Skocz do zawartości

nornice

Recommended Posts

Napisano
Zna ktos moze sprawdzony sposób na walke z nimi?
Mam prawie 1h sadu. Sad jest piekny ale jak sie po nim chodzi to mozna noge skrecic, nie wspomne o tym jak ciezko w nim trawe skosic...
Napisano
Słyszałem jeszcze o drastyczniejszej metodzie (uwaga nie polecam) koleś powbijał pręty i podłączył je do + bieguna gniazdka! Nie dość, że nornice pouciekały to jeszcze rosówki powychodziły...
Napisano
Cytat

Słyszałem jeszcze o drastyczniejszej metodzie (uwaga nie polecam) koleś powbijał pręty i podłączył je do + bieguna gniazdka! Nie dość, że nornice pouciekały to jeszcze rosówki powychodziły...

Nie tylko drastyczniejsza ta metoda, ale i o wiele niebezpieczniejsza prawdę powiedziawszy. icon_razz.gif
Napisano
Cytat

Gorzej jak jeszcze wyjdą górnicy i temu komuś wtłuką.
  • 4 lata temu...
Napisano
Cytat

Witam. Odświeżę trochę temat. Mam na działce nirnice, jak się ich pozbyć. Zna ktos jakieś dobre sposoby.
Pozdrawiam

bardzo dobrym sposobem jest kot, mój przynosi sztukę dziennie
Napisano
Mój zagonek pod warzywka też zryty tak korytarzami, jakby te żyjątka jakieś manewry tam prowadziły.

Chętnie usłyszę jak się ich pozbyć ( jesienią miałam pietruszkę zeżartą ) i cieszyć się z własnych zbiorów
Napisano
u mnie dla odmiany se krety imprezę zimą urządziły i się zdeczka zasiedziały icon_evil.gif
nornice też są ...
full wypas...
kot tysz jest , ale woli zwiedzać niż swoim zagonkiem się opiekować - choć ostatniego sezonu przynosił - może teraz też się ogarnie icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Mój zagonek pod warzywka też zryty tak korytarzami, jakby te żyjątka jakieś manewry tam prowadziły.

Chętnie usłyszę jak się ich pozbyć ( jesienią miałam pietruszkę zeżartą ) i cieszyć się z własnych zbiorów

też oczekuję - strasznie skutecznej porady.....
Napisano
Cytat

Zna ktos moze sprawdzony sposób na walke z nimi?
Mam prawie 1h sadu. Sad jest piekny ale jak sie po nim chodzi to mozna noge skrecic, nie wspomne o tym jak ciezko w nim trawe skosic...

ciesz się że nie masz turkuciów podjadków

Ja je wytępiłem
Napisano (edytowany)
Cytat

Witam. Odświeżę trochę temat. Mam na działce nirnice, jak się ich pozbyć. Zna ktos jakieś dobre sposoby.
Pozdrawiam

przez przypadek dzisiaj obejrzałem gościa - który na 100% jest w stanie je przegonić.
Nie musi śpiewać.
Niech tylko do Ciebie wpadnie w weekend na nieruchomość icon_biggrin.gif

Edytowano przez bobiczek (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

bardzo dobrym sposobem jest kot, mój przynosi sztukę dziennie

Nie do końca jest to prawdą. Kot samiec to leń . Ale jakbyś tak miał kotkę co ma małe i nie dasz jej za dużo jedzenia to zanim małe podrosną to żadnej nornicy nie uświadczysz. Mieszkałem kiedyś w komunalnym poniemieckim bliźniaku i jak zaczynały się mrozy to z ogrodu szły do domu i do Wigili łapałem je w kuchni na łapkę najpierw te duże a potem te coraz mniejsze brr.
Napisano
Cytat

ciesz się że nie masz turkuciów podjadków

Ja je wytępiłem

Jakim sposobem, bo u mnie też ich sporo/
Latem do zakopanych słoiczków ich kilka powpadało.

Jesienią zrobiłam "trik z obornikiem" , ale nic się nie złapało.

Co robiłeś by się ich pozbyć?
Napisano
Witam. Widać nikt nie ma lub nie walczył z nornicami, ale powiedzcie mi jak zabezpieczyć korzenie w młodych drzewkach, agrescie, porzeczce przed nornicami.
A może one zjadają tylko warzywak i o korzonki drzewek nie ma co się przejmować icon_wink.gif
pozdrawiam
Napisano
Cytat

A może one zjadają tylko warzywak i o korzonki drzewek nie ma co się przejmować icon_wink.gif
pozdrawiam

Korzenie drzew niestety też icon_confused.gif
Już niejedna jabłonka - a w tym roku grusza - straciła życie icon_confused.gif
Spróbuj owinąć cały korzeń taką plastikową siatką z małymi oczkami - mój tato tak robi i twierdzi, że to przynosi efekty...
Napisano
Witam. pomysła dobry, mi poradzono jeszcze onne rozwiązanie, takie aby młode drzewka posadzić w jakiejś dużej plastykowej dolnicy lub wiaderku, w dnie zrobić dziury, zakryć je siatką i tak zostawić, drzewo w miarę jak będzie rozło rozerwie dolniczkę.
A kupiłem fajne różowe jedzonko dla swoich nornic, zobaczymy czy im zasmakuje.
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

A może są rośliny które odstraszają nornice

myśle że na 100% goździki
2 białe
i 3 czerwone
nie ma siły żeby nie odstraszyły
dla pewności - nylonowe rajstopy żeby było pewne
I muszą spierniczyć jak to zobaczą.....
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Moja św.pamieci mama zakopywała sierść psa-nie pomogło
zakopywała również nylonowe rajstopy-niestety żadna nornica fetyszem nie była,zakopywała naftaline,bo to tez miało je odstraszac i to również nie pomogło.Mama zmarła walkę z nornicami przejełam ja.Jesienią w kazdą dziurkę wykopaną przez nornice w ziemi wsypałam trucizne dla nornic,wiosną mąż przekopując ogródek wyjmował tylko rozłozone futerka i to byl jedyny sposób na nornice.Zadne siatki,doniczki,zapachy niestety nic ich nie odstarszylo.Wszystko poprzegryzały,a jak nie przegryzły to przeszły gorą donicy.Zjadły mi równiez duze drzewko czeresni,nie wspominając o kwiatkach cebulkowych,z ceubli odstrasza je również zapach cesarska korona.
  • 3 miesiące temu...
Napisano
U mnie wszystkie tulipany (a było około 100 cebulek) został zniszczone. Sąsiad miał to samo i doradzał mi zainwestowanie w urządzenie, które emituje ultradźwięki.
  • 1 rok temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...