Skocz do zawartości

Kocioł na węgiel w pomieszczeniu dla kotła gazowego to kłopot

Recommended Posts

Napisano

W gotowym projekcie, według którego zbudowaliśmy dom, kotłownia była zaprojektowana dla kotła gazowego, więc ma wejście jedynie od strony wiatrołapu. Ten układ jest niekomfortowy! Żałujemy, że nie dobudowaliśmy przy garażu nowej kotłowni... - mówią Ewa i Grzegorz, Czytelnicy Budujemy Dom, którzy kocioł użytkują 8 lat.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-podgrzewacze/a/20017-kociol-na-wegiel-w-pomieszczeniu-dla-kotla-gazowego-to-klopot

Napisano
Ale podłączenie kotła to tragedia; że nadzór budowlany zezwolił na użytkowanie kotłowni, to dziwne. TRAGEDIA !!!
Napisano
  Cytat

Ale podłączenie kotła to tragedia; że nadzór budowlany zezwolił na użytkowanie kotłowni, to dziwne. TRAGEDIA !!!

Rozwiń  

ale że co - możesz rozjaśnić w którym miejscu nadzór miałby mieć zastrzeżenia co do podłączenia?
Napisano (edytowany)
Moim zdaniem pełne niezrozumienie tego co się stało.
Na samym początku błąd ,wytypowano w tamtym czasie nieodpowiednią działkę do zamieszkania z ogrzewaniem gazowym.(Decyzja: w 2007 r. rozbudowę sieci gazu ziemnego do naszego domu wyceniono na 28 000 zł. )

W konsekwencji tego trzeba było kupować kocioł na paliwo stale budować komin spalinowy ,poszło na to około 15.000 zł
dodatkowo jeszcze zbudowano kominek z DGP,oraz następny komin to pociągnęło ze 12.000 zł
Czy są jakieś oszczędności? 15.000 zł +12.000 zł +Składzik z opałem = 30 000 zł

Teraz trzeba nosić wory z węglem ? można jedynie przesypać w wiadra i dopiero dźwigać do góry do zasobnika.
Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
Pompka obiegowa jest wstawiona kablem w dół. Powinna być kablem w górę. Ten błąd popełniany jest nagminnie, bo zazwyczaj rura zasilająca idzie z kotła w górę. Robi się z tego kłopot, więc łatwiej wsadzić pompkę kablem w dół.
Ale nie sądzę, żeby to był tragiczny błąd. Tyle że woda może kapać po kablu i w najgorszym razie wywalać korki.
Napisano
  Cytat

Pompka obiegowa jest wstawiona kablem w dół. Powinna być kablem w górę. Ten błąd popełniany jest nagminnie, bo zazwyczaj rura zasilająca idzie z kotła w górę. Robi się z tego kłopot, więc łatwiej wsadzić pompkę kablem w dół.
Ale nie sądzę, żeby to był tragiczny błąd. Tyle że woda może kapać po kablu i w najgorszym razie wywalać korki.

Rozwiń  

W zasadzie w większości pomp tak się podłącza, inaczej się nie da bo dając kablem do góry zmieniłbyś kierunek przepływu cieczy. Z tych pomp co widziałem wszystkie mają kabel skierowany do dołu gdy pompka jest montowana pionowo.

A woda jak zacznie przeciekać to już oznaka, że do remontu się nadaje lub do wymiany. icon_smile.gif
Napisano (edytowany)
  Cytat

W zasadzie w większości pomp tak się podłącza, inaczej się nie da bo dając kablem do góry zmieniłbyś kierunek przepływu cieczy. (...)

Rozwiń  

Chyba, że inaczej poprowadzisz rury.
Pompka zamontowana kablem w dół traci gwarancję. Tylko co instalatorów obchodzi jakaś gwarancja.

Cytat

Mirek zauważył że zamiast zaworu różnicowego wstawiono zwykły to bomba kotłowa z opóźnionym zapłonem . icon_smile.gif

Rozwiń  

O ja cię...

