plesń i wilgoć na ścianach
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez Magdajasiu · Napisano
My kupiliśmy dom od dewelopera. Sąsiada dom był „pierwszy” więc nie wiem jakie ewentualne uzgodnienia miał z moim deweloperem. Jedynie deweloper poinformował nas że sąsiad zobowiązał się do przeprowadzenia drenażu wzdłuż ogrodzenia by do nas woda nie spływała. -
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Można myśleć i o murowanym, ale raczej na płycie fundamentowej. To co zaproponowałem miało na celu uniknięcie wymiany dużej masy i objętości gruntu. Usunięcie humusu to i tak standard, zaś samej mady do usunięcia jest tylko w granicach 20-30 cm. Natomiast usuwanie głębiej położonego namułu to już zupełnie inna bajka. Totalnie inny poziom trudności i kosztów. Na to już bym się nie zdecydował. -
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Może to być zgodne z prawem. Ale wymagałoby uwzględnienia w projekcie, jako część planu zagospodarowania terenu działki. Ewentualnie można coś takiego zrobić w składając odrębny wniosek. Ale i w takim przypadku wszystko przebiega zgodnie z tą samą procedurą, jak w przypadku pozwolenia na budowę domu. Ponadto takie podniesienie terenu nie jest sprawą prostą. Nie może np. stwarzać zagrożenia dla sąsiadów, grozić zniszczeniem istniejących ogrodzeń itp. Kwestia spływu wody to tylko jeden z problemów. Zresztą odprowadzanie wody na sąsiednią też jest co do zasady niedozwolone. Podejrzewam, że zawarcie w projekcie zagospodarowania terenu takiego podniesienia gruntu powinno skutkować objęciem sąsiedniej działki tzw. obszarem oddziaływania. Czy byli Państwo powiadamiani o tym, że sąsiad złożył wniosek o pozwolenie na budowę z zamiarem zrobienia czegoś takiego? -
Może być. Ja mieszkam w dole, nade mną kilkanaście domów. Jestem w najniższym punkcie.. Drenaże wzdłuż ogrodzenia zrobiły robotę, nikt mnie nigdy nie zalewał wodą opadową. Oczywiście jeśli jest za działką miejsce aby to oddać naturze. Musisz zdjęcia jakieś podesłać aby była jasność.
-
Dziekuję za zainteresowanie. Tak to developer zostawił. 1 - osiatkowany styropian, przeciągnąłem go białym gruntem 2 - izolacja 3 - ta uszkodzona wylewka betonowa, na której czole były płytki Na większości długości 1 jest cofnięte względem 2 i 3. Dodatkowo między 1 a 2 był taki stalowy profil okapowy, który został ucięty. Nie spełniał swojej funkcji i był cały pordzewiały.
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się