chotomowianka Napisano 4 listopada 2007 Udostępnij #1 Napisano 4 listopada 2007 Jeżeli masz dziecko uczulone na pleśnie lub roztocza i inne świństwa to odkurzacz jest doskonałym rozwiązaniem. Wiem bo mam syna alergika z astmą oskrzelową i mam odkurzacz centralny od trzech lat. Niestety jeżeli chcemy mieć taki odkurzacz to musimy instalacje rozprowadzić na etapie budowy domu. Należy przeprowadzić rurki (schować w ścianach) i zamontować gniazda. To wszystko. Resztę tzn. odkurzacz i rurę kupujemy już gdy się wprowadzamy do domu. A później tylko wystarczy podłączyć samą rurę do gniazda w ścianie i odkurzamy a powietrze wydmuchiwane jest na zewnątrz domu co jest w tym najważniejsze. Chętnie odpowiem na pytania .... Link do komentarza
Nocturn Napisano 4 listopada 2007 Udostępnij #2 Napisano 4 listopada 2007 Jestem świeżo po, lekturze innego tematu związanego z odkurzaczem centralnym gdzie pan Brzęczkowski dowodzi że taki odkurzacz to rozsadnik roztoczy generujący alergie w domu. Co innego teoria co innego praktyka zatem. Link do komentarza
edit Napisano 4 listopada 2007 Udostępnij #3 Napisano 4 listopada 2007 O nie - z tym się nie zgadzam........... Lepszy odkurzacz centralny niz każdy inny. Jeżeli chodzi o alergie to mam dużą wiedzę na ten temat . A roztocza rozmnażają się i żyją wyłącznie w miejscach takich jak kanapy, materace, fotele - tam gdzie mają ciepło i dostatecznie wilgotno. Podobnie jak pleśnie. A roztoczy nie usunie się żadnym odkurzaczem. One giną jedynie w temp. min. 55 stopni lub po użyciu specjalnego płynu na roztocza, oraz po wystawieniu np. materaca czy kanapy gdy jest gorąco - na słońce. Ale zabite roztocza tez uczulają..... I wtedy należy odkurzyć - po takich zabiegach jw. A gdy użyjemy zwykłego odkurzacza to on znowu wydmucha nam część tych roztoczy do naszego pokoju..... Link do komentarza
doktor Napisano 5 listopada 2007 Udostępnij #4 Napisano 5 listopada 2007 https://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=3567Jest tam też trochę informacji na temat odkurzaczy centralnych Link do komentarza
Kornik Napisano 8 listopada 2007 Udostępnij #5 Napisano 8 listopada 2007 Jest to wydatek rzędu 5 tys.? W jakim czasie zwraca się koszt zakupu? (Jeżeli w ogóle). Link do komentarza
Sławomir Napisano 8 listopada 2007 Udostępnij #6 Napisano 8 listopada 2007 A od kiedy wszystkie inwestycje mają się zwrócić. A czy koszt samochodu Ci się zwraca?Płacisz za wygodę i czystrze powietrze, co nie musi sie przełożyć na wyniki finansowe. Link do komentarza
edit Napisano 9 listopada 2007 Udostępnij #7 Napisano 9 listopada 2007 Cytat Jest to wydatek rzędu 5 tys.? W jakim czasie zwraca się koszt zakupu? (Jeżeli w ogóle). Rozwiń Nasz odkurzacz kosztował około 2500zł. Instalacje - czyli rury w scianch - zamontował mój mąż który nie miał o tym pojecia - poczytał trochę i stwierdził że to nic trudnego. Link do komentarza
Joanna Z Napisano 9 listopada 2007 Udostępnij #8 Napisano 9 listopada 2007 Gratuluje wyboru. Mó mąż do byle gwoździa wzywa fachowca. Jak my ten dom wybudujemy to będzie cud. Link do komentarza
chotomowianka Napisano 14 listopada 2007 Autor Udostępnij #9 Napisano 14 listopada 2007 odkurzacz centralny to dobry wynalazek - polecam - zazwyczaj najwięcej minusów tego odkurzacza przedstawiają ci którzy nigdy z tym do czynienia nie mieli..... Link do komentarza
Barwa Napisano 18 listopada 2007 Udostępnij #10 Napisano 18 listopada 2007 Żebyż tylko był on trochę tańszy... Link do komentarza
