Baru Napisano 13 lutego 2012 Udostępnij #151 Napisano 13 lutego 2012 Ooo żeszszsz w twarzyczkę!!No szczena mię opadła...Elutka!Dlaczemu Ty bliżej mnie nie mieszkasz?!?! Link do komentarza
elutek Napisano 14 lutego 2012 Udostępnij #152 Napisano 14 lutego 2012 Cytat Jezeli jakis przepis Tobie nie wyjdzie to można go z czystym sumieniem wyp.....ć mnie też się czasem zdarza co nieco wyp...ć Cytat Ela no Ty to jesteś.....aleś narobiła.....normalnie Cię podziwiam.....Tobie to się chyba nudzi....a ten wykład o kulturach bakterii.....bezcenny dzięki to jeszcze napisz, które lepsze w smaku Ewa, trudno powiedzieć, zależy co kto lubi, te gawla takie konkretniejsze są, twardsze, ale też kruche,te moje bardzo kruche, aż sypkie w tej kruchości... Cytat Dlaczemu Ty bliżej mnie nie mieszkasz?!?! też żałuję, 3/4 tego chrustu zostało, rozdać muszę... Link do komentarza
Baru Napisano 14 lutego 2012 Udostępnij #153 Napisano 14 lutego 2012 Cytat też żałuję, 3/4 tego chrustu zostało, rozdać muszę... No i jeszcze mnie drażni Link do komentarza
elutek Napisano 21 czerwca 2012 Udostępnij #154 Napisano 21 czerwca 2012 na czasie: bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze "udające się" ciasto z owocamiskładniki:4 jajaszklanka cukru (może być 3/4 szklanki + cukier wanilinowy)0,5 szklanki oleju1,5 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropli aromatu do ciastajaja zmiksować z cukrem, dodać olej, zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i aromat, zmiksowaćwyłożyć do formy, na górę dowolne owoce i piec ok. 50 minut w 175st. i na deser Panna Cotta, z torebki... Link do komentarza
Gość gawel Napisano 21 czerwca 2012 Udostępnij #155 Napisano 21 czerwca 2012 gratuluje nawet nie dobijaj mnie mozesz w jakim EURO w dziedzinie cukiernictwa startował mielibysmy pólfinał na bank a mysle ze i mistrzostwo Link do komentarza
elutek Napisano 22 czerwca 2012 Udostępnij #156 Napisano 22 czerwca 2012 Cytat gratuluje nawet nie dobijaj mnie mozesz w jakim EURO w dziedzinie cukiernictwa startował mielibysmy pólfinał na bank a mysle ze i mistrzostwo gawel, proszę Cię to ciasto każde małe dziecko zrobi i się uda Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 22 czerwca 2012 Udostępnij #157 Napisano 22 czerwca 2012 Cytat gawel, proszę Cię to ciasto każde małe dziecko zrobi i się uda Przy moich zdolnościach nie byłabym taka pewna Eluś, jak już do tego K. się wybiorę to proszę jakieś takie kulinarne cudo od Ciebie Link do komentarza
elutek Napisano 24 czerwca 2012 Udostępnij #158 Napisano 24 czerwca 2012 Cytat Przy moich zdolnościach nie byłabym taka pewna Eluś, jak już do tego K. się wybiorę to proszę jakieś takie kulinarne cudo od Ciebie przyjedź to sobie sama upieczesz trochę porzeczek na krzaku zostało, śpiesz się Link do komentarza
elutek Napisano 8 lipca 2012 Udostępnij #159 Napisano 8 lipca 2012 Cytat BananowiecBiszkopt:4 jajka1/2 szkl cukru1/2 szkl mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat waniliowyBiałka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać. Upiec.Masa bananowa:20 dag masła3/4 szkl cukru pudru3 żółtka1 kg bananów1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl wodyMiękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i tężejącą galaretkę. Wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt. Masa białkowa:3 białka3/4 szkl cukru1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl wodyBiałka ubic z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę bananową. Na masę białkową można ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową. zrobiłam, super ciasto na obecne upały /na biszkopt 1/2 szklanki mąki wydało mi się za mało i dałam całą szklankę/ Link do komentarza
