MrTomo Napisano 22 listopada 2015 Udostępnij #1 Napisano 22 listopada 2015 Przyszła kryska na Matyska...Muszę kupić płytę do zabudowy.Płytę indukcyjną.Doradźcie na co zwracać uwagę, z czego wykonana, ile palników, jaka moc przyłączeniowa, jaka szerokość, jaka firma... i wszystko inne o czym nie mam bladego pojęcia...Można powiedzieć, że sprawa pilna (żona chce już , najlepiej dzisiaj )PSJa oscyluję w cztery palniki. Nie wiem co to jest strefa wolna?Przeglądając płyty znalazłem takie - nazwę to standardowe - cztero palnikowe okrągłe wszystkie, lub dwa okrągła a dwa jakby w jednej prostokątnej obwódce. Nie wiem o co chodzi?Coś takiego mam na myśli Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 listopada 2015 Udostępnij #2 Napisano 22 listopada 2015 Ja mam Mastercook-a 4 okrągłe palniki, jedna z tańszych na rynku kosztowała wtedy niecałe 1200 zł. Dzisiaj kupisz już poniżej tysiaka w promocji.Moc to wszystkie płyty mają zbliżoną (oczywiście mowa tu o czteropalnikowych) i każda ma możliwość podłączenia pod 240V jak również pod dwie fazy, każde dwa palniki rozbić na jedną fazę Link do komentarza
MrTomo Napisano 22 listopada 2015 Autor Udostępnij #3 Napisano 22 listopada 2015 Jeśli chodzi o przyłącze to nie ma problemu z podłączeniem pod 3 fazy.Sugerujesz aby kierować się ceną - brać coś najtańszego?Co jeśli płyta będzie podłączona pod 3 fazy a będzie zanik 1 fazy?Czym się różni wykonanie ceramiczne od szkła ceramicznego? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 listopada 2015 Udostępnij #4 Napisano 22 listopada 2015 Ja wychodzę z założenia, że każdy dodatkowy bajer jest dobry na kilka dni/tygodni użytkowania puki człek się nie nacieszy a potem odchodzą te bajery do lamusa. Nie twierdze, że niektóre bajery są pożyteczne, ale to co widzę po mojej żonie to żadnych nie używa jedynie co to zegar-ustawia czas gotowania oraz moc palnika I za pamięci, z okolic indukcji wywal wszystkie ciężkie rzeczy oraz z półek o ile masz nad okapem. Wiem coś na ten temat bo u mnie płytę szklana zbili. Cytat Co jeśli płyta będzie podłączona pod 3 fazy a będzie zanik 1 fazy?Czym się różni wykonanie ceramiczne od szkła ceramicznego? To nie będziesz miał dwóch palników, jeżeli akurat trawisz, że nie ma tej fazy co jest indukcja podłączona.Nie łapię o jakie wykonanie pytasz, domniemywam że chodzi Ci z czego jest wykonana płyta szklana, z tego co wiem jest to szkło hartowane. Link do komentarza
MrTomo Napisano 22 listopada 2015 Autor Udostępnij #5 Napisano 22 listopada 2015 Cytat Nie łapię o jakie wykonanie pytasz, domniemywam że chodzi Ci z czego jest wykonana płyta szklana, z tego co wiem jest to szkło hartowane. Ja też nie łapię Tak jest w opisie: albo ceramiczne albo szkło ceramiczne Link do komentarza
MrTomo Napisano 22 listopada 2015 Autor Udostępnij #6 Napisano 22 listopada 2015 Czytając opinie ludzie mają problemy z przyciskami (nie łapią do razu), zarysowaniami, trudnościami z domyciem Link do komentarza
MrTomo Napisano 22 listopada 2015 Autor Udostępnij #7 Napisano 22 listopada 2015 Jak dotąd celuję w Bosch PIE611F17E lub Bosch PIE651B17E (nie mogę znaleźć czym się różnią - poza ceną...)lub Bosch PIB651F17EKtoś coś doradzi? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 listopada 2015 Udostępnij #8 Napisano 22 listopada 2015 Cytat Czytając opinie ludzie mają problemy z przyciskami (nie łapią do razu), zarysowaniami, trudnościami z domyciem Płyta musi być sucha, bo zdarza mi się że przyciski dotykowe nie łapią ale po przetarciu szmatką jest już ok. Co do zarysowań to nie wiem i nie wyobrażam sobie jak można porysować płytę stosując się do zasad utrzymania czystości, tak samo z czyszczeniem z wszelakiego ewentualnego brudu, nie ma problemu. Link do komentarza
