Gość gawel Napisano 6 marca 2012 #101 Napisano 6 marca 2012 Potwierdzam nie mam indukcji bo 9 lat temu była niestety za droga , mam witroceramik ale u Adików mogłem trochę wypróbować to urządzenie i jestem na TAK , na prawdę bardzo komfortowe i czyste . Nie musiałem sie przyzwyczajać gotowałem śmiało i smażyłem nawet naleśniki wyszły lux bardzo fajna kuchnia na prawdę kiedyś na pewno sobie taka zakupię nic sie nie przypala a na prawdę ma swoją moc wszystko jest na już rewelacja szkoda że nie ma takich piekarników bo pewno mikrofale by zasmieciły swiat
retrofood Napisano 6 marca 2012 #102 Napisano 6 marca 2012 Cytat jak dla mnie płyta indukcyjna to jedna wielka porażka, wszystko gotuje się 2 razy dłużej, a jedzenie nie wychodzi tak samo smaczne, jak na zwykłej kuchence..odradzam Zwykłe kłamstwo. 1
coolibeer Napisano 6 marca 2012 #103 Napisano 6 marca 2012 Cytat Potwierdzam nie mam indukcji bo 9 lat temu była niestety za droga , mam witroceramik ale u Adików mogłem trochę wypróbować to urządzenie i jestem na TAK , na prawdę bardzo komfortowe i czyste . Nie musiałem sie przyzwyczajać gotowałem śmiało i smażyłem nawet naleśniki wyszły lux bardzo fajna kuchnia na prawdę kiedyś na pewno sobie taka zakupię nic sie nie przypala a na prawdę ma swoją moc wszystko jest na już rewelacja szkoda że nie ma takich piekarników bo pewno mikrofale by zasmieciły swiat U mnie też testowałeś na wieczorze dukanowskim
Gość gawel Napisano 6 marca 2012 #104 Napisano 6 marca 2012 Cytat U mnie też testowałeś na wieczorze dukanowskim Tak ale jakos tak niej bo ty tam szalałeś przy klawiaturze
pakor Napisano 8 marca 2012 #105 Napisano 8 marca 2012 A jam mam problem innej natury. Zaczałem się interesować pieczeniem mięsa w niskiej temperaturze. Moja "indukcja" pozwala się ustawić na 80 a nawet 60 stopni. Niestety nawet przy minimalnej mocy przy ustawieniu na 60 stopni po jakims czasie woda zaczyna się gotować. Czy ktoś z użytkowników płyty indukcyjnej może sprawdzić jaka u niego jest prawdziwa temperatura w stosunku do ustawionej ? Na razie mam jednopalnikową tandetną kuchenkę, ale planuję zakup porządnej płyty i chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę z dokładnością tego ustawiania temperatury. A może jakieś sugestie modelu w którym to działa najlepiej ? Z góry dziękuję , i polecam pieczenie w niskich temperaturach, które jest zdrowsze i smaczniejsze
bajbaga Napisano 8 marca 2012 #106 Napisano 8 marca 2012 Pieczenie, to promieniowanie lub (i) konwekcja.Natomiast „gotowanie indukcyjne”, to rozgrzewanie dna garnka (przez pola wirowe) i przewodzenie.Jak dolejesz więcej wody, to ustalisz temperaturę – tyle, że to nie będzie pieczenie, tylko duszenie.
pakor Napisano 8 marca 2012 #107 Napisano 8 marca 2012 Cytat Pieczenie, to promieniowanie lub (i) konwekcja.Natomiast „gotowanie indukcyjne”, to rozgrzewanie dna garnka (przez pola wirowe) i przewodzenie.Jak dolejesz więcej wody, to ustalisz temperaturę – tyle, że to nie będzie pieczenie, tylko duszenie. próbę robiłem z garnkiem pełnym wody a płyta ma mierzyć temperaturę dna garnka
pakor Napisano 8 marca 2012 #109 Napisano 8 marca 2012 Cytat Wniosek - źle mierzy właśnie dlatego zadałem pytanie czy ktoś ma egzemplarz (model) który mierzy dobrze
freeda Napisano 11 marca 2012 #110 Napisano 11 marca 2012 Cytat A jam mam problem innej natury. Zaczałem się interesować pieczeniem mięsa w niskiej temperaturze. Moja "indukcja" pozwala się ustawić na 80 a nawet 60 stopni. Niestety nawet przy minimalnej mocy przy ustawieniu na 60 stopni po jakims czasie woda zaczyna się gotować. Czy ktoś z użytkowników płyty indukcyjnej może sprawdzić jaka u niego jest prawdziwa temperatura w stosunku do ustawionej ? Na razie mam jednopalnikową tandetną kuchenkę, ale planuję zakup porządnej płyty i chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę z dokładnością tego ustawiania temperatury. A może jakieś sugestie modelu w którym to działa najlepiej ? Z góry dziękuję , i polecam pieczenie w niskich temperaturach, które jest zdrowsze i smaczniejsze A dlaczego chcesz piec na kuchence indukcyjnej akurat? Chyba lepszy byłby piekarnik z termosondą.
