stokrotka.35 Napisano 13 maja 2010 Udostępnij #1 Napisano 13 maja 2010 Już kilka razy podkreślałam,że uwielbiam czytanie .....Masę autorów już przerobiłam .....moim najulubieńszym gatunkiem literackim jest thriller /medyczny,psychologiczny,prawniczy itp... /Coś z pogranicza faktów,para-psychologii,psychologii klinicznej....A być może są książki które po prostu warto poczytać..Lubię też poezjęI prosiłabym o podawanie tytułów naprawdę fajnych książek,które dobrze sie czyta ... Link do komentarza
jętka Napisano 13 maja 2010 Udostępnij #2 Napisano 13 maja 2010 Cytat I prosiłabym o podawanie tytułów naprawdę fajnych książek,które dobrze sie czyta ... Ja nie mam zbyt wiele czasu na czytanie. Szczególnie teraz, gdy działkę trzeba doprowadzić pod trawnik a wieczorem zasiąść do projektu Ale lubię i zawsze czytam na urlopie.Naj naj najbardziej wszytsko spod ręki Sergiusza Piaseckiego. Autobiograficzne wspomnienia z więzień, związki z prostytutkami, meliniarskie klimaty w okresie międzywojennym na pograniczu z Rosją. Pochłaniam tą literaturę mimo iż nie znoszę historii i polityki - w tym wydaniu jest piękna, bo prawdziwa.Na początek proponuję Trylogię złodziejską: Jabłuszko, Spojrzę ja w okno, Nikt nie da nam zbawieniaoraz na wesoło Zapiski oficera Armii Czerwonej - szczególnie warto przeczytać teraz po tragedii w Smoleńsku. Najlepsza psychologia narodu rosyjskiego Link do komentarza
Moose Napisano 13 maja 2010 Udostępnij #3 Napisano 13 maja 2010 Cytat Zapiski oficera Armii Czerwonej Może nie do końca na wesoło, zważywszy na zakończenie..Nie mniej jednak polecam każdemu - jest THE BEST!!! Link do komentarza
bajbaga Napisano 13 maja 2010 Udostępnij #4 Napisano 13 maja 2010 Dla czystej zabawy i przedniej rozrywki – Chmielewska. Link do komentarza
ifra Napisano 14 maja 2010 Udostępnij #5 Napisano 14 maja 2010 ja uwielbiam kryminały Harlana Cobena. Jego książki czytam w jeden dzień, bo się oderwać od akcji nie mogę. Chcę wiedzieć od razu co będzie dalej. I tak rozdział za rozdziałem i okazuje się, że pół książki zeszło ... i tak głupio odłożyć w środku akcji więc czytam do końca.Trudno mi wskazać jego jedną dobrą książkę, po prostu lubię wszystkie, i większość, jak nie wszystkie, posiadam Drugim autorem, którego książki lubię, ze względu na tematykę, jest Christian Jacq. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 14 maja 2010 Autor Udostępnij #6 Napisano 14 maja 2010 Waris DirieKwiat pustyni , Córka nomadów ,Przełamać tabu Ouarda SailloKsiężyc we łzach Betty MahmoodyTylko razem z córkąOstatnio przeczytałam sporo na temat nędznego życia kobiet w krajach muzułmańskich ,książki które wymieniłam dały mi zupełnie inny obraz islamu i taktowania kobiet ...To jest po prostu coś strasznego,co dziewczynki,później nastolatki aż w końcu dojrzałe kobiety doświadczają z rąk swoich ojców,braci mężów ...Przy najbliższej okazji gdy będę w bibliotece zapytam sie o te polecane "Zapiski oficera Armii Czerwonej " Link do komentarza
kingaj Napisano 14 maja 2010 Udostępnij #7 Napisano 14 maja 2010 Mój ulubiony autor to Gabriel Garcia Marquez, wszystkie jego książki polecam ale jego "sto lat samotności" i "o miłości i innych demonach" to po prostu są odjazdowe i nie z tego świata.Ostatnio zaczytuję się Cejrowskim, ma świetne, lekkie pióro. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 15 maja 2010 Udostępnij #8 Napisano 15 maja 2010 Cobena tez lubię lekko i fajnie, wciaga:)Dla dziewczyn- seria "Zmierzch"- nie wierzyłam że mnie wciągnie po uszy ale tak było!Dla lubiacych trochę klimatu basni i fantasy- ksiązki Guya Gawriela Kaya, najpiękniejsza jest TIGANA ale tez LWY AL RASSANU i inneLian Hearn seria PO słowiczej podłodze...uwielbiam czytać Link do komentarza
