Pomocnik Napisano 12 stycznia 2015 #1 Napisano 12 stycznia 2015 W jaki sposób można sprawdzić rzeczywistą kaloryczność dostarczanego gazu ziemnego? W poprzednim sezonie grzewczym zauważyłem znaczny wzrost zużycia gazu, w porównaniu z latami poprzednimi mimo wymiany części okien na energooszczędne. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-podgrzewacze/porady/18190-rzeczywista-kalorycznosc-gazu-ziemnego-jak-sprawdzic
Gość Radek Napisano 12 stycznia 2015 #2 Napisano 12 stycznia 2015 Ciekawe czy ktoś już robił takie wyliczenia.Pytanie jaką sprawnośc pieca przyjąć po jego kilku latach działania.
Gość miernik Napisano 26 września 2016 #3 Napisano 26 września 2016 Brednie. Dostępne są analizatory ciągłego pomiaru wielkości dużej puszki farby.
Gość fidziu Napisano 16 października 2017 #4 Napisano 16 października 2017 PGNiG to banda ... Kiedyś gotowało się wodę na kawę na gazie kilka minut, dziś trwa to wieczność. Ugotowanie jaj by miały odpowiednią twardość to nie lada sztuka. Kuchenka syczy jak głupia, bo gaz ochrzczony!!! Różnicę widać też jak kupimy gaz z butli, który daje sporo więcej energii. PGNiG powinno zostać porządnie przetrzepane, za te ....
Gość Napisano 16 października 2017 #5 Napisano 16 października 2017 Jak Ci syczy kuchenka, to ją wyremontuj, ureguluj, a nie narzekaj na gaz...
piterarnett Napisano 16 października 2017 #6 Napisano 16 października 2017 Od dawna wiadomo ze w PL do gazu dodaja wypelniacze PGNiG to monopolista , umnie tez gaz specyficznie syczy , czego nie widzalem w Niemczech czy UK , kalkulacja jest prosta ludzie docieplaja oszczedzaja wiec trzeba cos wymyslic zeby rachunek sie zgadal a do tego co proponuje regulowac kuchenke , widze ze jestes wybitnym fachowcem od wszystkiego , jeszcze nie widzalem regulowania kuchenki hahaha padlem ze smiechu
Gość Napisano 16 października 2017 #7 Napisano 16 października 2017 Jak już się podniesiesz, to przeczytaj w instrukcji obsługi, jak REGULUJE się dopływ powietrza w palniki, czyli de facto - jak reguluje się kuchenkę A do Niemiec, czy UK jeździłeś że swoją kuchenką i stąd obserwacja, że tam SPECYFICZNIE nie syczy? A może tam ktoś znający się na rzeczy - wyregulował swoją kuchenkę i dlatego specyficznie nie syczy
Gość Jerzu Napisano 28 września 2018 #8 Napisano 28 września 2018 Ja uważam że jakość gazu ziemnego w Lesznie uległa pogorszeniu ,a uważam tak dla tego , że od pewnego czasu dość mocno wydłużył się czas gotowania wody w czajniku -czajnik trn sam bez kamienia tyle samo wody kuchenka ta sama a czas do zagotowania dłuższy.
Gość zFIZYKI Napisano 19 listopada 2019 #9 Napisano 19 listopada 2019 Szanowny ekspercie ,może wytłumaczyłby Pan różnicę miedzy ciepłem spalania a wartością opałową. Chyba ,że nie ma to znaczenia w Pana rozumieniu.
Gość Wkurzony Napisano 30 maja 2020 #10 Napisano 30 maja 2020 U mnie to samo.Piec 3 letni poprzedni rok ustawiony na temp 25 st spalone okolo 200 m3 2019 temperatura zadana na 20 stopni a spalanie 200 m3 .Musiałem do minimum zjechac z pueca bo by mnie rachunki zabiły.A przeciez zimy ciepłe.Na drugim mieszkaniu mam dopłate 900 zł, a to ciepła kawalerka.Ewidentnie chrzczony jest gaz!
