Redakcja Napisano 31 sierpnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 31 sierpnia 2010 Osławiony Pijar (PR-Public Relations) potrafi robić wodę z mózgu. A potęga jego jest niezmierzona. Brońmy się. Zakładamy Białą Księgę, w której będziemy opisywać przypadki, gdy coś powinno być super, a na zdrowy rozum takie nie jest i zasługuje raczej na ocenę plus ujemny. Bywa i odwrotnie, czyli vice versa, że czarny PR (szczególnie społecznościowy na forach) krzywdzi coś lub kogoś. To też opisujmy. Prosimy o zgłaszanie takich spraw do Redakcji BD bezpośrednio na forum w tym dziale (www.forum.budujemydom.pl/bialaksiega). Zaczynamy. Link do komentarza
Barbossa Napisano 31 sierpnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 31 sierpnia 2010 proponowałbym tu wciepać wątek "rodziny na "swoim" " myślę, że to ustrojstwo również tu się kwalifikuje Link do komentarza
retrofood Napisano 31 sierpnia 2010 Udostępnij #3 Napisano 31 sierpnia 2010 A dla mnie takim tematem jest postępujący zakaz produkcji żarówek. Mimo wielu polemik, nie zauwazyłem nigdzie opracowania, z którego jasno wynikałoby, ze to rozwiązanie chroni per capita środowisko. Nadal pewnie nikt nie zna prawdziwych kosztów utylizacji i nie ma sprawnego systemu zbiórki zużytych. I nie będzie, bo w międzyczasie, zanim takowy powstanie, "oszczędne" świetlówki zostaną wyparte przez LED-y, albo i co innego. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 31 sierpnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 31 sierpnia 2010 Nie wiem,czy tylko sprawy budowlane mają być tu poruszane,ale...... jeśli nie tylko - to wpisuję na listę "rebelię" odnośnie elektronicznych faktur,by zaoszczędzić papier ...... podczas gdy ogromne ilości tegoż papieru marnuje sie na bzdetne broszurki .... nikomu nie potrzebne publikacje wydawane w setkach egzemplarzy itd... itp Link do komentarza
Redakcja Napisano 3 września 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 3 września 2010 Założyłem nowy temat do Świadectw energetycznych https://forum.budujemydom.pl/Swiadectwa-ene...zne-t13003.htmlPozdrawiamMarcin Szymanik Link do komentarza
wawkin Napisano 17 grudnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 17 grudnia 2010 Panie Admin, bardzo proszę nie używać terminów (public relations) o których nie ma Pan pojęcia. Posługuje się Pan terminem PR, nie wiedząc co on oznacza. Być może usłyszał Pan gdzieś, "coś", od "kogoś" i zdaje się Panu, że "coś" Pan wie, nic bardziej mylnego. Public relations to funkcja zarządzania organizacją polegająca na prowadzeniu dialogu z otoczeniem. Coś takiego jak czarny PR nie istnieję, ponieważ, PR jest z założenia POZYTYWNY. Może chodziło Panu, o propagandę? Proszę o więcej refleksji nad tym, co Pan pisze. P.S: Wiem, że to może i na temat, ale tak już mam, że nie mogę nad tym przejść do porządku dziennego. Z poważaniem Czytelnik Link do komentarza
bobiczek Napisano 17 grudnia 2010 Udostępnij #7 Napisano 17 grudnia 2010 ależ to było ostre i cięte, no,no,no i to przed świetami???????Fe, nieładne - Link do komentarza
vega1 Napisano 17 grudnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 17 grudnia 2010 nie no, powiało grozą Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 18 grudnia 2010 Udostępnij #9 Napisano 18 grudnia 2010 Cytat Panie Admin, bardzo proszę nie używać terminów (public relations) o których nie ma Pan pojęcia. ..... itd. Z poważaniem Czytelnik No i dostało się redakcji ... Link do komentarza
Barbossa Napisano 18 grudnia 2010 Udostępnij #10 Napisano 18 grudnia 2010 łe tam jakiś łosiu od szkolenia we wrzeszczeniu banzai na cześć zatrudniającej firmy się mądrzy i tyle Link do komentarza
