Skocz do zawartości

Bonsai

Recommended Posts

Napisano
Ponieważ bonsai to rodzaj namiastki ogródka... umieściłam temat w tym dziale. Ostatnio coraz częściej myślę o sprawieniu sobie takiej miniaturki. Naprawdę tak trudno to pielęgnować?
Napisano
Kiedyś kupiłam ksiązkę (z koleżanką ze studiów "na spółę") o bonsai....To było moje marzenie i wielki zamiar.....Wykopałam z lasu już dość skarłowaciałą sadzonkę sosny-zasadziłamw doniczce i zaczełam kombinować....ale sosenka "zdechła" zanim jakkolwiek udało mi się ją ukształtować...Widocznie nieodpowiednio przyciełam korzenie...Ale nadal mam zamiar kontynuować próby, w tej chwili mam grubosza zwanego drzewkiem szczęścia, który już ma duże mniejsze listki, i nabiera kształtu.Polecam zacząć od niego właśnie. Świerk i sosna też jest "wdzięczna"(wystarczy około 4-5lat) ale już drzewa liściaste moim zdaniem są dla fachowców...Chyba pokusze się kiedyś o kupno małego gotowego drzewka(ale te duże są obłednie drogie icon_eek.gif ).Tylko cały urok tkwi w tym aby ukształtować je samemu-przez lata...
Napisano
Ja podjęłam raz taką próbę i niestety nie udało się. Z innymi roślinami nie mam problemów więc z czystym sumieniem mogę napisać, że jest to trudna sztuka. Chyba największym wyzwaniem jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności powietrza. Same roślina jest droga, do tego nawozy, osprzęt... moim zdaniem zbyt wiele trudu jak dla amatora. To była roślinka do domu. Obecnie można kupic bonsai do ogrodu - z tym, że wydatek jest bardoz duży, bo małe drzewka kosztują od 2-3tys i więcej. Może pielęgnacja jest łatwiejsza icon_wink.gif
Napisano
Cytat

A kto i kogo zniechęca? icon_biggrin.gif Chyba dobrze jeżeli wspominamy o tym, że jest to drogie i niewdzięczne hobby.

W sumie racja. Lepiej mieć pełną informację. Amerykanie piszą w takich razach: "Zostaliście ostrzeżeni!"
Napisano
Cytat

W Lidlu od 18 mają być takie niewielkie bonsai w specjalnych doniczkach za 19,99 zł

Nie wiem jakie są wasze doświadczenia z roślinami z Lidla ale w moim przypadku wyglądało to tak:
1. wierzba, która miała mieć piękne "kotki" okazała się inną odmianą
2. żaden z wrzośćców nie przyjął się
3. clematis ma inny kolor niż miał mieć
4. wszelkie małe krzaczki i byliny nie przetrwały
5. z kwiatów do domu pozostało mi tylko drzewko oliwne - od pewnego czasu też marnieje

Ja nie polecam. Za to rośliny z Praktikera jak najbardziej icon_smile.gif
Napisano
Moje drzewko szczęścia(grubosz) uległo skarłowaceniu zupełnie bez mojego udziału.Nieszczęśnik był przez wszystkie koty po kolei torturowany poprzez obtrącanie listków służących do zabawy icon_smile.gif I te praktyki doprowadziły do zahamowania wzrostu.Teraz ja kończę dzieło!
Napisano
Cytat

Moje drzewko szczęścia(grubosz) uległo skarłowaceniu zupełnie bez mojego udziału.Nieszczęśnik był przez wszystkie koty po kolei torturowany poprzez obtrącanie listków służących do zabawy icon_smile.gif I te praktyki doprowadziły do zahamowania wzrostu.Teraz ja kończę dzieło!

Trudno się powstrzymać od komentarza, ze drzewko nie miało szczęścia.
Napisano
Cytat

Trudno się powstrzymać od komentarza, ze drzewko nie miało szczęścia.

Masz rację icon_wink.gif Ale w sumie wszystko na moje szczęście-bo dzięki nim nabrało formy "bonsaipodobnej" icon_wink.gif Teraz mam lepszą podstawę do uformowania drzewka!
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Ja do LIDLA po bonsai tez nie zdążyłam ale... od 22 lutego w biedronce mają być takie cuda: ficus bonsai ginseng i drzewko bonsai icon_smile.gif w cenie 24.90pln/szt., a kilka dni później storczyki po 17,99. Ja już trochę kwiatów z biedronki mam i nic złego sie z nimi nie dzieje icon_smile.gif więc polecam icon_smile.gif

ps. to też okaz z biedrony

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

Ja do LIDLA po bonsai tez nie zdążyłam ale... od 22 lutego w biedronce mają być takie cuda: ficus bonsai ginseng i drzewko bonsai icon_smile.gif w cenie 24.90pln/szt., a kilka dni później storczyki po 17,99. Ja już trochę kwiatów z biedronki mam i nic złego sie z nimi nie dzieje icon_smile.gif więc polecam icon_smile.gif
ps. to też okaz z biedrony
[attachment=4249:DSC00034.JPG]