zenek Napisano 30 maja 2020 #11 Napisano 30 maja 2020 Dnia 12.01.2015 o 12:57, Pomocnik napisał: Pełna treść artykułu pod adresem: Widać ekspert nie zakłada oszustwa na jakości gazu. Zresztą to samo jest z jakością elektryki. Czysty zyska dla firm handlujących elektryką i gazem jak widać jest pokusą nie do odrzucenia
Gość Fizyk Napisano 5 listopada 2020 #12 Napisano 5 listopada 2020 Panie ekspert to długość pieczenia naleśnika na tym gazie też zależy od "przebiegu pogody"? Rok temu jeden naleśnik można było odwrócić po 60 do 70 sekundach dzisiaj potrzeba 180 sekund. Piec, patelnia i kucharz ten sam. Takim ekspertom proponuje odbierać dyplomy. Proponuje zebrać się w kilkanaście osób zakupić urządzenie monitorujące kaloryczność gazu, w ciągu roku urządzenie się zwróci, tylko co robi nasz UOKiK?
Gość NINA Napisano 21 stycznia 2021 #13 Napisano 21 stycznia 2021 Korzystam z kuchni w dwóch domach oddalonych od siebie o 110 km. Zagotowanie 1 litra wody, w takim samym garnku, w jednej kuchni trwa chwilę, a w drugiej szlak mnie trafia tak długo czekam. Gotowanie w niej jest koszmarem. Jestem przekonana, że bardzo różna jest kaloryczność gazu - jak to sprawdzić, jak udowodnić.
Gość zirytowany Napisano 31 stycznia 2021 #14 Napisano 31 stycznia 2021 w rotterdamie na malutkim palniku garnek z woda skacze zagotowany po 4 minutach wwarszawie odmkilku miesiacy nie jestem w stanie zagotowac wody w garnku na takijm samym palniku
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 1 lutego 2021 #15 Napisano 1 lutego 2021 Poważnie? Może za niskie ciśnienie. Kolega mieszka w górach powyżej 3000 m npm? A tak całkiem serio - jak to możliwe? jakiej wielkości jest ten garnek? Parametry gazu ziemnego wg parametrów na stronie jednego z dostawców. https://www.gaz-system.pl/strefa-klienta/system-przesylowy/parametry-charakteryzujace-jakosc-przesylanego-gazu/
zenek Napisano 1 lutego 2021 #16 Napisano 1 lutego 2021 (edytowany) 2 godziny temu, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał: Poważnie? Może za niskie ciśnienie. Kolega mieszka w górach powyżej 3000 m npm? A tak całkiem serio - jak to możliwe? jakiej wielkości jest ten garnek? Parametry gazu ziemnego wg parametrów na stronie jednego z dostawców. https://www.gaz-system.pl/strefa-klienta/system-przesylowy/parametry-charakteryzujace-jakosc-przesylanego-gazu/ Tak to możliwe, że jak dostaniesz gaz zaazotowany - to spada jego kaloryczność. Objawia sie to tym że np. piecyk kąpielowy starego typu z widocznym palnikiem pali ogniem czerwonawym i nic nie da regulacja, a woda leci letnia lub ciepława mimo że palnik jest odkręcony na maksa. Na kuchence to samo. Tak zdarzyło mi się parę razy - i sprawdzałm w ulicy - tak samo mieli sąsiedzi. Czysty zysk dla dystrybutora gazu, dla klienta czysta strata. Teraz już nie mam jak sprawdzić, bo mam kociołek z komorą zamkniętą inie widać. Myślę że są inne też sposoby manipulowania kalorycznością gazu. Też uważam że dawniej gaz był bardziej wydajny - niż obecnie. Po prostu więcej dawał ciepła - mówiąc prosto. Teraz ma gorszą jakość - i myślę, że ktoś na tym nieźle zarabia. Edytowano 1 lutego 2021 przez zenek (zobacz historię edycji)
Gość A. Napisano 8 października 2021 #17 Napisano 8 października 2021 Ja mam dokładnie to samo ale dopiero gdzieś paręnaście minut po 15.00. Jak nie pracowałam to przed 14.00 woda na makaron zagotowała się po ok. 4 minutach. Po 15.00 a nawet ok. 17.00-potrafi się gotować nawet 15 minut! To jakiś zart
Gość OBSRWATOR Napisano 16 stycznia 2022 #18 Napisano 16 stycznia 2022 Paliwo gazowe - gaz winien się palić płomieniem białym-niewidocznym co najwyżej błękitnym i stąd nawa błękitna energia. Ostatnio zauważyłem, że płomień jest czerwono-pomarańczowy lub w najlepszym przypadku żółty. A gatki i patelnia osmolone. To dowodzi że otrzymujemy rozmielesz gazu o niskiej kaloryczności. Jednostką sprzedaży jest kWh i cena do zapłaty jest iloczyn jednostki a ilość dostarczona z odczytu urządzenia pomiarowego. Tylko odbiorca kupuje kota w worku i niwie jaką ma faktycznie kaloryczność gaz. A Pan premier Sasin daje upusty i tak wyjdzie na swoim. Jedno oszukaństwo.
