Skocz do zawartości

wigilia:) świateczne dania


Recommended Posts

Napisano
Swięta niedługo:) A u mnie wigilia w tym roku! Nowy dom i się ten tego mężuś zdeklarował.... będzie dla jego rodzinki. NO. Więc mam taka panią która świetnie robi uszka- icon_redface.gif więc niech każdy robi to co umie a ja uszek nie umiem.....ani pierogów więc zamówię.
Co się jada u Was na wigilię?
U moich rodziców zawsze był barszcz z uszkami (ja taki barszcz robię zawsze na bulionie grzybowym i z dodatkiem grzybów suszonych)
zupa grzybowa- u rodziców zabielana, u teściowej czysta (ja nie wiem jeszcze jak zrobięicon_smile.gif ale mam zamiar zrobić- z grzybów suszonych z łazankami
ryba- zwykle u teściowej karp ale u mnie w domu róznie, bywał tez pstrag lub łosoś
pierogi z kapustą i grzybami
u teściowej taka góralska potrawa groch z kapustą
u mnie strudel- upiekę- pyszny deser z jabłek zapiekanych w specjalnym ,cieniutkim cieście.
No pochwalcie sięicon_smile.gif Dajcie przepisy:)
Napisano
Ja nie będę dawała przepisów na wszystkie moje dania wigilijne (za dużo). Na razie wypiszę tutaj dania, a jak kogoś, któreś zainteresuje to niech napiszę wtedy podam przepis icon_smile.gif .
Barszczyk z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami w cieście francuskim, makowiec, karp w galarecie, karp smażony, kulki rybne w kokosie, śledź opiekany w zalewie octowej (po żydowsku), pieczarki w cieście, śledź pod pierzynką, łosoś w winnym sosie, kompot wigilijny -korzenny, pierogi z śliwkami suszonymi, piernik. Moja teściowa robi moczkę, śledzia w śmietanie (wyjątkowo paskudny) i podaje gotowane ziemniaki oczywiście poza karpiem, barszczykiem i pierogami z kapustą i grzybami.
Pozdrawiam icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Ja nie będę dawała przepisów na wszystkie moje dania wigilijne (za dużo). Na razie wypiszę tutaj dania, a jak kogoś, któreś zainteresuje to niech napiszę wtedy podam przepis icon_smile.gif .
Barszczyk z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami w cieście francuskim, makowiec, karp w galarecie, karp smażony, kulki rybne w kokosie, śledź opiekany w zalewie octowej (po żydowsku), pieczarki w cieście, śledź pod pierzynką, łosoś w winnym sosie, kompot wigilijny -korzenny, pierogi z śliwkami suszonymi, piernik. Moja teściowa robi moczkę, śledzia w śmietanie (wyjątkowo paskudny) i podaje gotowane ziemniaki oczywiście poza karpiem, barszczykiem i pierogami z kapustą i grzybami.
Pozdrawiam icon_smile.gif



acia a jak wygląda " śledź pod pierzynką" - może to będzie "obciach" z mojej strony ale... nigdy nie słyszałam o takiej potrawie icon_mrgreen.gif
i czy Twoja rodzina to wszystko zjada? jej musicie mieć bardzo pojemne brzuszki icon_smile.gif
Napisano
Zjada, zjada z tym, że ja robię nieduże ilości tych potraw, a co zostanie i można zamrozić po prostu zamrażam na potem jak przyjdzie ochota, a z reguły przychodzi już po świętach zajadają się znowu.
Śledź pod pierzynką to taka sałatka.
Najlepiej przygotować ją w szklanej misce wtedy jest najlepszy efekt.
Oto przepis:
Dwa ugotowane spore buraki ucieramy na tarce o grubych oczkach,
6 jajek ugotowanych na twardo, drobno posiekać,
4 śledzie matijasy namoczone krótko w wodzie i lekko skropione cytryną pokroić na paseczki,
1/2 dużego majonezu rozmieszany z taką ilością jogurtu naturalnego żeby powstał gęsty sos (sosu można przygotować więcej).
Do miski układamy warstwami (niezbyt grubymi) buraczki, majonez, śledzie, majonez, jajka, buraczki majonez itd. Na samym wierzchu muszą być jajka. Sałatki nie mieszamy jest po prostu pyszna...
Rybę po grecku też robię zamiennie z łososiem w winnym sosie.
Napisano
Ja teraz to już nie mam wyjścia, bo jak byłam młoda i głupia - zaraz po ślubie chciałam udowodnić, że gotuję lepiej niż teściowa... No i niestety udowodniłam i teraz mam tak ustawioną poprzeczkę, że rady nie ma jak ktoś przychodzi (o domownikach nie wspominając) spodziewa się dobrego żarełka - najgorsze to kogoś przyzwyczaić icon_lol.gif
Zapodaję łososia w sosie winnym dla 4 osób
80 dag łososia sprawionego, umytego i pokrojonego w dzwonka posolić i odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
1 cebulę pokroić w piórka
po pół marchewki pietruszki obrać i pokroić w cienkie słupki (jak do chińszczyzny)
nieduży kawałek selera obrać i pokroić w taki sam sposób - warzywa można zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Rozpuścić łyżkę masła w rondlu i wyłożyć wymieszane warzywa na takiej poduszeczce ułożyć rybę.
Wszystko zalać połową szklanki białego wytrawnego wina zmieszanego ze szklanką bulionu (warzywnego lub rybnego)
Potrawę posypać estragonem i dusić 20 minut na małym ogniu.
Wyjąć rybę, a warzywa z płynem przestudzić zmiksować doprawić do smaku solą i cukrem. Jedno żółtko rozprowadzić w powstałym sosiku i podgrzać powoli żeby żółtko się nie zbiegło.
Rybę wyłożyć na półmisek polać sosem i przybrać natką pietruszki.
Smacznego
Napisano
Cytat