ikas3 Napisano 16 maja 2010 Udostępnij #9 Napisano 16 maja 2010 Ja z kolei lubię książki wojenne oraz dotyczące moich rodzinnych terenów - dawnych Prus Wschodnich, zatem przede wszystkim ziomal HH Kirst "08/15" (cała trylogia - polecam!), "Fabryka Oficerów", "Bóg śpi na Mazurach", "Noc generałów", cykl opowieści z Prus Wschodnich, a także L-G Buchheim „Das Boot". Z literatury niewojennej U. Eco. Link do komentarza
Moose Napisano 16 maja 2010 Udostępnij #10 Napisano 16 maja 2010 Cytat L-G Buchheim „Das Boot". No tak klasyka... Link do komentarza
ifra Napisano 17 maja 2010 Udostępnij #11 Napisano 17 maja 2010 Cytat Cobena tez lubię lekko i fajnie, wciaga:) a czy pamiętasz jaka była Twoja pierwsza przeczytana książka Cobena? bo mi w łapki wpadła "Tylko jedno spojrzenie" - i się w jego pisaniu zakochałam Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 17 maja 2010 Autor Udostępnij #12 Napisano 17 maja 2010 Jeśli ktoś lubi thriller medyczny to jednym z lepszych pisarzy jest Robin Cook,jego książki pochłania sie na " jednym wdechu" .Przeczytałam wszystko jego autorstwa .....Michael PalmerPeter Clement...Też klasycy tego gatunku,ale nie dorównują Cook - owi Link do komentarza
Mika_ Napisano 10 sierpnia 2010 Udostępnij #13 Napisano 10 sierpnia 2010 Cytat Kwiat pustyni , Córka nomadów ,Przełamać tabu do tego polecam "Spalona żywcem" - masakryczna opowieść, w porówaniu z Waris główna bohaterka przeżyła koszmar.I do tego polski odpowiednik Wiktorii Zender - Strefa cienia i II cz. Strefa Światła - to opowieść, autentyczna, o dziweczynie która została oblana kwasem przez człowieka, którego kochała, a który zmarnował jej młode życie, zrobił pranie mózgu i do tego okaleczył ja na całe życie.A takie lightowe to polecam Jean Chistophere Grange. Link do komentarza
ashantess Napisano 11 sierpnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 11 sierpnia 2010 ja juz cos podobnego pisalam to daje linkahttps://forum.budujemydom.pl/Ksiazki-t12260.html Link do komentarza
kalumet Napisano 11 sierpnia 2010 Udostępnij #15 Napisano 11 sierpnia 2010 ja polecam poczytać Ludluma, Coben, Grisham itp Link do komentarza
anerita Napisano 21 sierpnia 2010 Udostępnij #16 Napisano 21 sierpnia 2010 Ja polecam do poczytania książki P. Coelho. I troszkę pikantniejszej literatury: G.G. Marquez - szczególnie "Sto lat samotności" Link do komentarza
makak Napisano 2 września 2010 Udostępnij #17 Napisano 2 września 2010 Coben jest jak najbardziej ok. Ale jeszcze polecam książki Archera (jako pierwszą przeczytałem Kein i Abel, dobra książka), Kinga (jak byłem młodszy jakoś bardziej mi się podobały, ale dalej czasem coś kupię Kinga), a ostatnio zacząłem czytać książki Grishama. Prawdę powiedziawszy wszystkie są bardzo podobne do siebie, podobna tematyka i rozgrywanie się akcji, ale i tak przyjemnie się czyta:) Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 3 września 2010 Autor Udostępnij #18 Napisano 3 września 2010 Cytat Coben jest jak najbardziej ok. Ale jeszcze polecam książki Archera (jako pierwszą przeczytałem Kein i Abel, dobra książka), Kinga (jak byłem młodszy jakoś bardziej mi się podobały, ale dalej czasem coś kupię Kinga), a ostatnio zacząłem czytać książki Grishama. Prawdę powiedziawszy wszystkie są bardzo podobne do siebie, podobna tematyka i rozgrywanie się akcji, ale i tak przyjemnie się czyta:) Grishama - przeczytałam wiele pozycji,tytułów nie wiem czy potrafiłabym wymienić dużo,ale w pamięci utknął mi "klient", "czas zabijania", "ostatni sędzia" ...Archera nie kojarzę ...... być może nie przeczytałam nic.Ale może warto byłoby się zainteresować, zwykle książki z polecenia dobrze się czyta ... Link do komentarza
