ladzie, jeszcze dłuższej niż ta na zdjęciu tutaj. A schody były tak jak w projekcie za ścianką Edytowano 3 marca 2012 przez gremlisia (zobacz historię edycji) Link do komentarza
justynaS Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #960 Napisano 3 marca 2012 jeśli murowana to na 100% są zdjęcia na wcześniejszych stronach tego forum.... Link do komentarza
gremlisia Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #961 Napisano 3 marca 2012 No to chyba jeszcze raz muszę przejrzeć całe forum, bo chyba jestem już ślepa z tej rozpaczy i nie znalazłam Link do komentarza
justynaS Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #962 Napisano 3 marca 2012 zajrzyj tutaj może to jest to czego szukasz https://forum.budujemydom.pl/Agatka-Dom-dla...=400&st=350??? 1 Link do komentarza
gremlisia Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #963 Napisano 3 marca 2012 (edytowany) Cytat zajrzyj tutaj może to jest to czego szukasz https://forum.budujemydom.pl/Agatka-Dom-dla...=400&st=350??? JESTEŚ WIELKAAAAA! TO TA, TO TA. MATKO JAK JA SIĘ CIESZĘ Dzięki serdeczne Edytowano 3 marca 2012 przez gremlisia (zobacz historię edycji) Link do komentarza
justynaS Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #964 Napisano 3 marca 2012 Cieszę się że pomogłam Link do komentarza
gremlisia Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #965 Napisano 3 marca 2012 tylko z tego co teraz widzę to wprowadziłam w mały błąd pisząc, że schody zabudowane jak w projekcie ale to pewnie dlatego, że takie bardziej mi przypadły do gustu Link do komentarza
justynaS Napisano 3 marca 2012 Udostępnij #966 Napisano 3 marca 2012 Cytat witaj,usuniecie sciany przy schodach jest bardzo dobrym posunieciem, z zona wlasnie tak tez zrobilismy i wyglada to naprawde dobrze moze dzis wrzuce zdjecie schodów ale to troche pozniej bo nie mam zdjecia schodów na kompie czekamy na obiecane zdjęcia:) Link do komentarza
vaderek Napisano 4 marca 2012 Udostępnij #967 Napisano 4 marca 2012 Cytat czekamy na obiecane zdjęcia:) poniżej przesyłam obiecane zdjecie jeszcze jest wiele do wykonania i wiele rzeczy do kupienia no. szafka pod akwarium pod schodami jest zrobione miejsce na drewno Link do komentarza
justynaS Napisano 4 marca 2012 Udostępnij #968 Napisano 4 marca 2012 Cytat poniżej przesyłam obiecane zdjecie jeszcze jest wiele do wykonania i wiele rzeczy do kupienia no. szafka pod akwarium pod schodami jest zrobione miejsce na drewno Dziękuję za fotkę U nas też nie będzie tej ściany:) Cytat Dziękuję za fotkę U nas też nie będzie tej ściany:) Jeśli to nie rpoblem to prosimy ow więcej zdjęć Bardzo oryginalnie sobie urządzacie Agatkę, i jestem ciekawa jak macie urządzoną kuchnie itp.... ja narazie czerpię pomysły ... :P Link do komentarza
vaderek Napisano 4 marca 2012 Udostępnij #969 Napisano 4 marca 2012 Cytat Dziękuję za fotkę U nas też nie będzie tej ściany:)Jeśli to nie rpoblem to prosimy ow więcej zdjęć Bardzo oryginalnie sobie urządzacie Agatkę, i jestem ciekawa jak macie urządzoną kuchnie itp.... ja narazie czerpię pomysły ... :P kuchni jeszcze nie ma ") bedzie jak dostaniemy zwrot podatku z budowy :D 1 Link do komentarza
justynaS Napisano 5 marca 2012 Udostępnij #970 Napisano 5 marca 2012 Napiszcie proszę z własnego doświadczenia z czego bardziej opłaca się zrobić taras i schody wejściowe: wylewać przy budowie, czy zrobić je z palisady betonowej i kostki brukowej????? Może ktoś ma jakieś sugestie.... ? Link do komentarza
ojcio Napisano 5 marca 2012 Udostępnij #971 Napisano 5 marca 2012 Cytat Napiszcie proszę z własnego doświadczenia z czego bardziej opłaca się zrobić taras i schody wejściowe: wylewać przy budowie, czy zrobić je z palisady betonowej i kostki brukowej????? Może ktoś ma jakieś sugestie.... ? WitamDla mnie już kilka osób mówiło, żeby tarasu i schodów zewnętrznych wylewanych z betonu nie robić - jeśli już to z bloczka wibrowanego. Chodzi o to że beton potem może się wykruszać i odpadać nawet z płytkami, natomiast bloczek wibrowany podobno nie ma tej wady... 1 Link do komentarza