Śledź pod pierzynką to taka sałatka.
Najlepiej przygotować ją w szklanej misce wtedy jest najlepszy efekt.
Oto przepis:
Dwa ugotowane spore buraki ucieramy na tarce o grubych oczkach,
6 jajek ugotowanych na twardo, drobno posiekać,
4 śledzie matijasy namoczone krótko w wodzie i lekko skropione cytryną pokroić na paseczki,
1/2 dużego majonezu rozmieszany z taką ilością jogurtu naturalnego żeby powstał gęsty sos (sosu można przygotować więcej).
Do miski układamy warstwami (niezbyt grubymi) buraczki, majonez, śledzie, majonez, jajka, buraczki majonez itd. Na samym wierzchu muszą być jajka. Sałatki nie mieszamy jest po prostu pyszna...



mhmhm brzmi apetycznie icon_smile.gif chyba się skuszę i zrobię na święta taką sałatkę - dzięki za przepis icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Ja teraz to już nie mam wyjścia, bo jak byłam młoda i głupia - zaraz po ślubie chciałam udowodnić, że gotuję lepiej niż teściowa... No i niestety udowodniłam i teraz mam tak ustawioną poprzeczkę, że rady nie ma jak ktoś przychodzi (o domownikach nie wspominając) spodziewa się dobrego żarełka - najgorsze to kogoś przyzwyczaić icon_lol.gif
Zapodaję łososia w sosie winnym dla 4 osób
80 dag łososia sprawionego, umytego i pokrojonego w dzwonka posolić i odstawić w chłodne miejsce na pół godziny.
1 cebulę pokroić w piórka
po pół marchewki pietruszki obrać i pokroić w cienkie słupki (jak do chińszczyzny)
nieduży kawałek selera obrać i pokroić w taki sam sposób - warzywa można zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Rozpuścić łyżkę masła w rondlu i wyłożyć wymieszane warzywa na takiej poduszeczce ułożyć rybę.
Wszystko zalać połową szklanki białego wytrawnego wina zmieszanego ze szklanką bulionu (warzywnego lub rybnego)
Potrawę posypać estragonem i dusić 20 minut na małym ogniu.
Wyjąć rybę, a warzywa z płynem przestudzić zmiksować doprawić do smaku solą i cukrem. Jedno żółtko rozprowadzić w powstałym sosiku i podgrzać powoli żeby żółtko się nie zbiegło.
Rybę wyłożyć na półmisek polać sosem i przybrać natką pietruszki.
Smacznego


wspaniały ten przepis, pozwól że go skopiuję icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

wspaniały ten przepis, pozwól że go skopiuję icon_biggrin.gif


Ja też pozwoliłam sobie go skopiowaćicon_wink.gif i napewno skorzystam i zrobię na święta takiego łososika!
Napisano
Półtora kilo białego sera
Do tego żółtek tuzin
Kostkę masła i do miksera
By się czas nie dłużył
Białka w pianę biję bez sumienia
Cukru szklanę i jej połowę
Proszek do pieczenia
Dwa budynie waniliowe
Dorzucam rodzynki
Pomarańczy starte skórki
Wycieram się z cieknącej ślinki
I dalej, to już z górki
Brytfannę masłem smaruję
By nie popsuć sernika
Bułką tartą je posypuję
I na godzinę do piekarnika
Sto osiemdziesiąt stopni
Zezłoci go prześlicznie
Naleję Tokaju kilka kropli
I już jest idyllicznie
Napisano
By poezję tworzyć bez słów
Przepyszną jak jasna cholera
Świeżego pstrąga kup lub złów
Wypatrosz go et cetera
Pleśniwym serem Dor blue
Nafaszeruj wnętrze ryby
Koperku nie żałuj też tu
I paru kropel boskiej oliwy
Zawiń to szczelnie w sreberku
Otwórz chardonnay może być pinot
Trzydzieści minut w piekiełku
I z estymą zapodaj… cudność tą
  • 1 rok temu...
Napisano
Mam do upieczenia (chyba) fajną szynkę i schabik i nie mam kompletnie pomysłuna jakieś fajnemarynaty świąteczne może Ktoś coś podpowie icon_rolleyes.gif . Żeby nie skończyły w jakimś marketowym benzoesanie sobu z kamisu icon_evil.gif . Mam jeszcze rosbef wołowy i nie wiem czy rolady ślunskie czy cóś innego tylkoco???
Napisano
ja ostatnio robiłem jako że fatherowi zachciało się zabić 2 świnki icon_smile.gif
Zapodaj do worka z octem winnym na 2 dni z dodatkiem czosnku i musztardy.

