Skocz do zawartości

Studia iść czy nie

mazi88

Recommended Posts

Napisano
Warto studiować. Ale jakiś sensowny kierunek. No i oczywiście pracować podczas studiów.
Kierunki niepragmatyczne też oczywiście warto - ale nie z myślą o pracy (chyba, że jest się świetnym), tylko raczej dla rozwoju osobistego, kiedy kariera jest już poukładana.
  • 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano

Według mnie najlepsza teraz to politechnika, ale ja mam ukończoną ekonomie. Jeśli teraz miałabym wybierać to właśnie politechnikę 

Gość stach
Napisano

Takie traumatyczne miałeś przejścia... może chcesz o tym porozmawiać?

:icon_mrgreen:

Napisano
2 godziny temu, tamaryn napisał:

ja bym juz nigdy na studia nie poszedł, to moje najgorsze lata w życiu były :)

28 minut temu, stach napisał:

ie traumatyczne miałeś przejścia... może chcesz o tym porozmawiać?

telenowela się zapowiada :15_yum:

Gość mhtyl
Napisano
10 godzin temu, zenek napisał:

telenowela się zapowiada :15_yum:

No, teraz tu zacząłeś pisać to będzie nieuniknione.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, mhtyl napisał:

No, teraz tu zacząłeś pisać to będzie nieuniknione.

Witaj  :14_relaxed:  yes, yes, yes

...a może przejdę na porady życiowe?...jeszcze nie czytałem, mam wolną sobotę ....

Edytowano przez zenek (zobacz historię edycji)
Napisano

Humanistyczne - raczej kiepski wybór - ale to zależy od osobowości.

Góry pieniędzy po tym zdecydowanie nie zarobi.

Ale jak ktoś jest ciapciusiem to nawet najlepsza uczelnia mu nie pomoże.

A jak ktoś ma zmysł do interesów to na cholerę mu studia ?

Napisano

radzę studiować to, co interesujące - potem trzeba to robić całe życie

gorzej, jak zainteresowania się zmienią - ale wtedy można sobie znaleźć jakieś forum jako odtrutke :14_relaxed:

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

A ja znam mgr zarządzania,  który pracuje jako tynkarz i glazurnik. Chodzi o specjalistyczną wiedzę i PRAKTYKĘ oraz DOŚWIADCZENIE!

Napisano
8 minut temu, franiamaj napisał:

Każdy chce mieć koniecznie tytuł mgr przed nazwiskiem a brakuje murarzy, tynkarzy, itp

3 minuty temu, uroboros napisał:

A ja znam mgr zarządzania,  który pracuje jako tynkarz i glazurnik. Chodzi o specjalistyczną wiedzę i PRAKTYKĘ oraz DOŚWIADCZENIE!

a ja czytałem kiedyś książkę amerykańskiego naukowca, w której naczelną tezą było

"Każdy awansuje do stopnia swej niekompetencji"

ale był też przykład następujący:

Lotnisko miało kłopot z tragarzami - tak nazywali się goście od wózków przewożacych towary, walizki pasażerów. Rezygnowali z pracy, bo się z nich wyśmiewali koledzy, żony i kochanki. 

Naukowiec poradził szefom lotniska, by zmienili nazwę tragarz na , jeśli dobrze pamiętam, "inżyniera od komunikacji".

Niebawem okazało się, że zadowolene z zawodu wzrosło, bez podwyżek finansowych pracownicy poczuli się ważnymi, a otoczenie zaczęło szanować ich jako inż. od komunikacji. 

Napisano

teraz nie ma sprzątaczek tylko Konserwator powierzchni płaskich. Ta nazwa profesji miała posłużyć temu żeby pracownik poczuł się lepiej. Nie wiem czy w Polsce to się sprawdza

Napisano
Dnia 20.10.2017 o 23:13, uroboros napisał:

Nie dopisałem właściwie wszystkiego i mój post "zabrzmiał" nie tak, jak miał...

Nie chodzi tu o specjalistyczną wiedzę, jaką mój kolega wyniósł ze studiów w kierunku zarządzania, chociaż ta wiedza pewnie mu nie zaszkodziła...

Chodziło mi o specjalistyczną wiedzę, wyniesioną z kursów, szkoleń w kierunkach budowlanych, organizowanych przez producentów chemii budowlanej (Atlas, Ceresit, Mapei), wytwórców wyposażenia (np. KOŁO, Cersanit), wytwórców elementów hydrauliki i kanalizacji (Viega)...

A pracy w kierunku zarządzania nawet nie podjął, bo "zaraził się"  budowlanką - i dobrze sobie radzi!

• 1 miesiąc temu...
  • 9 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...