Skocz do zawartości

Nieużytek rolny - ile to jest warte

Panbenonium

Recommended Posts

Napisano
Cześć Wam

Mam do kupienia 4 hektary ziemi w miejscu bez MPZP. W tych 4 ha, 1 ha zajmuje staw, pozostałe 3 ha to łąka i nieużytek rolny. Ciężko mi znaleźć cennik ile ludzie cenią sobie nieużytek, dlatego, że podobno "to zależy". Z cenami gruntów ornych i działek budowlanych problemu nie ma, z tym już niestety jest.

Działka nie wygląda pięknie, bo jest nieużywana przez nikogo. Zapuszczona, syf, kiła i mogiła. Ale mi się po prostu podoba. Załączam zdjęcia:

Dojazd do drogi nieutwardzonej jest, dalej ludzie postawili jakieś domy, nawet na czasie, więc budować się raczej można.

Pytanie ile takie coś jest warte, żeby warto to było kupić.
Napisano
Cytat

Pytanie ile takie coś jest warte, żeby warto to było kupić.

Tyle jest warte ile na ile Cię stać.
Cena zależna jest od tego gdzie ta ziemi leży, oraz co z niej można zrobić w późniejszym czasie.
Powinieneś wystąpić do gminy o WZiZT dla tej działki.
Napisano
Nie sztuką jest kupić coś na co mnie stać, sztuką jest kupić to taniej. Jakbym miał 4 miliony euro na koncie, to bym się tutaj nie pytał o to ile taka działka jest warta, tylko bym ją po prostu kupił.

Nie wiem czy to pomoże, ale cena hektara ziemi rolnej w tej okolicy wynosi 25 000 zł ( I klasa ziemi). Tutaj jest nieużytek, czyli wg gminnych dokumentów cena taka jak za 5-6 klasę "standardowo". Ziemia lezy w Wielkopolsce, niedaleko jeziora Ślesińskiego, we wsi circa 500 mieszkańców.

A co można z niej zrobić, ja osobiście chce postawić tam dom i nic więcej.
Napisano
U mnie taka działka to by kosztowała nawet w "promocji" około 320 tys
Napisano
Cytat

Nie sztuką jest kupić coś na co mnie stać, sztuką jest kupić to taniej. Jakbym miał 4 miliony euro na koncie, to bym się tutaj nie pytał o to ile taka działka jest warta, tylko bym ją po prostu kupił.

Nie wiem czy to pomoże, ale cena hektara ziemi rolnej w tej okolicy wynosi 25 000 zł ( I klasa ziemi). Tutaj jest nieużytek, czyli wg gminnych dokumentów cena taka jak za 5-6 klasę "standardowo". Ziemia lezy w Wielkopolsce, niedaleko jeziora Ślesińskiego, we wsi circa 500 mieszkańców.

A co można z niej zrobić, ja osobiście chce postawić tam dom i nic więcej.

W Wielkopolsce każdy kawałek ziemi na wagę złota icon_biggrin.gif Co do ceny to powiem tak, sprzedający będzie chciał jak najwięcej wyciągnąć, to normalne a Ty jako kupujący chcesz dać jak najmniej, to tez normalne, ale sprzedający nie zejdzie dużo z ceny wywoławczej to pewne więc jeżeli ktoś Ci powie, że to jest warte 50 tys a sprzedający będzie chciał 100 tys to wątpię aby obniżył o 50% cenę.
A zanim zaczniesz się targować to jak już napisałem, udaj się do gminy po WZiZT bo może się okazać ze kupisz kawałek ziemi do niczego niezdatny.
Znasz cenę tej działki?
Napisano
Ceny jeszcze nie znam, ale wiem, że będzie na sprzedaż, bo Pan, który ją ma wchodzi w wiek emerytalny, a ta ziemia jest mu potrzebna do bycia rolnikiem icon_smile.gif

Szczerze powiedziawszy liczę na to, że sprzeda mi ją po cenie ziemi rolnej, ale to sam jeden Pan Bóg wie, ile on sobie zażyczy :P
Napisano
Cytat

Ceny jeszcze nie znam, ale wiem, że będzie na sprzedaż, bo Pan, który ją ma wchodzi w wiek emerytalny, a ta ziemia jest mu potrzebna do bycia rolnikiem icon_smile.gif

Szczerze powiedziawszy liczę na to, że sprzeda mi ją po cenie ziemi rolnej, ale to sam jeden Pan Bóg wie, ile on sobie zażyczy :P

Czyli jeszcze trochę wody upłynie zanim ją kupisz. Masz trochę czasu to sprawdź sobie jak wygląda sprawa mediów aby podciągnąć do tej działki, bo może się okazać że zapłacisz majątek za przyłącza wody i prądu.
Oraz udaj się do gminy po wspomniane WZiZT.
A swoją drogą działka bardzo, bardzo atrakcyjna (jak dla mnie oczywiście) icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Jest pewna nieścisłość.
Albo jest to ziemia rolna (bez względu na klasę), albo są to nieużytki rolne.
A to ma znaczenie - także "materialne".