Po dwóch dniach zrób mieszankę z maślanki, dużej ilości kminku, czosnku, sproszkowanej papryki, i soli (najlepiej gruboziarnista). Zapodaj do tego mięsko i daj do lodówki na np. tydzień.

Potem zostaje upiec icon_smile.gif
Napisano
Cytat

ja ostatnio robiłem jako że fatherowi zachciało się zabić 2 świnki icon_smile.gif
Zapodaj do worka z octem winnym na 2 dni z dodatkiem czosnku i musztardy.

Po dwóch dniach zrób mieszankę z maślanki, dużej ilości kminku, czosnku, sproszkowanej papryki, i soli (najlepiej gruboziarnista). Zapodaj do tego mięsko i daj do lodówki na np. tydzień.

Potem zostaje upiec icon_smile.gif



A nie rozleci się w tym occie to raczej młoda świnka a nie babcia która zmarła śmiercią naturalna icon_lol.gif
a w ogóle dzieki pomysł ciekawy
Napisano
no jakoś się trzyma. Tyle że ja piekłem to jako mięsko do obiadu podawane na ciepło. Nie wiem czy Cię takie coś interesuje...

A inna sprawa, że ocet winny jest bardziej smakowy niż agresywny (może miałeś na myśli zwykły ocet)
Napisano
Cytat

no jakoś się trzyma. Tyle że ja piekłem to jako mięsko do obiadu podawane na ciepło. Nie wiem czy Cię takie coś interesuje...

A inna sprawa, że ocet winny jest bardziej smakowy niż agresywny (może miałeś na myśli zwykły ocet)



Nie ale w któreś święta już marynowałem szynkę w zalewie octowej 2 procentowe i sie posypala potem, może dlatego że ją pokłółem szprychą wyszła różowa i smaczna ale za to rospadła sie na kawałki icon_evil.gif . Ocet winny ma 6% stąd moje pytanie.
  • 11 miesiące temu...
Napisano
już pojutrze grudzień... czas chyba zacząć coś planować? pierniczki na przykład...

kiedyś magpie wklejała przepis na pierniczki, które robi się kilka tygodni przed Świętami, gdzie tego szukać? icon_rolleyes.gif
Napisano
Ja nie piekę tych pierników ala ciastka w obawie przed polamaniem zebów zresztą niby są dobre ale,,,, mam jeszcze zeszłoroczne icon_confused.gif odkurzę i podam co tam icon_lol.gif . Mam zamiar za to upiec pierniki takie w kawałku według bardzo strego przepisu rodzinnego
Piernik Cioci Basi


Składniki:
szklanka miodu
szklanka cukru
pół szklanki wody
torebka dowolnej przyprawy do piernika (np kamis)
4 jajka
200 ml śmietany
1 kopiasta łyżeczka sody
3 szklanki maki
5 dag rozpuszczonego/niegorącego masła (lub margaryny)
bakalie.

Pierwsze 4 składniki rozpuścić podgrzewając na, tyle aby składniki się połączyły, następnie ostudzić. (dobrze jest wystartować w garnku docelowym żeby nie przelewać wystudzonej masy, trzeba wziąć większy żeby wszystko się zmieściło )
następnie dodajemy do tej masy kolejno po 1 jajku, śmietanę, sodę i mąkę, masło i bakalie na końcu.

UWAGA:

dodajemy składniki powoli i mieszamy ciągle mikserem maxymalnie 1 lub 2 bieg. (tak sie to ma chlupać, ciocia Basia nie miała miksera bo to było 110 lat temu )
z przepisu wychodzą w moim przypadku 2 blaszki 20 cm długości, należy je wysmarować smalcem (nie margaryna ) i wysypać bułeczką, W praktyce zawsze pieke pierniki z 1,5 porcji (3 blaszki)
piernik pieczemy ok 1h 40 min do 2 h. w temperaturze pierwsze 30 min 170 st potem 150 st C.
Po upieczeniu wystudzić i opakować dokładnie w folie aluminiową lub do żywności. Może leżeć w spiżarni bardzo długo do 3 miesięcy.