elutek Napisano 4 września 2010 Udostępnij #19 Napisano 4 września 2010 moja ostatnia lektura: "Cień wiatru", autor - Carlos Ruiz Zafon, jestem pod wrażeniem, dawno nic podobnego nie czytałam, książka "grubaśna" ale czyta się błyskawicznie - tak wciąga Link do komentarza
Gość gawel Napisano 4 września 2010 Udostępnij #20 Napisano 4 września 2010 Spróbuj Brian Lumley "Nekroskop" cała seria A z thrillerów prawniczych co często sięgam Dz.U.2008.141.892 - z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych. ( tekst jednolity). Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 5 września 2010 Autor Udostępnij #21 Napisano 5 września 2010 Cytat A z thrillerów prawniczych co często sięgam Dz.U.2008.141.892 - z dnia 11 września 2003 r. o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych. ( tekst jednolity). Co prawda zdarzało mi się coś z tego gatunku przeczytać,ale.... po to nie sięgnę Chyba bym o.....ała czytając różne art. i &Ale "Nekroskop" i "Cień wiatru" wpisałam do notesiku i przy najbliższej wizycie w bibliotece zapytam o te pozycje Link do komentarza
mercator Napisano 20 września 2010 Udostępnij #22 Napisano 20 września 2010 Panowie - "Zielona Mila" obowiązkowo Link do komentarza
Czapi Napisano 19 października 2010 Udostępnij #23 Napisano 19 października 2010 Cytat Panowie - "Zielona Mila" obowiązkowo A czytana " w całości" czy w odcinkach???Ja czytałam w formie wydawanych co jakiś czas części-za zapartym tchem...piękna....Generalnie przeczytałam większość S.Kinga...Ostatnio przeczytałam jednym niemal ciagiem(chorowałam,he,he-inaczej czasu niet!)"Księga jesiennych demonów' Jarosława Grzędowicza...akurat na jesienną pluchę.Ostatnio dobieram się do "grubych" zbiorów literackich mojego ojca.Oj,jest tam wiele ciekawych i mało znanych "kwiatków"...Musze doczytać pozycję "Duch Białowieży" Aleksandra Omiljanowicza- opowiada o "realiach" II wojny światowej. Historia rosyjskiego szpiega, który działa w samym sercu niemieckiego wywiadu-trochę propagandy i ściemy-ale fajna...... Link do komentarza
KAROI Napisano 3 listopada 2010 Udostępnij #24 Napisano 3 listopada 2010 Cytat ...Musze doczytać pozycję "Duch Białowieży" Aleksandra Omiljanowicza- opowiada o "realiach" II wojny światowej. Historia rosyjskiego szpiega, który działa w samym sercu niemieckiego wywiadu-trochę propagandy i ściemy-ale fajna...... Ciekawa pozycja. Muszę poszukać Link do komentarza
marion Napisano 21 grudnia 2010 Udostępnij #25 Napisano 21 grudnia 2010 Ja też uwielbiam thrillery prawnicze. Moim ulubionym autorem w tym gatunku jest John Grisham:). Jestem pod wrażeniem takich jego książek, jak "Firma", "Ława przysięgłych", "Ostatni sędzia", czy "Malowany dom". Oczywiście powstały też filmy na podstawie kilku jego książek, niestety niewiele z nich do tej pory widziałam. Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 26 grudnia 2010 Udostępnij #26 Napisano 26 grudnia 2010 a ja co roku czytam lalkę,ojca chrzestnego iprzemineło z wiatrem Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 9 kwietnia 2011 Autor Udostępnij #27 Napisano 9 kwietnia 2011 Ja teraz czekam by dostać w bibliotece ( jest kolejka chętnych ) książkęHalszki Opfer - Kato-tata .... czytał może ktoś ?Bo recenzja powala na kolana ..... Link do komentarza
Ninna Napisano 3 maja 2011 Udostępnij #28 Napisano 3 maja 2011 U mnie Irving na tapecie , a im bliżej lata tym coraz częściej sięgam po Chmielewską, każde wakacje tak mi się kojarzą, więc i te nadchodzace spędzę w towarzystwie pani Chmilewskiej Link do komentarza