justynaS Napisano 6 marca 2012 Udostępnij #972 Napisano 6 marca 2012 dziękuję za odpowiedź i cenną radę Link do komentarza
Ania&Tomek Napisano 6 marca 2012 Udostępnij #973 Napisano 6 marca 2012 Witamy wszyskich Agatkowiczow!Z braku czasu (caly czas na budowie) nic nie piszemy. U nas prawie...wszystko skończone brak tylko blatu w kuchni ktory ma byc w tym tygodniu (cena kosmos 2000zl) i gniazdek z wlacznikami ale juz sa zamowione i tez beda niedlugo.Pozdrawiamy wszystkich Link do komentarza
AniaaD^^ Napisano 6 marca 2012 Udostępnij #974 Napisano 6 marca 2012 Ania&Tomek śliczna kuchnia wręcz idealna, bo nawet z kolorem trafiliście właśnie coś tego typu będziemy chcieli zrobić u siebie.Prowadzicie jakiś blog na którym można obserwować wasze poczynania? Link do komentarza
justynaS Napisano 6 marca 2012 Udostępnij #975 Napisano 6 marca 2012 Ania&Tomek ślicznie macie już urządzone!!!! Mi też bardzo się podoba!!!i kuchania wydaje się u Was bardzo duża!!!! Czy w wolnej chwili możecie przesłać jeszcze zdjęcia sypialni? Pięknie już macie!!!! Napiszcie jeszcze ile ta Was kuchnia kosztowała... Domyślam się że bardzo dużo......I jeszcze jedno ogólne pytanie- co myślicie o kolektorach słonecznych na ciepłą wodę w lecie i o przydomowej oczyszczalni ścieków? MOże ktoś ma? Link do komentarza
sylunia133 Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #976 Napisano 7 marca 2012 Cytat Ania&Tomek ślicznie macie już urządzone!!!! Mi też bardzo się podoba!!!i kuchania wydaje się u Was bardzo duża!!!! Czy w wolnej chwili możecie przesłać jeszcze zdjęcia sypialni? Pięknie już macie!!!! Napiszcie jeszcze ile ta Was kuchnia kosztowała... Domyślam się że bardzo dużo......I jeszcze jedno ogólne pytanie- co myślicie o kolektorach słonecznych na ciepłą wodę w lecie i o przydomowej oczyszczalni ścieków? MOże ktoś ma? My posiadamy kolektory słoneczne tzw.płaskie,jest to jedna z najlepszych rzeczy,na którą się zdecydowaliśmy.Od kilku dni solar grzeje nam wodę w kranie o temp.ponad 40st.Latem temp.była znacznie wyższa.Są przeciwnicy solarów,tylko nie wiem dlaczego bo ja je użytkuję od kwietnia 2011r i bardzo sobie chwalę.Z czystym sumieniem polecam. 1 Link do komentarza
justynaS Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #977 Napisano 7 marca 2012 Cytat My posiadamy kolektory słoneczne tzw.płaskie,jest to jedna z najlepszych rzeczy,na którą się zdecydowaliśmy.Od kilku dni solar grzeje nam wodę w kranie o temp.ponad 40st.Latem temp.była znacznie wyższa.Są przeciwnicy solarów,tylko nie wiem dlaczego bo ja je użytkuję od kwietnia 2011r i bardzo sobie chwalę.Z czystym sumieniem polecam. A ile Was wyniosła ta inwestycja???? Bo słyszałam że zwracają 45% w jakimś banku ochrony środowiska.... I gdzie znależliście kogkoś do podłączenia? Link do komentarza
retrofood Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #978 Napisano 7 marca 2012 Cytat A ile Was wyniosła ta inwestycja???? Bo słyszałam że zwracają 45% w jakimś banku ochrony środowiska.... I gdzie znależliście kogkoś do podłączenia? Oj, zwracają, zwracają...Tutaj zaglądnij. 1 Link do komentarza
bajbaga Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #979 Napisano 7 marca 2012 Cytat My posiadamy kolektory słoneczne tzw.płaskie,jest to jedna z najlepszych rzeczy,na którą się zdecydowaliśmy. Bo solary fajne som – tylko otoczka (marketing), wypacza ich przydatność. 1 Link do komentarza
justynaS Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #980 Napisano 7 marca 2012 Cytat Oj, zwracają, zwracają...Tutaj zaglądnij. No proszę.... to jest właśnie ta "pomoc" i dofinansowanie.... :/ Bardzo interesuje mnie sprawa kolektorów słonecznych i chciałam się zorientować ile taka inwestycja kosztuje z podłączeniem itp..... sylunia133 jeśli możesz to napisz ile Was to kosztowało:) Link do komentarza
