Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Zaloguj się, aby obserwować  
MrTomo

Jaka kuchnia indukcyjna

Recommended Posts

Przyszła kryska na Matyska...
Muszę kupić płytę do zabudowy.
Płytę indukcyjną.

Doradźcie na co zwracać uwagę, z czego wykonana, ile palników, jaka moc przyłączeniowa, jaka szerokość, jaka firma...
i wszystko inne o czym nie mam bladego pojęcia...
Można powiedzieć, że sprawa pilna (żona chce już icon_confused.gif , najlepiej dzisiaj :bezradny: )

PS
Ja oscyluję w cztery palniki.
Nie wiem co to jest strefa wolna?
Przeglądając płyty znalazłem takie - nazwę to standardowe - cztero palnikowe okrągłe wszystkie, lub dwa okrągła a dwa jakby w jednej prostokątnej obwódce. Nie wiem o co chodzi?

Coś takiego mam na myśli

DSC01446.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam Mastercook-a 4 okrągłe palniki, jedna z tańszych na rynku kosztowała wtedy niecałe 1200 zł. Dzisiaj kupisz już poniżej tysiaka w promocji.

Moc to wszystkie płyty mają zbliżoną (oczywiście mowa tu o czteropalnikowych) i każda ma możliwość podłączenia pod 240V jak również pod dwie fazy, każde dwa palniki rozbić na jedną fazę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli chodzi o przyłącze to nie ma problemu z podłączeniem pod 3 fazy.
Sugerujesz aby kierować się ceną - brać coś najtańszego?


Co jeśli płyta będzie podłączona pod 3 fazy a będzie zanik 1 fazy?

Czym się różni wykonanie ceramiczne od szkła ceramicznego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja wychodzę z założenia, że każdy dodatkowy bajer jest dobry na kilka dni/tygodni użytkowania puki człek się nie nacieszy a potem odchodzą te bajery do lamusa. Nie twierdze, że niektóre bajery są pożyteczne, ale to co widzę po mojej żonie to żadnych nie używa jedynie co to zegar-ustawia czas gotowania oraz moc palnika icon_biggrin.gif

I za pamięci, z okolic indukcji wywal wszystkie ciężkie rzeczy oraz z półek o ile masz nad okapem. Wiem coś na ten temat bo u mnie płytę szklana zbili.

Cytat

Co jeśli płyta będzie podłączona pod 3 fazy a będzie zanik 1 fazy?

Czym się różni wykonanie ceramiczne od szkła ceramicznego?


To nie będziesz miał dwóch palników, jeżeli akurat trawisz, że nie ma tej fazy co jest indukcja podłączona.

Nie łapię o jakie wykonanie pytasz, domniemywam że chodzi Ci z czego jest wykonana płyta szklana, z tego co wiem jest to szkło hartowane.
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Nie łapię o jakie wykonanie pytasz, domniemywam że chodzi Ci z czego jest wykonana płyta szklana, z tego co wiem jest to szkło hartowane.



Ja też nie łapię icon_biggrin.gif
Tak jest w opisie: albo ceramiczne albo szkło ceramiczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czytając opinie ludzie mają problemy z przyciskami (nie łapią do razu), zarysowaniami, trudnościami z domyciem icon_question.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak dotąd celuję w

Bosch PIE611F17E lub Bosch PIE651B17E (nie mogę znaleźć czym się różnią - poza ceną...)
lub Bosch PIB651F17E

Ktoś coś doradzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Czytając opinie ludzie mają problemy z przyciskami (nie łapią do razu), zarysowaniami, trudnościami z domyciem icon_question.gif


Płyta musi być sucha, bo zdarza mi się że przyciski dotykowe nie łapią ale po przetarciu szmatką jest już ok. Co do zarysowań to nie wiem i nie wyobrażam sobie jak można porysować płytę stosując się do zasad utrzymania czystości, tak samo z czyszczeniem z wszelakiego ewentualnego brudu, nie ma problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Płyta musi być sucha, bo zdarza mi się że przyciski dotykowe nie łapią ale po przetarciu szmatką jest już ok. Co do zarysowań to nie wiem i nie wyobrażam sobie jak można porysować płytę stosując się do zasad utrzymania czystości, tak samo z czyszczeniem z wszelakiego ewentualnego brudu, nie ma problemu.


Może to zależy od garnka?
Jak przesuniesz garnkiem np. stalowym to się nie przerysuje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Może to zależy od garnka?
Jak przesuniesz garnkiem np. stalowym to się nie przerysuje?


