Skocz do zawartości

Dlaczego... kostka brukowa?

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Projekt zamawiałeś wraz z kostką czy osobno? Bo wiem, że w Bruk Becie na pewno, ale może i w innych firmach dostarczających materiału można za dość niewielką kwotę zamówić materiał wraz z projektem

Projekt pierwotny był oczywiście razem z materiałem i układaniem ale później i tak z niego nie skorzystałem. Mój projekt nie wniósł żadnej zniżki kosztów. Nawet nie ubiegałem się o to bo ważniejsze było jego wdrożenie. Natomiast to, że sam ułożyłem kontur kształtu miało tylko wpływ na szybszą realizację (i ewentualne poprawki gdyby Wykonawca zrobił inaczej niż zaprojektowałem). Miałem na myśli, że od tej strony Wykonawca miał dużo prościej.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Projekt pierwotny był oczywiście razem z materiałem i układaniem ale później i tak z niego nie skorzystałem. Mój projekt nie wniósł żadnej zniżki kosztów. Nawet nie ubiegałem się o to bo ważniejsze było jego wdrożenie. Natomiast to, że sam ułożyłem kontur kształtu miało tylko wpływ na szybszą realizację (i ewentualne poprawki gdyby Wykonawca zrobił inaczej niż zaprojektowałem). Miałem na myśli, że od tej strony Wykonawca miał dużo prościej.

Ja się skusiłem na ten projekt za niewielką dopłatą, szczerze mówiąc nie żałuję. U mnie jaszczurka czy jakiś inny motyw pasowałby od strony ganku, natomiast od frontu obawiam się, że nie wyglądałoby to dobrze.

Musiałbym przede wszystkim o tym pomyśleć wcześniej, a po drugie obejrzeć jakąś wizualizację przez robotą. ;)

A ta jaszczurka to tak sobie czy coś się z nią wiąże? icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

A ta jaszczurka to tak sobie czy coś się z nią wiąże? icon_biggrin.gif

Nic sie z nia nie wiaze. Moze tylko to, ze lubie czasem wychodzic poza standardy / stereotypy / skalę (oryginal ma 200m, moja tylko 20m ale i tak ją widać w google map z góry icon_smile.gif)
No i fajnie jest miec namiastke czegos co w oryginale jest okryte tajemnicą.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
granit ladnie jak się patrzy ani chodzć ani jeździć , o czyszczeniu nie mówię szczególnie zywica z drzew . polaczenie kostki betonowej z granitowymi wstawkami - umyć Kąrcherem od czasu do czasu - oczywiście dobry podkład cementowy 15-20 cm
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

granit ladnie jak się patrzy ani chodzć ani jeździć , o czyszczeniu nie mówię szczególnie zywica z drzew . polaczenie kostki betonowej z granitowymi wstawkami - umyć Kąrcherem od czasu do czasu - oczywiście dobry podkład cementowy 15-20 cm

icon_eek.gif
Brałeś coś? Bo Twoje posty są tak zagadkowe, że chyba bez flaszki ich się nie rozgryzie o co chodzi.
Bardzo duże skróty myślowe stosujesz icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Też nie za bardzo rozumiem o co w tym poście chodzi. icon_smile.gif

Ta jaszczurka to przykład, że kostka jest fajnym materiałem, można realizować z nią jakieś ciekawe pomysły, może być ciekawa. No ale to też wymaga świadomości, że są różne rodzaje kostek, a także wiążę się z koniecznością wyłożenia trochę większej gotówki niż w przypadku standardowego podjazdu czy ścieżki.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Jak chcesz po polsku - kostka brukowa najlepsza, najmniej pracy , łatwa w utrzymaniu i długo poleży .

Bynajmniej nie musi przy tej okazji wyglądać jak większość chodników w Polsce. Może mieć zupełnie inny kolor i kształt. icon_smile.gif Szkoda, że na podjazdach to większość kostek jest taka sama jak chodnik, szary i nudny.

Kostka Ateny do wielu działek pasowałaby o wiele lepiej, zważając tym bardziej na to, że żółtych czy beżowych elewacji u nas nie brakuje.

