Skocz do zawartości

Dom Ewy, Adriana,Franka i Ignasia

Gość adiqq

Recommended Posts

Gość adiqq
Napisano
Dzięki za przypomnienie Daga, zaraz do niego piszę esa icon_smile.gif

Daga, jak chcesz, to możesz wracać...wolny wybór icon_wink.gif
Gość adiqq
Napisano
materacyk profilaktycznie weź, wtedy na pewno nie wrócisz, nie pozwolimy ci icon_wink.gif
Gość adiqq
Napisano
Lista obecności
1. daggulka
2. coolibeer
3. Gawel ?
4. Mandingo
5.

Daga, Piejara nie będzie, jego córka ma tego dnia urodziny...ale może wpadnie na chwilkę, on ma chyba najbliżej do mnie icon_wink.gif
Jak nie, to się umówimy razem na inny termin...
Napisano
Lista obecności
1. daggulka
2. coolibeer
3. Gawel ?
4. Mandingo
5. Xavieer

hello Xavieer, a już Dagę o ciebie pytałam, bo dawnoooooo cię nie było
Gość adiqq
Napisano

Lista obecności
1. daggulka
2. coolibeer
3. Gawel ?
4. Mandingo
5. Xavieer
6. 2xR
Napisano
Cytat

gratulację piękny domek - (przesliczne firanki )

hej kochana, przyjedź zobaczyć w rzeczywistości, bo zdjęcia nie oddają wszystkiego icon_smile.gif
Gość adiqq
Napisano
aha, mamy wreszcie balustradę na schodach do piwnicy icon_smile.gif jutro coś cykne jak nie zapomne...
Napisano
te firany to majstersztyk jest normalnie, he,he,
Ale orócz wszystkiego co mi sie podoba (kuchnia bardzo, kolor i piekarnik jak sie należy na wysokości) mam jedno zastrzeżenie.
Przyjmujecie krytykę???? -icon_smile.gif
Gość adiqq
Napisano
krytyke przyjmujemy icon_smile.gif
Prezes - sobota 16.04/niedziela 17.04
Napisano
schody.jpg

to
to moje zastrzeżenia.
Jakbyś miał "mojego Bogusia" to by pomierzył wpierw - i pięknie zrobił tak - lewy kwadracik, prawy kwadracik a pośrodku - 35 x 25
A Twój tak - z lewj cała, druga cała, a potem ile trzeba - rznąć.
No ale to i ja mam też kilka które przypilnuję lepiej jak będę drugi budował -icon_smile.gif

AAAAAAAAAAAAA edytuję, edytuję...
Bo tam widzę pójdzie bariera...
A ona to chyba ładnie w ten sposób zamknie
AAAAAAAAAAAAAA - chyba odwołuję,,,,,,
Gość adiqq
Napisano
no barierka już jest..chciałem na szybko zdjęcie cyknąć...ale....niestety trzeba podładować...poddałem się..będzie jutro...
Napisano

nie wiem, ale jakoś nie zrozumiałem co chciałeś przekazać retro...tym niemniej idę cyknąć zdjęcie, bateria chyba się już naładowała icon_razz.gif

balustrada_piwnica.jpg

balustrada_piwnica.jpg

No i krótkie podsumowanie okresu grzewczego - długie to będzie jak naprawdę przestaniemy grzać a takie prawdziwe to w okolicach 1.11, bo wtedy zaczelismy grzac icon_smile.gif

zuzycie wg podlicznika PC (CO+CWU) za okres od 1.11.2010 do 1.04.2011
temperatura dom 22-22,5C, piwnica 15,5-16C

1T=1394,2 kwh = 38% = 761zł
2T=2275,3 kwh = 62% = 670zl
suma=3669,5 kwh = 1431zł

dodatkowo, na podliczniku nacykało mi 100kwh zanim zaprogramowałem sterownik, ale to już pomijam.
zużycie w 2T dla całego domu =54%

