animus Napisano 16 grudnia 2015 Udostępnij #101 Napisano 16 grudnia 2015 (edytowany) Cytat Tak. Całą chatę, znaczy się podłogówkę, tak obfociłem z lotu ptaka. Tu trochę nieostro wyszło: Rozwiń Leszku w drzwiach pomiędzy pomieszczeniami i innych miejsca dylatacji nie zapomnij naciągnąć peszle na rury . Edytowano 16 grudnia 2015 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 16 grudnia 2015 Udostępnij #102 Napisano 16 grudnia 2015 Cytat Prawie tak dobrze wykonana jak u mnie Rozwiń Prawie jak z tej reklamy, robi różnicę Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 17 grudnia 2015 Udostępnij #103 Napisano 17 grudnia 2015 Dodałbym też peszle na rurkach ułożonych w tym korytarzyku. Wygląda na pomieszczenie wewnętrzne, a wiec o małych stratach ciepła. A przy takim zagęszczeniu rurek może tam być nawet nadmiernie ciepła podłoga. Pustka powietrzna pomiędzy rurą i peszlem zmniejsza oddawanie ciepła.A przy okazji folii pod rurki - ja wolę zwykłą czarną, bo można ją kupić w rolkach nawet do 6 m i układać bez połączeń. A równy odstęp można łatwo uzyskać przycinając 2 deseczki na odpowiednią szerokość i używając jak szablonu. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 2 stycznia 2016 Udostępnij #104 Napisano 2 stycznia 2016 Cytat Dodałbym też peszle na rurkach ułożonych w tym korytarzyku. Wygląda na pomieszczenie wewnętrzne, a wiec o małych stratach ciepła. A przy takim zagęszczeniu rurek może tam być nawet nadmiernie ciepła podłoga. Pustka powietrzna pomiędzy rurą i peszlem zmniejsza oddawanie ciepła. Rozwiń Nie dałem tych peszli (w korytarzu). Faktycznie zagęszczenie rur jest duże, ale:- co druga to powrót z dość dalekich pętli, więc powinny być wychłodzone i nie mieć istotnego znaczenia,- z uwagi na powyższe, nie chciałem osłabiać wylewki dodatkowymi peszlami.Moje dywagacje potwierdził doświadczony instalator, którego zaprosiłem by przed wylewkami zerknął krytycznym okiem.Nie twierdzę jednak jakoś kategorycznie, że to nie był błąd. Okaże się w trakcie użytkowania. Cytat A równy odstęp można łatwo uzyskać przycinając 2 deseczki na odpowiednią szerokość i używając jak szablonu Rozwiń Bieganie z dwoma deseczkami podczas montażu kilometra rur wydaje się skórką nie wartą wyprawki. Nie chciałbyś widzieć miny mojego zięciunia, który to układał i usłyszał ode mnie propozycję, że następną ma tak układać. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 2 stycznia 2016 Udostępnij #105 Napisano 2 stycznia 2016 Cytat Leszku w drzwiach pomiędzy pomieszczeniami i innych miejsca dylatacji nie zapomnij naciągnąć peszle na rury . Rozwiń Animusie, dylatacje mam tylko w salonie z kuchnią (podzielone na 3 płyty). I tam młody objechał tak obwodami, że każdy jest w osobnej płycie, nie przecinając dylatacji.Natomiast nie mam dylatacji pomiędzy widocznym na fotce korytarzykiem a niektórymi pomieszczeniami (są dość małe od 7 do 11 mkw). Czy to błąd? Link do komentarza