------------------------------
po namyśle dopisałem:

ad pompka: nie wiem dlaczego producenci pomp w tę stronę montują kable pompkom, skoro zazwyczaj staje się to utrudnieniem. Edytowano przez PeZet (zobacz historię edycji)
Napisano
  Cytat

Chyba, że inaczej poprowadzisz rury.
Pompka zamontowana kablem w dół traci gwarancję. Tylko co instalatorów obchodzi jakaś gwarancja.

O ja cię...

------------------------------
po namyśle dopisałem:

ad pompka: nie wiem dlaczego producenci pomp w tę stronę montują kable pompkom, skoro zazwyczaj staje się to utrudnieniem.

Rozwiń  

Można zamontować poziomo pompkę.
Można obrócić korpus pompki tak aby kabel był u góry, ale wtedy właśnie można stracić gwarancje bo trzeba odkręcić korpus i obrócić go o 360 stopni i ponownie przykręcić do korpusu.
W pompach Grunfossa, Leszczyńskich, Willo kable są skierowane w dół, wymieniłem te pompy bo w zasadzie one się liczą na rynku, są dobre.
Napisano
  Cytat

Rozumiem ale gdzie to wyczytałeś.

Rozwiń  

W instrukcji.
Mało co tam piszą, bo to głównie rysunki, do tego trzy na krzyż. Ale skoro obrazek przekreślony jest w tę i we w tę, to zakazują.

Cytat

W pompach Grunfossa, Leszczyńskich, Willo kable są skierowane w dół, wymieniłem te pompy bo w zasadzie one się liczą na rynku, są dobre.

Rozwiń  

One się za drogo liczą. Za drogo, w perspektywie trzech lat. Dopiero po 3 latach zaczynają się przekładać na oszczędności.
Napisano (edytowany)
  Cytat

W instrukcji stoi, że jest zakazane.

Rozwiń  

Czyli wychodzi na to, że pompy są źle ale składane w fabryce. Jeżeli fabrycznie zgodnie z kierunkiem przepływu kabel jest zwrócony do dołu a instrukcja nakazuje aby był skierowany do góry to bez rozkręcania korpusu pompy czyli tym samym ingerencji naszej w rozkręcanie pompy tracimy gwarancję. Takie masło maślane te instrukcję. Edytowano przez mhtyl (zobacz historię edycji)
Napisano
  Cytat

One się za drogo liczą. Za drogo, w perspektywie trzech lat. Dopiero po 3 latach zaczynają się przekładać na oszczędności.

Rozwiń  

Wiem coś na ten temat icon_smile.gif poszedłem na kompromis i kupiłem pompy LFP na licencji Grunfossa - koloru niebieskiego.
Napisano
  Cytat

Czyli można kablem do dołu, ale puszką przyłączeniową nie .

Rozwiń  

Na to wychodzi.

Zaskoczyłeś mnie zamieszczonymi schematami. Sądziłem, że wszystkich pomp dotyczy zasada montażu kabla do góry, a tu taka sytuacja.
Napisano (edytowany)
  Cytat

Na to wychodzi.

Zaskoczyłeś mnie zamieszczonymi schematami. Sądziłem, że wszystkich pomp dotyczy zasada montażu kabla do góry, a tu taka sytuacja.

Rozwiń  

Trochę tych pomp u siebie namontowałem i myślałem ze coś mi umknęło .

Za to gniazdo zasilające powinno być wyżej od pompy. Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
  Cytat

Czyli można kablem do dołu, ale puszką przyłączeniową nie .

Rozwiń  

Tylko teraz pytanie, bo na rysunku jest właśnie pokazane rozkręcanie korpusu aby obrócić co z gwarancją przy rozkręcaniu pompy na gwarancji? Rysunek na dole Nr 2 i 3, bo jeżeli tak pokazuje i zezwala instrukcja to można sobie grzebać a co gdy pompkę szlag trafi? co wtedy producent? icon_biggrin.gif
Napisano (edytowany)
  Cytat

Tylko teraz pytanie, bo na rysunku jest właśnie pokazane rozkręcanie korpusu aby obrócić co z gwarancją przy rozkręcaniu pompy na gwarancji? Rysunek na dole Nr 2 i 3, bo jeżeli tak pokazuje i zezwala instrukcja to można sobie grzebać a co gdy pompkę szlag trafi? co wtedy producent? icon_biggrin.gif

Rozwiń  

Tam nie ma co uszkodzić są tylko łopatki wirnika i uszczelka ,zresztą powinien zrobić to instalator . Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
  Cytat

Tam nie ma co uszkodzić są tylko łopatki wirnika i uszczelka ,zresztą powinien zrobić to instalator .