MrTomo Napisano 22 listopada 2015 Autor Udostępnij #9 Napisano 22 listopada 2015 Cytat Płyta musi być sucha, bo zdarza mi się że przyciski dotykowe nie łapią ale po przetarciu szmatką jest już ok. Co do zarysowań to nie wiem i nie wyobrażam sobie jak można porysować płytę stosując się do zasad utrzymania czystości, tak samo z czyszczeniem z wszelakiego ewentualnego brudu, nie ma problemu. Może to zależy od garnka?Jak przesuniesz garnkiem np. stalowym to się nie przerysuje? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 listopada 2015 Udostępnij #10 Napisano 22 listopada 2015 Cytat Może to zależy od garnka?Jak przesuniesz garnkiem np. stalowym to się nie przerysuje? Nie mam pojęcia. Garnki są gładziutkie od spodu, ktoś by musiał z premedytacja porobić na od spodu garnka rysy wtedy być może i porysują. Link do komentarza
Gość stach Napisano 22 listopada 2015 Udostępnij #11 Napisano 22 listopada 2015 Cytat Muszę kupić płytę do zabudowy.Płytę indukcyjną. I bardzo dobry pomysł .Tylko za bardzo analitycznie podchodzisz do sprawy...Idziesz do sklepu i kupujesz!!!Taką z czterema polami grzewczymi, no chyba, że masz gęsiarkę i używasz jej - więc szukaj takiej z jednym owalnym polem...Moja dwuletnia płyta Elektroluxa nie ma żadnych zarysowań, zabrudzenia i przypalenia dość łatwo się usuwało i śladów nie ma. Łatwo i precyzyjnie steruje się funkcjami płyty.Płytę kupiłem bez specjalnych poszukiwań i filozofowania...Wprawdzie - tak jak kiedyś pisałem - była to druga płyta, bo pierwsza po paru tygodniach padła (była to płyta Zelmera, awaria była niereperowalna i zwrócono mi kasę), ale po prostu w sklepie w którym kupowałem i w którym zwrócono mi kasę - wziąłem tego Electroluxa i jestem, no i moja koleżanka-małżonka przede wszystkim, zadowolony!Zasilanie ma ta płyta z jednej fazy i daje radę przy odpowiedniej organizacji pracy. Pisałem o tym w tamtym temacie szczegółowo i nie bardzo chce mi się powtarzać... Link do komentarza
TINEK Napisano 22 listopada 2015 Udostępnij #12 Napisano 22 listopada 2015 nie wiem, czy doradzę, ale ja wybrałem płytę szerokości 80 cm i to był dobry wybór, na co dzień może nie ma to znaczenia, ale jak szykuję jakąś imprezę (a ja wtedy "leżę" w kuchni) to jest to bardzo wygodne mieć więcej miejsca, płyta 4-polowa, jedno pole takie pod podłużny garnek, ale ja mam wszsytkie garnki okrągłe , to mi to potrzebne nie jest. Płyta teka, podłączona pod 400V (ile faz to nie wiem, ale wszystkie pola na max mogą chodzić jednocześnie), z wykorzystywanych "bajerów" to tylko timer i "power" do szybszego zagotowania, choć i bez tej funkcji się szybko zagotowujepozdrawiam Link do komentarza
MrTomo Napisano 23 listopada 2015 Autor Udostępnij #13 Napisano 23 listopada 2015 Macie rację.Trzeba pójść do sklepu, zobaczyć i kupić bez żadnych ceregieli.W końcu to nie samochód... Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 listopada 2015 Udostępnij #14 Napisano 23 listopada 2015 Ale jak sam gotujesz ?Każdy kucharz/kucharka ma swoje przyzwyczajenie co do np. wielkości garów, patelni, itp.Warto to mieć na uwadze. 1 Link do komentarza
Gość stach Napisano 23 listopada 2015 Udostępnij #15 Napisano 23 listopada 2015 No i ważne jest to dla jak wielkiej rodziny się gotuje, co wiąże się - tak jak pisze bajbaga - z wielkością garów, patelni Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 listopada 2015 Udostępnij #16 Napisano 23 listopada 2015 Gary nie oszukujmy się standardowe do indukcji. Jakiej wielkości są pola grzewne tak są robione gary, jedynie co do wysokości mogą być rozbieżności bo średnica denka jest standardowa. Link do komentarza
Gość stach Napisano 23 listopada 2015 Udostępnij #17 Napisano 23 listopada 2015 Ważne jest aby zakryte było pole - można i garnkiem większym niż pole grzewcze, byle tylko nie mniejszym ... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 listopada 2015 Udostępnij #18 Napisano 23 listopada 2015 Zgadza się, ale nie ma garów takich jak w wojsku bywały Link do komentarza
Gość stach Napisano 23 listopada 2015 Udostępnij #19 Napisano 23 listopada 2015 No wiesz, w wojsku nie byłem, więc jakie tam gary były, nie mam pojęcia Link do komentarza