elutek Napisano 24 września 2012 Udostępnij #160 Napisano 24 września 2012 paluchy wiedźmySkładniki:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudrucukier wanilinowy1 jajko2 i 2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli3/4 szklanki obranych migdałówWszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną, mi jak widać urosły aż za bardzo), na końcu wciskając migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Link do komentarza
acia Napisano 24 września 2012 Udostępnij #161 Napisano 24 września 2012 Elcia ja się ich normalnie wystraszyłam tak prawdziwie wyglądają Link do komentarza
Gość gawel Napisano 24 września 2012 Udostępnij #162 Napisano 24 września 2012 to fakt a jaby się wzięła za palce erotyczne o kurcze W sumie to mogę udostępnić "foremke" Link do komentarza
elutek Napisano 24 września 2012 Udostępnij #163 Napisano 24 września 2012 Cytat to fakt a jaby się wzięła za palce erotyczne o kurcze W sumie to mogę udostępnić "foremke" foremki jak widać można kupić, ale podobno nie ma to jak oryginał... więc może na KulKę?... Link do komentarza
acia Napisano 24 września 2012 Udostępnij #164 Napisano 24 września 2012 Cytat foremki jak widać można kupić, ale podobno nie ma to jak oryginał... więc może na KulKę?... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaTo tak jakby kto fujowe ciasto chciał upiec Link do komentarza
daggulka Napisano 6 października 2012 Udostępnij #165 Napisano 6 października 2012 Cytat aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaTo tak jakby kto fujowe ciasto chciał upiec ludzie mają jeszcze bardziej makabryczne pomysły Link do komentarza
retrofood Napisano 6 października 2012 Udostępnij #166 Napisano 6 października 2012 Link do komentarza
retrofood Napisano 7 października 2012 Udostępnij #167 Napisano 7 października 2012 Link do komentarza
daggulka Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #168 Napisano 6 listopada 2012 Pomykam w te pędy po prośbie - tak se myśle, że może bym tort upiekła w sobotę .... jeno ja kompletne beztalencie kulinarne jestem , no i nigdy w życiu nie robiłam nic z biszkoptem - o biszkopcie wiem tyle, że czasem mi sie przewija wzrokowo jak na półkach w sklepie leży Możecie mnie poratować jakimś dziecinnie prostym przepisem na tort? i może jeszcze na jakieś ciasto też niezbyt skomplikowane , nie wiem czy czasu nie szkoda bo może się okazać, że w koszu wyląduje, ale spróbować nie zaszkodzi ... Będę dźwięczna ... tak patrzyłam na te elutkowe torty wcześniej, ale chyba nie jestem w stanie aż takiego arcydzieła stworzyć Link do komentarza
solange63 Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #169 Napisano 6 listopada 2012 Cytat Pomykam w te pędy po prośbie - tak se myśle, że może bym tort upiekła w sobotę .... jeno ja kompletne beztalencie kulinarne jestem , no i nigdy w życiu nie robiłam nic z biszkoptem - o biszkopcie wiem tyle, że czasem mi sie przewija wzrokowo jak na półkach w sklepie leży Możecie mnie poratować jakimś dziecinnie prostym przepisem na tort? i może jeszcze na jakieś ciasto też niezbyt skomplikowane , nie wiem czy czasu nie szkoda bo może się okazać, że w koszu wyląduje, ale spróbować nie zaszkodzi ... Będę dźwięczna ... tak patrzyłam na te elutkowe torty wcześniej, ale chyba nie jestem w stanie aż takiego arcydzieła stworzyć Daga tu masz przepis na biszkopt (sprawdzony) http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-iija niecierpie przekrawac biszkoptow, wiec albo wynajmuje do tego meza, albo pieke biszkopt na 2 zwyklych blachach (o tych samych wymiarach) i pozniej kroje je na pol (wtedy wychodzi prostokatny, albo kwadratowy tort, ale mi ten ksztalt w niczym nie przeszkadza).Co do kremow, to bardzo nie lubie tych maslanych. Jesli jestes kulinarnym antytalenciem, to najlatwiej zrobic krem jak do ptasiego mleczka; rozpuscic 1 galaretke o ulubionym smaku w 3/4 szkl. goracej wody, ostudzic. 