Skocz do zawartości

Straciłam 1700 zł, bo zdecydowałam się na pompę ciepła!

Recommended Posts

Napisano

Kupiłam prefabrykowane zestawy kominowe, przeznaczone do konkretnych funkcji i postawiłam zgodnie ze wskazaniem z gotowego projektu domu. Pomyliłam się jednak o... komin dymowy w kotłowni i niepotrzebnie wydałam 1700 zł - mówi Mira, Czytelniczka Budujemy Dom, która kominy użytkuje od 2015 r.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/kominki-i-kominy/a/25306-stracilam-1700-zl-bo-zdecydowalam-sie-na-pompe-ciepla

Gość Konrad
Napisano
Super tytuł! Wychodzi z niego, że winą za starty finansowe użytkownik obciąża zakupioną pompę ciepła a nie własną nierozwagę. Przy odrobinie złych chęci możnaby zrozumieć tytuł jako zniechęcanie do montowania pomp ciepła.
Napisano
Strata pieniędzy a niepotrzebne ich wydanie to jednak różnica - to po pierwsze. Po drugie ta pani robiła to w pełni świadomie "Nie chciałam niczego zmieniać, żeby nie narobić sobie kłopotów." Poza tym z artykułu można wywnioskować, że kominy mogły stać wcześniej niż decyzja o zmianie źródła ogrzewania "myślałam, że będę ogrzewać dom kotłem na paliwa stałe, lecz rzutem na taśmę zamontowałam gruntową pompę ciepła z pionowymi kolektorami dolnymi." Przy kosztach związanych z zamontowanym źródłem ciepła cena niepotrzebnego komina to jakieś "drobne"... Artykuł jednak świetnie pokazuje, że dobrze przemyślana budowa potrafi co nieco zaoszczędzić zamiast szastać pieniędzmi miotając się z pomysłami/zmianami w trakcie budowy.
Napisano

Rura w rurze chyba bo inaczej bez komina się nie da. Świadomość w Narodzie wzrasta. Zawsze to alternatywa dla tradycyjnych rozwiązań. Ustawodawcy sami to zmienią - zaczną naciskać na EKO, na rynku zostaną jedynie kotły gazowe i to te nowoczesne, może jeszcze obronią się pelleciaki. Pompa ciepła i odzysk ciepła na wiele sposobów wkroczy na rynek z rozmachem. Takie mam wizjonerskie zapędy :)

Napisano

Ciekawe skąd to przekonanie o lepszym ciągu komina systemowego. Pierwsze słyszę, wszystko inne tak ale że niby poprawia ciąg.:icon_confused:

Napisano

Może jest w nim bardziej laminarny przepływ spalin, może mniej "hamulców" przepływu (gładkie powierzchnie), może większa długość - przecież nie utniesz systemowej rury - przewodu poprawia ciąg, może odpowiednia reklama...

Dnia 8.06.2018 o 06:38, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał:

Rura w rurze chyba bo inaczej bez komina się nie da.

Rozwiń  

A dwie rury obok siebie?

:icon_mrgreen:

Napisano
  Dnia 8.06.2018 o 09:28, uroboros napisał:

Może jest w nim bardziej laminarny przepływ spalin, może mniej "hamulców" przepływu (gładkie powierzchnie), może większa długość - przecież nie utniesz systemowej rury - przewodu poprawia ciąg, może odpowiednia reklama...

Rozwiń  

Może świstaki tam siedzą i wymuszają ciąg, a może sam nie wiesz o czym piszesz bo niby po co ktoś miałby ucinać systemową rurę prefabrykowaną ?, bo o takich jest mowa w artykule. Daje jeden segment mniej lub więcej w miarę potrzeby.

A z drugiej strony to dlaczego nie, gdyby się dajmy na  ten przykład uparł.O.o

Najpewniej to jednak reklama i nic więcej.:icon_smile:

Napisano
  Dnia 8.06.2018 o 13:28, demo napisał:

po co ktoś miałby ucinać systemową rurę prefabrykowaną

Rozwiń  

Bo jest np za długa i wystaje z komina...

Dnia 8.06.2018 o 13:28, demo napisał:

może sam nie wiesz o czym piszesz

Rozwiń  

Nie wiem o co chodzi, ale napisałem :icon_mrgreen:, a coooo...