MrTomo Napisano 23 listopada 2015 Autor Udostępnij #20 Napisano 23 listopada 2015 No proszę znowu garść informacji Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 listopada 2015 Udostępnij #21 Napisano 23 listopada 2015 Cytat No wiesz, w wojsku nie byłem, więc jakie tam gary były, nie mam pojęcia Uwierz mi na słowo, gary były wieeeeeeeelkie Link do komentarza
lopata_graba Napisano 24 listopada 2015 Udostępnij #22 Napisano 24 listopada 2015 zdecydowanie większe niż w normalnej, szkolnej kuchni albo ciut porównywalne, ale raczej w kuchni wojskowej płyta indukcyjna była by zbędna Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 listopada 2015 Udostępnij #23 Napisano 24 listopada 2015 (edytowany) Cytat No proszę znowu garść informacji To aby Ci namieszać. Istnieją też płyty w połowie z oznaczonymi miejscami na gary ( np. duży i mały) na jednej połowie płyty, a na drugiej mają "nieokreśloną" wielkość i kształt naczynia.Ale są płyty, które same lokalizują garnek/naczynie.https://plytagazowa.pl/wp-content/uploads/2...gaz-510x340.jpg Edytowano 24 listopada 2015 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MrTomo Napisano 24 listopada 2015 Autor Udostępnij #24 Napisano 24 listopada 2015 Cytat To aby Ci namieszać. ..Ale są płyty, które same lokalizują garnek/naczynie. Tylko chyba nie taka cena Link do komentarza
grzybol303 Napisano 30 listopada 2015 Udostępnij #25 Napisano 30 listopada 2015 a po co wam lokalizacja garnka? co on bierze nogi za pas i ucieka? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 30 listopada 2015 Udostępnij #26 Napisano 30 listopada 2015 Gdybyś używał to byś wiedział po co. Link do komentarza
wojtek73 Napisano 30 listopada 2015 Udostępnij #27 Napisano 30 listopada 2015 Cytat Gdybyś używał to byś wiedział po co. A ta płyta indukcyjna to ekonomiczniejsza od zwykłej? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 30 listopada 2015 Udostępnij #28 Napisano 30 listopada 2015 Ja sobie chwale i raczej do innej już nie wrócę. Link do komentarza
wojtek73 Napisano 30 listopada 2015 Udostępnij #29 Napisano 30 listopada 2015 Cytat Ja sobie chwale i raczej do innej już nie wrócę. A to prawda, że do indukcyjnej muszą być specjalne garnki? Link do komentarza
Gość stach Napisano 1 grudnia 2015 Udostępnij #30 Napisano 1 grudnia 2015 I tak, i nie...Jeśli masz garnki emaliowane, to możesz je użyć na indukcyjnej - generalnie wszystkie garnki, do których dna "przyklei" się magnes są możliwe do zastosowania na indukcyjnej płyty. Aluminiowe generalnie nie, chyba, że mają wielowarstwowe dno z ferromagnetyczną warstwą - ale tu też magnes się "przyklei".A w ogóle poczytaj tutaj:https://forum.budujemydom.pl/Kuchnia-Indukc...owa-t19426.htmlJest tam wiele szczegółów i uwag ludzi użytkujących płyty indukcyjne. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 1 grudnia 2015 Udostępnij #31 Napisano 1 grudnia 2015 Cytat I tak, i nie... I to jest prawda. Bo np moja indukcja "nie czyta" takich garnków co dno łapie magnes. Musiałem kupić gary na indukcję. Link do komentarza
rustin Napisano 1 grudnia 2015 Udostępnij #32 Napisano 1 grudnia 2015 Nie chce zaśmiecać ale jak wypada w kosztach użytkowych płyta indukcyjna w stosunku do gazu ?Wiadomo co nowe to złe Każdy w domu mi odradza, że prądu ciągnie co niemiara, chociaż nikt jej nie miał Jeżeli by można określić np zużycie na godzinę czy w kw to jak to jest gaz vs indukcja ?Będę dzwonił do elektryka aby mi podciągnął 'siłę' do kuchni w razie jak się zdecyduję na płytę bo czytałem , że pod 220v kiepsko działa, czytałem Link do komentarza
wojtek73 Napisano 1 grudnia 2015 Udostępnij #33 Napisano 1 grudnia 2015 Z całą pewnością gotowanie na gazie jest sporo tańsze, ale brudzi kuchnię. W przypadku płyt masz czyściutko i wygodnie, ale drożej. Link do komentarza
