Leif Hetland Napisano 19 czerwca 2021 Udostępnij #101 Napisano 19 czerwca 2021 Politechnika Lubelska, Krakowska… Przy pozwie zbiorowym to sąd zleca ekspertyzę. Link do komentarza
Jumbo2008 Napisano 31 stycznia 2022 Udostępnij #102 Napisano 31 stycznia 2022 Witam nie polecam pustakòw joniec ogrodzenie ma półtora roku ,w tamtym roku pęknięcia były mało widoczne teraz to już tragedia nadają się tylko do wymiany .pęknięcia są wszędzie nie tylko gdzie bramki 1 Link do komentarza
Lukasz-Poland Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #103 Napisano 29 marca 2022 Witam. Też posiadam ww ogrodzenie i chyba znalazłem częściową odpowiedź na problem z pęknięciami. Otóż, dodam że budowlanką zajmuję się od kilkunastu lat. Wiele eksperymentuję, sprawdzam itd. Decydując się Na Romę wiedziałem że pęka. I mi też pękło, i murek, i słupek...... ... Pekniecia osiowo-liniowe. Ale tylko na słupkach czy też murkach nie zbrojonych , wiązanych poprzecznie...... Link do komentarza
podczytywacz Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #104 Napisano 29 marca 2022 16 minut temu, Lukasz-Poland napisał: Pekniecia osiowo-liniowe. Które to są te pęknięcia? Link do komentarza
Lukasz-Poland Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #105 Napisano 29 marca 2022 .... część komór w słupkach zostało przeze mnie ponacinana i powiązana prętami 6mm. Zalana betonem. Wiązania na każdy słupek były trzy : dół, środek i góra. ..... W słupkach tych jest brak pęknięć. Posiadam też pełne mury z robione z bloczków. Tak gdzie było poprzeczne wiązanie brak pęknięć. A tak gdzie nie, to pojawiły się. Ogrodzenia ma 30 m. Jest o różnej charakterystyce. Żaden słupek z poprzecznym wiązaniem nie peknął. Żaden mur z poprzecznym wiązaniem nie pęknął. Link do komentarza
retrofood Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #106 Napisano 29 marca 2022 6 minut temu, Lukasz-Poland napisał: Żaden mur z poprzecznym wiązaniem nie pęknął. Ale żaden bez tegoż wiązania też pęknąć nie powinien, a jednak... To taki mur dyskwalifikuje. Link do komentarza
demo Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #107 Napisano 29 marca 2022 7 minut temu, Lukasz-Poland napisał: ... część komór w słupkach zostało przeze mnie ponacinana i powiązana prętami 6mm. Nie rozumiem, bo jak można komory ponacinać, komora to powietrze, powietrze nacinałeś?. Link do komentarza
Lukasz-Poland Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #108 Napisano 29 marca 2022 Widzę że kolega to chyba nie widziałam pustego bloczku. Szkoda. Otóż. Ogrodzenie modułowe z bloczkow jest jednym wielkim murem podzielonym na sekcje, który trzeba zazbroić inaczej pęknie. Tak samo jak Ogrodzenie betonowe wylane do szalunku nie zazbrojone popęka. Fizyka. ........ Niestety ale jeżeli chcesz mieć Ogrodzenie wysokie z betonu nie popękane, to oprócz zbrojenia pionowego, trzeba dodać pręty poziome. .......I nie popęka na 100%. No ale to i koszty i praca...... .... I nie jest jak reklamy: szybko i tanio. Link do komentarza