animus Napisano 2 stycznia 2016 Udostępnij #106 Napisano 2 stycznia 2016 Cytat Animusie, dylatacje mam tylko w salonie z kuchnią (podzielone na 3 płyty). I tam młody objechał tak obwodami, że każdy jest w osobnej płycie, nie przecinając dylatacji.Natomiast nie mam dylatacji pomiędzy widocznym na fotce korytarzykiem a niektórymi pomieszczeniami (są dość małe od 7 do 11 mkw). Czy to błąd? Rozwiń Jak tam pękło od skurczu wylewek, albo jest z dylatowane to powinny być peszle. Napisałem to 16.12.2015, myślałem że nie zalałeś na ten mróz. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 2 stycznia 2016 Udostępnij #107 Napisano 2 stycznia 2016 Cytat Jak tam pękło od skurczu wylewek, albo jest z dylatowane to powinny być peszle. Napisałem to 16.12.2015, myślałem że nie zalałeś na ten mróz. Rozwiń Zalewałem 7 grudnia. Wylewki nie wykazują żadnych śladów pęknięć. Po prostu - gładkie podłogi.Dylatacje są też w narożnikach (beton jest ciemny, bo fotka zrobiona 4 dni po wylewkach): Link do komentarza
animus Napisano 2 stycznia 2016 Udostępnij #108 Napisano 2 stycznia 2016 Cytat Zalewałem 7 grudnia. Wylewki nie wykazują żadnych śladów pęknięć. Po prostu - gładkie podłogi.Dylatacje są też w narożnikach (beton jest ciemny, bo fotka zrobiona 4 dni po wylewkach): Rozwiń W tych warunkach (bez ogrzewania) beton wiąże 3 miechy.A beton to chyba miał dodatki "zimowe".Wygląda na porowaty z samego żwiru płukanego robiony ? Link do komentarza
Leszek4 Napisano 2 stycznia 2016 Udostępnij #109 Napisano 2 stycznia 2016 Cytat W tych warunkach (bez ogrzewania) beton wiąże 3 miechy.A beton to chyba miał dodatki "zimowe".Wygląda na porowaty z samego żwiru płukanego robiony ? Rozwiń Tak, miał dodatki zimowe, a cement był portlandzki, klasy 42,5.Nie było żwiru, to jest piasek. Złudzenie optyczne robi światło słoneczne, padające pod bardzo ostrym kątem. Link do komentarza
animus Napisano 2 stycznia 2016 Udostępnij #110 Napisano 2 stycznia 2016 Cytat Tak, miał dodatki zimowe, a cement był portlandzki, klasy 42,5.Nie było żwiru, to jest piasek. Złudzenie optyczne robi światło słoneczne, padające pod bardzo ostrym kątem. Rozwiń Wydało mi się że jest porowata jakby użyto jednej frakcji i cementu .Masz jakiś kwit co kupiłeś na tą wylewkę .To z miksokreta. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 2 stycznia 2016 Udostępnij #111 Napisano 2 stycznia 2016 (edytowany) Cytat Wydało mi się że jest porowata jakby użyto jednej frakcji i cementu .Masz jakiś kwit co kupiłeś na tą wylewkę .To z miksokreta. Rozwiń Tak, jedna frakcja (znaczy się jedna dostawa, niby ekstra pod wylewki, od dostawcy niezależnego od wykonawcy wylewek), z miksokreta. Edytowano 2 stycznia 2016 przez Leszek4 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
animus Napisano 2 stycznia 2016 Udostępnij #112 Napisano 2 stycznia 2016 Cytat Tak, jedna frakcja (znaczy się jedna dostawa, niby ekstra pod wylewki, od dostawcy niezależnego od wykonawcy wylewek), z miksokreta. Rozwiń Bardziej porowata wylewka , gorzej odbiera ciepło z pętli. Link do komentarza
Eksperci Purmo Napisano 3 marca 2016 Udostępnij #113 Napisano 3 marca 2016 (edytowany) Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie zestawu pompowo-mieszająego do montażu na rozdzielaczu, pozwalającego na obniżenie temperatury czynnika grzewczego na potrzeby ogrzewania podłogowego. Pompa, która jest elementem zestawu zapewni odpowiednią cyrkulację czynnika w instalacji ogrzewania podłogowego. Edytowano 3 marca 2016 przez Eksperci Rettig Heating (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się