• 5 miesiące temu...
Napisano
Ja mam trochę inne pytanie. Chciałbym ułożyć u siebie kostkę ale nie bardzo wiem kiedy powinienem umówić się z fachowcami od układania. Na chłopski rozum pewnie wtedy gdy ziemia już rozmarznie... Mimo, że od jakiegoś czasu temperatura jest na plusie to chyba jeszcze za wcześnie, prawda? Kiedy wy zaczynacie prace wokół swoich domów?
Napisano
IMHO nie ma się co śpieszyć za bardzo, niech obeschnie, żeby się w błocie nie "babrać" (zwłaszcza jak podłoże gliniaste)
Do mnie ekipa wchodzi po weekendzie majowym
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Wg. mojej wiedzy koło 10 stopni można już robić. Widziałem jak się niektóre prace zaczynało we wrześniu, a kończyło w październiku i wszystko było okej. Pogoda w przypadku betonu nie odgrywa aż takiej dużej roli. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Proponuję zrobić tak jak pisałem w poprzednim poście. Czyli przede wszystkim bednarka wokół budynku. Najlepiej umieszczona w przekroju belki żelbetowej. Belka żelbetowa wykonana na dnie wykopu i tak robionego na potrzeby wymiany gruntu pod płytą. Belka umieszczona na głębokości 1,4 m na obrzeżu wykopu. Może być nieco głębiej, jeżeli dzięki temu wystarczy wykopać rowek 25 × 25 cm zamiast robić szalunek. Belka zbrojona 4 prętami średnicy 12 mm, pręty połączone strzemionami z drutu 6 mm, co 25 cm.  Bednarka połączona ze strzemionami, na poziomie dolnych prętów.  Zasadnicza część bednarki to zamknięta pętla zbiegająca się przy GSU. Poprzecznie do dłuższego boku budynku warto dodać jeszcze dwa odcinki bednarki. Oba połączone z bednarką tworzącą pętlę, umieszczone wewnątrz takich samych żelbetowych belek. W efekcie otrzymujemy żelbetową kratownicę z trzema oczkami. Łatwą do wykonania, dość tanią i trwałą. Ponadto do jej zasadniczej części, czyli pętli wokół budynku będzie w razie konieczności można się dostać , nie będzie pod płytą. Wyprowadzenia końców bednarki ku GSU też można wykonać poza obrysem płyty fundamentowej. Potem wprowadzić je poziomo, już powyżej płyty fundamentowej, przez ścianę zewnętrzną.  Belka żelbetowa będzie stanowiła lepsze zabezpieczenie bednarki niż chudy beton. Ten może łatwo popękać, szczególnie na niestabilnym gruncie, co otwiera drogę dla korozji.  Nie robiłbym wąsów z bednarki do gruntu. Po co? One też będą najbardziej narażone na korozję. Nie ma sensu łączenie wąsów z izolowana płytą fundamentową. Wbicie szpilek w narożach też bym sobie darował. Za to warto wyprowadzić w tych miejscach na zewnętrzną ścianę budynku odcinki zabezpieczonej antykorozyjnie bednarki na potrzeby instalacji odgromowej.   Na zielono zaznaczyłem szkicowo układ uziomu z bednarki. Ciemniejszym kolorem główną pętlę, jaśniejszym dodatkowe poprzeczne odcinki. Ponadto szkicowy układ prętów i bednarki w belce żelbetowej. 
    • Komentarz dodany przez Eugeniusz Smoliński: Polecam! W Centrum budowlane Lipińscy kupiłem profile Renoplast. Mój wykonawca otrzymał wiele wskazówek jak prawidłowo zrobić remont balkonu. Wszystkie materiały mieli na magazynie. Bardzo Państwu dziękuję za wzorową obsługę.