Trzeba będzie zajrzeć do markecików icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
hej:)

Bonsai jutro w biedronce! Zaszłam dziś sprawdzić i już stały ale w sprzedaży będą od jutra (przynajmniej u nas). Mało jakoś ich było... może dopiero zaczynali wystawiać. Ja mam do biedrony kawałek ale poprosiłam koleżankę żeby rano poszła mi kupić - tak mi się spodobały icon_smile.gif i są od razu w fajnych doniczkach:)

icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
Napisano
hej:)
ot i bonsai z biedrony

DSC01446.jpg

...tak się zastanawiam... myślałam,że bonsai rosną w takich bardziej płaskich doniczkach... ???

a tu przy okazji azalia

DSC01446.jpg

icon_smile.gif icon_smile.gif icon_smile.gif
Napisano
Vena.Faktycznie bonsai powinno rosnąć w bardzo płaskiej doniczce.Roślinom przycina się korzenie dzięki czemu bardziej karłowacieją.Ja bym na twoim miejscu sama to zrobiła.Tylko aby roslina się nie przewróciła trzeba korzenie przywiązać drucikami do doniczki(za pomocą otworków "wentylacyjnych" na dnie).Ale bonsai bardzo ładne!!!Mnie nie udało się kupić ani w Lidlu ani w Biedronie icon_sad.gif Nadal męczę mojego grubosza....Ostatnio mocno go przycięłam i bardzo ładnie odbija....Tylko nie mam jeszcze takiej ładnej doniczki jaka powinna być icon_wink.gif
Napisano
Hej icon_smile.gif

Czapi, dzięki icon_smile.gif Tylko ja pojęcia nie mam jak się zabrać za to przycinanie. Kupię mu jakąś ładną płaską doniczkę, znajdę jakieś forum o bonsai i może coś wyczytam... icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Hej icon_smile.gif

Czapi, dzięki icon_smile.gif Tylko ja pojęcia nie mam jak się zabrać za to przycinanie. Kupię mu jakąś ładną płaską doniczkę, znajdę jakieś forum o bonsai i może coś wyczytam... icon_smile.gif

Jak już to forum znajdziesz to zalinkuj, please icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Ukształtowanie bonsai to trudna sztuka i wymaga wielu miesięcy pracy. Tego nie da się kupić w markecie za 20 zł.
To, co tam sprzedają to zwykła sadzonka ficus retusa - tak sobie powyginany rośnie.
takie coś się kupuje:
Ficus%20retusa.jpg
ale tak należy ukształtować:
Brak obrazka

Pseudo bonsai można też zrobić z karłowych odmian wiązu: "Jacqueline Hiller", "Geisha", świerku "Nidiformis" , "Maxwelli", cyprysika groszkowego "Nana Gracilis"

• 9 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
W miarę przystępna to min. ok. 300 zł Sprzedaje się je na pojedyncze egzemplarze, więc raczej nie ma sklepu, który by prawdziwymi drzewkami handlował. Raczej trzeba pytać hobbystów, czy nie mają na sprzedaż.
Chyba, że chcesz ściągnąć zza granicy?
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Z tym, że nie wszystko oferowane na allegro jako "bonsai" nim jest.

Bonsai to dzieło sztuki. Nie każdy obraz na allegro nim jest - tak samo w tym przypadku.
Napisano
Właśnie mogę się pchwalić tym swoim bonsai które tworzyłam z grubosza icon_redface.gif :zgnił mi biedak. Najpierw samoistnie ułamała się jedna gałązka,potem druga-jest bardzo kruchy i krępowane gałązki łatwo łamia się.No a potem główny pień zgnił od środka icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

za dużo wody

Hmnn...w moim przypadku jedyne co by pasowało-to za mało wody-patrząc na moje skłonności do zasuszania nawet kaktusów icon_rolleyes.gif
Może to była jakaś choroba?
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
a słuchajcie gdzie sie kupuje bonsai? wiem ze sa na allegro i w ikea ale zastanawiam sie czy to na pewno prawdziwie bonsai czy nie jakas podroba...

a słuchajcie gdzie sie kupuje bonsai? wiem ze sa na allegro i w ikea ale zastanawiam sie czy to na pewno prawdziwie bonsai czy nie jakas podroba...

jak można to sprawdzić w ogóle? icon_smile.gif
Napisano
W Ikea nie sprzedają bonsai.

Jak sprawdzić? Obejrzeć w necie jak wygląda bonsai, a jak poprzycinany Ficus recta wsadzony do małej doniczki.
Bonsai to kilkaset złotych, a nie 30-50 zl.
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Przed chwilą (sobota, 23.07. godzina 23.30) próbowałem wejść na powyższy link (nie udaje się) :( Próbowałem wpisać frazę w googlach. Artykuł pokazał się w listingu, ale nie otworzył się. Przejściowa awaria, czy jakiś błąd?
Napisano
Codzienna pielęgnacja drzewek bonsai niewiele różni się od pielęgnacji innych roślin domowych.
Formowanie drzewek bonsai to hobby - na nie zawsze można znaleźć trochę wolnego czasu.
Wystarczy raz na kilka tygodni poświęcić 1-2 godziny na cięcie i drutowanie.