Smacznego!
_________________
Ela jak upiekę to Ci wysle co tam ale sie boje oceny Mistrzyni icon_confused.gif
Napisano
Cytat

Ja nie piekę tych pierników ala ciastka w obawie przed polamaniem zebów zresztą niby są dobre ale,,,, mam jeszcze zeszłoroczne icon_confused.gif odkurzę i podam co tam icon_lol.gif .


gawel, pierniki podobno im dłużej leżą, tym bardziej robią się miękkie... a są też takie co od razu są miękkie...
Cytat

Ela jak upiekę to Ci wysle co tam ale sie boje oceny Mistrzyni icon_confused.gif


no nie... pora chyba fotografować moje imponujące zakalce... icon_lol.gif

a ten przepis interesujący - 3 miesiące mówisz? i potem jest miękki i można go przełożyć?
Napisano
Mieki to on jest od razu ale po kilku godzinasz go foliujesz i od dojrzewa skórka robi sie jak polana polewą i srodek sie miejscami ciągnie jest super nabiera glębi smaku a przekroić i przesmarować można od razu
Napisano
Tak właśnie dla tego wychodzi taki piernikowy a nie jak płyta OSB3 icon_biggrin.gif
Napisano
no braweo Ela super nawet nie pekły , i co nie lepsze niz te ciastkowe łamizeby?
Napisano
Cytat

no braweo Ela super nawet nie pekły , i co nie lepsze niz te ciastkowe łamizeby?


gawel - pyszny jest, taki pulchny i sprężysty zarazem... icon_biggrin.gif
zobaczymy jak ten drugi po odwinięciu za 3 tygodnie - dzięki za przepis, naprawdę wart polecenia icon_smile.gif
Napisano
No ciesze się bardzo że przepis przypadł do gustu. Z ta leguminą to kicha mam nie ma przepisu albo i zapomniala bo mnie sie wydaje ze gdzieś go u niej widziałem i jak będę u niej to zlokalizuje i ci przekazę. Mam jeszcze jeden przepis na cos dobrego na wigilijny stól to jest tradycja mojej rodziny szczerze to 100 razy lepsze niż walący mułem karp.

Mianowicie sa to grzybki w cieście piwnym nie dietetyczne niestety ale co tam icon_biggrin.gif

Składniki:

grzybki prawdziwki lub podgrzybki suszone odgotowane i wystudzone i przecedzone same czapki. (wywar można chlupnąć do barszczyku.

7 łyżek mąki
1 jajko duże
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cukru
100 ml piwa (nie strąg bo wyjdzie gorzkie)
olej do smażenia


ubijamy piane z białka z solą

z pozostałych składników wyrabiamy mikserem gęste ciasto jak na gofry dolewamy piwo powoli nie wszystko na raz. Pozostałe piwo wypijamy. Na koniec dodajemy piane i delikatnie mieszamy. W uzyskanym cieście maczamy czapki grzybów i smażymy obustronnie. Resztkę ciasta tez smażymy jako racuszki. Jest to boskie na ciepło a i na zimno o ile zostanie.

Smacznego!
Napisano
Zrobiłem wczoraj Piernik Cioci Basi. Od siebie dodałem tylko rumu słuszną miarkę i nie smarowałem smalcem blaszek jeno w papierze do pieczenia piekłem.
I faktycznie .. rzecz jest warta tej odrobiny zachodu.
Jeszcze jestem ciekaw tego dojrzewania, ale o tem .. po Świętach się wypowiem.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Sposób (prosty) na pstrąga i nie tylko.

Pstrąg jest bardzo delikatna rybą, a więc trzeba z nim delikatnie postępować – ale jest żelazna zasada, nigdy, przenigdy nie należy go pozbawiać śluzu ze skóry !!!!!!! Tam jest jego cały smak.!!!!!

Myjemy delikatnie sprawiona rybę, tak aby nie uszkodzić warstwy śluzu – nie wycieramy, a jedynie osączamy. Pozostawiamy z głową, , płetwami, itp.
Po sprawieniu i umyciu, lekko solimy wnętrze ryby, a następnie pakujemy do środka kawałeczek cytryny (ze skórką), kilka grudek masła, natkę pietruszki (sporo). Można przygotować to dzień wcześniej.

Tak przygotowana rybę, możemy usmażyć na patelni (najlepiej na sklarowanym maśle), można włożyć w „rękaw” (wysmarowany masłem) i upiec w piekarniku.

Można też błysnąć i przygotować pstrąga na niebiesko – najlepszy !

Do okrągłego garnka, wkładamy „zwiniętego w kółko” pstrąga ( ja „zszywam” łeb z ogonem aby się nie „prostował). Garnek musi być niewiele większy od zwiniętego pstrąga.
W innym garnku grzejemy, a właściwie zagotowujemy 1/2l octu i polewamy gorącym octem pstrąga – najlepiej robić to chochelką. Jak pstrąg pięknie się wybarwi, ostrożnie wylewamy ocet z garnka .

Robimy zalewę wg. własnego uznania (smaku). Ja robię taką.

Do garnka (osobnego) wlewam tyle wody aby przykryła pstrąga, solę ją do smaku, wrzucam przyprawy i zioła (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kilka goździków, natkę pietruszki lub selera, i co tam jest w domu). Gotuję i po spróbowaniu koryguję smak – ma być delikatny, ale aromatyczny.

Zalewam tym niebieską rybę i – tu najważniejsze, ryba musi być ugotowana, ale nie „przegotowana”.
Ja doprowadzam niezbyt szybko do zagotowania zalewy z rybą i wyłączam palnik, pozostawiając rybę pod przykryciem. Jak lekko się schłodzi to znów na palnik – ale delikatnie z temperaturą, najlepiej jest utrzymywać około 80 - 90 stopni. Ryba nie może się „gotować”! Sprawdzamy czy jest gotowy tak jak ciasto.

