aga69 Napisano 25 listopada 2008 Udostępnij #1 Napisano 25 listopada 2008 Mam wycenioną robociznę fundamentów domu i garażu na 20 tys. To dużo?Ekipa miejscowa, nie mają dojazdu. Miejscowość okolice Myślenic i Dobczyc.Wchodzą w to prace ziemne, oszalowanie, zbrojenie, rozprowadzenie betonu, izolacja pozioma, płyta. Dom - 120m2, garaż -54m2.Izolację pionową robimy sami. Do tego oczywiście doliczamy materiały. Fundamenty pod dom i garaż szkieletowe, więc miałam nadzieję, że zmieszczę się w 15tys. Jest to możliwe? Link do komentarza
Marcin123 Napisano 25 listopada 2008 Udostępnij #2 Napisano 25 listopada 2008 20 tys to bardzo dużo, ja płaciłem 10 tyś za robociznę fundamentów a i tak uważam, że przepłaciłem. Taka robota jest warta 5-7 tyś max.mój dom jest na podstawie 10x15 m więc myślę, że całkiem duży. Link do komentarza
aga69 Napisano 25 listopada 2008 Autor Udostępnij #3 Napisano 25 listopada 2008 Cytat 20 tys to bardzo dużo, ja płaciłem 10 tyś za robociznę fundamentów a i tak uważam, że przepłaciłem. Taka robota jest warta 5-7 tyś max.mój dom jest na podstawie 10x15 m więc myślę, że całkiem duży. Rozwiń Dziękuję!Tak myślałam, dom 14x7,8 a garaż 10x5,4 to nie jest dużo, zwłaszcza, że fundamenty są proste, bez skomplikowanych podziałów wewnątrz i bez piwnicy (piwniczka 3m2 wychodzi ze spadku terenu pod gankiem)Może ktoś ma w tych okolicach sprawdzoną ekipę, która pracuje za rozsądną cenę. Chcielibyśmy zrobić fundamenty tak marzec/kwiecień. Link do komentarza
piotr29 Napisano 29 listopada 2008 Udostępnij #4 Napisano 29 listopada 2008 mnie fundamenty wyniosly 1500 robocizna wiekszosc roboty robilem sam zbrojenie szalowanie oczywiscie pod okiem fachowca dom 14m na 9m dosc skomplikowany Link do komentarza
cesary4 Napisano 1 grudnia 2008 Udostępnij #5 Napisano 1 grudnia 2008 Cytat mnie fundamenty wyniosly 1500 robocizna wiekszosc roboty robilem sam zbrojenie szalowanie oczywiscie pod okiem fachowca dom 14m na 9m dosc skomplikowany Rozwiń Witam. podobnie jak kolega wiekszosc roboty zrobilem sam z pomoca tescia i ojca, w zasadzie przy fundametach zaplacilem tylko za koparke 800pln i 100 dla pana "spod sklepu" - polatal mi troche z taczka. Zbrojenie krecilem sam, szalunki porobilem tez sam, beton z gruchy wiec tu tez koszt robocizny odpada... Dom 10x10 +garaz 9x4 (przyklejony)buduje systemem gospodarczym i maks robot robie sam i z pomoca rodziny, jak czytam ile placicie za same fundamety to nie zaluje tej decyzji, chyba moge powiedziec ze zarobilem okolo 9000 pln na fundametach . Link do komentarza
nutek27 Napisano 22 grudnia 2008 Udostępnij #6 Napisano 22 grudnia 2008 Witam,Przede wszystkim na fundamentach bym nie oszczędzał, bo to prędzej czy później wyjdzie. Jak budowałem swój domek (250m2, małopolska) zapłaciłem robociznę 25 tysięcy ze wszystkimi pracami. Akurat miałem pewne problemy i konieczna była drobna przeróbka, dlatego trochę drożej mi to wyszło. Niestety nie mam możliwości i umiejętności robić samemu, więc została ekipa, ale była bardzo dobra, więc nie żałuję Pozdrawiam Link do komentarza
cyma2704 Napisano 22 grudnia 2008 Udostępnij #7 Napisano 22 grudnia 2008 N fundamentach nie oszczędzałam. Ekipa wykonała zdjęcie humusu,wykop pod ławy, papa na ławę, ściany monolityczne. Dom 11x9 m, garaż wolnostojący 6x8m. Koszt robocizny we wrześniu 2008 wyniósł 5 tysięcy. Firma miała cały własny sprzęt: koparkę, akry, agregat prądotwórczy. We własnym zakresie robiliśmy tylko izolację pionową. Link do komentarza