500 ml smietany kremowki ubic. najpierw wlozyc lyzke ubitej smietany do zimnej galaretki, wymieszac, a dopiero pozniej wlac do reszty smietany i chwile zmiksowac (to zapobiega zwazeniu sie masy). do tego mozesz uzyc ulubionych owocow, pasujacych do galaretki (truskawki, brzoskwinie z puszki, maliny, itp.)Jesli lubisz maslane kremy, to mozesz zrobic taki jak do karpatki. ugotowac budyn (2 budynie+ 2 lyzki maki ziemniaczanej na 1 litr mleka, cukier wg upodoban), ostudzic (przykryc folia spoz. zeby sie kozuch nie zrobil), ubic kostke masla na puszysta mase i polaczyc z budyniem.a przepis na proste ciasto zaraz dorzuce (wrzucasz wszystko do blendera i gotowe)P.S jak chcesz to mam tez wymyslniejsze przepisy, ale prosilas o te najprostsze, wiec takie zapodalamhttp://cheesecakesserniki.blogspot.com/201...yli-ciasto.htmlw tym przepisie fruktoze mozna zastapic zwyklym cukrem (ja daje 3/4 szkl cukru). pieke je w korytku. zapewniam, ze fasola jest niezbedna, ciasto jest wilgotne i pyszne (smakuje normalnie, nie czuc fasoli). Link do komentarza
Gość gawel Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #170 Napisano 6 listopada 2012 Cytat Pomykam w te pędy po prośbie - tak se myśle, że może bym tort upiekła w sobotę .... jeno ja kompletne beztalencie kulinarne jestem , no i nigdy w życiu nie robiłam nic z biszkoptem - o biszkopcie wiem tyle, że czasem mi sie przewija wzrokowo jak na półkach w sklepie leży Możecie mnie poratować jakimś dziecinnie prostym przepisem na tort? i może jeszcze na jakieś ciasto też niezbyt skomplikowane , nie wiem czy czasu nie szkoda bo może się okazać, że w koszu wyląduje, ale spróbować nie zaszkodzi ... Będę dźwięczna ... tak patrzyłam na te elutkowe torty wcześniej, ale chyba nie jestem w stanie aż takiego arcydzieła stworzyć Wiec tak ja nie toleruje przepisów z mąka ziemniaczaną biszkopt to nie kluski sląskie i wyjdzie gniot mam za to przepis niezawodny Mojej Mamy oto on:Składniki4 jajka4 łyżki z czubkiem cukru4 łyżki z czubkiem mąki tortowej 450-480 (byle nie krupczatka)cukier waniliowyłyżeczka z małym czybkiem proszku do pieczeniaszczypta soliwłączyć piekarnik na 190 stwłożyć na dno tortownicy papier do pieczenia "przyciąć " obrączką nadmiar papieru , wysmarować tortownice olejemz białek ubić pianę (ze szczypta soli na drut) ok 5-7 min dodawać po łyżce cukier cały czas mikser gaz do dechy i cukier waniliowy tez dodaćnastępnie po 1 żółtku i po łyżce mąkę i proszek (przy mące zmniejszyć bieg) żeby sie nie zapylić wlewamy ciasto do tortownicy rozprowadzamy łopatką bo gęste wychodzipieczemy ok 20 minuti teraz tak z 4 jajek to wyjdzie zgrabny torcik w tortownicy takiej około 22 cm w większej to można owszem z 6 zakrecić ale bezpieczniej ze względu na ewentualny zakalec upiec 2 niższe biszkopty każdy z 3 jaj i wtedy wyjdzie torcisko kosmiczne z 4 placków (przepis jest prosty na 1 jajko 1 łyżka cukru i jedna łyżka mąki) proszek na oko 1 łyżeczka na 4 jajka jak do rolady to bez proszku pieczesz na duzoxnej blasze tez na papierze.Aha do tortu pieczemy biszkopt z 1-2 dni wcześniej żeby trochę zczerstwiał i tak nasaczenie robisz Jak chcesz przepis na kremy to służę (byle nie z budyniu bo juz mam zatwardzenie na samą myśl) Powodzenia Link do komentarza