Ten pstrąg jest doskonały na zimno i na gorąco. Jak ma być na gorąco i na wynos, to po zagotowaniu (delikatnym) zostawiamy go w zalewie i tak niesiemy do punktu docelowego, tam przed podaniem, na palnik, na delikatny ogień i podgrzewamy. Delikatnie wyciągamy z wody, na talerz, polewamy masełkiem, do pyska pomidorek koktajlowy i czekamy na ochy i achy (ze względu na wgląd i smak).

Jak ktoś lubi paprykę, to polecam pstrąga pieczonego z nadzieniem.

Sprawionego pstrąga nadziewamy drobno pokrojoną i posoloną papryką i cebulą. Pstrąga zaszywamy i pieczemy w „brytfance” lub rękawie przy współudziale masła. Początkowa temperatura około 100 stopni, a jak już będzie dochodził, to na chwileczkę podkręcamy do około 150.

Smacznego.
Napisano
Rysiu!!
No norrmalnie... No norrrmalnie... jesteś debeściak!!!!!!!
Uściskam Cie na tej kulce ze wszech mych sił icon_lol.gif (oczywiście cały czas żyję nadzieją, że mi się w pracy nie ...zawali... i mnie puszczą w piątek na urlop).
Napisano
cuś takiego

Sałatka z ryby

Filety z morszczuka (płaty), pokroić na kawałki, obsypać vegetą, obtoczyć w cieście i usmażyć (ciasto: 1szkl. mąki, 1 jajko, 1/2 szkl. wody).

Zalewa:

2szkl. wody,
1/2 szkl. oleju,
1 mały przecier pomidorowy,
4 łyżki ketchupu,
4 łyżki octu,
2 łyżki cukru

podane składniki zagotować, odstawić do ostudzenia.

4 cebule,
1 słoik papryki konserwowej,
1 słoik ogórków konserwowych

układać warstwowo: papryka pokrojona w słupki, ogórki (również słupki), cebula (pióra), ryby.. i od nowa: papryka, ogórki.. itd.. Zalać wszystko wystudzoną zalewą.. odstawić do "przegryzienia".

w przepisie jest warstwowo, ale można tez zrobić to na niezbyt głębokim półmisku.. wtedy wygląda bardziej wykwintnie..


Napisano
Nooo... ciekawie to brzmi... Jak wykonam - dam znać :-)
Dzięki Aga!!!

A nie jest za ostra? Taka octowa? Bo tą zalewę zostawia się czy odlewa??

PS. Ciebie wolę nie ściskać z całych sił, bo bym Cię uszkodzić mogła icon_lol.gif
Napisano
Gaweł ten twój piernik nadaje się na ozdoby choinkowe ?
Za 30 minut biorę się za robotę icon_smile.gif
Lubię zapach wypieków w domu icon_smile.gif
A przy okazji się zagrzeję -bom coś podupadł na zdrowiu
Napisano
Cytat

Gaweł ten twój piernik nadaje się na ozdoby choinkowe ?
Za 30 minut biorę się za robotę icon_smile.gif
Lubię zapach wypieków w domu icon_smile.gif
A przy okazji się zagrzeję -bom coś podupadł na zdrowiu


Raczej nie bo to piernik w kawałku do krojenia a nie tali jak pierniczki na choinkę trzeba inne go przepisu poszukać
Napisano
Redukując o połowę ilość składników i zwiększając (po redukcji) o około 1/3 ilość mąki – wyjdzie fajne ciasto na pierniczki.
Można też z podanej porcji zostawić trochę ciasta i dosypać mąki, tak aby można było rozwałkować i wykroić pierniczki. Gotowe należy (po wystudzeniu) zamknąć w szczelnym metalowym pudle (bez lukru, itp.).