aga69 Napisano 23 grudnia 2008 Autor Udostępnij #8 Napisano 23 grudnia 2008 Cytat N fundamentach nie oszczędzałam. Ekipa wykonała zdjęcie humusu,wykop pod ławy, papa na ławę, ściany monolityczne. Dom 11x9 m, garaż wolnostojący 6x8m. Koszt robocizny we wrześniu 2008 wyniósł 5 tysięcy. Firma miała cały własny sprzęt: koparkę, akry, agregat prądotwórczy. We własnym zakresie robiliśmy tylko izolację pionową. Rozwiń mogę prosić o namiary na ekipę? Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 23 grudnia 2008 Udostępnij #9 Napisano 23 grudnia 2008 Tez tak uważam ze kwota 5000 zł za fundament w domu 100 metrowym jest cena OK Link do komentarza
szymek2424 Napisano 25 grudnia 2008 Udostępnij #10 Napisano 25 grudnia 2008 ja tydzien temu placilem 40350zł wraz z materialem za fundamenty domu zacisze (26.9 × 22.7 m ) firma zalatwiala wszystko mnie nic nie interesowalo. w tej cenie robocizny bylo ok 15000 Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 25 grudnia 2008 Udostępnij #11 Napisano 25 grudnia 2008 wychodzi 66 zł za metr wiec cena uważam ze dobra (jeżeli robocizna + materiał ) Link do komentarza
szymek2424 Napisano 25 grudnia 2008 Udostępnij #12 Napisano 25 grudnia 2008 Cytat wychodzi 66 zł za metr wiec cena uważam ze dobra (jeżeli robocizna + materiał ) Rozwiń tak cena 40.350zł zawiera wszystko robocizne i materiały. acha zapomnialem dodac ze fundamenty oczywiscie ocieplone i zrobiony drenaż z wyprowadzeniem w strone ogrodu. mnie nic nie interesowalo tylko wykonac przelew na konto firmy po wykonanej pracy. co myslicie o tej cenie??? ojciec mówi że przepłacilem. Link do komentarza
szymek2424 Napisano 25 grudnia 2008 Udostępnij #13 Napisano 25 grudnia 2008 przez pomylke podalem minimalme wymiary dzialki. wymniary domu to 14,7x19,9 czyli wychodzi okolo 138zł za metr Link do komentarza
TERMINATORsiemianowice Napisano 25 grudnia 2008 Udostępnij #14 Napisano 25 grudnia 2008 no to w tym wypadku ojciec ma racje Link do komentarza
szymek2424 Napisano 25 grudnia 2008 Udostępnij #15 Napisano 25 grudnia 2008 to jaka cena za metr jest odpowiednia? Link do komentarza
danko Napisano 30 grudnia 2008 Udostępnij #16 Napisano 30 grudnia 2008 koszt robociznageodeta 400zł wyznaczenie fundamentówKoparka 300 zł ------belki 580 zł 150zł za ich wykonaniebeton 6100 zł 300zł pomoc przy zalewaniu 2 osobyCzyli za roboćiznę 850 zł i 6980zł za resztę razem fundamet mnie kosztował 7830zł takie koszty poniosłem w tym roku w październiku teraaz pora na resztę ale najpierw mam proźbę o doradzenie ile może kosztować praca murarz cały opis zamieściłem w poście cena za m2. Z góry dziękuje za odpowieć. Link do komentarza
szymek2424 Napisano 30 grudnia 2008 Udostępnij #17 Napisano 30 grudnia 2008 Cytat koszt robociznageodeta 400zł wyznaczenie fundamentówKoparka 300 zł ------belki 580 zł 150zł za ich wykonaniebeton 6100 zł 300zł pomoc przy zalewaniu 2 osobyCzyli za roboćiznę 850 zł i 6980zł za resztę razem fundamet mnie kosztował 7830zł takie koszty poniosłem w tym roku w październiku teraaz pora na resztę ale najpierw mam proźbę o doradzenie ile może kosztować praca murarz cały opis zamieściłem w poście cena za m2. Z góry dziękuje za odpowieć. Rozwiń bez zbrojenia?? bez ocieplenia?? bez drenazu??? jaki to projekt ?? jakie duze te fundamenty? Link do komentarza
