bobiczek Napisano 25 lipca 2024 Udostępnij #1 Napisano 25 lipca 2024 (edytowany) Halo. W tym roku coś niesamowicie pożera liście na moim drzewie. Mam je u siebie od lat, wyhodowane z nasiona. Nigdy jeszcze nie imały się tego drzewa żadne choroby ani szkodniki, a w tym roku wygląda okropnie. Przeglądam, zaglądam, żadnych szkodników ani gąsienic. Zacząłem podejrzewać ptaki. Może ktoś doradzić co to i jak z tym walczyć? @Elfir, masz jakąś teorię? Edytowano 25 lipca 2024 przez bobiczek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 25 lipca 2024 Udostępnij #2 Napisano 25 lipca 2024 3 godziny temu, bobiczek napisał: Może ktoś doradzić co to i jak z tym walczyć? Grad u Ciebie nie padał? Link do komentarza
vlad1431 Napisano 25 lipca 2024 Udostępnij #3 Napisano 25 lipca 2024 Grad u Ciebie nie padał? W każdym razie nowy odcinek Koszmaru z ulicy Wiązów w takim krajobrazie można by nakręcić. Na Netfliksie by się na pewno oglądalność zwiększyła.Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
animus Napisano 25 lipca 2024 Udostępnij #4 Napisano 25 lipca 2024 (edytowany) 11 godzin temu, bobiczek napisał: Halo. Przeglądam, zaglądam, żadnych szkodników ani gąsienic. Opuchlaki żerują nocą. 11 godzin temu, bobiczek napisał: Zacząłem podejrzewać ptaki. 11 godzin temu, bobiczek napisał: Halo. W tym roku coś niesamowicie pożera liście na moim drzewie. Mam je u siebie od lat, wyhodowane z nasiona. Nigdy jeszcze nie imały się tego drzewa żadne choroby ani szkodniki, a w tym roku wygląda okropnie. Przywlokłeś w bryle korzeniowej jakiejś rośliny, rozwój pokolenia trwa cztery lata. Pędraki znajdują się głównie w glebie na głębokości do 30 cm Edytowano 25 lipca 2024 przez animus (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
bobiczek Napisano 25 lipca 2024 Autor Udostępnij #5 Napisano 25 lipca 2024 41 minut temu, animus napisał: Opuchlaki żerują nocą. Powiadasz opuchlaki. Może być. Sprawdziłem i wiem że takie czarne małe badziewie spotkałem podczas prac niedawnych. Muszę nocą wsiąść dobre światło i sprawdzić. Najlepiej zaraz. 41 minut temu, animus napisał: Przywlekłeś w bryle korzeniowej jakiejś rośliny, rozwój pokolenia trwa cztery lata. Pędraki znajdują się głównie w glebie na głębokości do 30 cm Skubane. Zawsze coś. Od dwóch tygodni zaczęły larwy ćmy azjatyckiej atakować, ale byłem czujny, na razie wytrute i spokój. Link do komentarza
animus Napisano 25 lipca 2024 Udostępnij #6 Napisano 25 lipca 2024 1 minutę temu, bobiczek napisał: Powiadasz opuchlaki. Może być. Sprawdziłem i wiem że takie czarne małe badziewie spotkałem podczas prac niedawnych. Muszę nocą wsiąść dobre światło i sprawdzić. Najlepiej zaraz. Zasuwaj i daj tu zdjęcia gadziny. 1 Link do komentarza
bobiczek Napisano 25 lipca 2024 Autor Udostępnij #7 Napisano 25 lipca 2024 1 godzinę temu, animus napisał: Zasuwaj i daj tu zdjęcia gadziny. Powiem tak. Przejrzałem dokładnie i tam nic nie ma. To znaczy jakiś świerszcz, mucha spała, dwa komary, pająk. Nic tam nie ma więcej. Ale. Łażą po pniu ślimaki w muszli. Moja nowa teoria, że to one żrą. No bo z tego filmiku to wychodzi, że atakują te opuchlaki również hortensje. A ja mam bezpośrednio pod tym drzewkiem dorosłą wielką hortensję, na której nie ma śladu żerowania opuchlaków. Wiem z obserwacji że ślimaki nie lubią hortensji. Więc może to jednak te ślimaki? Link do komentarza
animus Napisano 26 lipca 2024 Udostępnij #8 Napisano 26 lipca 2024 Może okres żerowania się już skończył. Link do komentarza
bobiczek Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij #9 Napisano 8 godzin temu Dnia 26.07.2024 o 00:26, animus napisał: Zasuwaj i daj tu zdjęcia gadziny. Są france. Są. Zacząłem w ciepłym tygodniu ostatnim widłami szerokimi głęboko zaciągnąć i wybiłem ich chyba 7 sztuk. A białe larwy a jakże. Były. Wyzbierałem co się dało. Link do komentarza
animus Napisano 8 godzin temu Udostępnij #10 Napisano 8 godzin temu To masz tego więcej niestety. Link do komentarza
bobiczek Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij #11 Napisano 8 godzin temu 3 minuty temu, animus napisał: To masz tego więcej niestety. Ale poznałem wroga, a to już coś. Uporam się z nimi. Wierzę głęboko. 1 Link do komentarza
animus Napisano 7 godzin temu Udostępnij #12 Napisano 7 godzin temu Dasz radę bandytom. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się