Gość stach Napisano 1 grudnia 2015 Udostępnij #34 Napisano 1 grudnia 2015 Poczytaj temat, który wskazuję w poście #30 - tam powinno być zestawienie wydajności różnych źródeł ciepła.Ja mam płytę podłączoną do jednej fazy i doskonale wszystko działa .Nie chce mi się kolejny raz tego pisać - poczytaj tamten temat znajdziesz dużo szczegółów.Nie jest sporo tańsze - jest nieco tańsze... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 2 grudnia 2015 Udostępnij #35 Napisano 2 grudnia 2015 Cytat Z całą pewnością gotowanie na gazie jest sporo tańsze, ale brudzi kuchnię. W przypadku płyt masz czyściutko i wygodnie, ale drożej. Nie jest tańsze bo przy gazie są duże straty ciepła, ogrzewasz dodatkowo pomieszczenie. Przy indukcji grzejesz punktowo a nie na boki.Zajrzyj sobie tu Link do komentarza
lesnik_pl Napisano 7 grudnia 2015 Udostępnij #36 Napisano 7 grudnia 2015 tego nie wiedziałem Link do komentarza
remik112 Napisano 7 grudnia 2015 Udostępnij #37 Napisano 7 grudnia 2015 Zastanawiam się jak z awaryjnością tego sprzętu, kiedyś pojechaliśmy do luks apartamentu do Wrocławia 600 za noc i się nam na drugi dzień zesrała, przypadek, pech, nie wiem. Ale póki co nie widze większych zalet do zmiany.Zastanawiam się jak z awaryjnością tego sprzętu, kiedyś pojechaliśmy do luks apartamentu do Wrocławia 600 za noc i się nam na drugi dzień zesrała, przypadek, pech, nie wiem. Ale póki co nie widze większych zalet do zmiany. Link do komentarza
Gość stach Napisano 8 grudnia 2015 Udostępnij #38 Napisano 8 grudnia 2015 Cytat Zastanawiam się jak z awaryjnością tego sprzętu, kiedyś pojechaliśmy do luks apartamentu do Wrocławia 600 za noc i się nam na drugi dzień zesrała, przypadek, pech, nie wiem. Ale póki co nie widze większych zalet do zmiany. Ze 40 lat temu jadę sobie syrenką przez las , aż tu patrzę stoi taki wypasiony - na tamte czasy - mercedes, a przy nim pod podniesioną maską w wypasionym garniturze facet i coś tam próbuje dłubać...Wniosek???Każdy wypasiony sprzęt, nawet w lux okolicznościach może zesrać z różnych powodów: nieumiejętność obsługi, zmiany w zasilaniu, lub po prostu się zesrać...Ja dwa i pół roku temu widziałem zalety do zamiany gazu z butli na indukcję i mimo, że pierwsza zakupiona płyta po trzech tygodniach się zesrała - nie zmieniłem zdania, kupiłem elektroluksa i korzystam z jego zalet A który to apartament we Wrocławiu tyle kosztuje???Nocowałem w lux apartamencie (lux - według mojej opinii ze względu na lokalizację, dostęp, parkingi, wyposażenie) i za trzy noce zapłaciłem 630 zł... Polecam sprawdzone Silver Apartaments http://www.silverapartments.pl/apartamenty-we-wroclawiu.php Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 grudnia 2015 Udostępnij #39 Napisano 8 grudnia 2015 (edytowany) Cytat Zastanawiam się jak z awaryjnością tego sprzętu, kiedyś pojechaliśmy do luks apartamentu do Wrocławia 600 za noc i się nam na drugi dzień zesrała, przypadek, pech, nie wiem. Ale póki co nie widze większych zalet do zmiany.Zastanawiam się jak z awaryjnością tego sprzętu, kiedyś pojechaliśmy do luks apartamentu do Wrocławia 600 za noc i się nam na drugi dzień zesrała, przypadek, pech, nie wiem. Ale póki co nie widze większych zalet do zmiany. To mnie zastanawia po co tam pojechałeś?Gotować czy się zrelaksować.No i jeszcze żeby w lux apartamencie ktoś się zesrał? przecież musiało to okropnie śmierdzieć. Edytowano 8 grudnia 2015 przez mhtyl (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MrTomo Napisano 8 grudnia 2015 Autor Udostępnij #40 Napisano 8 grudnia 2015 Co mi tu w wątku paskudzicie? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 grudnia 2015 Udostępnij #41 Napisano 8 grudnia 2015 Cytat Co mi tu w wątku paskudzicie? A co? Czuć Link do komentarza
MrTomo Napisano 8 grudnia 2015 Autor Udostępnij #42 Napisano 8 grudnia 2015 Jak tak dalej pójdzie to się rozmyślę, bo mi się przy gotowaniu będzie odbijać na samo wspomnienie Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się