Ps. Ja zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli – wzbogaca to smak ciasta.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Każda inwestycja budowlana czy instalacyjna, niezależnie od jej skali, powinna być prowadzona w sposób zgodny z prawem, zasadami sztuki budowlanej i dobrymi praktykami branżowymi. Jednym z absolutnie kluczowych elementów takiej realizacji jest rzetelna dokumentacja z prowadzonych prac.   W Raccoon 24 Home od początku naszej działalności przykładamy do tego ogromną wagę. Bo dla nas liczy się nie tylko to, co widoczne na zewnątrz, ale też pełna transparentność i pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem, normami i oczekiwaniami inwestora.   Co powinna zawierać dokumentacja robót instalacyjnych?   Podczas prowadzenia prac instalacyjnych — czy to przy ogrzewaniu, klimatyzacji, wentylacji czy instalacjach wodnych — dokumentacja powinna obejmować: Dziennik budowy lub robót — w przypadku instalacji realizowanych w ramach zgłoszenia lub pozwolenia na budowę. Protokóły z wykonanych prób szczelności — instalacji wodnych, gazowych, wentylacyjnych. Protokoły odbioru częściowego i końcowego — dla każdej wykonanej instalacji. Protokół uruchomienia instalacji — potwierdzający poprawną pracę systemów. Protokół pomiarów i testów eksploatacyjnych — np. wydajności wentylacji, ciśnienia w instalacji C.O., parametrów pracy klimatyzacji. Dokumentację powykonawczą — czyli aktualny rysunek/schemat instalacji z naniesionymi zmianami wykonawczymi.   Kartę gwarancyjną i instrukcję użytkowania urządzeń oraz instalacji. Brak tych dokumentów to nie tylko problem w przypadku awarii czy reklamacji, ale też ryzyko przy odbiorach technicznych i problematyczne rozliczenia z inwestorem czy deweloperem.     👉 Pobierz wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych (PDF)   Dlaczego dokumentacja jest tak ważna dla Ciebie jako inwestora?   Masz pełen wgląd w zakres wykonanych prac i potwierdzenie, że wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką.   Łatwiejsze serwisowanie i eksploatacja — protokoły i dokumentacja powykonawcza pomagają w późniejszych modernizacjach i naprawach. Bezpieczeństwo prawne i techniczne — w przypadku kontroli, odbiorów czy ewentualnych sporów. Możliwość dochodzenia gwarancji — na podstawie podpisanych protokołów i kart gwarancyjnych.   W Raccoon 24 Home masz to w standardzie W naszej firmie każda instalacja objęta jest kompletną dokumentacją powykonawczą i protokolarną. Niczego nie robimy na słowo. Po zakończeniu robót klient otrzymuje komplet dokumentów, w tym:   protokół odbioru końcowego protokół prób szczelności protokół uruchomienia instalacji dokumentację powykonawczą   Dzięki temu masz pewność, że każda instalacja została wykonana zgodnie z projektem i przepisami.   Do pobrania — wzór protokołu odbioru robót instalacyjnych Aby ułatwić inwestorom i wykonawcom właściwe prowadzenie dokumentacji, przygotowaliśmy dla Ciebie gotowy, uniwersalny blankiet protokołu odbioru robót instalacyjnych.       Możesz go wykorzystać przy każdej inwestycji — niezależnie, czy zlecasz nam instalację, czy współpracujesz z inną ekipą. To bezpłatne narzędzie, które pomoże Ci uporządkować dokumentację i zabezpieczyć swoje interesy.   Pamiętaj: instalacja to nie tylko urządzenia i rury w ścianie. To również dokumenty, które chronią Twój budżet i bezpieczeństwo budynku na lata.   W Raccoon 24 Home nie musisz o to prosić — u nas kompletna dokumentacja to standard, a nie dodatkowa opcja.         Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl                       e0bdea_5761a534884c4d0988db213df10adb7f.pdf.pdf
    • Dziś niemal każdy inwestor prywatny i biznesowy, planując budowę domu, halę czy modernizację budynku, zadaje sobie jedno pytanie: kiedy zacznie się zwrot z inwestycji w instalacje? Koszty energii rosną, a systemy ogrzewania, chłodzenia, wentylacji i zasilania to nie tylko kwestia komfortu, ale też realnego wpływu na domowy i firmowy budżet. Problem w tym, że większość firm wykonawczych, kiedy słyszy od klienta hasło „zwrot z inwestycji”, zaczyna dopytywać, kalkulować, wyceniać wersję „podstawową” i „wzmocnioną”, a często finalnie proponuje rozwiązania na styk — takie, które formalnie spełnią wymogi projektu, ale realnie nie zapewnią maksymalnych oszczędności i bezawaryjności przez długie lata.   W Raccoon 24 Home nie pytamy, czy chcesz mieć instalację zoptymalizowaną pod szybki zwrot inwestycji. My od razu robimy instalacje w wersji wzmocnionej. Zawsze. Bez wyjątków. Co to znaczy wzmocniona instalacja?   