Wacław Napisano 18 listopada 2007 Udostępnij #11 Napisano 18 listopada 2007 Cytat odkurzacz centralny to dobry wynalazek - polecam - zazwyczaj najwięcej minusów tego odkurzacza przedstawiają ci którzy nigdy z tym do czynienia nie mieli..... Rozwiń Są przecież jednoznaczne przepisy i badania, dotyczące łączenia użądzeńwyciągowych z wentylacją grawitacyjną.A co do "nigdy z tym do czynienia nie mieli....." to akurat ten co o cofkach pisze, sprzedaje centralne odkurzacze, może więc ma trochę racji? Bo co innego miałby na celu? Link do komentarza
Marcyśka Napisano 19 listopada 2007 Udostępnij #12 Napisano 19 listopada 2007 Ach tak... więc to twój znajomy. Link do komentarza
edit Napisano 19 listopada 2007 Udostępnij #13 Napisano 19 listopada 2007 Cytat Są przecież jednoznaczne przepisy i badania, dotyczące łączenia użądzeńwyciągowych z wentylacją grawitacyjną.A co do "nigdy z tym do czynienia nie mieli....." to akurat ten co o cofkach pisze, sprzedaje centralne odkurzacze, może więc ma trochę racji? Bo co innego miałby na celu? Rozwiń Ale "ten co o cofkach pisze" nie chce odpowiedzieć na pytanie - czy otwierając okno podczas odkurzania - cofa się powietrze z wentylacji? Oczywiście, że nie cofa się !!!!! A czy mając doprowadzenie powietrza do kominka - cofa nam się powietrze z mokrych kominów wentylacyjnych podczas odkurzania odkurzaczem centralnym? - nie cofa się!!!!!! Więc chyba mamy problem z głowy. Link do komentarza
klepka7 Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij #14 Napisano 15 grudnia 2007 mój znajmomy ma w domu odkurzacz centralny i jest z niego bardzo zadowolony. Owszem jest to trochę większy wydatek ale komfort jest większy Jakbym miał budować sobie dom to wybrałbym z odkurzaczem centralnym Link do komentarza
doktor Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij #15 Napisano 15 grudnia 2007 Odkurzacz centralny jest dobrym rozwiązaniem jeśli nie chcemy aby kurz fruwał nam w powietrzu po skończeniu odkurzania. Link do komentarza
edit Napisano 27 grudnia 2007 Udostępnij #16 Napisano 27 grudnia 2007 Ja jestem zadowolona, że zdecydowałam się na odkurzacz centralny - to świetne urządzenie. Link do komentarza
moraweczka Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij #17 Napisano 28 grudnia 2007 Cytat O nie - z tym się nie zgadzam........... Lepszy odkurzacz centralny niz każdy inny. Jeżeli chodzi o alergie to mam dużą wiedzę na ten temat . A roztocza rozmnażają się i żyją wyłącznie w miejscach takich jak kanapy, materace, fotele - tam gdzie mają ciepło i dostatecznie wilgotno. Podobnie jak pleśnie. A roztoczy nie usunie się żadnym odkurzaczem. One giną jedynie w temp. min. 55 stopni lub po użyciu specjalnego płynu na roztocza, oraz po wystawieniu np. materaca czy kanapy gdy jest gorąco - na słońce. Ale zabite roztocza tez uczulają..... I wtedy należy odkurzyć - po takich zabiegach jw. A gdy użyjemy zwykłego odkurzacza to on znowu wydmucha nam część tych roztoczy do naszego pokoju..... Rozwiń Zgadzam się z edit. Niektórzy twierdza,że odkurzacze centralne mogą powodować podciśnienie, wysysając powietrze z pomieszczenia i na skutek tego właśnie podciśnienia z przewodów wentylacyjnych do wnętrza domu mają dostawać się zarodniki grzybów, kurz itp. Moim skromnym zdaniem te zarodniki grzybów i kurz dostają się tam właśnie z pomieszczeń.Odkurzacz centralny nie ma tak ogromnej mocy,żeby wytworzyć takie podciśnienie, które byłoby w stanie zassać powietrze z kanałów wentylacyjnych. Przecież nadrzędnym zadaniem odkurzacza centralnego jest zbieranie z pomieszczenia wszelkich nieczystości i przetransportowywanie ich poza część mieszkalną domu. Link do komentarza