pakor Napisano 14 marca 2012 #111 Napisano 14 marca 2012 Cytat A dlaczego chcesz piec na kuchence indukcyjnej akurat? Chyba lepszy byłby piekarnik z termosondą. Bo mnie niekoniecznie chodziło o pieczenie ale o "parzenie", gdzie trzeba w garnku z wodą utrzymywać temperaturę ok 80 stopni przez 2,5 godziny. Wyższa temperatura i niższa zdecydowanie psuje efekt.
pakor Napisano 16 marca 2012 #112 Napisano 16 marca 2012 Cytat A dlaczego chcesz piec na kuchence indukcyjnej akurat? Chyba lepszy byłby piekarnik z termosondą. To jest całkiem inny temat. Termosonda mierząc temperaturę w środku potrawy decyduje kiedy zakończyć proces obróbki cieplnej ale nie ma wpływu na temperaturę otoczenia potrawy, a chcialbym np 80-83 stopni a nie 160 jak proponuje piekarnik.
dzionek Napisano 22 lipca 2012 #113 Napisano 22 lipca 2012 Zaciekawił mnie ten temat, bo żona moja chce zmienić naszą gazową kuchnię na płytę indukcyjną, podoba mi się to rozwiązanie, bo ciągle słyszę jak to ciężko się czyści tę naszą gazową a jej koleżanki mają indukcyjną i piknie to wszystko wygląda.
Afrodytaa Napisano 15 sierpnia 2012 #114 Napisano 15 sierpnia 2012 Tak sobie czytam, i czytam, i zastanawiam się jak długo i w jakich warunkach można przechowywać płytę indukcyjną.Dostałam w "spadku" 2szt. Pominę fakt, że toto jest przywleczone przez Dużego z Niemiec, jedno używane, drugie funkiel nówka. Ktoś kupił i wymiar nie pasował i pytał, czy nie chcemy, to Duży wziął...i używaną i nieużywaną nówkę wraz z piekarnikiem.Trochę nam zejdzie, zanim będziemy tego potrzebować. Nawet nie wiem, jakiej są mocy pola i czy da się to u nas podłączyć, ale szkoda by było, żeby sie zmarnowały.
Gość adiqq Napisano 15 sierpnia 2012 #115 Napisano 15 sierpnia 2012 myślę że przechowywanie to nie powinien być problem, o ile nie trzymasz ich w wodzie lub wilgotnym pomieszczeniu
Afrodytaa Napisano 15 sierpnia 2012 #116 Napisano 15 sierpnia 2012 Na budowie są, ale mury już dawno suche, tylko powietrze czasem po deszczu i zimą wilgotniejsze...
Nahine Napisano 19 maja 2020 #117 Napisano 19 maja 2020 Sama posiadam płytę indukcyjną i ważnym elementem takowej płyty jest odpowiedni dobór garnków, patelni oraz innych naczyń. Najlepszym materiałem, który przewodzi temperaturę jest miedź, dlatego sama kupiłam takie akcesoria. Przy wyborze miedzianych patelni najważniejsza jest jakość wykonania.
Mariusz55 Napisano 22 maja 2020 #118 Napisano 22 maja 2020 Jak jeszcze wynajmowałem mieszkanie miałem kuchenkę indukcyjna i nie wydaje mi się żeby słabo grzała, albo były jakieś problemy z gotowaniem. Wręcz przeciwnie - woda na makaron gotowała się expresowo Wszystko zależy od modelu indukcji i jej parametrów.
KarolinaKarola Napisano 7 lipca 2020 #119 Napisano 7 lipca 2020 Ja miałam płytę indukcyjną ponad dwa lata ale zrezygnowałam i zamieniłam na tradycyjną kuchenkę gazową. O wiele lepiej mi się gotuje na takiej 1
Gość Napisano 7 lipca 2020 #120 Napisano 7 lipca 2020 I bardzo dobrze! Ja zamieniłem z gazowej właśnie na indukcyjną i za nic nie powrócę do gazu...
Elfir Napisano 7 lipca 2020 #121 Napisano 7 lipca 2020 też nie wrócę do gazu. Do tego tłustego osadu z mazutu w całej kuchni. Powolnego działania. Problemów z myciem. itd. 1
animus Napisano 11 lipca 2020 #122 Napisano 11 lipca 2020 Dnia 7.07.2020 o 11:40, KarolinaKarola napisał: Ja miałam płytę indukcyjną ponad dwa lata ale zrezygnowałam i zamieniłam na tradycyjną kuchenkę gazową. O wiele lepiej mi się gotuje na takiej Gotowanie na indukcji jest łatwe, łatwiejsze niż na gazie, gorzej ze smażeniem.
