staylife Napisano 15 października 2020 Udostępnij #1 Napisano 15 października 2020 (edytowany) Witam mam pytanie do panstwa czy panele fotowoltaiczne można zainstalować na kalenicy dachu dwuspadowego Edytowano 15 października 2020 przez staylife (zobacz historię edycji) Link do komentarza
aaaa Napisano 15 października 2020 Udostępnij #2 Napisano 15 października 2020 a jaki jest powód? nie spotkałem się z takim montażem... Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 15 października 2020 Udostępnij #3 Napisano 15 października 2020 39 minut temu, staylife napisał: Witam mam pytanie do panstwa czy panele fotowoltaiczne można zainstalować na kalenicy dachu dwuspadowego W jakim celu, w jaki sposób? Przecież przy ostrym kącie dachu te panele utworzą kolejna kalenicę. Prawdopodobnie każdy monter każe się stuknąć w czoło. Na wszystkich zdjęciach i filmach z montażu, które widziałem , panele PV są montowane w pewnym odstępie od kalenicy. Dziwny pomysł, a pytanie raczej retoryczne. Link do komentarza
staylife Napisano 17 października 2020 Autor Udostępnij #4 Napisano 17 października 2020 Chciałbym zeby byly zamontowane zgodnie z rysunkiem. Czy przepisy prawne maja cos przeciwko takiemu montarzowi. Link do komentarza
demo Napisano 17 października 2020 Udostępnij #5 Napisano 17 października 2020 Nikt Ci tak nie zamontuje paneli. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 17 października 2020 Udostępnij #6 Napisano 17 października 2020 41 minut temu, demo napisał: Nikt Ci tak nie zamontuje paneli. Bo ja wiem? Może to kwestia ceny... konstrukcja może być kosztowna, ale czy jest niemożliwa? Najwyżej panele odfruną z silniejszym wiatrem... staylife - może masz możliwość montażu na gruncie? Link do komentarza
staylife Napisano 17 października 2020 Autor Udostępnij #7 Napisano 17 października 2020 A prawnie moge zamontowac panele fotowoltaiczne zgodnie z rysunkiem? Link do komentarza
PeZet Napisano 17 października 2020 Udostępnij #8 Napisano 17 października 2020 Staylife, przypuszczam z prawdopodobieństwem 99 procent, że według prawa możesz zamontować panele, jak Ci się żywnie podoba, pod warunkiem, że sposób montażu nie stwarza zagrożenia dla niczyjego zdrowia. Ciekawy pomysł, ciekaw jestem, jak by to wyglądało, no i czy aby na pewno musisz tak te panele montować. Mam podobny dylemat, u mnie kalenica biegnie prawie dokładnie z południowego zachodu na północny wschód. Link do komentarza
demo Napisano 18 października 2020 Udostępnij #9 Napisano 18 października 2020 11 godzin temu, staylife napisał: A prawnie moge zamontowac panele fotowoltaiczne zgodnie z rysunkiem? Ma tu zastosowanie Prawo Budowlane i jeżeli wyniesienie nie przekracza 3 metrów, nie musisz nic zgłaszać ani ubiegać się o pozwolenie. Natomiast estetyka takiego przedsięwzięcia to zupełnie inna sprawa i żadne prawo tego nie reguluje, ale kto wie czy jakieś lokalne władze nie znajdą na Ciebie jakiegoś paragrafu. Może np. coś o ładzie przestrzennym. Link do komentarza
staylife Napisano 18 października 2020 Autor Udostępnij #10 Napisano 18 października 2020 Ok bardzo dziekuje za pomoc Link do komentarza
podczytywacz Napisano 18 października 2020 Udostępnij #11 Napisano 18 października 2020 13 godzin temu, PeZet napisał: Mam podobny dylemat Dowiadywałeś się gdzieś wśród instalatorów, rozmawiałeś z kimś, czy tkwisz w niepewności? Link do komentarza
PeZet Napisano 18 października 2020 Udostępnij #12 Napisano 18 października 2020 Tkwię w niepewności z odchyłką ku przekonaniu, że stratę na skuteczności wynikającą z mało optymalnego zorientowania paneli względem słońca da się zniwelować i to raczej nie jakimś strasznym kosztem. Nie liczyłem jescze tego, ale gdy przyjdzie czas to policzę. na razie wiem, że ze 14 tys by mnie kosztowała moja instalacja. Link do komentarza
gawel Napisano 18 października 2020 Udostępnij #13 Napisano 18 października 2020 wow po odliczaniu 5000 i podatku wyjdzie ok 8300 Link do komentarza
PeZet Napisano 23 października 2020 Udostępnij #14 Napisano 23 października 2020 (edytowany) Mam pomysł, co zrobić w takiej sytuacji jak ta opisana przez staylife. Taras. Zadaszyć taras od południa, a zadaszenie przykryć panelami. I tak właśnie zrobię. U siebie. Edytowano 23 października 2020 przez PeZet (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się