Nie mam pojęcia. Garnki są gładziutkie od spodu, ktoś by musiał z premedytacja porobić na od spodu garnka rysy wtedy być może i porysują.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
Cytat

Muszę kupić płytę do zabudowy.
Płytę indukcyjną.



I bardzo dobry pomysł .
Tylko za bardzo analitycznie podchodzisz do sprawy...
Idziesz do sklepu i kupujesz!!!
Taką z czterema polami grzewczymi, no chyba, że masz gęsiarkę i używasz jej - więc szukaj takiej z jednym owalnym polem...
Moja dwuletnia płyta Elektroluxa nie ma żadnych zarysowań, zabrudzenia i przypalenia dość łatwo się usuwało i śladów nie ma. Łatwo i precyzyjnie steruje się funkcjami płyty.
Płytę kupiłem bez specjalnych poszukiwań i filozofowania...
Wprawdzie - tak jak kiedyś pisałem - była to druga płyta, bo pierwsza po paru tygodniach padła (była to płyta Zelmera, awaria była niereperowalna i zwrócono mi kasę), ale po prostu w sklepie w którym kupowałem i w którym zwrócono mi kasę - wziąłem tego Electroluxa i jestem, no i moja koleżanka-małżonka przede wszystkim, zadowolony!
Zasilanie ma ta płyta z jednej fazy i daje radę przy odpowiedniej organizacji pracy. Pisałem o tym w tamtym temacie szczegółowo i nie bardzo chce mi się powtarzać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem, czy doradzę, ale ja wybrałem płytę szerokości 80 cm i to był dobry wybór, na co dzień może nie ma to znaczenia, ale jak szykuję jakąś imprezę (a ja wtedy "leżę" w kuchni) to jest to bardzo wygodne mieć więcej miejsca, płyta 4-polowa, jedno pole takie pod podłużny garnek, ale ja mam wszsytkie garnki okrągłe icon_smile.gif , to mi to potrzebne nie jest. Płyta teka, podłączona pod 400V (ile faz to nie wiem, ale wszystkie pola na max mogą chodzić jednocześnie), z wykorzystywanych "bajerów" to tylko timer i "power" do szybszego zagotowania, choć i bez tej funkcji się szybko zagotowuje

pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Macie rację.
Trzeba pójść do sklepu, zobaczyć i kupić bez żadnych ceregieli.
W końcu to nie samochód... icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale jak sam gotujesz ?
Każdy kucharz/kucharka ma swoje przyzwyczajenie co do np. wielkości garów, patelni, itp.
Warto to mieć na uwadze.
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
No i ważne jest to dla jak wielkiej rodziny się gotuje, co wiąże się - tak jak pisze bajbaga - z wielkością garów, patelni icon_mrgreen.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gary nie oszukujmy się standardowe do indukcji. Jakiej wielkości są pola grzewne tak są robione gary, jedynie co do wysokości mogą być rozbieżności bo średnica denka jest standardowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
Ważne jest aby zakryte było pole - można i garnkiem większym niż pole grzewcze, byle tylko nie mniejszym ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
No wiesz, w wojsku nie byłem, więc jakie tam gary były, nie mam pojęcia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

No wiesz, w wojsku nie byłem, więc jakie tam gary były, nie mam pojęcia


Uwierz mi na słowo, gary były wieeeeeeeelkie icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

No proszę znowu garść informacji



To aby Ci namieszać. icon_lol.gif

Istnieją też płyty w połowie z oznaczonymi miejscami na gary ( np. duży i mały) na jednej połowie płyty, a na drugiej mają "nieokreśloną" wielkość i kształt naczynia.

Ale są płyty, które same lokalizują garnek/naczynie.

https://plytagazowa.pl/wp-content/uploads/2...gaz-510x340.jpg

Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

To aby Ci namieszać. icon_lol.gif
..

Ale są płyty, które same lokalizują garnek/naczynie.



Tylko chyba nie taka cena icon_biggrin.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
I tak, i nie...
Jeśli masz garnki emaliowane, to możesz je użyć na indukcyjnej - generalnie wszystkie garnki, do których dna "przyklei" się magnes są możliwe do zastosowania na indukcyjnej płyty. Aluminiowe generalnie nie, chyba, że mają wielowarstwowe dno z ferromagnetyczną warstwą - ale tu też magnes się "przyklei".
A w ogóle poczytaj tutaj:

https://forum.budujemydom.pl/Kuchnia-Indukc...owa-t19426.html

Jest tam wiele szczegółów i uwag ludzi użytkujących płyty indukcyjne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

I tak, i nie...