danko Napisano 30 grudnia 2008 Udostępnij #18 Napisano 30 grudnia 2008 a belki to niezbrojenie ?Całkowity koszt fundamentów nawet z tymi drobiazgami nie licząc dokumentacji to 9000zł a wogule po co mam ocieplać fundament jak jest to budynek niepodpiwniczony?Drenaż będe wykonywał jak podniose terenPozdrawiam Link do komentarza
guzik Napisano 6 stycznia 2009 Udostępnij #19 Napisano 6 stycznia 2009 Ocieplenie fundamentów wykonuje się po to aby ciepło nie uciekało przez fundamenty. Fundament stanowi duży mostek termiczny na całej długści ścian, powoduje to duże straty ciepła. Chyba że odizoluje się resztę konsrukcji domu od fundamentów np poprzez gzaobeton ale o takich rozwiazaniach nie słyszłem. Pozdrawiam Link do komentarza
BasiaSilno Napisano 9 stycznia 2009 Udostępnij #20 Napisano 9 stycznia 2009 Cytat tak cena 40.350zł zawiera wszystko robocizne i materiały. acha zapomnialem dodac ze fundamenty oczywiscie ocieplone i zrobiony drenaż z wyprowadzeniem w strone ogrodu. mnie nic nie interesowalo tylko wykonac przelew na konto firmy po wykonanej pracy. co myslicie o tej cenie??? ojciec mówi że przepłacilem. Rozwiń Bardzo dziwnie wyliczyłeś cene za metr, czy chodzi tu o metr bieżący fundamentu, czy o metr kwadratowy terenu, który fundament obejmuje. Trudno oceniac wartość tej inwestycji, bo nie wiadomo, co wchodzi w skład całości. Ja za pierwszą kondygnację, czyli za ławę z wykopami,ściany fundamentowe z izolacjami, zagęszczenie gruntu dookoła i wstępne posadzki mam zapłacic 8.000 zl. Podobne rozmiary naszych fundamentów, więc pewnie betonu też około 40m sześciennych na ławy i 1600 bloczków fundamentowych, to za material wyjdzie poniżej 20.000 zł.+8,000 robocizna=28.000 zł. Gdyby jeszcze dodać materiał na wstępne posadzki (okolo 25 m * betonu + izolacje), to łącznie około 40.000 zł może wyjść. Link do komentarza
ania i grześ Napisano 5 marca 2009 Udostępnij #21 Napisano 5 marca 2009 moim zdaniem fundamentów nie oblicza sie za metr ,gdyż każde są inaczej postawione,na innej wysokosci , co dalej pociąga za sobą dalsze ilosci materiałów , my za robocizne fundamentów-kopanie , murowanie, podbeton i ocieplenie wydalismy na ekipe 8tyś pod koniec zeszłego roku Link do komentarza
tukaj Napisano 5 marca 2009 Udostępnij #22 Napisano 5 marca 2009 Cytat moim zdaniem fundamentów nie oblicza sie za metr ,gdyż każde są inaczej postawione,na innej wysokosci , co dalej pociąga za sobą dalsze ilosci materiałów , my za robocizne fundamentów-kopanie , murowanie, podbeton i ocieplenie wydalismy na ekipe 8tyś pod koniec zeszłego roku Rozwiń Witam,Dokładnie tak, ale to też zależy czy budowa jest prowadzona przez firmę , czy systemem gospodarczym. Ja budowałem systemem gospodarczym i za fundamenty płaciłem z roboty ziemne, i szalunki i zbrojenia. Beton zamówiłem w betoniarni tkz. gruchę z pompą. Ja płaciłem parę lat temu więc było znacznie taniej - robocizna 3 tys. zł.pozdrawiam:Darek Link do komentarza
izaapi Napisano 7 listopada 2009 Udostępnij #23 Napisano 7 listopada 2009 Wczoraj zakońzcyliśmy prace przy fundamentach i było to tak -praca koparki 10 godz 800 zł/ zebranie humusu i wykopanie ław/ plus robocizna ekipy budowlanej 8000 plus praca koparki 1040 zł/ zasypanie fundamentów piaskiem, którego było 205 ton!!!!i obsypanie glina czyli zabezp na zime trwało to 13 roboczogodzin/.stal 1300,beton b20 4500,piasek płukany plus transport 700, cement 400, bloczki beton 1900 szt po 2,90,styropian, klej,siatka,izolbet 1300, hydraulik 400, materiały do kanalizacji 600,piasek 3000. nie robilismy na zimie chudego betonu. razem materiały i robocizna to koszt 31000- przy czym licze to co odzyskam od urzedu skarbowego. Fundamenty maja 150 m2. przy czym kupilismy garaz 2000 zł. kamień do utwardzenia wjazdu 1050 no i oczywiscie projekt plus kierbud 7000 no i geodeta 450 zł.my załatwiamy tylko materiały, budowa ok cieszyna.mysle ze o niczym nie zapomniałam. Link do komentarza