Gość Władysław Napisano 30 stycznia 2022 #19 Napisano 30 stycznia 2022 Dokładnie tylko syczy , a gotowanie na tej samej kuchence dla takiej samej liczby osób i identycznych dań trwa o wiele dłużej,
Gość Hajaja Napisano 3 lutego 2022 #20 Napisano 3 lutego 2022 U mnie to samo a w dodatku w roku poprzednim przy ogrzewaniu tego samego domu miałam mniejsze zużycie na liczniku przy stałej temp w domu 25 stopni teraz mam max 20stopni w domu i zużycie za ten sam okres o 300m3 większe. Jak to możliwe?
Gość Agata Napisano 22 lutego 2022 #21 Napisano 22 lutego 2022 Zużycie w okresie 10 styczeń - 10 luty 2022 było niewymiernie większe niż miesiąc wcześniej, a to przecież grudzień był najzimniejszy. Ciekawe ile kosztuje badanie jakości gazu przez licencjonowane laboratorium. Na 100% azotują gaz i mówienie, że woda w zimie jest zimniejsza i ciężej ją nagrzać to jest dobre jako bajka dla dzieci.
Gość Iza Napisano 26 lutego 2022 #22 Napisano 26 lutego 2022 Dom 155 m2, w ubiegłym roku przy podobnych temperaturach na zewnątrz, zużycie gazu na poziomie 7 m3/doba. Obecnie przy plusowych temperaturach i obniżeniu temp na piecu zużycie 15m3/ doba. Podwójne zużycie plus podwójna cena gazu to zabójstwo :(
Gość Golec xd Napisano 1 marca 2022 #23 Napisano 1 marca 2022 Ja też sprawdzam i za luty prawie 400 m Chyba to prawda z tym oszukanym gazem.
Gość Tina Napisano 1 marca 2022 #24 Napisano 1 marca 2022 Mam tak samo Warszawa Białołęka, za okres 23 -12-2020 do 22 02-2021 968 m3, a teraz za o tydzień krótszy okres mam 1200, a nie dosyć że nie ma mrozów to jeszcze zakręcone 4 grzejniki, to jakieś oszustwo gazowni, bo w domu jest mniej ciepła potrzebne skoro część wyłączona. Piec nie grzeje cały czas a tylko w określonych porach, przez określony czas. Na stronie pgnige jest info, że można sprawdzić kaloryczność gazu, a gdzie indziej że nie można bo to nie dla gospodarstw domowych ta procedura sprawdzania. Niech piszą wszyscy którym rachunki wzrosły nie z powodu podwyżek ale zużycia, a i jeszcze w międzyczasie odbyła się nie zapowiedziana wymiana licznika.
Gość Alina Napisano 3 marca 2022 #25 Napisano 3 marca 2022 45 m2 mieszkanie ,zużycie 329m3 rachunek 925 zł analogiczny rok ubiegły 394 m3 rachunek 495 zł tylko co można z tym zrobić? Uciekać od gazu ,uciekać na Cypr czy na Eskobar?
Gość potfurrr Napisano 3 marca 2022 #26 Napisano 3 marca 2022 Sposób jest bardzo prosty. Wystarczy odpalić palnik w kuchence gazowej i obserwować płomień. Gaz powinien spalać się na niebiesko. Jeżeli w płomieniu pojawiają się żółte przebarwienia to świadczy, że metan jest chrzczony azotem. Jeżeli płomień jest żółto-niebiesko- czerwony to świadczy o tym, że dostawca rżnie nas na żywca. Gazomierz wariuje, a stare kotły zaczynają "strzelać". Proceder trwa od lat. Kilka lat temu miałem dostęp do chromatografu i po analizie zadzwoniłem do PGNiG z pretensjami. Panienka stwierdziła, że według nich wszystko jest w porządku, a niezależnych badań nie uznają.