I to jest prawda. Bo np moja indukcja "nie czyta" takich garnków co dno łapie magnes. Musiałem kupić gary na indukcję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie chce zaśmiecać ale jak wypada w kosztach użytkowych płyta indukcyjna w stosunku do gazu ?
Wiadomo co nowe to złe icon_smile.gif Każdy w domu mi odradza, że prądu ciągnie co niemiara, chociaż nikt jej nie miał icon_smile.gif
Jeżeli by można określić np zużycie na godzinę czy w kw to jak to jest gaz vs indukcja ?

Będę dzwonił do elektryka aby mi podciągnął 'siłę' do kuchni w razie jak się zdecyduję na płytę bo czytałem , że pod 220v kiepsko działa, czytałem icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z całą pewnością gotowanie na gazie jest sporo tańsze, ale brudzi kuchnię. W przypadku płyt masz czyściutko i wygodnie, ale drożej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
Poczytaj temat, który wskazuję w poście #30 - tam powinno być zestawienie wydajności różnych źródeł ciepła.

Ja mam płytę podłączoną do jednej fazy i doskonale wszystko działa icon_lol.gif .

Nie chce mi się kolejny raz tego pisać - poczytaj tamten temat znajdziesz dużo szczegółów.

Nie jest sporo tańsze - jest nieco tańsze...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Z całą pewnością gotowanie na gazie jest sporo tańsze, ale brudzi kuchnię. W przypadku płyt masz czyściutko i wygodnie, ale drożej.


Nie jest tańsze bo przy gazie są duże straty ciepła, ogrzewasz dodatkowo pomieszczenie. Przy indukcji grzejesz punktowo a nie na boki.
Zajrzyj sobie tu
  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zastanawiam się jak z awaryjnością tego sprzętu, kiedyś pojechaliśmy do luks apartamentu do Wrocławia 600 za noc i się nam na drugi dzień zesrała, przypadek, pech, nie wiem. Ale póki co nie widze większych zalet do zmiany.

Zastanawiam się jak z awaryjnością tego sprzętu, kiedyś pojechaliśmy do luks apartamentu do Wrocławia 600 za noc i się nam na drugi dzień zesrała, przypadek, pech, nie wiem. Ale póki co nie widze większych zalet do zmiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stach
Cytat

Zastanawiam się jak z awaryjnością tego sprzętu, kiedyś pojechaliśmy do luks apartamentu do Wrocławia 600 za noc i się nam na drugi dzień zesrała, przypadek, pech, nie wiem. Ale póki co nie widze większych zalet do zmiany.



Ze 40 lat temu jadę sobie syrenką przez las , aż tu patrzę stoi taki wypasiony - na tamte czasy - mercedes, a przy nim pod podniesioną maską w wypasionym garniturze facet i coś tam próbuje dłubać...

Wniosek???

Każdy wypasiony sprzęt, nawet w lux okolicznościach może zesrać z różnych powodów: nieumiejętność obsługi, zmiany w zasilaniu, lub po prostu się zesrać...

Ja dwa i pół roku temu widziałem zalety do zamiany gazu z butli na indukcję i mimo, że pierwsza zakupiona płyta po trzech tygodniach się zesrała - nie zmieniłem zdania, kupiłem elektroluksa i korzystam z jego zalet

A który to apartament we Wrocławiu tyle kosztuje???
Nocowałem w lux apartamencie (lux - według mojej opinii ze względu na lokalizację, dostęp, parkingi, wyposażenie) i za trzy noce zapłaciłem 630 zł... Polecam sprawdzone Silver Apartaments
http://www.silverapartments.pl/apartamenty-we-wroclawiu.php

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Zastanawiam się jak z awaryjnością tego sprzętu, kiedyś pojechaliśmy do luks apartamentu do Wrocławia 600 za noc i się nam na drugi dzień zesrała, przypadek, pech, nie wiem. Ale póki co nie widze większych zalet do zmiany.

Zastanawiam się jak z awaryjnością tego sprzętu, kiedyś pojechaliśmy do luks apartamentu do Wrocławia 600 za noc i się nam na drugi dzień zesrała, przypadek, pech, nie wiem. Ale póki co nie widze większych zalet do zmiany.


To mnie zastanawia po co tam pojechałeś?Gotować czy się zrelaksować.
No i jeszcze żeby w lux apartamencie ktoś się zesrał? przecież musiało to okropnie śmierdzieć. icon_mrgreen.gif Edytowano przez mhtyl (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak tak dalej pójdzie to się rozmyślę, bo mi się przy gotowaniu będzie odbijać na samo wspomnienie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...