W praktyce oznacza to, że każdą instalację, jaką wykonujemy — czy to ogrzewanie podłogowe, centralę wentylacyjną, instalację wodną czy systemy zasilania odnawialnego — projektujemy i montujemy w taki sposób, by:   zwiększyć jej trwałość wydłużyć bezawaryjny okres działania zminimalizować straty energii przyspieszyć zwrot inwestycji dzięki oszczędnościom na eksploatacji     Jak to robimy? Na przykład:   W ogrzewaniu płaszczyznowym stosujemy więcej rur niż minimum technologiczne. Dzięki temu system szybciej nagrzewa pomieszczenia, pracuje przy niższych temperaturach zasilania, co zmniejsza zużycie energii i przedłuża żywotność źródła ciepła. Montujemy przewymiarowane emitery ciepła, czyli większe grzejniki lub pętle podłogówki, niż wynika to z obliczeń na styk. Efekt? Lepsza wydajność przy niższym koszcie eksploatacji. System grzeje krócej, rzadziej się załącza, a Ty oszczędzasz na rachunkach.     W instalacjach wodnych i kanalizacyjnych stosujemy większe średnice rur tam, gdzie to ma sens dla bezpieczeństwa i komfortu użytkowania. W wentylacji zawsze przewymiarowujemy kanały i stosujemy lepsze izolacje, co zmniejsza opory przepływu, poprawia wydajność i ogranicza koszty pracy rekuperatora. Po co to wszystko? Żeby Twoje rachunki równały się zero.   W Raccoon 24 Home nie traktujemy instalacji jako zbędnego kosztu, tylko jako realny składnik Twojego domowego lub firmowego bilansu energetycznego. Dzięki odpowiednio zaprojektowanym i wykonanym instalacjom możesz osiągnąć bilans niemal zerowy albo znacząco ograniczyć zapotrzebowanie na energię z sieci. Wielu wykonawców ogranicza się do minimum wymaganego w projekcie lub normach. My wiemy, że warto pójść dalej. Bo im bardziej wydajna i trwała instalacja, tym mniejsze jej koszty eksploatacji i większe oszczędności dla Ciebie.   Zwrot z inwestycji — jak go przyspieszyć?   Kluczem jest odpowiedni mix energetyczny, który nie tylko zapewni Ci niezależność, ale też pozwoli zredukować rachunki praktycznie do zera.   W naszej ofercie możesz połączyć:   pompę ciepła — jako główne źródło ciepła i chłodzenia fotowoltaikę — która zasili pompę ciepła, dom i magazyn energii przydomową elektrownię wiatrową — jako uzupełnienie bilansu w okresach niskiego nasłonecznienia   Taki zestaw pozwala na uzyskanie maksymalnego efektu energetycznego i finansowego. A dzięki temu, że instalacje wykonujemy w wersji przewymiarowanej i wzmocnionej, działają one stabilnie, bez awarii i z wyższą wydajnością przez wiele lat.       Dlaczego inne firmy tego nie robią? Bo liczą na krótkoterminowy zysk i klienta, który nie zadaje pytań. Większość wykonawców chce wykonać usługę możliwie najniższym kosztem własnym, z minimalną ilością materiału, by zwiększyć swoją marżę. My w Raccoon 24 Home patrzymy inaczej. Dla nas liczy się długofalowa relacja i rekomendacje zadowolonych klientów, a to można osiągnąć tylko dzięki jakości i uczciwemu podejściu.     Podsumowanie Jeśli chcesz mieć instalacje, które: działają stabilnie i bezawaryjnie są przewymiarowane, a nie robione „na styk” realnie przyspieszają zwrot z inwestycji pozwalają ograniczyć rachunki do zera to zapraszamy do Raccoon 24 Home.   U nas nie pytamy, czy chcesz mieć wzmocnioną instalację — bo każdą robimy w wersji premium już w standardzie. Tak pracują wykonawcy, którzy naprawdę rozumieją inwestycję w energię i komfort.   Chcesz sprawdzić, jak może wyglądać Twój domowy bilans energetyczny? Skontaktuj się z nami i poznaj propozycję systemu szytego pod Twoje potrzeby.   Usługi Raccoon 24 Home   Instalacje C.O. Instalacje centralnego ogrzewania (C.O.)   Ogrzewanie Ogrzewanie grzejnikowe Ogrzewanie podłogowe   Pompy ciepła Pompy ciepła dla Twojego domu   Kotły gazowe Kotły gazowe kondensacyjne   Klimatyzacja Klimatyzatory Split Klimatyzatory Multi-Split Systemy klimatyzacji VRF Klimakonwektory Przeglądy okresowe klimatyzacji Serwis klimatyzacji   Wentylacja Rekuperacja Wentylacja mechaniczna Kanały wentylacyjne — rodzaje Serwis wentylacji Wentylatory wyciągowe Systemy odciągowe dla hal i garaży   Sterowanie Sterowanie ciepłem   Cennik usług Cennik usług instalacyjnych   O firmie O nas   Kontakt Formularz i dane kontaktowe     Michał Rzepczyński +48 698 000 441  office@raccoon24.pl
    • W świecie usług budowlanych i instalacyjnych od lat funkcjonują dwa zupełnie różne podejścia do kwestii wycen i rozliczeń z klientami. Z jednej strony mamy wykonawców, którzy nie boją się jasno przedstawiać swoich stawek, otwarcie informują o kosztach poszczególnych usług i uczciwie tłumaczą, z czego wynikają konkretne ceny. Z drugiej — wciąż istnieją firmy, które wyceniają „na oko” przez telefon, a na końcowym etapie realizacji zaskakują klienta dodatkowymi pozycjami na fakturze lub tłumaczą nieuzgodnione wcześniej koszty jako „nieprzewidziane prace dodatkowe”. Ten podział doskonale zna każdy inwestor, deweloper, zarządca nieruchomości czy zwykły klient prywatny, który choć raz zlecał wykonanie instalacji wodnej, elektrycznej, wentylacyjnej czy gazowej. Dlatego w Raccoon 24 Home od samego początku postawiliśmy na pełną przejrzystość i uczciwe zasady współpracy z klientem.     