Skocz do zawartości

Jakie regały do spiżarni?


Recommended Posts

Napisano

Hej,

 

Wybieram właśnie meble do spiżarni. Szukam w sieci i znalazłem coś takiego: 

pol_pl_Regal-metalowy-Hard-Metal-200x100x50-5P-1125-kg-25825_1.jpg

Zastanawiam się, czy taka nośność nie jest przypadkiem za duża i może wystarczyłoby do 90 kg na półkę? Inna sprawa jest taka, czy metalowe półki się sprawdzą, czy może lepiej kupić regal z płytami MDF? Doradźcie, proszę! :)

Napisano

Podczas urządzania domowej spiżarni trzeba zadbać przede wszystkim o to, by rozmieszczenie półek/regałów było funkcjonalne. Sprawdzą się zarówno wyroby metalowe, jak i drewniane czy z płyt drewnopochodnych. Najważniejsze, by zapewniały dużo miejsca do przechowywania (zwłaszcza, jeśli kuchnia nie jest zbyt duża), oraz byśmy mieli do nich łatwy dostęp.

Jeżeli jest taka możliwość, zaplanujmy regały na całą ścianę. Dobrym rozwiązaniem będą głębsze półki, na których bez problemu ustawimy większe przedmioty, np. rozmaite sprzęty gospodarstwa domowego, z których korzystamy tylko raz na jakiś czas (sokowirówka, grill iin.). Przechowywane produkty warto dzielić tematycznie i stosować rozmaite akcesoria do przechowywania, np. stojaki na wino, drewniane skrzynki czy wiklinowe kosze na świeże owoce, warzywa itp.

Napisano

Jest to praktyczne rozwiązanie. Na spiżarnię można też wydzielić fragment kuchni (jako małe pomieszczenie) – np. za pomocą płyt g-k.

Dobrym wyjściem jest również spiżarnia blisko wejścia do domu – przywiezione zakupy można od razu ułożyć na półkach.

Nie zapominajmy jednak, że powinno być to chłodne miejsce - najlepiej w północnej części budynku, z dala od kaloryferów czy piecyków.

  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Myślę, że lepiej byłoby wybrać drewniane regały. Metalowe za bardzo kojarzą się z rzeczami technicznymi jak dla mnie. Ale bierz pod uwagę udźwig.

  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Dnia 4.05.2017 o 13:46, schody24 napisał:

Hej,

 

Wybieram właśnie meble do spiżarni. Szukam w sieci i znalazłem coś takiego: 

pol_pl_Regal-metalowy-Hard-Metal-200x100x50-5P-1125-kg-25825_1.jpg

Zastanawiam się, czy taka nośność nie jest przypadkiem za duża i może wystarczyłoby do 90 kg na półkę? Inna sprawa jest taka, czy metalowe półki się sprawdzą, czy może lepiej kupić regal z płytami MDF? Doradźcie, prosz

Wygląda na funkcjonalny i praktyczny - pakowny, łatwy w utrzymaniu czystości. Zdjęcie nie oddaje jakości, ciekawe jak z udźwigiem

Napisano

Posiadam właśnie takie metalowe jak wyżej regały - polecam. Bardzo funkcjonalne i łatwe w utrzymaniu czystości, jedyne na co trzeba uważać to bardzo ostre końcówki na górze. 

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Moją uwagę zwrócił ten regał > http://www.e-regaly.pl/product-pol-25498-Regal-magazynowy-Standard-II-220x110x50-5P-1000-kg.html#parameters-header 

Cena jest całkiem przystępna i różni się w zależności od ilości półek i wymiarów całego regału. Można dobrać coś odpowiedniego dla siebie. Poza tym konstrukcja stabilna, a płyty są wytrzymałe (materiał MDF), które udźwigną do 200kg. Montaż regału jest bardzo prosty. Precyzyjnie wykonane otwory montażowe umożliwiają skonstruowanie systemu regałów, a także przymocowanie do ściany w celu zwiększenia stabilności i bezpieczeństwa użytkowania. Produkt jest estetyczny, więc może również pełnić funkcję wystroju wnętrz. 

Napisano
Dnia 5.12.2017 o 20:38, Takiowaki napisał:

a dwie połówki świniaka to myślisz ile ważą?

Te połówki to chyba wielorybie, bo żywy świniak waży wraz z łajnem do 110 kg. Dwie polówki zatem to jakieś 2 x 30 do 35 kg.

Napisano
43 minuty temu, retrofood napisał:

Te połówki to chyba wielorybie, bo żywy świniak waży wraz z łajnem do 110 kg. Dwie polówki zatem to jakieś 2 x 30 do 35 kg.

Prawie jakbyś mi wmawiał, że dorosłe byki ważą do 600kg :D

1 godzinę temu, Elfir napisał:

w spiżarni? Nie w chłodni?