Gość Napisano 11 lipca 2020 #123 Napisano 11 lipca 2020 38 minut temu, animus napisał: gorzej ze smażeniem. A dlaczego? ustawiasz moc pola na maxa i smażysz... jak za mało mocy - włączasz booster...
demo Napisano 11 lipca 2020 #124 Napisano 11 lipca 2020 Dnia 19.05.2020 o 10:32, Nahine napisał: Sama posiadam płytę indukcyjną i ważnym elementem takowej płyty jest odpowiedni dobór garnków, patelni oraz innych naczyń. Najlepszym materiałem, który przewodzi temperaturę jest miedź, dlatego sama kupiłam takie akcesoria. Przy wyborze miedzianych patelni najważniejsza jest jakość wykonania. Miedź to akurat nie nadaje się do indukcji.
animus Napisano 11 lipca 2020 #125 Napisano 11 lipca 2020 2 godziny temu, uroboros napisał: A dlaczego? ustawiasz moc pola na maxa i smażysz... jak za mało mocy - włączasz booster... Ja mam za dużo mocy, muszę przeskakiwać po mocach bo się zjara, więc trzeba doglądać, a przy gotowaniu prościej. Samo smażenie jest wykonalne, ale niektóre smażone potrawy nie smakują jak z gazówki. Więc odpalam grilla gazowego, stawiam patelnię i to jest to.
Gość Napisano 11 lipca 2020 #126 Napisano 11 lipca 2020 1 minutę temu, animus napisał: niektóre smażone potrawy nie smakują jak z gazówki. Wiesz... nie mam tak wysublimowanego smaku... i różnicy nie wyczuwają moje kubki smakowe... choć często lubię zjeść coś z grilla... prawdziwego, takiego z węgla... W Kazimierzu jest knajpka libańska, w której serwują grilowane szaszłyki z jagnięciny... pycha... Inna rzecz, że nigdy - tak dla porównania - nie jadłem jagnięciny smażonej na płycie indukcyjnej...
animus Napisano 12 lipca 2020 #127 Napisano 12 lipca 2020 17 godzin temu, uroboros napisał: Wiesz... nie mam tak wysublimowanego smaku... i różnicy nie wyczuwają moje kubki smakowe... Ja placki czy naleśniki wyczuję na czym grzane, ale jajecznica z indukcji wydaje się lepsza, gaz nie ma z dołu takiej regulacji mocy jak indukcja.
aaaa Napisano 12 lipca 2020 #128 Napisano 12 lipca 2020 jak ktoś nie ma ograniczenia związanego z mocą przyłączeniową, to indukcja to najlepsza opcja...chociaż zawsze znajdzie się ktoś, komu nie spasuje z jakiegoś powodu...spotkalem się już z takim argumentem nawet, że na indukcji nie ma jak cebuli spalić do rosołu
Gość Napisano 12 lipca 2020 #129 Napisano 12 lipca 2020 11 minut temu, aaaa napisał: na indukcji nie ma jak cebuli spalić do rosołu No cóż - taki jest fakt
Elfir Napisano 12 lipca 2020 #130 Napisano 12 lipca 2020 Za to można robić lemon curd bezpośrednio w garnku niż bawić się w ucieranie na parze.
animus Napisano 12 lipca 2020 #131 Napisano 12 lipca 2020 5 godzin temu, aaaa napisał: ..spotkalem się już z takim argumentem nawet, że na indukcji nie ma jak cebuli spalić do rosołu Jak nie, jest podkładka na niej można palić. Dla mnie jeśli chodzi o smaki, najgorsza jest mikrofala, potem indukcja, gaz i wracamy do ognia.
Anetta Napisano 13 lipca 2020 #132 Napisano 13 lipca 2020 Ja również nie byłam zadowolona z indukcji. Zdecydowanie mi się lepiej na gazie gotuje
Juanm Napisano 3 października 2020 #133 Napisano 3 października 2020 My mieliśmy dość nietypową sytuacje z patelnią na gazie. Okazało się, ze nasza stara patelnia nie działa na gazie. I działo się to akurat po przygotowaniu sobie jedzenia na smażenie Musieliśmy biec do rodziców (którzy na szczęście mieszkają niedaleko) oraz pożyczyć patelnię na jakiś czas bo pewnie nie mielibyśmy obiadu (akurat robilismy burgery). Wśród patelni, wydaje mi sie, ze największe znaczenie ma jakość wyrobu oraz firma. Zarówno ceramiczne jak i teflonowe powinny się sprawdzić bo i na tych i na tych mozna smazyć bez udziału tłuszczu. Nie polecam tylko patelni aluminiowych z uwagi na to, że na patelniach takich łatwo coś przypalić.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się