demo Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #109 Napisano 29 marca 2022 (edytowany) 21 minut temu, Lukasz-Poland napisał: nie widziałam pustego bloczku Widziałam, widziałam , ale czy to znaczy że nacinałeś ścianki tych pustaków od wewnątrz i w te nacięcia wzdłuż słupka wkładałeś jakieś zbrojenie ?. Czy też to były jakieś klamry łączące "dół środek i górę" jak piszesz. Edytowano 29 marca 2022 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Lukasz-Poland Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #110 Napisano 29 marca 2022 ...... Joniec jest bardzo dobry bloczki jak każde inne. Tylko technika łączenia musi być inna. .... Otóż ..... Jońca starsze linie bloczków też miały rowki pod poziome druty. Nowe tego nie mają bo myśleli że bez tego się obejdzie, ....ale się NIE OBEJDZIE....FIZYKA. ....I nie chodzi tu o ZIMĘ. Rozłożony bloczek wygląda inaczej niż te wasze na zdjęciach..... ............ Odpowiedź:....... Ekspert Jońca załączył u góry zdjęcie ściągniętego daszku... I pękniecie w dół. Jeżeli tu by było wiązanie poziome to by nie miało co pęknąć, bo by nie było rozkurczu.. I koniec, i tyle wystarczy zrobić na etapie budowy, albo aż tyle... przy obecnych cenach stali. ....m nadzieję że pomogłem.pozdrawiam Link do komentarza
demo Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #111 Napisano 29 marca 2022 11 minut temu, Lukasz-Poland napisał: m nadzieję że pomogłem.pozdrawiam No właśnie że nic nie pomogłeś, bo to co napisałeś dotyczy chyba murków, ale słupki też pekają. Link do komentarza
Lukasz-Poland Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #112 Napisano 29 marca 2022 ........ ........ I jeszcze jedno : ROZMRAŻANIE. ..... Żeby rozmrozić beton w słupku to musi być zalewany chyba polsuchy. Oczywiście bloczek może być rozsadzony ale nie beton ..... Bez obrazy DEMO ,....ale technicznych zagadnień to ty nie liznęłaś chyba nigdy, ... Link do komentarza
retrofood Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #113 Napisano 29 marca 2022 1 minutę temu, Lukasz-Poland napisał: Żeby rozmrozić beton w słupku to musi być zalewany chyba polsuchy. Po to słupki mają daszki, żeby nie zamakały. I żeby mróz był im nie straszny. Widziałem setki słupków i ogrodzen, które nie mają i nigdy nie miały zbrojenia wzdłużnego i trwają niewzruszenie. A to co piszesz, czyli wymóg wrzucenia kilku ton stali w zwyczajne ogrodzenie, bo inaczej nie można, wywołuje jedynie śmiech na sali. To jest ogrodzenie chyba przeciwczołgowe, a nie cywilne. Link do komentarza
Lukasz-Poland Napisano 29 marca 2022 Udostępnij #114 Napisano 29 marca 2022 Luz, .... Jest trzecie wyjście.... Pytanie: dlaczego 95% nie pęka przy fundamencie? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 30 marca 2022 Udostępnij #115 Napisano 30 marca 2022 Możesz dać fotki z Twojego ogrodzenia i łopatologiczne fotki z procesu zbrojenia. Może się to okazać kluczowe w dalszych rozmowach. Przeciez nawet samochody maja tzw. "bolączki wieku młodzieńczego" czyli błędy poprawiane przez producenta w kolejnych rocznikach tego samego modelu. Link do komentarza
demo Napisano 30 marca 2022 Udostępnij #116 Napisano 30 marca 2022 20 godzin temu, Lukasz-Poland napisał: Pytanie: dlaczego 95% nie pęka przy fundamencie? Ciekawe jak to wyliczyłeś ty techniczny lizaczu że 95%, no i dlaczego te 5% jednak pęka, mądralo. 6 godzin temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał: Możesz dać fotki z Twojego ogrodzenia i łopatologiczne fotki z procesu zbrojenia. Otóż to, a nie głupie pierdy z których nie wiadomo o co chodzi. Link do komentarza