solange63 Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #171 Napisano 6 listopada 2012 (edytowany) Cytat Wiec tak ja nie toleruje przepisów z mąka ziemniaczaną biszkopt to nie kluski sląskie i wyjdzie gniot moje sa zawsze puszyste i miekkie. to babek piaskowych w ogole nie jadasz? coz, co dom to inna szkola i inne podniebienie. jak mawia klasyk: gust jest jak doopa, kazdy ma swoja ja za to nie toleruje biszkoptu z proszkiem do piecz. prawdziwy biszkopt zawiera tyle jajek, ze powinien wyrosnac sam. to tak samo jak gwalcic ciasto do karpatki proszkiem. Edytowano 6 listopada 2012 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość gawel Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #172 Napisano 6 listopada 2012 A babki piaskowe zawsze mama z zakalcem wiec nie robie a biszkopt jeszcze nigdy mi się nie nie udał Link do komentarza
solange63 Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #173 Napisano 6 listopada 2012 taki tort wykonalam na urodziny mojej corki. fotka z telefonu, wiec bez rewelacji. talentu do zdobienia tez nie mam, ale jakos poszlo. zwykly biszkopt z bita smietana przekladany owocami i czekolada. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #174 Napisano 6 listopada 2012 bardzo ładny apetyczny i niebanalny gratuluje Link do komentarza
solange63 Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #175 Napisano 6 listopada 2012 Cytat bardzo ładny apetyczny i niebanalny gratuluje dziekuje, szczegolnie za to ladny ja za grosz nie mam zdolnosci plastyczno- manualnych, wiec moje wypieki (przewaznie) sa smaczne, ale za bardzo "nie wygladaja" powiedzmy, ze sa wykonane w stylu minimalistycznym Link do komentarza
Gość gawel Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #176 Napisano 6 listopada 2012 akurat fałszywa skromność jak mowie że ładny to ładny jakby tak nie bylo to bym napisał ze na pewno smaczny Link do komentarza
solange63 Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #177 Napisano 6 listopada 2012 Cytat akurat fałszywa skromność jak mowie że ładny to ładny jakby tak nie bylo to bym napisał ze na pewno smaczny a smaczny owszem, to bez dyskusji no i zeby nie bylo, jak moj maz bedzie kiedys czytac, ON ROWNIEZ POMAGAL OZDABIAC (zamoczyl w tym chyba jeden palec ). o ile mnie pamiec nie myli, to wybieral plasterki truskawek o podobnych rozmiarach i ulozyl "ramke" Link do komentarza
Gość gawel Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #178 Napisano 6 listopada 2012 No to fajnie szczerze ja tez zawsze torty dekoruje bo lubię i chyba umiem , sek w tym że juz nie mam dla kogo piec i tortownice i blaszki zardzewiały , cóż wszystko w życiu przemija.... nawet i to Link do komentarza
solange63 Napisano 6 listopada 2012 Udostępnij #179 Napisano 6 listopada 2012 Gawel nie strasz, bo dla mnie gotowanie i pieczenie to czysta przyjemnosc i moglabym caly czas. Najlepiej jak ma sie "testerow", ktorzy pochwala udana robote, ale mysle, ze gdybym takich nie miala, to robilabym dla siebie (tylko wtedy istnieje realne zagrozenie szybkiego rozrostu cielska).Ja mysle, ze nie wszystko przemija (przynajmniej nie bezpowrotnie), ale sa stany zawieszenia i trzeba to po prostu przezyc, zeby isc dalej...no to strzelilam moralem na odchodne ide ogladac film do mezula. dobrej nocy Link do komentarza
daggulka Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #180 Napisano 7 listopada 2012 Cytat taki tort wykonalam na urodziny mojej corki. fotka z telefonu, wiec bez rewelacji. talentu do zdobienia tez nie mam, ale jakos poszlo. zwykly biszkopt z bita smietana przekladany owocami i czekolada. pikny , naprawdę pikny .... wiec postanowiłam .... upiekę sama - nie jakieś tam z torebki i postanowiłam - będzie ananasowy - czy ktoś poratuje jakimś gotowcem na fajną masę do tortu ananasowego? żeby była lekka , nie mdła - czyli chyba maślana odpada ..... plis plis plis Link do komentarza
