Skocz do zawartości

Domek Ciril!!!

Recommended Posts

Napisano
Ręce mam nadwyrężone... Schudłam 6 kg. Maluję i gruntuję.
Podłączone do bufora oba obiegi grzewcze - w domku ciepło... dziś będzie kontrola instalacji cwu, czyli otwarcie drogi na linii bufor - zasobnik cwu...Zgapiliśmy się i dopiero dzisiaj jedziemy po brykiet - 650 zł/t - troszkę przepłacimy, bo rodzice wiosną kupowali po 540 zł/t icon_sad.gif
Napisano
Ciril, byczo z tym kiminkiem masz.
Napisz, proszę, jak masze ocieplony domek: ściany, podłoga, dach. Przejrzałem Twój dziennik, ale nie znalazłem. Czy Twój domek ma ścianę trójwarstwową? Gdzieś przy lukarnie widziałem jakiś styropian.
Chodzi mi o to ze względu na kominek. I wahom się, czy nie kupić 20kW, choć z szacunków wychodzi mi 14kW.
Napisano
PeZet mam ścianę 3w... dach mam jeszcze nieocieplony, poddasze niepodłączone (i na tą zimę tak zostanie). Na zimę rozłożę na stropie jeszcze 10 lub 15 cm wełny (w stropie jest 5 cm styropianu).
W podłodze w piwnicy mam 10 cm styro. Piwnica ogrzewana do temp maks. 15 st C (ma być)...

Ogólnie mam problem z buforem - przelewa mi się w nim, a to znaczy, że jest powietrze...
Spuściłam na pompie, a jak odpowietrzyć resztę???
Napisano
Fizyka, zdaje się, stwierdza, że najlepiej odpowietrzać w najwyższym punkcie instalacji – tak sądzę. icon_biggrin.gif

Może gdzieś, ktoś zamontował taki odpowietrznik, jeśli nie, to można spróbować odpowietrzyć „ostatni” kaloryfer.
A na zbiorniku nie ma, przypadkiem, „odpowietrzacza” ?
Napisano
Problem z buforem pokonany... Dopełniłam bufor, aż przelało wodę w spłuczce nad kominkiem i wypchnęło całe powietrze... minus jest jeden - dopóki nie będzie podłączona automatyka i pompa kominka nie będzie się wyłączała przy temp. poniżej 40 stC będzie się przelewało a w efekcie zaciągnie ze spłuczki powietrze po ostygnięciu... (fizyka - rozszerzalność cieplna cieczy)... wczoraj uruchomiliśmy instalację cwu - działa icon_wink.gif Zakupiłam farby do salonu i sypialni i jadalni.... tylko te wykusze...
ściany pogruntowane
sufity na gotowo pomalowane
jeszcze podwieszenia w łazienkach do zrobienia....
i podłogi, po płytkach icon_sad.gif

india u mnie tak zaawansowany etap to tylko na parterze. Piwnica i piętrona razie stoją nieruszane (prócz tynków i wylewek nic nie ma)

A nie wiem czy się chwaliłam, że mam prowizoryczną kuchnie icon_wink.gif
Napisano
Zaczynam czuć zmęczenie budowlane i czuję, że jak się wprowadzę, to przez miesiąc palcem nic budowlanego nie tknę, a moja aktywność spadnie to dorzucenia kostek brykietu do kominka icon_razz.gif
Napisano
Ościeża niepogruntowane icon_evil.gif icon_evil.gif icon_evil.gif icon_evil.gif Ślubny jeszcze je wczoraj poprawiał bo "dziob" były. Muszę kupić nowe wałki do malowania, bo z tych co mam to włosie już wyłzai...
Ile wałków można zużyć na zagruntowanie i pomalowanie ok. 500 m2 powierzchni
Napisano
Cytat

Ile wałków można zużyć na zagruntowanie i pomalowanie ok. 500 m2 powierzchni

yyyy nie wiem zależy od jakości...

ja gruntując wylewki podłogowe straciłem 4 pędzle i 2 szczotki icon_smile.gif
Napisano
My działamy na dole i na gorze, ale ciagle jakieś problemy się pojawiają icon_sad.gif
Ciril ja mam zrobic u siebie podpis z moim dziennikiem ?? wiem durne pytanie, ale nie potrafie tego zrobić.
Ja nie gruntowałam wylewek, szczerze byłam nieświadoma, że trzeba to zrobić.
Załamuje mnie ta budowa, trzeba było mieszkanie kupic
Napisano
India zlikwiduj spację za każdym url i przed nawiasami kwadratowymi a później wklej w podpisie to co Ci wyjdzie... powinno się pojawić