JacekW81 Napisano 19 grudnia 2010 Udostępnij #11 Napisano 19 grudnia 2010 (edytowany) A jednak zdecydowałem, że nie warto i skasowałem swojego posta. Edytowano 19 grudnia 2010 przez JacekW81 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Redakcja Napisano 20 grudnia 2010 Autor Udostępnij #12 Napisano 20 grudnia 2010 Cytat Panie Admin, bardzo proszę nie używać terminów (public relations) o których nie ma Pan pojęcia. Posługuje się Pan terminem PR, nie wiedząc co on oznacza. Być może usłyszał Pan gdzieś, "coś", od "kogoś" i zdaje się Panu, że "coś" Pan wie, nic bardziej mylnego. Public relations to funkcja zarządzania organizacją polegająca na prowadzeniu dialogu z otoczeniem. Coś takiego jak czarny PR nie istnieję, ponieważ, PR jest z założenia POZYTYWNY. Może chodziło Panu, o propagandę? Proszę o więcej refleksji nad tym, co Pan pisze. P.S: Wiem, że to może i na temat, ale tak już mam, że nie mogę nad tym przejść do porządku dziennego. Z poważaniem Czytelnik W związku z wyżej zacytowanym postem Profesor Wiesław Marciniak poprosił mnie o umieszczenie następującego tekstu.Dziękuję autorowi tego postu za pouczające uwagi i przepraszam Admina, któremu dostało się za mnie. Bo to ja jestem autorem postu redakcyjnego (nr 1 w tym wątku), w którym użyłem określenia czarny PR. Tak jak i dzisiaj, poprosiłem wówczas Admina o umieszczenie mojego postu, bo sam nie umiem pisać na forum (ale umiem czytać). Zajmowałem się wtedy „demaskowaniem” państwowej dotacji do kolektorów słonecznych, która – jak udowodniłem – jest raczej dotacją do banków. Mój artykuł na ten temat był drukowany w miesięczniku „Budujemy Dom” i jest na portalu https://budujemydom.pl/instalacje/kolektory-sloneczne-i-fotowoltaika/a/11999-dotacje-do-kredytow-na-kolektory-sloneczne. Pomyślałem wówczas, że można by się zająć również innymi sprawami wywołującymi podobne wątpliwości. Dlatego poprosiłem Admina o uruchomienie tego wątku i napisałem pierwszy post.To ja użyłem określenia „czarny PR”, za które Admin zebrał tak ostre pouczenia od Pana/Pani Wawkin. Jeszcze raz przepraszam Admina, że wystawiłem go na niezasłużone razy i dziękuję Panu/Pani Wawkin za pouczenie. Jako pracownik naukowy ciągle chętnie się uczę (już ponad pół wieku), ale mam też zawodowy nawyk sprawdzania źródeł nabywanej wiedzy. Po przeczytaniu krytycznego postu Pana/Pani Wawkin, założyłem, że autor(ka) należy do pokolenia znacznie młodszego ode mnie, a więc zapewne opiera swą wiedzę na Wikipedii. Nie pomyliłem się. Zajrzałem na hasło PR do Wikipedii i przeczytałem definicję PR jakby wyjętą z postu Wawkina (a wszystkich definicji PR jest ponad 2000). Jako człowiek starszy i dość dociekliwy niespiesznie przewinąłem jeszcze parę ekranów i dojechałem do działu „Zobacz też”, a w nim punkt „Czarny PR”. Kliknąłem i przeczytałem co następuje:„Czarny PR (potocznie czarny pijar), antyreklama, oznacza system metod, działań bądź posunięć propagandowych, ale przede wszystkim manipulacyjnych, prowadzących do zdyskredytowania przeciwnika (zwykle polityka lub firmy) w oczach opinii publicznej celem zdobycia jej przychylności...”Dalej znalazłem też zdanie„Pijarowcy twierdzą, że nie ma w zasadzie takiego zjawiska jak czarny PR, jest propaganda.”No cóż, nie wszyscy jednak jesteśmy profesjonalnymi Pijarowcami i wolno nam komunikować się językiem potocznym znającym wszelako określenie czarny pijar, a więc może Admin (czyli ja) nie zasłużył na aż tak surowe wartościowanie jego (czyli mojej) kondycji intelektualnej jak to uczynił Wawkin.Tak w ogóle, korzystając z rzadkiej okazji (znów przecież muszę prosić Admina o pomoc w umieszczeniu mojej wypowiedzi na forum, a to dla nas obu krępujące) chciałbym pozdrowić wszystkich Forumowiczów. Po nocach lubię sobie poczytać to Forum, ot tak dla wytchnienia. To lektura lepsza od niektórych bestsellerów literackich. Dużo tu wiedzy, życzliwych i sensownych rad, a także, a może przede wszystkim, przyjaznych, ciepłych relacji między ludźmi. Choć zdarzają się wystąpienia polemiczne nie „w sprawie”, ale „przeciwko osobie”. To trochę mniej fajne, ale przecież takie ludzkie, czyli musi się zdarzać na żywym forum „z ludzką twarzą”. Link do komentarza