    • Uziom otokowy to bednarka wokół obiektu (czasami bez zamknięcia obwodu), czyli poza jego obrysem. Natomiast Ty planujesz uziom kratownicowy (i bardzo dobrze).     "3 pasma bednarki ..." Tu wystarczy dwa. "4 pasma bednarki krótsze ...  z wąsami..." Prawidłowo.     Szpilki w narożnikach powodują zmniejszenie (wygładzenie rozkładu) napięcia krokowego w chwili uderzenia pioruna czyli poprawiają wtedy bezpieczeństwo. Na pewno nie są szkodliwe.     Prawidłowo.     1. Tak jak wspomniałem, oczka kratownicy nie większe niż 10 x 10 metrów. Mniejsze mogą być zawsze. Kratownicę w betonie wykonujemy ze zwykłej (czarnej!) bednarki lub z drutu zbrojeniowego. Połączenia muszą być zespawane i otulone betonem minimum 5 cm. 2. Wąsy wykonuje się właśnie z FeZn. Wprawdzie Zn w betonie z czasem się rozpuści, ale zabezpieczy tę część która będzie w ziemi poza betonem. A jeśli chodzi o ogniwa galwaniczne to właśnie inne materiały mogą mieć znacznie większy potencjał elektrochemiczny w stosunku do stali, a więc bardziej wpływać na jej korozję.          Przez 20 - 30 lat będzie. Ale czy później? Przy wykopie  na 140 cm miejsce ułożenia na pewno nie znajdzie się w strefie przemarzania, co by było bardzo korzystne, boję się jednak że sprawdzającym instalacje (co 5 lat) nie będzie się chciało robić odkrywki na taką głębokość, więc jakość uziomu po latach będzie nieznana.  
    • Dziękuję, prosiłbym o komentarz do mojego pomysłu na uziom:   1. Wykop będzie o głębokości około 1.4m - to jest niemalże na poziomie wód gruntowych, więc spodziewam się tutaj dobrej przewodności na jego dnie. 2. Na dnie wykopu zostanie wylany chudy beton o grubości 10cm, który zaleje instalacje  2. Wymiary wykopu to około 27m x 13m (budynek ma wymiary 24m x 10m a wykop musi być większy, wiec bedzie wybranej okolo doddatkowo 1.5m z kazdej strony). 3. Na dnie wykopu chcę zrobić kratownicę z bednarki FeZn 25x4 - to jest chyba właśnie uziom otokowy (ciężko mi się połapać w tych różnych nazwach).   Mój pomysł:   Kratownica (taka jak na obrazku - linia przerywana w kolorze czarnym): - bednarka FeZn 25x4 (wg projektu budowlanego) - 3 pasma bednarki wzdluż długiego boku (dwa boczne i jedno przez środek) - 4 pasma bednarki krótsze, przecinajace, z "wąsami" wychodzące na zewnątrz wykopu (do wielokrotnego połączenia z izolowaną płytą fundamentową) - rozważam jeszcze wbicie szpilek w narożnikach wykopu, połączone z kratownicą. - ta kratownica będzie miała również 1 wąs wyprowadzany mniej więcej po środku wykopu w góre do pomieszczenia technicznego jako uziom do calej instalacji elektrycznej budynku (bedzie przepust w płycie fundamentowej)   Prosiłbym o opinie: 1) czy to nie jest zbyt dużo (taka gesta kratownica + szpilki narożnikowe), czy moze jednak dobry pomysl i warty wykonania, a może totalny bełkot? 2) czy "wąsy" poza wykop nalezy wyprowadzić z innego materialu niz FeZn? - (Czytam/ogladam i widze sprzeczne informacje. Niektorzy mowia, ze tak, inni ze nie, bo tworzy sie ogniwo galwaniczne, korozja etc.)  
    • Polecam jednak użycie pacy z grzebieniem przy nakładaniu kleju na płytę. Tylko drobniejszego, np. 5 mm. Łatwiej jest dzięki temu kontrolować grubość warstwy nałożonego kleju, a i potem ładniej sie łączą te dwie warstwy (na podłożu i na płycie. Po przyłożeniu jeszcze lekko poruszamy płytą na boki. Klej się wtedy bardziej równomiernie rozsmarowuje. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...