elutek Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #181 Napisano 7 listopada 2012 Cytat Daga tu masz przepis na biszkopt (sprawdzony) http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii. o, znam ten blog Dorotka fajnie pisze, i zdjęcia są suuuper ale ten biszkopt, rzucany , to raz mi wyszedł, a za drugim razem już nie...Daga, jeśli o krem chodzi, to proponuję Ci taki lekki, śmietankowy -2 galaretki /ananasowe? / rozpuść w 1/2 litra gorącej wody, odstaw do wystygnięcia ubij 1 litr śmietany kremówkipołącz - galaretka do ubitej śmietany, lekko wymieszaćjeśli to tort ananasowy, z ananasami z puszki, to warto choć trochę tym syropem nasączyć biszkoptaha - zawsze możesz zrobić mufinki a co do "jakieś inne ciasto" to polecałabym murzynka, mam taki przepis od Kuleczki z FM,za chwilę poszukam to wkleję... on naprawdę ZAWSZE się udaje, jest tak nieskomplikowany i szybki w przygotowaniułatwy murzynek2 szklanki mąki3 jaja3/4 szklanki cukru1 szklanka mleka1/2 szklanki oleju1,5 łyżeczki sody2 łyżki kakaocukier wanilinowy1 łyżeczka cynamonu /nie musi być, ale dodaje fajnego smaku/słoik obojętnie jakiego dżemuno i polewa czekoladowa na górę /ze sklepu - jest najpewniej ;)/i teraz obszerny proces przygotowania zmiksować wszystko razem OPRÓCZ DŻEMU, dżem dodać na końcupiec ok. 50 minut w temp. 180 st. Link do komentarza
solange63 Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #182 Napisano 7 listopada 2012 Cytat pikny , naprawdę pikny .... wiec postanowiłam .... upiekę sama - nie jakieś tam z torebki i postanowiłam - będzie ananasowy - czy ktoś poratuje jakimś gotowcem na fajną masę do tortu ananasowego? żeby była lekka , nie mdła - czyli chyba maślana odpada ..... plis plis plis dziekuje co do tortu ananasowego, to ma byc dla doroslych, czy dzieciaki tez?z tego przepisu mozesz zasiegnac inspiracji (szczegolnie na krem, mi smakuje bardziej, niz maslane). no i jak dla dzieciakow, to pominac alkohol (chociaz ja uwielbiam malibu....mmm... az mi slina cieknie na sama mysl). chyba zrobie ten torcik w formie zwyklego ciasta: biszkopt, krem, masa ananasowa- zawsze mniej roboty, a smak ten sam http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...da/przepis.html Link do komentarza
daggulka Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #183 Napisano 7 listopada 2012 Cytat ale ten biszkopt, rzucany , to raz mi wyszedł, a za drugim razem już nie... oooo .... kurcze ... nie mogę sobie pozwolic na nieudanie się, bo więcej szans niż jedna nie bedzie ... dacie jakiś przepis na biszkopt który nawet takim tłukom kulinarnym jak ja wychodzi? za przepisy pozostałe bardzo dziękuję - jesteś aniołem, Eluś Cytat dziekuje co do tortu ananasowego, to ma byc dla doroslych, czy dzieciaki tez?z tego przepisu mozesz zasiegnac inspiracji (szczegolnie na krem, mi smakuje bardziej, niz maslane). no i jak dla dzieciakow, to pominac alkohol (chociaz ja uwielbiam malibu....mmm... az mi slina cieknie na sama mysl). chyba zrobie ten torcik w formie zwyklego ciasta: biszkopt, krem, masa ananasowa- zawsze mniej roboty, a smak ten sam http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...da/przepis.html bardzo wielkie dzięki za podpowiedzi i za link , bedę energicznie studiować wieczorkiem jak bede miała chwilkę wolnego czasu Link do komentarza
daggulka Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #184 Napisano 7 listopada 2012 (edytowany) czytam, czy tam , czytam ..... myślę, myślę, myślę.... i tak dopytam ja - laik, proszę się ze mnie nie śmiać Cytat ubij 1 litr śmietany kremówki to ma być taka 30%? ubija się toto do jakiej konsystencji? to ma być jak bita śmietana- w sensie "na sztywno" i nie słodzi się - tylko te galaretki wystarczą?a ananasy lepiej pokroić w kostkę czy zmiksować i dodać do tej masy? kiedy będę wiedziała, że masa jest gotowa do nałożenia- od razu po wymieszaniu z galaretkami czy musi trochę stężeć w lodówce? a, i jeszcze - tą masa przekładam biszkopt - ale też się nią obkłada tort z każdej strony ? nie ocieknie? wystarczy jej? jezus maria .... może lepiej kupić Cytat dziekuje co do tortu ananasowego, to ma byc dla doroslych, czy dzieciaki tez?z tego przepisu mozesz zasiegnac inspiracji (szczegolnie na krem, mi smakuje bardziej, niz maslane). no i jak dla dzieciakow, to pominac alkohol (chociaz ja uwielbiam malibu....mmm... az mi slina cieknie na sama mysl). chyba zrobie ten torcik w formie zwyklego ciasta: biszkopt, krem, masa ananasowa- zawsze mniej roboty, a smak ten sam http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...da/przepis.html zajrzałam .... nie wiem czy dostanę na mojej wsi mleko kokosowe , że o likierze nie wspomnę ... ale pomysł żeby smak ananasa urozmaicić kokosem rewelacja - chyba kupię wiórki i jak już obsmaruję masą boki i wierzch to obsypię tymi wiórkami - co myślisz? ewentualnie jeszcze mogę poszukać czegoś w smaku kokosowego (jakiś skoncentrowany sok?) i posmarować biszkopt , też powinno coś smaku kokosa dostać ... tak myślę, ale mogę się mylić jeszcze trza wymyślić jak toto ozdobić z zewnątrz i czym Cytat Wiec tak ja nie toleruje przepisów z mąka ziemniaczaną biszkopt to nie kluski sląskie i wyjdzie gniot mam za to przepis niezawodny Mojej Mamy oto on: Piotr , dziękuję .... jesteś pewien, że nawet takiemu beztalenciu jak ja wyjdzie? bezpieczniej chyba 2 placki w moim wypadku ukręcić... Edytowano 7 listopada 2012 przez daggulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość gawel Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #185 Napisano 7 listopada 2012 a z ktorego przepisu robisz? Link do komentarza
daggulka Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #186 Napisano 7 listopada 2012 Cytat a z ktorego przepisu robisz? a jeszcze nie robię - w sensie : na razie zbieram dane ... Link do komentarza
Gość gawel Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #187 Napisano 7 listopada 2012 polecam moj jest szybki i warto uda ci sie z tym ze szykujesz skladniki i robisz non stop nie przerywając od zaczecia ubicia do wyjecia z piecyka to jest 35 minut Link do komentarza
solange63 Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #188 Napisano 7 listopada 2012 Daga smietana kremowka to minimum 30% (u mnie np. jest tylko 36%), ubijasz az zrobi sie puszysta. musisz uwazac, zeby nie przebic, bo zamiast bitej smietany bedziesz miala maslo. nie slodzi sie tego, slodycz galaretek w zupelnosci wystarczy. z 1 litra+ galaretki spokojnie wystarczy na przelozenie blatow i dekoracje. jesli juz bardzo sie boisz, ze masz za malo kremu, to zawsze oprocz tej masy, mozesz przelozyc 1 blat konfitura/ powidlami czy co tam lubisz. ananasy lepiej pokroic, niz zmiksowac. najlepiej zeby uzyc kremu zaraz po przygotowaniu, wtedy jest najbardziej plastyczny. pozniej robi sie coraz sztywniejszy (galaretka wiaze mase). co do plynu do nasaczenia biszkoptu to swietnie pasowalby party pinacolada (kurde, tylko ja to kupowalam w Polsce z 4 lata temu i nie wiem czy ciagle produkuja).yyyyy chyba odpowiedzialam na wszystkie pytania, jak o czyms zapomnialam to wal smialo p.s. ten sok wyglada tak (ananasowo- kokosowy pyyyyyyyszny) Link do komentarza
daggulka Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #189 Napisano 7 listopada 2012 Wszystkim wielkie dzięki za pomoc .... mam nadzieję, ze sobie poradzę - będę piekła biszkopt w piątek , a obkładała go w sobotę rano , potrzebny mi będzie na sobotnie popołudnie to akurat zdąży chyba stężeć i powinno być ok Link do komentarza
retrofood Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #190 Napisano 7 listopada 2012 Cytat Wszystkim wielkie dzięki za pomoc .... mam nadzieję, ze sobie poradzę - będę piekła biszkopt w piątek , a obkładała go w sobotę rano ... i zeżrę go zaraz, żeby nie doczekał niedzieli. Link do komentarza