Może i ma to znaczenie o czym wspomniałeś, ale nie zapomnij, że do tego terenu nie ma planu, a to daje troszkę większe pole manewru niż w przypadku gdy uchwalony jest MPZP.
Napisano
Cytat

No dla tego terenu akurat nie ma MPZP, ale działka jest w obszarze objętym programem Natura 2000.

No toż z uporem maniaka pisze Ci po raz kolejny abyś przed zakupem a na pewno przed planowaniem (bo uwierz mi nic tak nie boli jak głęboko się zawieść) udać się do gminy po WZiZT, a po tej lekturze dalej snuć marzenia o własnym zakątku na tej ziemi albo szukać innego zakątka.
Gość Strawman
Napisano (edytowany)
Cytat

Nie wiem czy to pomoże, ale cena hektara ziemi rolnej w tej okolicy wynosi 25 000 zł ( I klasa ziemi). Tutaj jest nieużytek, czyli wg gminnych dokumentów cena taka jak za 5-6 klasę "standardowo". Ziemia leży w Wielkopolsce, niedaleko jeziora Ślesińskiego, we wsi circa 500 mieszkańców.

Coś mi ta cena nie pasuje - mówisz pierwsza klasa!!!??? 25000 zł??? Tak bliżej 55000 zł i to w klasach I-III co w rzeczywistości obrazuje cenę II-IIIa. W praktyce V-VI klasa to cena 31 000,0/ha

edit: oczywiście mówimy o Wielkopolsce Edytowano przez Strawman (zobacz historię edycji)
Napisano
PRZEPRASZAM

Faktoza, macie rację. W głowie mi sie utrwaliła cena średnia za hektar.

http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjenta/s...tow-wg-gus.html

Wg tejże tabeli klasy V-VI są po circa 28 000 zł.

mhtyl, po WZIZT się udam do gminy pewnie zaraz po świętach. Złożę wniosek i zobaczymy co mi tam powiedzą. Wiem, ze może być problem z odległością budynku od linii brzegowej jeziora, bo musi być zachowana odległość 100 m. Jeśli będzie mniej, to chyba zostanie mi nawieźć ziemi i tym samym uczynić niemożliwe - przesunąć linię brzegową.
Gość Strawman
Napisano
Cytat

PRZEPRASZAM
Wg tejże tabeli klasy V-VI są po circa 28 000 zł.

Jesteś pewien? icon_rolleyes.gif

Cytat

Złożę wniosek i zobaczymy co mi tam powiedzą.

Poczekaj spokojnie na opracowanie - dopiero ono Ci powie jakie są uwarunkowania,
jeśli tylko Natura2000 nie podniesie kosztów.
Gość Strawman
Napisano
Cytat

Na jakie opracowanie mam czekać ?

Opracowanie WZiZT
Napisano
Zanim WZiZT sprawdzić w "warunkach" (opisie) co można w ramach programu Natura 2000.
A i tak, zapewne, potrzeba będzie opracować Raport Środowiskowy (na własny koszt).

Ps. Ups - miałem nie nasrywać. icon_redface.gif
Napisano
Cytat

Opracowanie WZiZT

Przecież jak nie złoży wniosku o WZiZT to ich nie dostanie, a w gminie nie leżą ot tak WZ dla wszystkich działek w gminie, nie raz i rok trzeba czekać na warunki.
Więc jeżeli nie będzie wnioskował o wydanie WZiZT to będzie sobie lata czekał zanim albo w ogóle je opracują.
Napisano
Hej ho

Po rozmowach przy wigilijnym stole nasunęła mi się jedna sprawa:

Co jeśli granica tej działki przebiega na styku wody z inną działką, lub co gorsza, jeśli granica jest na wodzie ? Na mapce tego nie ma, bo ten "staw" jest tam właśnie ujęty jako nieużytek rolny.
Napisano
Jeżeli ten staw jest jako nieużytek rolny to ktoś kto robił ten staw nie wyjechał poza granicę swojej działki, bynajmniej tak ja to rozumuję.
Jeżeli masz kontakt z właścicielem tej ziemi to zapytaj się go czy ma mapki a AR które są dawane przy staraniu się o dopłaty, tam jest wszystko ładnie pokazane i zaznaczone.
Napisano (edytowany)
Tego stawu nikt nie robił, on sam się utworzył.

