-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Przez Grzegorz q · Napisano
Dzień dobry, posiadam 2-letni dom, z poddaszem nieużytkowym, nieocieplanym. Na drewnianych elementach konstrukcyjnych na poddaszu pojawiają się czarne kropki, które wyglądają jak pleśń/grzyb (zdjęcie1). Jak na razie czarne kropki można zetrzeć ścierką (zdjęcie 2 - przed starciem oraz zdjęcie 3 - po starciu). Rok temu zgłosiłem to deweloperowi, ale powiedział, że dom schnie i część elementów drewnianych odrobinę zamokła i musi wyschnąć. Po roku kropek jest coraz więcej. Z deweloperem nie mam kontaktu/lekceważy. Wydaje mi się, że poddasze jest dobrze wentylowane (jak wieje na zewnątrz to czuć na nim wiatr oraz jest nieocieplone). Nie wiem w jaki sposób drewno było impregnowane przed budową. Czy te czarne kropki są powodem do niepokoju? Jeżeli warto z nimi coś zrobić to co najlepiej? Czy można w jakiś sposób zabezpieczyć drewno (w jakiej porze roku)? Czy są firmy zajmujące się takimi sprawami? Dziękuję za wszystkie porady! -
Przecież nie będę kosił grządek czy krzewów, też mam nierówności i drzewa, nie lubię sztucznie wytworzonych powierzchni. A ile u ciebie zajmuje kostrzewa? Te metry łykam na jednym ładowaniu akumulatorów.
-
Przez Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne · Napisano
Ja rozumiem to tak, że 5 cm to dodatkowe 5 cm wełny w polach rusztu pomiędzy profilami, do których będą mocowane płyty g-k. Zgłaszam jednak pewne uwagi. Bez rozpięcia sznurka bardzo trudno będzie zapewnić ciągłość szczeliny wentylacyjnej pod deskowaniem. Ponadto 2 cm szczeliny to i tak niewiele. Bardzo ważne jest jeszcze to aby ta szczelina miała wlot w okapie i wylot w kalenicy. Tam jest potrzebna wymiana powietrza. Rada dla innych na przyszłość - jeżeli deskowanie jest faktycznie z desek, nie zaś z płyt drewnopochodnych, to można pozostawić szpary po ok. 4 cm pomiędzy nimi i przykryć deskowanie folią (membraną) paroprzepuszczalną. Wtedy wełna może przylegać do desek, nie trzeba robić szczeliny wentylacyjnej pod nimi. Co tam ma być docelowo, jakie pomieszczenia. po ociepleniu? -
Przez lukas198820 · Napisano
A cos więcej, jak z trwałością i jakie są ceny anhydrytu? -
Witam wszystkich! Mam kilka pytań dotyczących mojego projektu przebudowy salonu z antresolą. Chciałbym zlikwidować antresolę i zrobić tam poddasze nieużytkowe z drewnianym stropem. Poniżej przedstawiam szczegóły i liczę na Wasze porady. Opis projektu: 1. Wymiary pomieszczenia: Salon ma rozmiary 540 cm x 460 cm. W salonie znajdują się schody, więc planuję zlikwidować antresolę nad schodami i stworzyć tam poddasze nieużytkowe. 2. Konstrukcja stropu: - Belki boczne (prawe i lewe) będą przykręcone do ścian ceglanych za pomocą śrub M12. - Pozostałe belki (50x150 mm) będą podwieszone na wieszakach (wieszak belki 50x150). - Rozstaw między belkami wynosi 62,5 cm, aby łatwiej było ułożyć płyty OSB. - W jednym miejscu przy schodach będą szły podwójnie belki dla dodatkowego wzmocnienia. 3. Podłoga: Na belkach planuję położyć płyty OSB 18 mm. 4. Sufit: Od spodu chcę zrobić konstrukcję z profili i podwiesić sufit z płyt karton-gips. 5. Izolacja: Między belkami planuję włożyć wełnę mineralną o grubości 100 lub 150 mm. Dodatkowe szczegóły i pytania: 1. Podwieszenie do płatwi: W odległości około 2 metrów od ściany znajduje się płatew 200 mm. Czy dobrym rozwiązaniem będzie podwieszenie się pod nią? Martwię się, że dach może pracować, co mogłoby powodować pękanie karton-gipsu. Czy ktoś ma doświadczenie w podobnej sytuacji? 2. Rozpórki między belkami: Planuję umieścić rozpórki w odległości co 150 cm między belkami. Czy ma to sens, czy może wprowadzić dodatkowe naprężenia? 3. Wytrzymałość wieszaków: Czy wieszaki, których chcę użyć do podwieszenia belek, będą odpowiednie? Czy macie może jakieś alternatywne sugestie? 4. Wymiary belek: Planuję użyć belek 50x150 mm, ale zastanawiam się, czy to nie jest przesada, skoro poddasze będzie tylko miejscem do okazjonalnego składowania rzeczy. Czy mógłbym zejść do belek 50x100 mm (5x10 cm)? Poddasze nie będzie użytkowe, będziemy tam wchodzić tylko od czasu do czasu, żeby włożyć jakieś pudełka. Dodatkowo: Wysłałem również LINK do mojego projektu w SketchUp, gdzie możecie zobaczyć, jak sobie to wymyśliłem. Zaznaczyłem kolorem czerwonym rzeczy, których kompletnie nie jestem pewien, tj. rozpórki oraz skosy, które podciągają płatew do ściany. Chciałbym wiedzieć, czy to ma sens i co byście poprawili w moim projekcie. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc!
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się