daggulka Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #191 Napisano 7 listopada 2012 Cytat ... i zeżrę go zaraz, żeby nie doczekał niedzieli. oczywiście, że nie doczeka ... pożremy go w sobotę, taki jest plan Link do komentarza
Moose Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #192 Napisano 7 listopada 2012 Cytat oczywiście, że nie doczeka ... pożremy go w sobotę, taki jest plan Przeca się zarazo odchudzasz... Link do komentarza
daggulka Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #193 Napisano 7 listopada 2012 Cytat Przeca się zarazo odchudzasz... generalnie taki jest plan .... ale spróbować bede musiała chociaż troche coby gości nie potruć Link do komentarza
Moose Napisano 7 listopada 2012 Udostępnij #194 Napisano 7 listopada 2012 Cytat generalnie taki jest plan .... ale spróbować bede musiała chociaż troche coby gości nie potruć Jasne... a za Radka to... Link do komentarza
elutek Napisano 8 listopada 2012 Udostępnij #195 Napisano 8 listopada 2012 Cytat czytam, czy tam , czytam ..... myślę, myślę, myślę.... i tak dopytam ja - laik, proszę się ze mnie nie śmiać to ma być taka 30%? ubija się toto do jakiej konsystencji? to ma być jak bita śmietana- w sensie "na sztywno" i nie słodzi się - tylko te galaretki wystarczą?a ananasy lepiej pokroić w kostkę czy zmiksować i dodać do tej masy? kiedy będę wiedziała, że masa jest gotowa do nałożenia- od razu po wymieszaniu z galaretkami czy musi trochę stężeć w lodówce? a, i jeszcze - tą masa przekładam biszkopt - ale też się nią obkłada tort z każdej strony ? nie ocieknie? wystarczy jej? jezus maria .... może lepiej kupić Daga, spokojnie... i słuchaj solange - dziewczyna dobrze mówi, widać, że się zna i przede wszystkim ma tę wiedzę z własnych doświadczeń Link do komentarza
solange63 Napisano 8 listopada 2012 Udostępnij #196 Napisano 8 listopada 2012 Cytat i słuchaj solange - dziewczyna dobrze mówi, widać, że się zna i przede wszystkim ma tę wiedzę z własnych doświadczeń noooo... niejeden zakalec sie w zyciu upieklo Link do komentarza
daggulka Napisano 9 listopada 2012 Udostępnij #197 Napisano 9 listopada 2012 Cytat Daga tu masz przepis na biszkopt (sprawdzony) http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii uffffff .... wyszło, dzięki za link .... rzucanie biszkoptem to od dziś mój ulubiony i jedyny uprawiany sport , spodobało mi się się zmordowałam psychicznie przy tym jakbym co najmniej w teście narodowym IQ startowała jutro jeno przełożyć , ozdobić i finito Link do komentarza
solange63 Napisano 10 listopada 2012 Udostępnij #198 Napisano 10 listopada 2012 Cytat uffffff .... wyszło no to mi tez ulzylo. dzielnie zaciskalam kciuki i chyba odjelam Ci troche stresu Ty przynajmniej wpadlas na pomysl, zeby podzielic prace. Ja na urodziny corki wstalam rano i stwierdzilam, ze sie wyrobie. biszkopt mi kiepsko wyrosl (wtedy z innego przepisu) i nie dalo sie go przekroic, no to dopiekalam kolejny, zanim wszystko wystyglo, przelozenie kremem, ozdoby, zrobilo sie tak pozno, ze chlodzil sie w lodowce godzine niby byl dobry, ale wiadomo, ze jak odstal w lodowce swoje to nabral mocy smakow. Link do komentarza
Moose Napisano 10 listopada 2012 Udostępnij #199 Napisano 10 listopada 2012 Cytat uffffff .... wyszło, dzięki za link .... rzucanie biszkoptem to od dziś mój ulubiony i jedyny uprawiany sport , spodobało mi się się zmordowałam psychicznie przy tym jakbym co najmniej w teście narodowym IQ startowała jutro jeno przełożyć , ozdobić i finito Smok, foty dawej Link do komentarza
elutek Napisano 11 listopada 2012 Udostępnij #200 Napisano 11 listopada 2012 Cytat Smok, foty dawej Daga, no chwal się! dojasnejanielki... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się