bajbaga Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #981 Napisano 7 marca 2012 (edytowany) Praktycznie, z dofinansowaniem, czy bez – dokładnie tyle samo (fizycznie do zapłaty), a w dobrych układach, bez dofinansowania taniej.Nie bawiąc się w uzyskanie dofinansowania, można kupić niezłe zestawy już od 6.500zł – w zasadzie do samodzielnego montażu (np. http://www.ceneo.pl/2225252 )poprawiłem link Edytowano 7 marca 2012 przez bajbaga (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
justynaS Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #982 Napisano 7 marca 2012 To w sumie nie taka duża kwota... a czy później faktycznie trzeba jeszcze jakieś przeglądy opłacać? Link do komentarza
bajbaga Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #983 Napisano 7 marca 2012 A w tym zakresie, istnieją dwie szkoły – jak powiada mój sympatyczny kolega.Prawda jest taka, że to zależy od wielu czynników – oczywiście instalator, mając na uwadze własne dobro, będzie twierdził, ze co rok jest konieczny przegląd. Moim zdaniem, użytkując zgodnie z zasadami, co jakiś czas (może co kilka lat ?), ktoś coś, skontrolować powinien. 1 Link do komentarza
justynaS Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #984 Napisano 7 marca 2012 Cytat A w tym zakresie, istnieją dwie szkoły – jak powiada mój sympatyczny kolega.Prawda jest taka, że to zależy od wielu czynników – oczywiście instalator, mając na uwadze własne dobro, będzie twierdził, ze co rok jest konieczny przegląd. Moim zdaniem, użytkując zgodnie z zasadami, co jakiś czas (może co kilka lat ?), ktoś coś, skontrolować powinien. dzięki za odpowiedź:-) Link do komentarza
Ania&Tomek Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #985 Napisano 7 marca 2012 No fakt kuchnia nie byla jakas super tania, bez blatow i cokolow ktorych narazie brakuje kosztowala 6800zl blaty ale w meblach wszystkie szuflady sa firmy Blum tandembox co znacznie podnosi cene ale warto wydac te 2000zl wiecej i miec pelen komfort, Blaty no niestety zeby bylo jak najmniej laczen i zeby zabudowac wykusz musza byc ciete z plyty 120x300 jedna kosztuje 700zl a potrzeba 2 szt. plus wyciecie i oklejenie 600zl, lodówka do zabudowy elektrolux 1250zl piekarnik i plyta indukcyjna tez elektroluxa 2100zl okap Mastercook 500zl i mikrofalowka do zabudowy Zelmer 529zl. Apropo wielkosci kuchni sylunia133 rzeczywiscie nie jest mala na wielu zdjeciach na forum jest mniejsza nie wiem dlaczego ?? nasz dom w sumie jest powiekszony o jakies 5cm w kolo moze dlatego?? a salon w strone tarasu jest dłuższy o jakies 35cm Jak tylko zrobimy pare zdjec to postaram sie dodac. Link do komentarza
justynaS Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #986 Napisano 7 marca 2012 No fakt troche trzeba wydać na kuchnię ale efekt jest świetny!! Link do komentarza
gremlisia Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #987 Napisano 7 marca 2012 (edytowany) JustynaS widzę, że Ty też jesteś ze świętokrzyskiego. A jeśli mogę zapytać to skąd?Jeszcze mam pytanko do wszystkich, którzy wybudowali już domki. Jaki jest koszt wymurowania tego kominka (grilla)? Czy dużo jest z tym zachodu i z jakiej cegły budujecie ten kominek? Bo u mnie trwają negocjacje czy będzie czy nie. Mąż twierdzi, że za duży koszt a z drugiej strony ten kominek to cały urok Agatki. Edytowano 7 marca 2012 przez gremlisia (zobacz historię edycji) Link do komentarza
justynaS Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #988 Napisano 7 marca 2012 Dokładnie okolice Staszowa Link do komentarza