Elfir Napisano 3 marca 2022 #27 Napisano 3 marca 2022 ale wiesz, ze w Polsce sprzedaje się gaz zaazotowany (oznaczony np. jako Ls)?
demo Napisano 3 marca 2022 #28 Napisano 3 marca 2022 8 minut temu, Elfir napisał: ale wiesz, ze w Polsce sprzedaje się gaz zaazotowany (oznaczony np. jako Ls)? Gaz zaazotowany może być, ale chyba już dochodzi do tego że jest to azot zagazowany. Dawniej gaz palący się miał barwę niebieską a teraz jest jakiś różowo - pomarańczowy. Ewidentnie robią nas w bambuko.
Gość andas Napisano 4 marca 2022 #29 Napisano 4 marca 2022 Dlaczego redakcja robi wodę z mózgu ludziom i wypisuje takie pierdoły. Ile za takie banialuki płacą?
retrofood Napisano 4 marca 2022 #30 Napisano 4 marca 2022 1 godzinę temu, Gość andas napisał: Dlaczego redakcja robi wodę z mózgu ludziom i wypisuje takie pierdoły. Ile za takie banialuki płacą? A Ty ile zainkasowałeś?
Gość Perper Napisano 5 marca 2022 #31 Napisano 5 marca 2022 A co? https://www.gen.com.pl/dystrybucja/komunikaty-o-jakosci-gazu
Gość aQQ Napisano 7 grudnia 2022 #32 Napisano 7 grudnia 2022 jest coś na rzeczy! Od pewnego czasu zauważyłem, że ten sam czajnik z wodą grzeje się wyraźnie dłużej! A nic się nie zmieniło...ani palnik, ani czajnik... no chyba że gaz?!!!
Gość kapete Napisano 8 stycznia 2023 #33 Napisano 8 stycznia 2023 Coś jest na rzeczy. Dawniej przy ustawieniu piekarnika w pozycji 4 miałem w środku 180 stopni. Dziś jest ledwo120.
Gość Ja Napisano 17 stycznia 2023 #34 Napisano 17 stycznia 2023 Nawet na gazie nas kantują. Kuchenka gazowa płomień pomarańczowy. NIC się nie zmieniło od wczoraj, nic się nie zanieczyściło. Jeszcze wczoraj był niebieski ;) I to błędne tłumaczenie, że wina jest po stronie odbiorcy! Na wiosnę wróci do normy i płomień będzie niebieski. Grunt, że kasa się Obajtkowi i reszcie ekipy zgadza.
Gość JJ Napisano 18 stycznia 2023 #35 Napisano 18 stycznia 2023 Oczywisty kant na gazie. Niska kaloryczność.
Gość Franio Napisano 25 lutego 2023 #36 Napisano 25 lutego 2023 Jakość nie do udowodnienia jak jest zimno czyli na minusie 0.5 l wody gotuje 6 minut jak jest ciepło 11 minut ale tylko w sezonie grzewczym w okresie wiosna lato norma to 6 minut także kantują ludzi wpuszczają do sieci inny gaz który nabija m3 pging orlen to jedno wielkie oszustwo państwowe
Zdaniem Czytelnika Napisano 13 marca 2023 #37 Napisano 13 marca 2023 Komentarz dodany przez sami: Widzę, że nie tylko ja mam ten problem. Nagle rachunki i zużycie gazu o 30% większe przy podobnej zimie i jeszcze wyłączonym piecu przez kilka dni... w takim samym okresie. Oszukują .