RafalT88 Napisano 3 grudnia 2009 Udostępnij #24 Napisano 3 grudnia 2009 Ja również zakończyłem fundamenty (zdjęcia na blogu) i robocizna razem z koparką to 9 000 zł. Wiem że można taniej ale miałem firmę gdzie przy moich fundamentach pracowało nawet 7 osób, więc uważam to za dobrą cenę. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij #25 Napisano 4 grudnia 2009 mnie fundament wyszed ze wszystkim 38-40 tys ale bylo dużo prac ziemnych bo dzialka ma spory spad. No i duży dosyc ten fundament:) Link do komentarza
Tomasz Budowniczy Napisano 9 grudnia 2009 Udostępnij #26 Napisano 9 grudnia 2009 Cytat mnie fundament wyszed ze wszystkim 38-40 tys ale bylo dużo prac ziemnych bo dzialka ma spory spad. No i duży dosyc ten fundament:) Rozwiń to ten spad chyba był bardzo duży ...albo to jakaś willa z basenem jest:)ja mam firmę budowlana i wiem "jakieś tam" moje doświadczenie mi mówi że tak jest. Link do komentarza
Tomasz Budowniczy Napisano 9 grudnia 2009 Udostępnij #27 Napisano 9 grudnia 2009 Sam teraz rozpoczynam budowę.Dom nie jest mały a cena samych materiałów bez robocizny to 20000-25000 zł Link do komentarza
Super B Napisano 10 grudnia 2009 Udostępnij #28 Napisano 10 grudnia 2009 Ale fundament może być z różnych materiałów. Napiszcie... co i jak! Link do komentarza
Mathir Napisano 29 stycznia 2010 Udostępnij #29 Napisano 29 stycznia 2010 Przypominam temacik Link do komentarza
bogdan11 Napisano 20 lutego 2010 Udostępnij #30 Napisano 20 lutego 2010 fundamenty robocizna +materiał to jakieś Lawy fundamentowe z szalowaniem i zbrojeniem 630 zł/m3 Link do komentarza
nuci Napisano 20 lutego 2010 Udostępnij #31 Napisano 20 lutego 2010 O ile droższe może być wykonanie fundamentu dla domu z piwnicą? Podpiwniczenie na ok 20% powierzchni. Głębokość 2.5 metra. Link do komentarza
NOTO Napisano 20 lutego 2010 Udostępnij #32 Napisano 20 lutego 2010 Jak czytam te wypowiedzi to przekonuję się do płyty fundamentowej. Więcej roboty można zrobić samodzielnie. Tylko sporo betonu wychodzi - ale to do wykorzystania do akumulacji ciepła. Link do komentarza
wezuwiusz3 Napisano 3 kwietnia 2010 Udostępnij #33 Napisano 3 kwietnia 2010 Cytat 20 tys to bardzo dużo, ja płaciłem 10 tyś za robociznę fundamentów a i tak uważam, że przepłaciłem. Taka robota jest warta 5-7 tyś max.mój dom jest na podstawie 10x15 m więc myślę, że całkiem duży. Rozwiń Za 5 000 za fundament,wykopanie ,wykonanie podsybki żwirowej+podsypka 10 cm z hudego betonu,szolowanie, zbrojenia ,wylanie ławy,zaizolowanie,następnie wymurowanie z bloczków betonowych fundamentu znów izolowanie,ta jak Byś mi na budowie powiedział że dasz mi 5000 zł za tą robotę,to trzeba by było Cię z tego wykopu wyciągać koparką,bo bym Cię tak trzasnął.Chłopie jeżeli Cię nie stać na budowę,to sobie kup namiot,a jak się Chcesz budować ,to Bądż uczciwy.Jeżeli Jesteś taki mądry,to dla czego sam sobie za 5000 nie wykonałeś tych fundamentów.Znalazł sie ekspert do wyceny czyjejś roboty.Co Ty sobie myslisz,że jak ktoś robi na budowie to jest gorszy niż TY??.To bardzo ciężka praca,więc za to trzeba zapłacić,bo każdy budowlaniec na budowie nie tylko pozostawia po sobie robotę ,ale kawałek swojego zdrowia. Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 3 kwietnia 2010 Udostępnij #34 Napisano 3 kwietnia 2010 Cytat Za 5 000 za fundament,wykopanie ,wykonanie podsybki żwirowej+podsypka 10 cm z hudego betonu,szolowanie, zbrojenia ,wylanie ławy,zaizolowanie,następnie wymurowanie z bloczków betonowych fundamentu znów izolowanie,ta jak Byś mi na budowie powiedział że dasz mi 5000 zł za tą robotę,to trzeba by było Cię z tego wykopu wyciągać koparką,bo bym Cię tak trzasnął.Chłopie jeżeli Cię nie stać na budowę,to sobie kup namiot,a jak się Chcesz budować ,to Bądż uczciwy.Jeżeli Jesteś taki mądry,to dla czego sam sobie za 5000 nie wykonałeś tych fundamentów.Znalazł sie ekspert do wyceny czyjejś roboty.Co Ty sobie myslisz,że jak ktoś robi na budowie to jest gorszy niż TY??.To bardzo ciężka praca,więc za to trzeba zapłacić,bo każdy budowlaniec na budowie nie tylko pozostawia po sobie robotę ,ale kawałek swojego zdrowia. Rozwiń Kolego nie buzuj się tak.U mnie w firmie chłopaki zapierdzielają po 10-12h dziennie jako montażyści na budowach i w porywach mają 2,5 tys.zł za miesiąc...Każdy chce zarobić ale bez przesady,wiem,że za rok chciałbyś dorobić się nowego mesia ale nie te czasy,no chyba,że znajdziesz bardzo naiwnych ludków Jeśli nie będziesz robił za 5tys.zł lub mniej to nie dorobisz się mesia nawet za 10 lat,z twoim podejściem do klienta to nawet za 20 lat a jakbyć trzasnął to i 30 lat będzie mało Ja będe podchodził uczciwie do budowy,bez łapówek,bez targowania,kto da najlepszą jakość pracy za najniższą kasę ten będzie budował i sobie zarobi,kto ma ceny z kosmosu ten będzie patrzył jak konkurent zarabia na...nowego mesia.Życie to nie bajka Ceny robocizny budowlanej w 2007,2008r(jak i wszystkiego co z budową domu było związane) były sztucznie nadmuchane z uwagi na boom budowlany,niestety dla wykonawców teraz ceny wykonawstwa,materiałów budowalnych,działek budowlanych z kosmosu zeszły na ziemię Link do komentarza
Ewelina121312 Napisano 8 kwietnia 2010 Udostępnij #35 Napisano 8 kwietnia 2010 zaczynam budowę projekt fela archetonu 9.1 na 12.3 jaki może byc orientacyjny koszt fundamentów Link do komentarza
wuwok Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #36 Napisano 12 kwietnia 2010 Czesc a ja mam pytanko a mianowicie ile kubikow betonu weszło wam na ławice które ma 14m na 10m. Generalnie lawice,plyta itd,fajny bylby temat gdzie ludzie dokladnie by pisali ile materialow wchodzi na ich domek [wymiarki domu plus minus]akurat z liczeniem nie mam problemu ale generalnie chodzi o ilosci materialu....tarcicy ,betony,pustakow,stali....ile wchodzi ludka na dom...bo jak wiemy robocizna rzecz wzgledna ale juz ilosci daja ludzia poglad ile kosztuje stan sorowy ... Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #37 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat Czesc a ja mam pytanko a mianowicie ile kubikow betonu weszło wam na ławice które ma 14m na 10m. Generalnie lawice,plyta itd,fajny bylby temat gdzie ludzie dokladnie by pisali ile materialow wchodzi na ich domek [wymiarki domu plus minus] Rozwiń Szkoła podstawowa się kłania Wzór na objętość prostopadłościanu to V=a*b*h,tak plus-minus.Reszta,czyli kalkulator,podstawienie cyferek zależy od Ciebie.Ilość m.sześć betonu na chudziak,na wylewki oblicza się podobnie Link do komentarza
