Skocz do zawartości

Płot z drewna - spróchniałe kantówki

Waldemak

Recommended Posts

Napisano

Witajcie

Zobaczcie na rysunek. Czym posmarować dół takich kantówek aby nie próchnialy plus czym zaimpregnować górę. Zalezy mi na kilku latach spokoju. Da się?

1.PNG

Napisano

5 - 7 lat to postoi bez zabezpieczania (sosnowe) . 10 lat i dłużej akacjowe. Oczywiście bez chemii. Ale jeśli chcesz się zabezpieczyć, to dowolny środek typu drewnochron. Może być nawet z tych tańszych.

Napisano

Ja zazwyczaj to co drewnianego zakopuję do ziemi smaruję "asfaltem" - takim lepikiem do papy.

Co się później z tym dzieje i jak długo to trwa - nie wiem :icon_confused:

Napisano
  Dnia 18.12.2016 o 16:13, MrTomo napisał:

Ja zazwyczaj to co drewnianego zakopuję do ziemi smaruję "asfaltem" - takim lepikiem do papy.

Co się później z tym dzieje i jak długo to trwa - nie wiem :icon_confused:

Rozwiń  

Co się dzieje? Zanieczyszczasz środowisko i tyle.

Napisano

Kiedyś smarowali przepalonym olejem silnikowym i było git. A teraz ekologia i takie tam.

Napisano
  Dnia 18.12.2016 o 15:43, Waldemak napisał:

Na 5-7 lat chciałbym mieć spokój. Da się? 

Rozwiń  

Kupuj je z głową  czyli odpowiedni gatunek, na słupki  modrzew a reszta może być  sosna-świerk. Spokojnie 7 lat wytrzymają, natura je impregnowała.

• 2 tygodnie temu...
Napisano

Pewnie, że najlepiej posmarować płot jakimś impregnatem. Ja stosuję VIdaron bezbarwny, natomiast na Twoim miejscu poczekałbym w ogóle z tym malowaniem do wiosny. Teraz temperatury i pogoda niestabilna, więc być nie stracił cennego czasu. :)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...