Spiżarnia zaadaptowana na chłodnię. To i teściową można tak hartować co jakiś czas ;)

 

A tak serio to też nie wiem, po co takie masywne regały. Mam takie na magazynie, ale tam się przydają na stalowe akcesoria...

Napisano
17 minut temu, Takiowaki napisał:

   tak serio to też nie wiem, po co takie masywne regały. Mam takie na magazynie, ale tam się przydają na stalowe akcesoria...

Gadasz jak moj szwagier, kiedy go pytałem po co mu w garażu regały z kątowników 50x50x5. Odpowiedział, że bedzie wyciągał silnik z poloneza i kładł na półkę, więc regał musi to wytrzymać.

Tylko że poloneza pozbył się zanim nawet regał był pomalowany, a następne auto już nie miało instrukcji obsługi, więc teraz zamiast ciężaru 500 kg, na pólkach są oporniki i diody ważące w sumie 5 kg, jako że szwagier jest elektronikiem z wykształcenia i zawodu. Konstruktorem i serwismenem dawnej elektroniki.

Napisano
38 minut temu, Takiowaki napisał:

Mam takie na magazynie, ale tam się przydają na stalowe akcesoria...

15 minut temu, retrofood napisał:

... więc regał musi to wytrzymać.

;)

Kupowałem akurat takie w Casto, 99,00 brutto było za sztukę. Vat sobie odliczyłem...

Nośność niby te 220kg na półkę. 5 półek, 1,80m wysokości, skręcane na śrubki. (nie polecam tych wciskanych, ciężko z ich stabilnością) Zakotwiłem do ściany wedle instrukcji. I leżą "duperele" tak średnio po 140-160kg na półce.

Na lżejsze kartony mam lekkie wsporniki i zwykłe deski.

  • 3 tygodnie temu...
Napisano

Kiedy kupowałam regały sklepowe do mojego sklepu od razu zaopatrzyłam się w regały do domu. Kupiłam do garażu. Nie mam męża, ale też panuje w nim niezły bałagan :D i solidne regały do spiżarni i "schowka" pod schodami, aby trzymać tam wszystko czego nie zdołałam upchnąć w szafkach! Regały są masywne i wytrzymają spore obciążenie.

  • 2 tygodnie temu...
Napisano

Jeżeli regały mają być funckjonalne i nie przeszkadza ci ich "garażowy" wygląd to warto takie wybrać. Ja dla siebie na pewno wybrałabym jakieś drewniane, żeby  były ładne, ale wiadomo że każdy szuka dla siebie :)

  • 1 miesiąc temu...
  • 6 miesiące temu...
Napisano

Moim zdaniem pierwsza propozycja Seifera jest bardzo spoko. Ale tak czy owak to zawsze jest kwestia indywidualna. Wszystko przecież zależy od potrzeb, co chcemy tam trzymać i tak dalej.

  • 4 miesiące temu...
Napisano

My zakupiliśmy w castoramie za jakieś 100zł regały z nośnością 220kg na półkę, takie jak na zdjęciu. Skręcane na śruby nie na zawleczki bo tamte wyglądy na tandetne. Mówicie że dużo, zważcie że litrowy słoik waży koło 1kg i na regał o szerokości ponad 1m wejdzie tych słoików na pewno koło 100 sztuk, więc zapas nośności się przyda, lepiej solidnie niż ma nam się to zawalić i narobić tylko bałaganu i szkód.

Napisano

My teraz dokonaliśmy zakupu takich jak pisze kolega wyzęj w Castorami po 70zł, skręcone dopakowane i co najważniejsze stoją stabilnie. Udźwig 220kg na pólkę których jest 3. Stoją na nich i domowe wyroby i metalowe narzędzia i wszsytko ok.

  • 7 miesiące temu...
  • 1 rok temu...
  • 4 miesiące temu...
Napisano (edytowany)

Regały w spiżarni dobrze jest przymocować również do ściany i kupić wersje z dużą nośnością. Z czasem na takich półkach przechowuje się masę ciężkich rzeczy, nie tylko przetwory, ale np. rzadziej używany sprzęt typu sokowirówka, malakser, robot etc. Zapas nośności się więc przydaje.

Metalowe magazynowe regały nie wyglądają najlepiej, ale w spiżarni sprawdzają się bardzo dobrze. Te dostępne w marketach budowlanych są niedrogie.

 

 

Edytowano przez Budujemy Dom - budownictwo i wnętrza (zobacz historię edycji)
Napisano

Kupcie sobie do spiżarni jakieś normalne fajne regały.

Takie solidne, z wyprzedaży likwidowanych sklepów - są za małe pieniądze.

A te tanie metalowe marketowe, to u mnie się pod ciężarem słoików z kompotami, przetworami, grzybkami i pomidorowymi koncentratami jak ebły - to sprzątania miałem di jutra!