wuwok Napisano 12 czerwca 2010 Udostępnij #38 Napisano 12 czerwca 2010 A wiec mam fundamety zalane i do ziemi poszlo 45m2 betonu nad ziemie 17,5m2 [nie dawalem bloczkow]. Domek 14m na 10m i troszke nierowny teren i bede nadsypywal stad troszke wiecej betonu nad ziemie....robocizna kosztowala mnie 1250zl [majstrowie bo pomocnicy to ja z synami aha majstrowie byli z godzeni jedzeniem....] koparka 390 zl do tego poszlo okolo 100kg 6fi drutu.I zebrowka fi10 [belki]na wszystkie sciany czyli na okolo 80m Link do komentarza
Oinone Napisano 21 listopada 2010 Udostępnij #39 Napisano 21 listopada 2010 Witam,przymierzam się do budowania domu-na razie samych fundamentów-na wiosnę przyszłęgo roku... Proszę o informację jakich kosztów WRAZ z materiałem spodziewać się za domek taki jak ten: http://www.z500.pl/projekt/z30,drewniany,d...na,wernada.html pod ok 1/5 domu, od strony tarasu, zbudowana będzie piwnica (niewidoczna w tym projekcie) która wynika z różnicy terenu. Wymiar piwnicy ok 14m2. Jeden z wykonawców podał nam 37000zł ( robocizna + materiały w tym beton chudziak, żelbet, bloczki betonowe na zaprawie cementowo-wapiennej, izolacje przeciwwilgociowe bitumiczne wykonywane na zimno, izolacie p/wilgociowe z papy zgrzewalnej, docieplenie ścian płytami styropianowymi technologia superflex, wykonanie schodow zewnetrznych 2x)Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki... Link do komentarza
autorushd Napisano 30 grudnia 2010 Udostępnij #40 Napisano 30 grudnia 2010 W następnym roku zamierzam zrobić fundamenty pod kopuły. Konkretnie 2 kopuły po 13m średnicy + garaż 50m2. Pojęcia nie mam jak to wyliczyć. Ogólnie budowla jest z tych lekkich. Utrudnienia to kształt. Teren płaski jak naleśnik, nie trzeba zakładać drenów. No i niepodpiwniczony. Link do komentarza
michail Napisano 30 grudnia 2010 Udostępnij #41 Napisano 30 grudnia 2010 Cytat W następnym roku zamierzam zrobić fundamenty pod kopuły. Konkretnie 2 kopuły po 13m średnicy + garaż 50m2. Pojęcia nie mam jak to wyliczyć. Ogólnie budowla jest z tych lekkich. Utrudnienia to kształt. Teren płaski jak naleśnik, nie trzeba zakładać drenów. No i niepodpiwniczony. Rozwiń podaj mi kolego wymiary ścian garażu Link do komentarza
autorushd Napisano 30 grudnia 2010 Udostępnij #42 Napisano 30 grudnia 2010 jakieś 6x5m. Link do komentarza
S_K_A Napisano 30 stycznia 2013 Udostępnij #43 Napisano 30 stycznia 2013 Witam. Proszę mi w przybliżeniu powiedzieć jaki byłby koszt fundamentów tego domku. Pozdrawiam.http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/...efirantach.html Link do komentarza
Mich Napisano 4 kwietnia 2013 Udostępnij #44 Napisano 4 kwietnia 2013 Przyjmując system gospodarczy jak najwiecej samemu mając na to cały nadchodzący sezon co będzie kosztowało mniej fundament czy płyta pod taki dom http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/13774-abra-2.html powiększony o 1,5 m na szerokość oraz garaż przedłużony o jakieś 2 metry ?Po ilości wypowiedzi na forum za i przeciw fundamentom za i przeciw płycie już mi sie w głowie mętlik robi. Link do komentarza
Kacper92 Napisano 13 września 2021 Udostępnij #45 Napisano 13 września 2021 Witam ja wydałem 7950 zł na same ławy fundamentowe 50 mb ławy fundamentowej https://m.youtube.com/watch?v=j-wLUqUh4Hc Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się