agretti Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij #18 Napisano 28 grudnia 2007 Cytat Przecież nadrzędnym zadaniem odkurzacza centralnego jest zbieranie z pomieszczenia wszelkich nieczystości i przetransportowywanie ich poza część mieszkalną domu. Rozwiń A nadrzędnym celem klimatyzacji jest zapewnienie komfortu ludziom w pomieszczeniu. Przypuszczam że tak jak klimatyzację tak odkurzacz można rozregulować i wtedy będzie szkodził. Link do komentarza
moraweczka Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij #19 Napisano 28 grudnia 2007 Cytat A nadrzędnym celem klimatyzacji jest zapewnienie komfortu ludziom w pomieszczeniu. Przypuszczam że tak jak klimatyzację tak odkurzacz można rozregulować i wtedy będzie szkodził. Rozwiń W jaki sposób możesz go rozregulować?, przecież nie używasz go kilka godzin dziennie w bardzo szczelnym pomieszczeniu? Link do komentarza
agretti Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij #20 Napisano 28 grudnia 2007 To tylko przypuszczenie. Jakoś tak jest z urządzeniami, że nie trzymają standardów Link do komentarza
chotomowianka Napisano 28 grudnia 2007 Autor Udostępnij #21 Napisano 28 grudnia 2007 Nie można rozregulować odkurzacza centralnego . To zwyczajny odkurzacz, który wydmuchuje powietrze na zewnątrz a nie do pomieszczenia w którym przebywamy.Żaden dom nie jest tak szczelny aby wytwarzało się w nim podcisnienie z powodu odkurzania odkurzaczem centralnym - przeciez są wywietrzniki w oknach , otwieramy czy rozszczelniamy okna, mając w domu kominek - mamy doprowadzone do niego powietrze - i te wszystkie szczegóły powodują że nie będzie żadnego podciśnienia. nie ma się co bać... A Ja zawsze odkurzając otwieram okna - świeże powietrze jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Link do komentarza
agretti Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij #22 Napisano 28 grudnia 2007 Na pewno jest taki niezawodny? Link do komentarza
chotomowianka Napisano 28 grudnia 2007 Autor Udostępnij #23 Napisano 28 grudnia 2007 Ja jestem bardzo z niego zadowolona - ma dużą moc ssącą - dzięki czemu nie pozostawia kurzu . Link do komentarza
agretti Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij #24 Napisano 28 grudnia 2007 Po jakim czasie kurz "wraca"? Link do komentarza
doktor Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij #25 Napisano 28 grudnia 2007 Niestety kurz zawsze wraca.... wcześniej czy poźniej - nieważne jaki odkurzacz. Link do komentarza
Joanna Z Napisano 31 grudnia 2007 Udostępnij #26 Napisano 31 grudnia 2007 Cytat odkurzacz centralny to dobry wynalazek - polecam - zazwyczaj najwięcej minusów tego odkurzacza przedstawiają ci którzy nigdy z tym do czynienia nie mieli..... Rozwiń żeby go mieć trzeba go kupić. a cena jest pierwszym poważnym minusem. Link do komentarza
doktor Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #27 Napisano 1 stycznia 2008 czytałam tu na forum że odkurzacze centralne są tańsze - jest większy wybór na rynku - dlatego ceny spadły. Link do komentarza
Hirko Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #28 Napisano 1 stycznia 2008 A o ile spadły? Z 5 tys na 4? Link do komentarza
chotomowianka Napisano 1 stycznia 2008 Autor Udostępnij #29 Napisano 1 stycznia 2008 Myślę, że ceny spadły o połowę. Nie da się komfortu związanego z centralnym odkurzaczem przełożyć na pieniądze. Nie musisz go mieć. Ale tak jak napisałam wcześniej - jest to dobre rozwiązanie dla ludzi uczulonych na kurz (czyli pleśnie, roztocza itp.). Link do komentarza