Eksperci Joniec Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij #117 Napisano 1 kwietnia 2022 W tym przypadku należy wrócić do wytycznych firmy JONIEC® dotyczących poprawnego wykonania betonu i późniejszej jego pielęgnacji. Postępowania reklamacyjne w branży budowalnej pokazują, że większość wykonawców idzie na skróty i nie stosuje się do rekomendacji/zaleceń producenta. W przypadku betonu jest to dość łatwo sprawdzić określając jakość użytego betonu do zalania bloczka, jego klasę wytrzymałości, nasiąkliwość i ogólnie rozumianą trwałość. Link do komentarza
Lukasz-Poland Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij #118 Napisano 1 kwietnia 2022 Zgadzam się z tym. Aczkolwiek pękanie dotyczy też pustaków fundamentowych zalewanych betonem w całości. Bloczki fundamentowe wystające nad ziemię( dom na zboczu) też pękały. A te w ziemi nie. .... U mnie ogrodzenie Roma Horizon nie popękało: przęsła i mur zbrojony poprzecznie( nacinałem rowki) oraz słupki bez zbrojenia poprzecznego ale stawiane w permanentnym deszczu. Natomiast mur i słupek który był robiony podczas ładnej pogody (+ tydzień) pęknął - oczywiście beton a przy okazji bloczek. Link do komentarza
demo Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij #119 Napisano 1 kwietnia 2022 4 godziny temu, Lukasz-Poland napisał: oraz słupki bez zbrojenia poprzecznego ale stawiane w permanentnym deszczu. To mówisz że stawianie w deszczu jest lekarstwem na to pękanie?. Może eksperci od Jońca to kupią i właczą do instrukcji wykonania. Tylko to "zbrojenie poprzeczne" to chyba nawet oni nie będą w stanie rozkminić na czym to polega. Link do komentarza
Leif Hetland Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij #120 Napisano 1 kwietnia 2022 Montowane w ten sam sposób, w podobnych warunkach pogodowych etc. wyroby innych firm ( np. Polbruk czy Kamal) nie pękają. Kosmiczne technologie jońca to odpychanie problemu od siebie, niech się inni martwią, nasz produkt jest ok. Rzeczywistość pokazuje że nie. Omijać tę „firmę” szerokim łukiem. Link do komentarza
Gość Kostek Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij #121 Napisano 1 kwietnia 2022 To chyba najlepsze wyjście, problematyczny Joniec niech zamyka wytwornię bubla, albo sprzedaje to w Mongolii, lepiej kupić z Polbruku czy innej firmy i bez problemów cieszyć się ładnym ogrodzeniem. Link do komentarza
retrofood Napisano 1 kwietnia 2022 Udostępnij #122 Napisano 1 kwietnia 2022 50 minut temu, Leif Hetland napisał: Kosmiczne technologie jońca to odpychanie problemu od siebie, niech się inni martwią, Mam podobne zdanie. Wymyślanie cudów wianków i zmuszanie wykonawcy by robił doktorat ze stawiania płotu to jest zwyczajne naigrawanie się z klienta. Omijałbym firmę szerokim łukiem. Link do komentarza
posiadacz Napisano 2 kwietnia 2022 Udostępnij #123 Napisano 2 kwietnia 2022 Panowie dajcie sobie spokój z pyskówkami i głupimi diagnozami to nic nie da. Z mojego 3-letniego doświadczenia z posiadania płotu z "gruzu roma" wynika dobitnie, że po pierwsze nie uzyskacie odszkodowania bo hochsztaplerska firma jest dobrze zabezpieczona [chyba że zatrudnicie Romana G.]. Po drugie przeczytajcie moje wcześniejsze wpisy [nie wycofuje się z żadnego słowa]. Po trzecie wymysły o zbrojeniu poprzecznym pozostawiam bez komentarza [płot to nie schron przeciwatomowy]. Po czwarte żeby nie mieć problemu NIE KUPOWAĆ TEGO WIELKIEGO G. Po piąte dobra SPRAWDZONA rada, jeżeli ktoś już wdepnął w posiadanie takiego płotu i nie chce go burzyć to należy pokryć go prawdziwym daszkiem z kapinosem [gwarantuje, że przedłuży to agonię płotu o parę lat] AMEN. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się