basia102 Napisano 3 maja 2011 Udostępnij #29 Napisano 3 maja 2011 Przeczytałam bardzo dużo książek Kinga i wszystkie UWIELBIAM!po za tym ostatnio czytałam Charles Stross -szklany dom i naprawdę gorąco polecam! Link do komentarza
agus181 Napisano 11 czerwca 2011 Udostępnij #30 Napisano 11 czerwca 2011 Ja zaczytuję się w różnych ksiązkach o tematyce obozowej. Nie jest to lektura łatwa i przyjemna ale już tak mam Teraz przeczytałam "Długi marsz" Sławomira Rawicza . Na jej podstawie powstał film "Niepokonani" ale nie oglądałam, żeby nie psuć sobie wrażeń z ksiązki.W waszych postach znalazłam namiary na kilka fajnych i lżejszych ksiązek i autorów. Dzięki wielkie za podpowiedzi Link do komentarza
retrofood Napisano 11 czerwca 2011 Udostępnij #31 Napisano 11 czerwca 2011 To sobie poszukaj jeszcze "Ewangelia wg kata" autorstwa braci Wajnier. W Polsce prawdopodobnie wydał to Amber.Ja to czytałem w oryginale. Dreszcze przechodzą. Link do komentarza
Ninna Napisano 2 listopada 2011 Udostępnij #32 Napisano 2 listopada 2011 A co z kryminałów polecacie? Tak mnie ostatnio naszło Link do komentarza
beti555 Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #33 Napisano 29 grudnia 2011 Cytat A co z kryminałów polecacie? Tak mnie ostatnio naszło Stieg Larsson "Millenium" 3 części, są super.Camilla Lackberg też fajnie pisze. Link do komentarza
Trzylwy Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #34 Napisano 29 grudnia 2011 Nooo z tym "Millenium". Mieszane mam uczucia. Pierwszą część pochłonąłem, druga już wolniej ale uratowała się .. trzecią musiałem mocno przepijać, bo silne opory stawiała, normalnie nudząc. Irytowało mnie też w tym dziele to, że od początku do końca fabuła szła ostrym kursem na "Happy End".Łee .. wolę jak jest troszkę .. inaczej. Ale to ja ... bo zasadniczo .. rzecz może się spodobać. Dodatkowy atut to objętość. Normalnie jak się zacznie, to na dłużej starcza niż .. dajmy na to ... pół litra czystej. Link do komentarza
beti555 Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #35 Napisano 29 grudnia 2011 Cytat Nooo z tym "Millenium". Mieszane mam uczucia. Pierwszą część pochłonąłem, druga już wolniej ale uratowała się .. trzecią musiałem mocno przepijać, bo silne opory stawiała, normalnie nudząc. Irytowało mnie też w tym dziele to, że od początku do końca fabuła szła ostrym kursem na "Happy End".Łee .. wolę jak jest troszkę .. inaczej. Ale to ja ... bo zasadniczo .. rzecz może się spodobać. Dodatkowy atut to objętość. Normalnie jak się zacznie, to na dłużej starcza niż .. dajmy na to ... pół litra czystej. Tak jak ze wszystkim, tak i z literaturą odczucia bywają różne. Mi akurat podobało się bardzo:) A objętość... wprost... zachwycająca Link do komentarza
elutek Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #36 Napisano 29 grudnia 2011 Cytat Nooo z tym "Millenium". Mieszane mam uczucia. Pierwszą część pochłonąłem, druga już wolniej ale uratowała się .. trzecią musiałem mocno przepijać, bo silne opory stawiała, normalnie nudząc. Irytowało mnie też w tym dziele to, że od początku do końca fabuła szła ostrym kursem na "Happy End".Łee .. wolę jak jest troszkę .. inaczej. Ale to ja ... bo zasadniczo .. rzecz może się spodobać. Dodatkowy atut to objętość. Normalnie jak się zacznie, to na dłużej starcza niż .. dajmy na to ... pół litra czystej. pewnie piliśmy to samo, bo co do "Millennium" mam bardzo podobne odczucia... za kryminałami raczej nie przepadam, ostatni jaki czytałam to "Gra o śmierć" B. Barton, nawet fajnie się czytało... Link do komentarza
Draagon Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #37 Napisano 29 grudnia 2011 Lumley Brian - Nekroskop - to dla facetów co lubią czytać powiedzmy Conana, Kaina Link do komentarza
