Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • 4 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...

UWAGA! NA ZDJĘCIU BĘDZIE NIEŁADNE COŚ!!!




W miejsce motto:
Latał sobie z radarem pewien gacek młody
I po drodze omijał przeróżne przeszkody,
Lecz właśnie gdy się cieszył, że je tak omija,
Wpadłszy na jedną z przeszkód rozbił sobie ryja.

A. Waligórski



Zasadniczo natomiast rozchodzi się o to, że nie warto się zawczasu cieszyć, że się jakąś umiejętność posiadło. A już na pewno nie warto tracić koncentracji jak się ostrym nożem operuje.

Zdarzyło mnie się dziś wpaść na pomysł zrobienia obiadu. Takiej, bym powiedział, mazowieckiej chińszczyzny. Mniejsza o szczegółowy przepis, ale ze zrobieniem powyższego wiązało się sporo krojenia warzyw. Krojenia en julienne, bo tak lubię. Nóż ostry, wygodny ...
... kupka płodów rolnych ...
.... a że ze mnie raczej słaby krajacz, to się musiałem w sobie mocno zebrać, żeby sprawa nie zajęła całego popołudnia. No i jakoś to szło, do momentu, w którym błysnęła mi w głowie myśl, że tak całkiem całkiem mi to krojenie idzie. I wtedy ...CIACH .....
IMG_1693.JPG
Nie było wyjścia ... mus było sięgnąć do spiżarki i przepłukać gardło rakiją .... i przeboleć z godnością .....

P.S.
Jeden taki Anthony Bourdain, w swoim programie o technikach kulinarnych, raczył był mówiąc o zasadach krojenia, zwracać szczególną uwagę na potrzebę podwijania palców "od ostrza". Całość tej minilekcji, podsumował stwierdzeniem, że ból po skaleczeniu nożem, w głównej mierze bierze się ze świadomości, jakim się jest idiotą ....
Panie Bourdain ... NIE LUBIĘ PANA!!!

Edytowano przez Trzylwy (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

No toś poleciał po całości...
Dobrze, że szczątki rakiji jeszcześ miał...


Ha .. i tu Cię mam. Rakiji to mam jeszcze tyle, że mogę sobie wszystkie ... WSZYSTKIE palce pokaleczyć, pocieszyć się sumiennie i jeszcze by trochę zostało ... niewiele, ale trochę by ....

Cytat

No toś poleciał po całości...


I nie tak znowu po całości .. ot .. po końcu. icon_lol.gif
Link do komentarza
Cytat

Ty troszkę bardziej subtelnie niż moja matula - ona tam się nie bawiła, tylko tak od razu bach siekierą sobie penicure zrobiła, ale tak w linii prostej - dodam, że też mi słabo się zrobiło jak kość się zrobiła widoczna.

Ale po latach jest zadowolona bo zgrabny ma teraz paluszek.



czy to oznacza, że częste przycinanie wpływa na kształt? icon_rolleyes.gif
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Pawle Szefu zapodaj jakis fajny przepis na pampkin soup icon_wink.gif Wiesz taka mleczna sniadaniowa z zaciereczkami to ja robie ale dzis robilem na kwaśno ostro ze swiezym imbirem i sytryną z grzaneczkami ale to nie to potzrebuję czegoś niebanalnego i chot
Link do komentarza
Cytat

Pawle Szefu zapodaj jakis fajny przepis na pampkin soup icon_wink.gif Wiesz taka mleczna sniadaniowa z zaciereczkami to ja robie ale dzis robilem na kwaśno ostro ze swiezym imbirem i sytryną z grzaneczkami ale to nie to potzrebuję czegoś niebanalnego i chot


... może być jutro ? ... właśnie za chwilę wybywam na "wizytę" do sąsiada icon_smile.gif
Link do komentarza
Zupa z dyni - z jabłkiem i chrzanem

Składniki:
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
1 kg dyni
2 kwaśne jabłka
1/4 l śmietany kremówki
2 łyżki masła
1 łyżka świeżo utartego chrzanu
sól,grubo mielony pieprz, cukier i gałka muszkatołowa do smaku
- opcjonalnie: 4 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie:
Dynię przecieramy na grubej tarce a jabłka na drobnej. Jabłka odstawiamy a dynię zalewamy wywarem i gotujemy.Kiedy dynia prawie całkowicie się już rozgotuje, dodajemy jabłka oraz chrzan i całość miksujemy.
Całość zagotowujemy dodajemy masło i przyprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową. dodajemy masło i śmietanę
Można podawać z lanymi kluseczkami lub opcjonalnie w żaroodpornych kokilkach z grzankami, posypane utartym serem i zapieczone w piekarniku.