Napisano
rozumiem że podałeś koszt samej PC, bez prądu na inne cele. No to wychodzi tak około może 1000 zł taniej niż grzanie piecem kondensacyjnym + kominkiem (2-3 razy w tyg) u nas. Ja też podliczyłam ten sam okres- czyli surową zimę tegoroczną- i jak dotąd zapłaciliśmy dwa rachunki około 700 zł i teraz doszło jeszcze 400 zł. To jest okres od chyba połowy października do prawie końca marca. Spaliliśmy też około 5 kubików drewna (150-160 zł kubik czyli za około 750 zł). Mój dom ma 200 m2 powierzchni całkowitej. Dobrze Adigg że napisałeś konkretny koszt bo czasem tak jak pisze Daga - niektórzy sugerują że PC to grzanie za darmo:) a to poprostu jest sposób grzania trochę tańszy, a droższy w wykonaniu- więc jak wszystko trzeba przeliczyć i rozwazyć za i przeciw.
Napisano
tak, podałem koszt prądu do PC+pompek obiegowych
zawsze powtarzam - gdybym miał w drodze to bym się nie zastanawiał. Ale do gazu mam 100mb i koszt przyłącza gazownia wyceniła mi na ponad 10tys. I to spowodowało, ze koszt wykonania PC wyszedł takie sam jak koszt wykonania instalacji gazowej(z przyłączem). Kominek mam, ale spaliłem w nim w grudniu kilka brykietów tylko..zdecydowanie nie jest fanem palenia icon_razz.gif

Cytat

i ona to wyrówna chyba - ja,ja, widzę teraz
wklej - obaczymy
A czy ja Wam o Rybniku zapodałem Nonsensopedię już?
Adi?

znalazłem i przeczytałem icon_smile.gif
Napisano
Cytat

te firany to majstersztyk jest normalnie, he,he,
Ale orócz wszystkiego co mi sie podoba (kuchnia bardzo, kolor i piekarnik jak sie należy na wysokości) mam jedno zastrzeżenie.
Przyjmujecie krytykę???? -icon_smile.gif

od ciebie zawsz Prezesu icon_mrgreen.gif
Napisano
kropeczka_ns - ja za samo pociągnięcie gazu do domu to zapłaciłbym 10tys. W tym momencie wchodził w grę już tylko ekogroszek i PC. No i stanęło na PC(bezobsługowe). Nigdy nie twierdziłem że ogrzewanie PC jest za darmo, od samego początku planowałem zabudowę podlicznika, żeby dokładnie wiedzieć ile prądu bierze PC i obiegówki.
Z drugiej strony 1 sezon grzewczy, jeszcze sporo nieszczelności(które będą poprawione), kolejny rok powinien być lepszy.
Napisano
cieszę się bardzo icon_smile.gif

Lista obecności
1. daggulka
2. coolibeer
3. Gawel
4. Mandingo
5. Xavieer
6. 2xR

Napisano
Ja tez sie ciszę że odsapne i porozmawiam z normalnymi ludźmi na normalne tematy, jeszcze z tydzień harówki a nie jestem pewny czy nie zacznę szczekać na tramwaj icon_confused.gif
Napisano
Cytat

Też pomyślałam, że on gdzieś indziej niż Wy jedzie... icon_mrgreen.gif

to tak jak ostatnio walkę Włodarczyka oglądałam - do połowy to miałam wrażenie że ja co innego oglądam, a komentatorzy co innego icon_lol.gif
Napisano
Mnie opuchlizna chyba zlazła, bo gipsior luźny się zrobił i musiałam go elastycznym ściągnąć. Jadę na p-bólowych.

Niech Ci Ewka takiego druta od dziergania skombinuje, to się choć podrapać będziesz mógł. icon_wink.gif
Napisano
Lista obecności
1. daggulka
2. coolibeer
3. Gawel
4. Mandingo
5. Xavieer
6. 2xR

nic, powoli zamykamy liste i rozsylam namiary...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
    • Niekoniecznie. Wyłącznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy. Zasada działania i cel stosowania
    • W skrzynce przyłączeniowej nie wywaliło. Wywaliło w skrzynce, którą mam w domu.  Po włączeniu b16 który wywaliło oraz po wyłączeniu i włączeniu RCD zasilanie wróciło i do tej pory nie wywala. Zastanawia mnie to, że podczas zwarcia na jednym obwodzie światła nie było w całym domu.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...