[url =https://forum.budujemydom.pl/Wisienkowy-domek-t13297.html][color="red" ][b]Wisienkowy Domek[/b ][/color ][/url ]
Napisano
Kolory zaczynają się pojawiać na ścianach...
Wczoraj po wizzycie w US sprawy zostały wyjaśnione i w przeciągu 2 tygodni powinnam dostać zwrot VAt... Fajnie, że już go nie mam - meble do kuchni zamówić muszę....
Napisano
racer drzwi są innego typu, też z dużym przeszkleniem, ale z całkowicie matową szybą - nic przez nią nie widać - bo pewnie o to Ci chodzi icon_wink.gif Pod innymi względami szyba jak najbardziej mi odpowiada.
Napisano
zapewniam, że nic - mleczne matowe szkło... pierwszy lepszy sprzedawca drzwi - próbki szyb sobie obejrzyj... wzory są standardowe, bo jest tylko kilku producentów szyb icon_wink.gif
Napisano
Ciril ładnie prezentują się łazienki icon_smile.gif a zaczeliscie juz klasc płytki? jestem ciekawe jaki bedzie efekt koncowy. a co do drzwi, u mnie w łazience tez beda przeszklone, no cóż najwyzej ktos oko nacieszy, a ze bede mieszkac tylko z mezem nie mam nic przeciwko icon_wink.gif
Napisano
ja wiem
To jest mały dinozaur którego wykopałaś przy fundamentach
Hura!
Wygrałem!
qrna - powtarzam się po CooliBeer-ze
Inaczej.
Przypomina zamrożoną krewetkę.
Krewetka - ciepłoluba.
Tak?

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Top Sport to ekspert w zakresie kompleksowego wykonawstwa i serwisu podłóg sportowych na terenie całej Polski. Firma specjalizuje się w montażu nowoczesnych, trwałych i bezpiecznych wykładzin sportowych, takich jak renomowany Taraflex od Gerflor, który jest jednym z najlepszych rozwiązań na rynku. Oferta firmy obejmuje: -doradztwo techniczne i pomoc w doborze najlepszych materiałów dopasowanych do specyfiki obiektu, -profesjonalny pomiar i przygotowanie podłoża, -montaż podłóg sportowych dostosowanych do różnych dyscyplin i wymagań użytkowników, -renowację i remonty istniejących nawierzchni, -serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Top Sport realizuje zarówno projekty dla nowych inwestycji, jak i modernizacje hal sportowych, sal gimnastycznych czy siłowni, zapewniając wysoką jakość wykonania i terminowość. Firma wyróżnia się indywidualnym podejściem do klienta oraz dbałością o każdy detal. Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej: https://www.topsport.pl/  
    • Co do oświadczenia projektanta o możliwości przyłączenia do sieci ciepłowniczej, lub braku takiej możliwości, to logika nie ma tu nic do rzeczy. Niestety, bo nikt chyba się nie przejmował czy to ma sens. Po prostu nowelizując ustawę prawo budowlane (po raz nie wiadomo już który) dodano takie oświadczenie do listy wymaganych dokumentów.  Natomiast co do źródła ciepła i kotła na paliwo stałe to trzeba sprawdzić miejscowy plan zagospodarowania (ewentualnie decyzję o warunkach zabudowy( oraz uchwały antysmogowe obowiązujące na danym terenie. 
    • To trochę tak nie działa, no ale dobra https://fachowiec-budowlany.pl/budownictwo/jak-samodzielnie-wykonac-wylewke-anhydrytowa/   Mogło być gorzej
    • Chciałbym się zapytać o skuteczność stosowania kotew spiralnych przy zszywaniu rys w ścianach piwnicy z bloczka betonowego. Dom nowobudowany, stoi ok 3 lat, podłoże gliniaste z podsypką piaskową. Mam taką sytuację że rysy pojawiły się pod dwoma oknami w piwnicy (mniej więcej na środku) idące od ławy po samą wnękę okna. Oraz występują też rysy w miejscach gdzie na parterze są okna narożne, jakby od nacisków punktowych, może też od osiadania albo jedno i drugie. Pomijam fakt że mam też rysy na łączeniach ścian nośnych zewnętrzych z wewnętrznymi ale tu nie będę miał dostępu żeby wkleić kotwy spiralne. Czy te kotwy sprawdzą się w przypadku gdy rysy powstały na wskutek dużych nacisków punktowych? Czy podcinanie fug na ok 4-6cm będzie bezpieczne w takim wypadku? Poniżej rysunek poglądowy jak to u mnie wygląda. Na początku miałem plan żeby pod oknami wyciąć jedną warstwę bloczka i wkleić pręty zbrojone po każdej ze stron okna i zalać betonem (takie "podproże" jakby). Ale z tymi kotwami spiralnymi będzie chyba prościej. Tylko nie wiem czy te kotwy trzeba wklejać od wewnątrz czy od zewnątrz czy z obu stron?  
    • Może jakąś oryginalną pergolą? Taką pergolę możesz obsadzić na przykład pnącymi roślinami. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...