Skocz do zawartości

Jak chłodzić dom latem?

Recommended Posts

Napisano

Już na etapie projektowania budynku i wyboru lokalizacji działki  mamy wpływ na temperatury, jakie latem będą panowały wewnątrz domu. Jeśli budynek będzie się znajdował od strony południowo-zachodniej, to pomieszczenia będą na pewno przegrzewane. Istnieją różne rozwiązania techniczne obniżające temperaturę powietrza  m.in. gruntowy wymiennik ciepła, klimatyzatory lub ogrzewanie powietrzne z  chłodnicą.

Pełna treść pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/a/86-jak-chlodzic-dom-latem-rodzaje-klimatyzatorow-dostepnych-na-rynku

Napisano
A czy klimatyzacja może nadawać się do ogrzania pomieszczenia?
Napisano
Średni pomysł ale jak już grzać to chyba bardziej nadaje się do tego inwerter (temp - 15) dobre pod tym względem są klimatyzatory LG inwerter radzą sobie.
Napisano
zdarza mi sie grzac klima w domu (wlasnie inverter) i nie powiedzialabym ze to sredni pomysl u nas sie to sprawdaza i to bardzo dobrze
  • 6 miesiące temu...
Gość Barbara
Napisano
A gdzie cos o zwyklych - budowlanych sposobach na komfort temperatury wewnetrznej? gdzie rolety, zaluzje, wskazowki jak je montowac i stosowac, jak projektowac elewacje, aby ograniczyc przegrzewanie i przeswietlanie pomieszczen... artykul do poprawki, tylko kto go wowczas bedzie sponsorowal....
Napisano
  Cytat

<strong>Już na etapie projektowania budynku i wyboru lokalizacji działki  mamy wpływ na temperatury, jakie latem będą panowały wewnątrz domu. Jeśli budynek będzie się znajdował od strony południowo-zachodniej, to pomieszczenia będą na pewno przegrzewane. Istnieją różne rozwiązania techniczne obniżające temperaturę powietrza  m.in. gruntowy wymiennik ciepła, klimatyzatory lub ogrzewanie powietrzne z  chłodnicą.</strong>

<strong>Pełna treść pod adresem:</strong>
https://budujemydom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/a/86-jak-chlodzic-dom-latem-rodzaje-klimatyzatorow-dostepnych-na-rynku

Rozwiń  

A co to znaczy że budynek jest od strony południowo-zachodniej???.... chyba kurczę w górach!!!
  • 9 miesiące temu...
  • 5 lata temu...
Gość Wigaro
Napisano
Ja bym bardziej zapytała jak nie dopuścić do przegrzania mieszkania... Jeśli ma być energooszczędnie to uważam, że lepiej zapobieegać niż leczyćl( My zastosowaliśmy u nas rozwiązanie w postaci pionowych markiz zewnętrznych z gęstej siatki ograniczającej dostawanie się ciepła i promieni uv do wnętrza. Rozwiązanie sprawdza się nawet powyżej temperatury +30.
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
A to jakieś nowoczesne rozwiązanie z tymi markizami zewnętrznymi? Czy to chodzi o takie rolety zewnętrzne, czy jakieś inne rozwiązanie?
  • 1 rok temu...
Napisano

chciałem kupić klimatyzator, ale przeraziły mnie te sprawy montażowe. I co zrobiłem? Zamontowałem markizy zewnętrzne na oknach od południa i mam chłód bez bolącego gardła.

Napisano

A ja  mam  orzecha - dużego - w zimie nie zacienia, bo bez liści - a w lecie kapitalny cień , i  wiewiórki biegające,  i świeże powietrze - i orzechy - smaczne

• 3 tygodnie temu...
Napisano
Czy ktoś z was miał styczność z markizami od firmy Fakro? Chętnie poznałbym opinie użytkowników. Sam się zastanawiam nad tym produktem
  • 10 miesiące temu...
Gość Kiksen
Napisano

Można też sobie na okna zamontować markizy do okien pionowych. Koszt mniejszy, efekt fajny, bo markiza chroni wnętrze przed wpadaniem światła.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...