Rozwiń  

Wiem bo nieraz pompkę rozbierałem, wystarczy wykręcić cztery śrubki kluczem inbusowym i obrócić korpus bez wyciągania go i ponowne skręcenia śrubkami. Chodzi o sam fakt ingerencji w pompkę, wiesz jakie co niektórzy ludzie mają pomysły i cudowne myśli techniczne icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

Wiem bo nieraz pompkę rozbierałem, wystarczy wykręcić cztery śrubki kluczem inbusowym i obrócić korpus bez wyciągania go i ponowne skręcenia śrubkami. Chodzi o sam fakt ingerencji w pompkę, wiesz jakie co niektórzy ludzie mają pomysły i cudowne myśli techniczne icon_biggrin.gif

Rozwiń  

Na uszkodzenia mechaniczne nie ma gwarancji.
Napisano
  Cytat

Na uszkodzenia mechaniczne nie ma gwarancji.

Rozwiń  

Załóżmy, że uszkodziłem w jakiś sposobów wirnik lub stojan i kto mi udowodni, że taka pompka uszkodzona nie wyszła z fabryki.
Mowa tu oczywiście o nowej , pierwszy raz montowanej i uruchamianej pompce.
Co do położenia kabla (do góry czy na dół) to uważam ma to najmniejsze znaczenie na pracę pompki i uznanie gwarancji w razie jej zepsucia.
Napisano (edytowany)
  Cytat

Załóżmy, że uszkodziłem w jakiś sposobów wirnik lub stojan i kto mi udowodni, że taka pompka uszkodzona nie wyszła z fabryki.
Mowa tu oczywiście o nowej , pierwszy raz montowanej i uruchamianej pompce.
Co do położenia kabla (do góry czy na dół) to uważam ma to najmniejsze znaczenie na pracę pompki i uznanie gwarancji w razie jej zepsucia.

Rozwiń  

Kontrola jakości,a przy złym montażu jak się wleje woda i pójdzie dym to może być problem z gwarancją. Nieraz przy tych tanich pompkach może być ogólnie problem gdzie to zareklamować .

Dwa moje grundfosy pracowały prawie 10 sezonów grzewczych non-stop ,odsprzedałem je następnej osobie ,dając od siebie rok gwarancji na nie . Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
  Cytat

Dwa moje grundfosy pracowały prawie 10 sezonów grzewczych non-stop ,odsprzedałem je następnej osobie ,dając od siebie rok gwarancji na nie .

Rozwiń  

To dobra firma - u mnie też kręcą już z 10 lat.
Tylko, czy te nowe też są tak dobre to już nie wiem. Gdzieś czytałem, że łopatki robią już z tworzywa ?
Napisano
  Cytat

Dwa moje grundfosy pracowały prawie 10 sezonów grzewczych non-stop ,odsprzedałem je następnej osobie ,dając od siebie rok gwarancji na nie .

Rozwiń  

Moja Wilo chyba jeszcze dłużej, tyle że używana tylko do zbicia temperatury przy rozruchu - odsprzedałem miesiąc temu po zdemontowaniu - reklamacji nie było od kupującego, czyli że hula sobie spokojnie u kogoś dalej
Napisano
  Cytat

Moja Wilo chyba jeszcze dłużej, tyle że używana tylko do zbicia temperatury przy rozruchu - odsprzedałem miesiąc temu po zdemontowaniu - reklamacji nie było od kupującego, czyli że hula sobie spokojnie u kogoś dalej

Rozwiń  

To też dobra firma.
Napisano
  Cytat

Rozwiń  

Cytat

To też dobra firma.

Rozwiń  

icon_razz.gif icon_biggrin.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...