Hirko Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #30 Napisano 1 stycznia 2008 Ja raczej obserwuje że to kurz jest uczulony na mnie. A raczej uzależniony ode mnie. Wszędzie go pełno i walka z nim jest z góry skazana na klęskę. Link do komentarza
edit Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #31 Napisano 1 stycznia 2008 A najdziwniejsze jest to, że najwięcej kurzu jest w pokojach, które rzadko są używane .... Link do komentarza
plisken Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #32 Napisano 1 stycznia 2008 Jeśli chodzi o ceny to np na domek do 250m2-jednostka centralna 2080zł, materiał na wykonanie instalacji 3-4 gniazdowej do 1220zł, do tego 9m wąż elastyczny,szufelka automatyczna do kuchni,zestaw akcesoriów podstawowych oraz zestaw garażowo-samochodowy-905zł. Link do komentarza
Ireski Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #33 Napisano 1 stycznia 2008 Przecież to jest cena telewizora!. Gwarancja jest na ile lat? Link do komentarza
Marcyśka Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #34 Napisano 1 stycznia 2008 Gwarancja jest taka jak na każdy inny sprzęt - zależy to od producenta... Link do komentarza
Ireski Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #35 Napisano 1 stycznia 2008 Cytat Gwarancja jest taka jak na każdy inny sprzęt - zależy to od producenta... Rozwiń Miałem nadzieję na odpowiedź typu "rok", "dwa", "36 miesięcy"..... Link do komentarza
plisken Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #36 Napisano 1 stycznia 2008 ja akurat pisałem o systemie firmy SMART ARROWS z Warszawy której jestem dystrybutorem.Gwarancja od 2 do 5 lat w zależności od wielkości /mocy/ jednostki centralnej. Link do komentarza
plisken Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #37 Napisano 1 stycznia 2008 Cytat Miałem nadzieję na odpowiedź typu "rok", "dwa", "36 miesięcy"..... Rozwiń i co Ireski satysfakcjonuje Cię ta odp Link do komentarza
Ireski Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #38 Napisano 1 stycznia 2008 Dziękuję. Dwa lata gwarancji jest dla słebszej jednostki a pięć dla tej zużywającej najwięcej mocy? Link do komentarza
Ireski Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #39 Napisano 1 stycznia 2008 Fatalnie. Wszystkie pliki do ściągnięcia z Budujemy Dom są w pdf-ie a tego mój komputer nie toleruje a strona była na home.pl i już jej nie ma. Szukam dalej. Link do komentarza
plisken Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #40 Napisano 1 stycznia 2008 jeśli chciałbyś wejść na stronę firmy SMART i zobaczyć więcej info to www.smart.info.pl Link do komentarza
Ireski Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #41 Napisano 1 stycznia 2008 Jużtm jestem. Ta "duża moc ssania (460W)" - jak to rozumieć? Link do komentarza
Marcyśka Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #42 Napisano 1 stycznia 2008 http://www.beam.pl/?strona=sklep&idkat=16#kiniuZestaw promocyjny BEAM odkurzacz centralny + akcesoria standard kosztuje 2 tysiące złotych. 1 gniazdo 140zł (potrzeba 2-4 gniazda do domu). gwarancja na akcesoria czyli węże i szczotki to 2 lata, a na jednostkę centralną - różnie zalezy który model . Więcej można poczytać na stronie j.w. Link do komentarza
Ireski Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #43 Napisano 1 stycznia 2008 Dla mnie skrót W oznacza wat czyli jednostkę energii. 460 W rozumiem jako "moc 460 watów" więc zjada taki odkurzacz energię jak gruszki. O. Link do komentarza