Zachęcam do spróbowania.

Pozdrawiam
Paweł Romanowski

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dzień dobry,   Zastosowanie odpowiedniego podkładu pod blachę jest kluczowym elementem prawidłowego wykonania dachu, nawet w przypadku pełnego deskowania. Warstwa ta pełni rolę dodatkowego zabezpieczenia konstrukcji dachowej oraz samego pokrycia. Brak membrany lub folii pod blachą może prowadzić do poważnych konsekwencji dla całej konstrukcji dachu. Wilgoć, która dostaje się pod pokrycie blaszane, nie mając możliwości odprowadzenia, powoduje stopniowe zawilgocenie elementów drewnianych. Z czasem prowadzi to do degradacji drewna, rozwoju grzybów i pleśni, a w konsekwencji do osłabienia całej konstrukcji nośnej dachu.   Kondensacja pary wodnej, która tworzy się na spodniej stronie blachy, bez odpowiedniej warstwy rozdzielającej przyspiesza procesy korozyjne. Nawet najlepsze zabezpieczenia antykorozyjne blachy mogą nie wytrzymać stałego kontaktu z wilgocią gromadzącą się między pokryciem a deskowaniem. Ponadto, podkład dachowy zapewnia dodatkową ochronę przed przeciekami w miejscach łączeń arkuszy blachy lub w przypadku uszkodzeń mechanicznych pokrycia. Stanowi on swoistą warstwę awaryjną, która zabezpiecza konstrukcję dachu przed wodą w sytuacjach krytycznych.   Profesjonalne wykonanie dachu z zastosowaniem odpowiedniego podkładu zwiększa również izolacyjność termiczną całej konstrukcji i ogranicza hałas powodowany przez deszcz czy grad uderzający w blachę. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku pomieszczeń użytkowych znajdujących się bezpośrednio pod dachem. Inwestycja w wysokiej jakości membranę dachową  to stosunkowo niewielki wydatek w porównaniu do kosztów naprawy szkód spowodowanych przez zawilgocenie konstrukcji czy wymianę skorodowanego pokrycia. Nawet w przypadku dachów o pełnym deskowaniu, warstwa ta stanowi niezbędne zabezpieczenie trwałości całej konstrukcji.   ____________________________ Łata okapowa wentylacyjna https://pruszynski.com.pl/produkt/akcesoria/typowe-obrobki-blacharskie/lata-okapowa-wentylacyjna/  
    • Ja używam Rigips Vario i taśmy papierowej Tuff Tape, jak będziesz miał problem ze znalezieniem daj znać. Rigips Vario do wypełnienia, a taśmę kleję na Rigips Premium Light. Pierwsza jest sucha, druga gotowa, rewelacyjnie się na jednej i drugiej pracuje. Po wypełnieniu czekasz przynajmniej dobę, chyba że jeszcze będzie widać że nie wyschło, więc musi wyschnąć w 100% bo inaczej spęka. Taśmy ślizgowej przy połączeniu ściana - GK się nie zaleca, ponieważ zupełnie inaczej pracuje jedna i druga powierzchnia, stąd taśma Tuff Tape, która doskonale łączy to połączenie. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Cześć! Fajnie oderwać się od tematu wakacji i pomyśleć też o domu – wyobraź sobie, jak miło wracać z urlopu do przytulnego, dobrze ocieplonego wnętrza. Ja postawiłem na pełną termomodernizację z Cadela Project – od audytu, przez ocieplenie i tynkowanie, aż po ogarnięcie całego wniosku o dotację „Czyste Powietrze”. Efekt? Komfort przez cały rok i niższe rachunki: Cadela Project - Program Czyste Powietrze Miłego planowania kolejnych wyjazdów (i remontów)!
    • Cześć! Jeśli Wasze wnętrza ostatnio zamieniły się w solarium, to znak, że przyszedł czas na solidną termoizolację – nie tylko od wewnątrz, ale przede wszystkim od zewnątrz. Ja powierzyłem ekipie Cadela Project pełną termomodernizację od A do Z: audyt, dobór materiałów, ocieplenie, a do tego ogarnęli mi wszystkie formalności z dotacją „Czyste Powietrze”. Teraz mam przyjemny chłód latem i oszczędności przez cały rok: Zobacz więcej o Cadela Project Miłego chłodzenia!
    • Cześć! Wiara we własne siły to podstawa, ale żeby naprawdę zobaczyć efekty (i poczuć ciepło), liczą się konkretne działania. Ja postawiłem na pełną termomodernizację – ekipa Cadela Project ogarnęła wszystko od A do Z: audyt, ocieplenie, tynk, a nawet formalności związane z dotacją „Czyste Powietrze”. Efekt przerósł moje oczekiwania, a rachunki za ogrzewanie poleciały w dół: Cadela Project - wniosek z programem czyste powietrze Pozdrawiam i trzymam kciuki za Wasze „cuda”!
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...