Dlaczego przejrzystość cenowa w usługach instalacyjnych jest tak ważna?   W odróżnieniu od wielu branż, w których ceny można łatwo sprawdzić w cennikach online czy porównać na popularnych porównywarkach, w usługach instalacyjnych sytuacja jest dużo bardziej skomplikowana. Każda inwestycja ma swoją specyfikę, zakres prac często ustala się indywidualnie, a ceny mogą się różnić w zależności od rodzaju budynku, zastosowanych materiałów, stopnia skomplikowania instalacji czy lokalizacji inwestycji. To sprawia, że niektórzy wykonawcy wykorzystują tę niepewność na swoją korzyść. Podają orientacyjne stawki bez szczegółów, nie pokazują klientowi dokładnego kosztorysu, a podczas realizacji pojawiają się „niespodzianki”, które trudno później zweryfikować. Dlatego uważamy, że uczciwy wykonawca nie ma powodu, by ukrywać swoje ceny. Przeciwnie — powinien udostępniać je w przejrzysty i dostępny sposób, aby klient od samego początku wiedział, ile zapłaci za usługę i z czego wynika dana kwota.   Jak to wygląda w praktyce? Transparentny kalkulator usług instalacyjnych   Właśnie z myślą o klientach stworzyliśmy na stronie Raccoon 24 Home kalkulator usług instalacyjnych. To proste i wygodne narzędzie, które pozwala w kilka chwil sprawdzić orientacyjny koszt wykonania wybranej instalacji lub prac modernizacyjnych. Dzięki temu klient ma możliwość porównania cen różnych usług jeszcze przed kontaktem z naszym doradcą technicznym i może zaplanować swój budżet inwestycyjny bez obaw o późniejsze „niespodzianki”. W kalkulatorze jasno przedstawiamy, jakie elementy składają się na cenę usługi — od kosztów materiałów, przez robociznę, aż po ewentualne dodatkowe prace towarzyszące. Dzięki temu klient wie, za co płaci i może świadomie podjąć decyzję o wyborze konkretnej usługi czy zakresu prac.   Czym różni się uczciwy wykonawca od nieuczciwego?   Różnic jest wiele, ale najważniejsze to: Jasne i przejrzyste wyceny jeszcze przed rozpoczęciem prac. Brak ukrytych kosztów, które pojawiają się na końcowej fakturze. Szczegółowe kosztorysy przedstawiane klientowi do akceptacji. Przejrzyste warunki współpracy, które określają, co wchodzi w zakres usługi, a co wymaga dodatkowych ustaleń.   Stała komunikacja z klientem na każdym etapie realizacji inwestycji.   W Raccoon 24 Home klaklulator właśnie według takich zasad prowadzimy każdą realizację. Naszym celem jest nie tylko wykonanie instalacji na najwyższym poziomie technicznym, ale również zbudowanie zaufania i poczucia bezpieczeństwa u klienta.   Wiemy, że inwestorzy i klienci prywatni mają dość niejasnych wycen, niedomówień i kosztów, które nagle pojawiają się w trakcie realizacji zlecenia. Dlatego pokazujemy pełen kosztorys jeszcze przed podpisaniem umowy, informujemy o wszystkich możliwych dodatkowych opcjach i pozwalamy klientowi samodzielnie sprawdzić ceny w naszym kalkulatorze. Dlaczego inne firmy wciąż boją się udostępniać swoje ceny?   Bo często ich polityka cenowa opiera się na „polowaniu” na nieświadomego klienta. Bez przejrzystego cennika można manipulować wyceną w zależności od sytuacji, nastroju klienta, lokalizacji czy konkurencji w danym rejonie.   My w Raccoon 24 Home uważamy, że takie praktyki powinny zniknąć z rynku. Klient ma prawo wiedzieć, ile zapłaci, a wykonawca, który jest pewny jakości swoich usług i uczciwie kalkuluje koszty, nie ma żadnego powodu, by ukrywać stawki.     Podsumowanie   Jeśli szukasz wykonawcy instalacji budowlanych, który: gra w otwarte karty nie boi się pokazać cen swoich usług oferuje transparentny kosztorys pozwala Ci sprawdzić wycenę jeszcze przed pierwszym kontaktem   to zapraszamy do Raccoon 24 Home. Na naszej stronie znajdziesz transparentny kalkulator usług instalacyjnych, dzięki któremu możesz od razu oszacować koszt planowanych prac i sprawdzić, jak wygląda uczciwa wycena w tej branży.   Nie warto ryzykować współpracy z firmami, które unikają konkretów i nie potrafią jasno określić ceny. Wybieraj wykonawców, którzy szanują Twój czas, pieniądze i nerwy.  
    • Nie zastanawiałbym się nad tym ale już zdążyłem przygotować pole pod ten garaż z kostki brukowej i teraz musiałbym to wszystko robić na nowo.    Jakie byłyby koszty starania się o pozwolenie?
    • Tak Rury wodnej podłogówki prowadzi się w warstwie wylewki. Rury pozostałych instalacji (woda, kanalizacja), także kanały wentylacji mechanicznej układa się w warstwie styropianu. Grubość warstw styropianu można dobrać do średnicy rur - to a propos optymalnej grubości styropianu. To rozstrzygnie instalator. Dylatacje wykonują fachowcy od wylewki, powinny być też zaplanowane w projekcie ogrzewania. Zwykle i tak wykonuje się je w otworach drzwiowych.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...