Marcyśka Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #44 Napisano 1 stycznia 2008 Cytat Dla mnie skrót W oznacza wat czyli jednostkę energii. 460 W rozumiem jako "moc 460 watów" więc zjada taki odkurzacz energię jak gruszki. O. Rozwiń co to znaczy że zjada energię jak gruszki? Link do komentarza
Ireski Napisano 1 stycznia 2008 Udostępnij #45 Napisano 1 stycznia 2008 To znaczy że zużywa jej baaardzo dużo Link do komentarza
Hirko Napisano 3 stycznia 2008 Udostępnij #46 Napisano 3 stycznia 2008 Cytat A najdziwniejsze jest to, że najwięcej kurzu jest w pokojach, które rzadko są używane .... Rozwiń A które pokoje są rzadko używane? Mamy w ogóle jakieś pokoje w nadmiarze? Link do komentarza
piwopijca Napisano 3 stycznia 2008 Udostępnij #47 Napisano 3 stycznia 2008 Cytat co to znaczy że zjada energię jak gruszki? Rozwiń Oj, jak mozna takie pierdoly opowiadac bez przerwy.Widze ze nie masz BLADEGA pojecia o odkurzaczach. Ja zamierzam miec w moim domu centralny,jeszcze nie wiem jakiej mocy. W tej chwili mam odkurzacz o mocy 1500W a 460 Twoim zdaniem duzo zuwywa? No to sie zastanow nad tym teraz. Centralny o mniejszej mocy jest wydajnieszy niz "tradycyjny" i mniej zuzywa energi. Ty chyba liczysz prace odkurzacz co najmniej kilka godzin dziennie, a przeciez uzywa sie go tak samo czesto jak zwyklego wiec praca przez 1 godz to 460W, odkurzanie przynajmniej raz w tygodniu to daje nam 4*460W=1.84kW, teraz np. po 35 gr/kWh daje nam: ok 65gr na miesiac -sa to koszty minimalne bo rozruch zawsze zuwywa wiecej energii. Warto najpierw pomyslec zanim zacznie sie straszyc czyms czego samemu sie nie ma-to nazywa sie zawisc albo zachowanie psa ogrodnika ...Pzdr. Link do komentarza
adamis Napisano 3 stycznia 2008 Udostępnij #48 Napisano 3 stycznia 2008 Też bym chciał mieć odkurzacz centralny o tak małej mocy.Mój obecny Philips na kółkach ciągnie 1400W! Link do komentarza
Marcyśka Napisano 4 stycznia 2008 Udostępnij #49 Napisano 4 stycznia 2008 Cytat Oj, jak mozna takie pierdoly opowiadac bez przerwy.Widze ze nie masz BLADEGA pojecia o odkurzaczach. Ja zamierzam miec w moim domu centralny,jeszcze nie wiem jakiej mocy. W tej chwili mam odkurzacz o mocy 1500W a 460 Twoim zdaniem duzo zuwywa? No to sie zastanow nad tym teraz. Centralny o mniejszej mocy jest wydajnieszy niz "tradycyjny" i mniej zuzywa energi. Ty chyba liczysz prace odkurzacz co najmniej kilka godzin dziennie, a przeciez uzywa sie go tak samo czesto jak zwyklego wiec praca przez 1 godz to 460W, odkurzanie przynajmniej raz w tygodniu to daje nam 4*460W=1.84kW, teraz np. po 35 gr/kWh daje nam: ok 65gr na miesiac -sa to koszty minimalne bo rozruch zawsze zuwywa wiecej energii. Warto najpierw pomyslec zanim zacznie sie straszyc czyms czego samemu sie nie ma-to nazywa sie zawisc albo zachowanie psa ogrodnika ...Pzdr. Rozwiń No poprostu znowu się mnie czepiłeś - a to nie Ja twierdzę, że odkurzacz centralny jest beee - mam odkurzacz centralny i jest w porządku. Przeczytaj uważnie poprzednie posty. Zacytowałeś mnie i napisałeś, że nie mam bladego pojęcia o odkurzaczach centralnych - WIELKIE DZIĘKI. Warto najpierw pomyslec zanim zacznie sie straszyc czyms czego samemu sie nie ma-to nazywa sie zawisc albo zachowanie psa ogrodnika ... brak mi słów... Link do komentarza
Marcyśka Napisano 4 stycznia 2008 Udostępnij #50 Napisano 4 stycznia 2008 Cytat Też bym chciał mieć odkurzacz centralny o tak małej mocy.Mój obecny Philips na kółkach ciągnie 1400W! Rozwiń Niewiem ile mój odkurzacz centralny zużywa prądu... Nigdy się nad tym nie zastanawiałam - kupiłam taki, aby był wystarczający dla mojego domu, ze" średniej" półki . Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się