sylunia133 Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #989 Napisano 7 marca 2012 Cytat No proszę.... to jest właśnie ta "pomoc" i dofinansowanie.... :/ Bardzo interesuje mnie sprawa kolektorów słonecznych i chciałam się zorientować ile taka inwestycja kosztuje z podłączeniem itp..... sylunia133 jeśli możesz to napisz ile Was to kosztowało:) Nas ta inwestycja wyniosła z podłączeniami 12000tys,raz na 2lata uzupełnienie płynu(koszt samego kolektora 8000tys),o dofinansowanie nawet się nie staraliśmy,no ale wiadomo dlaczego,pozdrawiam Link do komentarza
Aga-w Napisano 8 marca 2012 Udostępnij #990 Napisano 8 marca 2012 Ania&Tomek - super!!!Piękne wykończenie!Widzieliśmy Waszą Agatkę tynkowaną... Trzymanie się minej-więcej oryginalnych kolorów (jak w prezentacji) wychodzi Agatce na dobre. Bardzo oryginalne rozwiązanie z kominkiem My czekamy na wejście wykonawcy... Pozdrawiam wszystkich! Link do komentarza
roza83 Napisano 8 marca 2012 Udostępnij #991 Napisano 8 marca 2012 Witam Wszystkich Agatkowiczów My nareszcie mieszkamy już w swoim wymarzonym domku. Jeszcze nie mamy wszystkiego skonczonego, ale swoje to swoje - bezcenne Zalaczam fotki kuchni to jedyne jak narazie pomieszczenie ukonczone choc nie do konca brakuje nam okapu wyspowego szyby na scianach i innych drobiazgow ... 1 Link do komentarza
sylunia133 Napisano 8 marca 2012 Udostępnij #992 Napisano 8 marca 2012 roza83,fantastyczna kuchnia,świetne to rozwiązanie na prosto w wykuszu.jeśli bym miała robić kuchnię jeszcze raz to poszłabym w to,optycznie zwiększa kuchnię,super! Link do komentarza
suchy1974 Napisano 8 marca 2012 Udostępnij #993 Napisano 8 marca 2012 Świetny pomysł z tym blatem przy oknie! Gratulacje! Link do komentarza
justynaS Napisano 9 marca 2012 Udostępnij #994 Napisano 9 marca 2012 Ania&Tomek mam pytanie- co to za kamień macie na kominach? Link do komentarza
Gosia_Grzesiek Napisano 10 marca 2012 Udostępnij #995 Napisano 10 marca 2012 witam wszystkich Agatkowiczów!przeczytałam to forum 'od deski do deski', ponieważ razem z mężem również budujemy Agatkę (z garażem). Nasza wersja została nieco zmieniona. Z garażu zrobiliśmy kotłownię i pomieszczenie gospodarcze a garaż dostawimy obok. Będziemy również mieli zagospodarowaną pustkę na garażem na pokój. Oryginalną kotłownię zastąpi powiększona łazienka na dole. Aha, jeszcze dodam, że jesteśmy na etapie wylewania pierwszej posadzki, ścian ani kominów jeszcze nie mamy niestety :-(. Wszystkie zdjęcia 'pożeram' wzrokiem i wyszukuję czegoś co będę mogła zastosować u nas. Pozdrawiam i czekam na więcej Link do komentarza
justynaS Napisano 12 marca 2012 Udostępnij #996 Napisano 12 marca 2012 Haaaloooo.......Zagląda tu jeszcze ktoś???? ....tak tu cicho... Link do komentarza
Gosia_Grzesiek Napisano 15 marca 2012 Udostępnij #997 Napisano 15 marca 2012 pogoda się poprawiła nareszcie, jakie u was postępy w budowie? Link do komentarza
sylunia133 Napisano 23 marca 2012 Udostępnij #998 Napisano 23 marca 2012 Cytat My posiadamy kolektory słoneczne tzw.płaskie,jest to jedna z najlepszych rzeczy,na którą się zdecydowaliśmy.Od kilku dni solar grzeje nam wodę w kranie o temp.ponad 40st.Latem temp.była znacznie wyższa.Są przeciwnicy solarów,tylko nie wiem dlaczego bo ja je użytkuję od kwietnia 2011r i bardzo sobie chwalę.Z czystym sumieniem polecam. Teraz zobaczyłam jaką bzdurę napisałam,miało być nie płaskie,tylko rurowe .No ale jakie by nie były to woda i tak cieplutka pozdrawiam. Link do komentarza
dzusti Napisano 29 marca 2012 Udostępnij #999 Napisano 29 marca 2012 Buduję Agatkę II :-)Wasze zdjęcia i opowieści z budowy mniejszej Agatki bardzo mi pomagająi inspirują :-)Póki co wygląda to tak jak na zdjęciu, aczkolwiek Panowie działają bardzo pilnie.Dodam że zaczęłam 9 marca 2012;-)Pozdrawiam! Link do komentarza
Konsultant WybieramyDom.pl Napisano 29 marca 2012 Udostępnij #1000 Napisano 29 marca 2012 Wszystko o projekcie Agatka znajdziecie na stronie http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/1862-agatka.html Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się