Ugięły się nóżki, słoiki poleciały i żal poświęconego czasu, zbieranych owoców, gotowania, pierdzielenia - przekroczył i tak wartość zbierania tego syfu, szkła , mycia, .......szkoda gadać

Nie dajcie się nabrać

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • witam,  Planujemy budowę domu M-90. W jakiej lokalizacji Pan buduje ? 
    • A skąd taki wniosek?   Przecież   
    • To chyba można odciąć przynajmniej dopływ ciepłej i zimnej wody do rozdzielaczy na piętrze? Tych obsługujących niedokończoną łazienkę.  Na tym etapie samo odcięcie nie zlikwiduje problemu. Ale chodziło mi o możliwość rozdzielenia tej używanej oraz nieużywanej części instalacji, odkażenie jej i uniknięcie problemów na przyszłość.  Skoro są tam rozdzielacze to przecież jest możliwość zamknięcia poszczególnych zaworów na rozdzielaczach, tych obsługujących nieużywane, zaślepione odcinki rur.  Skoro cała woda w instalacji śmierdzi (ciepła i zimna) to znaczy, że ostatecznie trzeba będzie zdezynfekować wszystkie rury. Bakterie się tam rozprzestrzeniły i jak gdziekolwiek zostaną to znów się namnożą. Przypuszczam, że cyrkulacja jest zrobiona od zbiornika c.w.u. do rozdzielaczy z ciepłą wodą? Ile jest tam rozdzielaczy? Czy są osobne rozdzielacze do łazienki na górze? Na początek proponuję zamknąć zawory na rozdzielaczach obsługujące tę niedokończoną łazienkę. Pozostawić je zamknięte. Podnieść temperaturę na zbiorniku c.w.u. do maksimum. Minimalnie odkręcić wszystkie krany z ciepłą wodą. Niech ledwo ciekną, ale niech w ten sposób gorąca woda przepłucze je chociaż z pół godziny. Potem sprawdzamy, czy to coś pomogło. To są rzeczy proste, które można zrobić bez ingerencji w instalację.  Następny etap, jeżeli okaże się konieczny, to sprawdzenie wszystkich filtrów, odłączenie zmiękczacza, zrobienie dezynfekcji termicznej również instalacji wody zimnej.  
    • Dzień dobry, W tym konkretnym układzie, czyli na pełnym deskowaniu, membrana wysokoparoprzepuszczalna (MWK) nie jest potrzebna. Jej głównym zadaniem jest odprowadzanie pary wodnej z ocieplenia, gdy to jest ułożone między krokwiami, a nie ma pełnego deskowania. Prawidłowym i zalecanym rozwiązaniem jest zastosowanie papy podkładowej. Papa tworzy szczelną warstwę, która chroni deskowanie oraz resztę konstrukcji dachu przed zacinającym deszczem czy śniegiem. To właśnie ona pełni rolę wstępnego krycia.   Dlatego, w tym przypadku, warstwy powinny układać się w następującej kolejności, licząc od konstrukcji dachu: - pełne deskowanie (np. płyty OSB/deski) - papa podkładowa - kontrłaty (min. 40x50 mm) - łaty (np. 32x100 mm, rozstaw 20-30 cm) - blacha na rąbek   Wentylacja połaci Ponieważ papa jest materiałem szczelnym, prawidłowa wentylacja jest absolutnie kluczowa dla trwałości dachu i zapobiegania zawilgoceniu. Należy zapewnić stały przepływ powietrza w szczelinie wentylacyjnej, która znajduje się pod blachą. Wlot powietrza powinien być zapewniony w okapie. Najlepiej sprawdzi się tu perforowana podbitka, która umożliwi swobodny dostęp powietrza do szczeliny. Szczelina wentylacyjna jest tworzona przez kontrłaty i musi mieć wysokość min. 4-5 cm. Powietrze przepływa wzdłuż całej połaci, od okapu do kalenicy, odprowadzając wilgoć i nagromadzone ciepło. Wylot powietrza musi znajdować się w kalenicy. Ponieważ papa nie pozwala na swobodny przepływ, konieczne jest zamontowanie kominków wentylacyjnych. Zapewnią one ujście dla wilgotnego powietrza, co ochroni konstrukcję dachu przed degradacją. Szczegóły w instrukcji montażu paneli: => https://pruszynski.com.pl/pobierz/#file-52 _______________ Panele dachowe na rąbek PD-510 Blachy Pruszyński https://pruszynski.com.pl/produkt/pokrycia-dachowe/panele-dachowe-blacha-na-rabek-stojacy/
    • Sprzedam na fakturę w atrakcyjnej cenie nowe pompy ciepła Air Falcon wraz z akcesoriami firmy OCHSNER Pompy i wszystkie elementy są składowane w magazynie, w przypadku zainteresowania ofertą mogę zorganizować transport na terenie PL. Nie zapewniam montażu. Zainteresowanych zapraszam serdecznie do kontaktu na PRIV.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...