Trzylwy Napisano 29 grudnia 2011 Udostępnij #38 Napisano 29 grudnia 2011 No topsz ... to ja jestem świeżo po "Marinie" niejakiego C. R. Zafona. I to jest bardzo sympatyczna pozycja. Lekko strasząca, ale .. tak na poziomie gimnazjum. Idąc tropem używkowym .. objętość to takie ... małe piwo. Polecam. Link do komentarza
Czapi Napisano 19 stycznia 2012 Udostępnij #39 Napisano 19 stycznia 2012 Polecam zbiór surrealistycznych opowiadań Błażeja Dzikowskiego "Wszystkie zwierzeta na poboczu autostrady".Tajemnicze,nierealne(jak ze snu) zawikłane, intrygujące i bardzo dziwaczne.I takie lubię To taka perełka kupiona za parę złotych na targach taniej książki... Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 17 lutego 2012 Autor Udostępnij #40 Napisano 17 lutego 2012 Nie tak dawno przeczytałam książkę Cejrowskiego "Gringo wśród dzikich plemion" śmiałam się prawie non stop!Rewelacyjna ! Link do komentarza
KAROI Napisano 26 lutego 2012 Udostępnij #41 Napisano 26 lutego 2012 Polecam książki o Jamesie Bondzie. W porównaniu z filmami to prawdziwe arcydzieła Zamówić można: http://www.pwrsa.pl/ksiazki/serie-wydawnicze/james-bond-007 Link do komentarza
sefora Napisano 26 marca 2012 Udostępnij #42 Napisano 26 marca 2012 Cytat Nooo z tym "Millenium". Mieszane mam uczucia. Pierwszą część pochłonąłem, druga już wolniej ale uratowała się .. trzecią musiałem mocno przepijać, bo silne opory stawiała, normalnie nudząc. Irytowało mnie też w tym dziele to, że od początku do końca fabuła szła ostrym kursem na "Happy End".Łee .. wolę jak jest troszkę .. inaczej. Ale to ja ... bo zasadniczo .. rzecz może się spodobać. Dodatkowy atut to objętość. Normalnie jak się zacznie, to na dłużej starcza niż .. dajmy na to ... pół litra czystej. Ja miałam trochę odwrotnie, bo pierwszą cześc jakoś przemieliłom, ale dwie pozostałe wchłonęłam. Teraz Lackberg przerabiam (kończę, ale łona cosik zakończyc nie może ), ale trochem nad nią przysypiam Polecam Roslunda/Hellstroma. Ostry, dosadny język. Link do komentarza
tuliusz Napisano 18 lipca 2012 Udostępnij #43 Napisano 18 lipca 2012 Polecam wszystkie książki cormaca mccarthy. Niesamowite wrażenia, nigdy nie czytałem tak świetnych książek. Polecam Link do komentarza
molytek Napisano 18 lipca 2012 Udostępnij #44 Napisano 18 lipca 2012 Cytat Polecam wszystkie książki cormaca mccarthy. Niesamowite wrażenia, nigdy nie czytałem tak świetnych książek. Polecam Potwierdzam. Teraz na tapecie są "Rącze konie", ale ogromne wrażenie wywarła na mnie "Droga", zarówno książka, jak i film. Link do komentarza
Julka12 Napisano 25 lipca 2012 Udostępnij #45 Napisano 25 lipca 2012 Ja bardzo rzadko czytam ,bo nie mam na to czasu .Ale ostatnio koleżanka poleciła mi książkę Zmierzch .Myślałam ,ze to dla nastolatków . Ale skusiłam się i przeczytałam .Muszę przyznać ,że bardzo ciekawa i wciągająca . Link do komentarza
Grzegorz_Karpacz Napisano 28 września 2012 Udostępnij #46 Napisano 28 września 2012 Gra o Tron - Polecam Link do komentarza
retrofood Napisano 28 września 2012 Udostępnij #47 Napisano 28 września 2012 Bo mojej nie czytaliście... Link do komentarza
Czapi Napisano 28 września 2012 Udostępnij #48 Napisano 28 września 2012 Cytat Bo mojej nie czytaliście... Baśnie 1001 nocy.... Link do komentarza
retrofood Napisano 28 września 2012 Udostępnij #49 Napisano 28 września 2012 Cytat Baśnie 1001 nocy.... Ani "Baśniom..." ani "M jak Mdłości" to nie przeszkadza... Link do komentarza
elutek Napisano 26 października 2012 Udostępnij #50 Napisano 26 października 2012 Yann Martel "Ja" - zostanie w pamięci na długo... z uczuciem smutku i niedosytu.../i proszę nie zniechęcać się początkiem / Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się