przemty Napisano 28 czerwca 2016 Udostępnij #1 Napisano 28 czerwca 2016 Witam.Mam nową działkę, która leżała odłogiem ok 12 lat. Przez ten czas rozplenił się na niej chrzan. W tej chwili jego ilość, tak pół żartem, pół serio pozwoliłaby na prowadzenie hurtowej jego sprzedaży.Jego mechaniczna eliminacja nie wchodzi w grę bo raz - ilość a dwa to korzenie mają kilka cm średnicy i są długie nawet na 70 cm + rozgałęzienia.Więc pozostaje tylko eliminacja chemiczna, co możecie polecić?Na trawie mi nie zależy narazie bo jestem przed budową więc chcę najpierw pozbyć się chrzanu. Link do komentarza
joks Napisano 28 czerwca 2016 Udostępnij #2 Napisano 28 czerwca 2016 może napalm?? Link do komentarza
przemty Napisano 28 czerwca 2016 Autor Udostępnij #3 Napisano 28 czerwca 2016 (edytowany) Byłoby to najlepsze chyba rozwiązanie, ale przy okazji oberwą sąsiedzi...Coś bardziej humanitarnego ? Edytowano 28 czerwca 2016 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Qubacen Napisano 28 czerwca 2016 Udostępnij #4 Napisano 28 czerwca 2016 Cytat Byłoby to najlepsze chyba rozwiązanie, ale przy okazji oberwą sąsiedzi...Coś bardziej humanitarnego ? roundup Link do komentarza
joks Napisano 28 czerwca 2016 Udostępnij #5 Napisano 28 czerwca 2016 Cytat roundup a to jeszcze jest w sprzedaży?? Link do komentarza
MrTomo Napisano 28 czerwca 2016 Udostępnij #6 Napisano 28 czerwca 2016 Cytat Witam.Mam nową działkę, która leżała odłogiem ok 12 lat. Przez ten czas rozplenił się na niej chrzan. W tej chwili jego ilość, tak pół żartem, pół serio pozwoliłaby na prowadzenie hurtowej jego sprzedaży.Jego mechaniczna eliminacja nie wchodzi w grę bo raz - ilość a dwa to korzenie mają kilka cm średnicy i są długie nawet na 70 cm + rozgałęzienia.Więc pozostaje tylko eliminacja chemiczna, co możecie polecić?Na trawie mi nie zależy narazie bo jestem przed budową więc chcę najpierw pozbyć się chrzanu. Daj ogłoszenie.Może ktoś będzie chciał wykopać na sprzedaż? 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 czerwca 2016 Udostępnij #7 Napisano 28 czerwca 2016 Cytat roundup Roundup 360 Sl albo Glyfos 360 SL. Oba środki działają tak samo z tym, że ten drugi jest tańszy od tego pierwszego. Link do komentarza
przemty Napisano 28 czerwca 2016 Autor Udostępnij #8 Napisano 28 czerwca 2016 (edytowany) Cytat Roundup 360 Sl albo Glyfos 360 SL. Oba środki działają tak samo z tym, że ten drugi jest tańszy od tego pierwszego. No własnie czekałem na konkretne wytyczne jaki Roundap kupić lub co zamiennie A jak najlepiej to nanosić? Edytowano 28 czerwca 2016 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
joks Napisano 28 czerwca 2016 Udostępnij #9 Napisano 28 czerwca 2016 Cytat No własnie czekałem na konkretne wytyczne jaki Roundap kupić lub co zamiennie A jak najlepiej to nanosić? kup se taki baniak z pompką i sztycą , pompujesz co jakiś czas i pryskasz Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 czerwca 2016 Udostępnij #10 Napisano 28 czerwca 2016 Cytat No własnie czekałem na konkretne wytyczne jaki Roundap kupić lub co zamiennie A jak najlepiej to nanosić? Na taką powierzchnię jaką masz to najwygodniej będzie dla Ciebie użyć opryskiwacza plecakowego.Kup sobie jeszcze jakiś środek wiążący aby oprysk lepiej przylegał do liści.Jak dasz dawkę razy dwa, znaczy się około 0,5 l na 10 l wody to takie chwasty jakie masz powinien załatwić. Link do komentarza
przemty Napisano 28 czerwca 2016 Autor Udostępnij #11 Napisano 28 czerwca 2016 Czyli jaki środek wiążący? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 czerwca 2016 Udostępnij #12 Napisano 29 czerwca 2016 Zapytasz w sklepie to powinni ci doradzić jaki.Ja używam płynu do naczyń, odrobinę tak na oko dolewam do oprysku, nie wiem na ile pomaga ale chwasty schną. Link do komentarza
bobiczek Napisano 2 lipca 2016 Udostępnij #13 Napisano 2 lipca 2016 Cytat Daj ogłoszenie.Może ktoś będzie chciał wykopać na sprzedaż? Wcale to nie jest żart.Bo ja właśnie będę sadził, a przywlokłem go w plecaku z daaaleeeeeka.SłowoBędę sadził właśnie po to aby mieć do małosolnych w przyszłym roku. Link do komentarza
retrofood Napisano 2 lipca 2016 Udostępnij #14 Napisano 2 lipca 2016 Cytat Więc pozostaje tylko eliminacja chemiczna, co możecie polecić?Na trawie mi nie zależy narazie bo jestem przed budową więc chcę najpierw pozbyć się chrzanu. Na jaką cholerę Ci chemia? Przez rok regularnie koś liście, najrzadziej raz w miesiącu i po zawodach. W następnym juz nie będą odrastały. A swoją drogą chrzan to piękna rzecz. Ale to nie mięta, że kopanie i przecinanie kłączy powoduje wzrost plonów. O wiele bardziej wrażliwy, a wielu by chciało tak mieć... Link do komentarza
Elfir Napisano 13 lipca 2016 Udostępnij #15 Napisano 13 lipca 2016 regularnie wyrywam od trzech lat a cholera nie chce paść :( Link do komentarza
bobiczek Napisano 9 września 2016 Udostępnij #16 Napisano 9 września 2016 Warto pamiętać że Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) to roślina, którą można sadzić pod drzewami owocowymi, ponieważ zapobiega moniliozie (brunatnej zgniliźnie). Poza tym nie konkuruje z drzewem o pokarm. Chrzan ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, co jest istotne dla roślin rosnących obok. Zresztą dla nas jako zjadaczy - jeszcze większe Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 10 września 2016 Udostępnij #17 Napisano 10 września 2016 Czyli można powiedzieć, że to w pewnym sensie symbioza.Podobnie jest a raczej było (bo teraz jest to zakazane) z sianiem konopi wokół ogródka warzywnego, była to naturalna ochrona warzyw przed mszycą. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się