• 3 lata temu...
Gość Ale o co chodzi?
Napisano
Ja też nie wiem o co chodzi, może ktoś mi wytłumaczy bo kwota instalacji pompy ciepła a wydanie 1700zl na kominy czy stanowi tak wielką stratę i problem i co ten ma artykuł nam powiedzieć

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witam .Mam pytanie jak dokleić płytkę której już nie ma dłuższy czas do tarasu ,jak nie ma jak do czego jej dokleić .Na Zdjęciu to jest od kleju bo ta płytka na drewno jest przyklejona . https://zapodaj.net/plik-qmlTGjAND9
    • Kontrola Wydziału Budownictwa powinna ustalić stan faktyczny i odnieść się do Twoich uwag.
    • Formalnie nie ma obowiązku uzyskania dokumentów potwierdzających możliwość przyłączenia do sieci elektroenergetycznej, wodociągowej itd. na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę lub składania zgłoszenia z projektem. Zniesiono go jeszcze w 2015 roku, w ramach nowelizacji prawa budowlanego.  Ale są tu dwa zastrzeżenia. Pierwsze jest takie, że bez zapewnienia dostępu do mediów nie zakończymy budowy i nie będziemy mogli w takim budynku legalnie mieszkać. Tu trzeba mieć na uwadze przede wszystkim prąd. Ale chociażby bez kanalizacji się nie obędzie, jeżeli na danym terenie przewidziano tylko przyłączenie do sieci.  Drugi haczyk to oświadczenie projektanta o możliwości podłączenia domu do istniejącej sieci ciepłowniczej. Obecnie takie oświadczenie trzeba dołącyć do dokumentacji. Chociaż wciąż są niejasności interpretacyjne, czy zawsze trzeba to zrobić. 
    • Murowania już coraz mniej. Zbliżamy się do wysokości nadproży a więc docinamy wstępnie ostatnie pustaki na których zostaną wylane poduszki betonowe oraz obsadzone nadproża. Przenosimy również poziom zero do budynku tak aby łatwiej nam się pracowało. Porównujemy lasery krzyżowe trzech firm Nivel System, DeWalt oraz Hilti.    
    • Dzień dobry, Jako ekspert marki OSMO chciałbym podzielić się praktycznymi wskazówkami dotyczącymi prawidłowego olejowania tarasu drewnianego. Temat wraca co sezon, a odpowiednie zabezpieczenie drewna jest kluczowe, by cieszyć się jego wyglądem i trwałością przez lata. Dlaczego warto olejować taras? Taras to miejsce narażone na intensywne działanie słońca, deszczu, śniegu i zmian temperatury. Drewno bez odpowiedniego zabezpieczenia zaczyna szarzeć, pękać i chłonąć wilgoć. Olejowanie, szczególnie z użyciem specjalistycznych olejów do drewna zewnętrznego, chroni powierzchnię i pozwala zachować jej naturalne piękno. Oleje OSMO – co je wyróżnia? Produkty OSMO do tarasów, np. OSMO Olej tarasowy, są na bazie naturalnych olejów i wosków roślinnych. W przeciwieństwie do lakierów, nie tworzą szczelnej powłoki, lecz wnikają w drewno, pozwalając mu oddychać. Olej nie łuszczy się i nie wymaga szlifowania przy odnawianiu – wystarczy oczyszczenie i ponowne nałożenie produktu. Krok po kroku: jak olejować taras Przygotowanie powierzchni: Drewno powinno być czyste, suche i odpylone. W przypadku starych powierzchni – zalecamy dokładne mycie oraz szlifowanie papierem o gradacji 80–100. Wybór oleju: OSMO oferuje kilka wariantów olei do tarasów  – zarówno bezbarwne, jak i pigmentowane (np. Bangkirai Teak, Szary). Pigmenty dodatkowo chronią przed promieniowaniem UV. Aplikacja: Olej nakładamy cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem (np. OSMO Floor Brush 150 mm). Po 12 godzinach schnięcia można nałożyć drugą warstwę – tylko na surowe drewno. W przypadku renowacji zwykle wystarcza jedna warstwa. Warunki pogodowe: Olejować należy przy temperaturze powyżej +10°C, bez deszczu przez minimum 24h po aplikacji. Pielęgnacja i renowacja Regularna kontrola stanu powłoki – zwłaszcza po zimie – pozwala szybko zareagować. Jeśli kolor blaknie lub powierzchnia traci hydrofobowość, wystarczy ją oczyścić i nałożyć nową warstwę oleju. Chętnie odpowiem na pytania – zarówno dotyczące doboru produktu, jak i techniki aplikacji.   Pozdrawiam serdecznie, Ekspert OSMO 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...