Zdaniem Czytelnika Napisano 30 marca 2023 #38 Napisano 30 marca 2023 Komentarz dodany przez Lea: he , u mnie to samo , mąż ostatnio narzekał, że woda pod prysznicem nie taka ciepła jak ustawił kurek tak jak zawsze (przeważnie korzystamy z wanny), zwalił to na wydajność pieca, a teraz dostaliśmy rachunek grozy ( kwota x2), zużycie gazu za 2 msc o 40% w góre, a tu prosze, widze że problem dotyczy nie tylko mnie, my już sie zastanwialiśmy czy gdzieś wycieku nie ma
Zdaniem Czytelnika Napisano 1 kwietnia 2023 #39 Napisano 1 kwietnia 2023 Komentarz dodany przez Darek: Witam wszystkich . Ja również zauważyłem, że mam zbyt duże zużucie gazu w porównaniu z okresem analogicznym, i nie jest to spowodowane warunkami atmosferycznymi. Myślę ,że PGNIG oszukuje ludzi. Kaolryczność gazu jest bardo słaba. Pozostaje tylko złóżyć reklamację i czekać łaskawie jak odpszą ,że wszystko jest w porządku.
Zdaniem Czytelnika Napisano 8 grudnia 2023 #40 Napisano 8 grudnia 2023 Komentarz dodany przez Ptr: Nikt nie sprawdza kaloryczność gazu Ogniu do odbiorców. Walą nas po kieszeni gorszym.gazem większość odbiorców widzi że oszukują tylko nie regulator URE.
Zdaniem Czytelnika Napisano 15 marca 2024 #41 Napisano 15 marca 2024 Komentarz dodany przez Roman: w obecnym sezonie grzewczym mimo wyższych temperatur zużycie gazu wzrosło u mnie o połowę w stosunku do analogicznego okresu w roku ubiegłym mimo takich samych ustawienia programatorze i przy tym samym systemie grzewczym(piec dwufunkcyjny Junkers z 2022 roku)Jedyny wniosek - zmniejszona kaloryczność gazu, tylko jak to udowodnić.
Zdaniem Czytelnika Napisano 4 maja 2024 #42 Napisano 4 maja 2024 Komentarz dodany przez Darek: Wykonałem tytaniczną pracę i wrzuciłem do excela dane z faktur w moim domu z ostatnich 30 lat, od 1995r. Dom ten sam, piec zmieniony na nowszy (czyli sprawniejszy). Z analizy jasno wynika że robią nas w bambuko i to na dużą skalę. Nikt nie jest w stanie sprawdzić kaloryczności (ostatnie 3 lata, jest ciągły wzrost mnożnika). Ostatnie 4 lata - mimo że mamy "ocieplenie klimatu" i zimy nie były szczególnie zimne, mam prawie 0 40% większe zużycie niż średnia z 30 lat. Sumarycznie widać że jest to olbrzymie oszustwo !!
demo Napisano 4 maja 2024 #43 Napisano 4 maja 2024 (edytowany) Nie wiem czy tak jest jak pisze Darek i jak to jest z tą kalorycznością. Ja zauważyłem że spalam coraz mniej gazu a płacę coraz więcej. Ale to nie są bardzo duże różnice, bo duże mają dopiero przyjść od 40 do 60 %. Edytowano 4 maja 2024 przez demo (zobacz historię edycji)
Zdaniem Czytelnika Napisano 31 stycznia #44 Napisano 31 stycznia Komentarz dodany przez andrzej lewandowski: Witam, u mnie to samo. Wiem ze jakosc gazu w zimie jest celowo zanizana bo mam przegląd zuzycia z poprzednich lat. 7 lat temu zmieniłem piec i zacząłem analizować zuzycie. W tym roku juz na prawde jest tragedia, zuzycie za grudzień jest wieksze niz w zeszłym roku o nie spełna 30%. Żeby nie byc gołosłownym ten sam piec, ta sama temperatura 21,5 stopnia, żadnych zmian. A jak widzielismy zima nas oszczedzała w tym roku, zużycie w 2023 grudzień 3350kwh, zużycie 2024 grudzień 4307kwh. Nadmienie jeszcze że spodziewałem sie dużo mniejszego rachunku bo cale świeta paliłem w kominku i piec gazowy pogrzewał tylko wodę użytkową. Proszę mi wyjaśnic czy jest inne wytłumaczenie jak niska jakość gazu ?
retrofood Napisano 31 stycznia #45 Napisano 31 stycznia Może by tak na wyjściu magistralnym u dostawcy zainstalować odpowiednie urządzenia mierzące kaloryczność, pozostające pod nadzorem Urzędu Miar? To by rozwiązało problem.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się