Smacznego
icon_smile.gif
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
Cytat

A jakie wiatry Cię tam zagnały? Spokojnych świąt!


... zagnała mnie moja lokalna prognoza pogody ... W Houston miało być znacznie cieplej a u mnie w nocy chłody okrutne, zaledwie 5*C a w dzień tylko marne 18 do 19 icon_evil.gif


Cytat

nie wiesz?
Po dobre cygaro, porządny skórzany kapelusz i zatankować tanio do pełna i w kanistry - pojechał icon_smile.gif


... to tyż (jednakowoż kubańskie cygara przyjechały już z Kanady) icon_lol.gif

Wszystkim tutaj zaglądającym, najserdeczniejsze życzenia noworoczne ... niech dla Was Wszystkich, nadchodzący rok, będzie lepszy od odchodzącego.
Link do komentarza
Cytat

To Oś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem... icon_lol.gif
W każdym razie NAJLEPSZEGO!!! icon_biggrin.gif


... a nie pomyślał Oś przypadkiem, że to Chef narąbany w okresie świątecznym (w końcu kiedyś się Chef'owi należy) ... pisze nieskładnie, półsylabami i rebusami, że i czasem jego własna Ciemiężycielka zrozumić go nie może o cuż to mu biega icon_redface.gif icon_lol.gif
Link do komentarza
Cytat

... a nie pomyślał Oś przypadkiem, że to Chef narąbany w okresie świątecznym (w końcu kiedyś się Chef'owi należy) ... pisze nieskładnie, półsylabami i rebusami, że i czasem jego własna Ciemiężycielka zrozumić go nie może o cuż to mu biega icon_redface.gif icon_lol.gif


No nie pomyślał Oś... icon_cool.gif
Oś w tym świąteczno-noworocznym okresie jest mocno odmóżdżony i rozleniwiony nicnierobieniem więc stara się z tego miłego letargu nie wychodzić... icon_twisted.gif
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i od 2 stycznia zaś zapierdziel... icon_evil.gif
Link do komentarza
Cytat

No nie pomyślał Oś... icon_cool.gif
Oś w tym świąteczno-noworocznym okresie jest mocno odmóżdżony i rozleniwiony nicnierobieniem więc stara się z tego miłego letargu nie wychodzić... icon_twisted.gif
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i od 2 stycznia zaś zapierdziel... icon_evil.gif


... to zupełnie wypisz wymaluj tak jak u mnie icon_lol.gif

Wszystkiego NowoRocznego ... to se tak trwajmy do drugiego icon_smile.gif
Link do komentarza
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
Gość gawel
Coraz bliżej święta coraz bliżej święta ............... choc to to te 2 to wyglądają jak 1 niestety icon_confused.gif tak czy siak trzeba się by było przygotować coby glutaminianu ze skrobia nie spożywać tylko coś bardziej mięsnego w sobie ze tak powiem .... i tak mięsiwo za nabyte i przygotowane

DSC01446.jpg



marynata przygowana wedle Tinkowej tajnej receptury

DSC01446.jpg



ale niestety to też jest wedle Tinkowej receptury icon_mrgreen.gif

DSC01446.jpg



i potem kapiel w zalewie do końca wielkiego tygodnia prawie ..

DSC01446.jpg



no i zobaczymy co z tego wyjdzie oby nie zaśmiardło icon_rolleyes.gif (kociołek w garazu nieogrzewanym stoi
Link do komentarza
... dubel powyższego wyszedł był icon_smile.gif
... a tu już gwiazdkowa WielkaNoc przyszła

... więc:

U każdego stołu najgłówniejszą rzeczą jest wędlina wyborna,
... a im wytworniejszy stół,
... tem więcej gatunków wędliny być powinno.
Wędliny mają być smaczne i zdrowe,
... i tak dla oka jak i zapachu przyjemne.




Wszystkiego wielkanocnego icon_smile.gif Edytowano przez Chef Paul (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 5 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Utwórz nowe...