Barbossa Napisano 20 grudnia 2010 Udostępnij #13 Napisano 20 grudnia 2010 na wikipedię radziłbym uważać, choć zapewne tu się nie myli, nawet jeżeli pojęcie zostało wypaczone i nie powinno mieć pejoratywnego znaczenia, to takie istnieje i jest używane powszechniesłowotwórstwo nie zatrzymało się, cały czas istnieje, więc i takie określenie, moim zdaniem, może istneć Link do komentarza
Ryszard_MarMac Napisano 25 grudnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 25 grudnia 2010 wiecie co?!?! czarny, czerwony czy różowy pijar - jakie to ma znaczenie?Jeśli pan/pani wawkin ma zamiar dywagować na temat poprawnej polszczyzny lub ma problemy z zapożyczonym słownictwem to niech napisze do prof.Miodka lub znajdzie sobie inne forum.Na tym forum osoby budujące dom chcą otrzymać konkretne wiadomości, informacje, rady,pouczenia itp.Mi osobiście bardzo podobał się artykuł o kolektorach słonecznych. Udowodnienie, że 45% = 10-20% zniżki było bardzo konkretne. I właśnie o takie aktykuły tu chodzi! Popieram założenie Białej Księgi !!!!! i proszę o więcej. Link do komentarza
Jolka3 Napisano 2 stycznia 2011 Udostępnij #15 Napisano 2 stycznia 2011 I co wawkin? Nie jest ci troszkę głupio? Jeśli tak, to jest jeszcze dla ciebie nadzieja. Link do komentarza
daggulka Napisano 2 stycznia 2011 Udostępnij #16 Napisano 2 stycznia 2011 Cytat W związku z wyżej zacytowanym postem Profesor Wiesław Marciniak poprosił mnie o umieszczenie następującego tekstu.Dziękuję autorowi tego postu za pouczające uwagi i przepraszam Admina, któremu dostało się za mnie. Bo to ja jestem autorem postu redakcyjnego (nr 1 w tym wątku), w którym użyłem określenia czarny PR. Tak jak i dzisiaj, poprosiłem wówczas Admina o umieszczenie mojego postu, bo sam nie umiem pisać na forum (ale umiem czytać). Cytat Tak w ogóle, korzystając z rzadkiej okazji (znów przecież muszę prosić Admina o pomoc w umieszczeniu mojej wypowiedzi na forum, a to dla nas obu krępujące) chciałbym pozdrowić wszystkich Forumowiczów. Po nocach lubię sobie poczytać to Forum, ot tak dla wytchnienia. To lektura lepsza od niektórych bestsellerów literackich. Dużo tu wiedzy, życzliwych i sensownych rad, a także, a może przede wszystkim, przyjaznych, ciepłych relacji między ludźmi. Choć zdarzają się wystąpienia polemiczne nie ?w sprawie?, ale ?przeciwko osobie?. To trochę mniej fajne, ale przecież takie ludzkie, czyli musi się zdarzać na żywym forum ?z ludzką twarzą?. Teraz mnie zmroziło ..... muszę bardziej uważać na to co i jak piszę .... bo wstyd .... Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 8 stycznia 2011 Udostępnij #17 Napisano 8 stycznia 2011 Cytat Coś takiego jak czarny PR nie istnieję, ponieważ, PR jest z założenia POZYTYWNY. Z założenia pozytywny jest humor , komedia… a są i czarne. Z założenia pozytywny jest śpiew… a jest i łabędzi. Jest wiele rzeczy z założenia pozytywnych od Radia Maryja do głaskania, ale są też zagłaskani na śmierć. Termin PR został użyty i fakt, że wszyscy go zrozumieli, każdy wie co autor ma na myśli ( tekst Pana Wawkina świadczy, że też odebrał przekaz skoro się nie zgadza) jest najlepszym dowodem ( nawet lepszym od wikipedi), że użyto go jak najbardziej poprawnie. Cytat Teraz mnie zmroziło ..... muszę bardziej uważać na to co i jak piszę .... bo wstyd .... Myślałem, że napisał ktoś grypsikaBez szacunku dla czytelnikaTwórczość różne ma kanałyObraz biały i banałyLecz czy wszystko to licentia poetica? Link do komentarza
JacekW81 Napisano 13 stycznia 2011 Udostępnij #18 Napisano 13 stycznia 2011 Znalazłem na stronie NBP, że NBP nie wyraża zgody na składanie banknotów w różne kształty. Hmm, wynika z tego że nie mogę złożyć banknotu w pół uzyskując prostokąt! - O ile to dobrze rozumie.http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/banknoty_i_...wizerunkow.html Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się