Mapek żadnych oprócz katastralnej nie ma, ale zaraz sprawdzę na geoportalu jak to wygląda i wrzucę tutaj zrzut.

Z tym, że nie wiem dlaczego, na geoportalu ta działka ma dużo więcej niż 4 ha, a miałem mapkę w ręku i działka miała 3.6 ha. Edytowano przez Panbenonium (zobacz historię edycji)
Napisano
Coś trudno mi uwierzyć aby nie było i ingerencji ludzkiej ręki w wykonanie tego stawu, ale cóż niech będzie po Twojemu, mnie tam ie ma więc nie mogę określić tego stanowczo, ale jeżeli jak piszesz ten staw jest od wieków to raczej nie może być na nim granicy.
Napisano
Czyli staw czy stawy?Bo już nie ogarniam icon_biggrin.gif Wydaje mi się, że jeżeli są od wieków, wieków to raczej ryzyka, że granica przebiega przez środek stawu jest znikoma, bardziej zbliżona do niemożliwej.
Napisano
Cytat

Co jeśli granica tej działki przebiega na styku wody z inną działką, lub co gorsza, jeśli granica jest na wodzie ?

Zadzwoń do ambasady USA. Oni (USA a nie ambasada icon_biggrin.gif ) mają taką granicę z Kanadą, więc na pewno będą wiedzieli jakie to budzi implikacje icon_mrgreen.gif
Napisano (edytowany)
Haha, słuszna uwaga. Właśnie 4 dni temu rozmawiałem z moim kolegą, który ma wujka w Kanadzie na Niagara Falls i byłem ciekawy czy na serio tam się szkielety sprawdzają. Gość aktualnie wybudował sobie trzeci szkielet i nie myśli w ogóle o innej technologii.

Ale to tak na marginesie. Chciałbym uniknąć granicy na stawie, bo gdybym kupił tą ziemię, chciałbym wpuścić tam jakieś ryby, a wiadomo jak to jest z polską ludnością wiejską - złowić zabić zjeść. Edytowano przez Panbenonium (zobacz historię edycji)
Napisano
Czy Ty przypadkiem za bardzo nie dzielisz już skóry na niedźwiedziu? icon_biggrin.gif
Nie masz jeszcze tej tej działki, ba... nie wiesz nawet jak przebiega linia graniczna działki, nie wiesz czy ją w ogóle kupisz bo z właścicielem o cenie nie rozmawiałeś, nie wiesz czy on będzie chciał ja sprzedać - ale już planujesz hodowlę ryb w tym stawie. icon_biggrin.gif
Napisano (edytowany)
Jak przebiega linia MNIEJ WIĘCEJ wiem, nie wiem jak dokładnie przebiega. Co do ceny działki to oczywiście, że ceny jeszcze nie znam, ale w okolicy jest jeszcze jedna taka działka do sprzedania, z tym, że 2 razy mniejsza (to i tak nie mała) za takie pieniądze, które byłbym w stanie wyłożyć, wiec liczę, że cena tej 4 ha będzie analogiczna do tej 2 ha, a nie wywindowana w kosmos.

No a co do stawu to jest główny powód dla którego akurat tą działkę chcę kupić. Nigdy w życiu nie kupił bym 4 ha działki, bo po co mi taki teren ? Co innego, jak z tych 4 ha ponad połowa to staw. A jak się ma staw to głupim trzeba być, żeby go nie wykorzystać.

Ps. A dzielenie skóry na niedźwiedziu to nic innego jak prognozowanie możliwych scenariuszy icon_razz.gif Edytowano przez Panbenonium (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

No a co do stawu to jest główny powód dla którego akurat tą działkę chcę kupić. Nigdy w życiu nie kupił bym 4 ha działki, bo po co mi taki teren ? Co innego, jak z tych 4 ha ponad połowa to staw. A jak się ma staw to głupim trzeba być, żeby go nie wykorzystać.

Ps. A dzielenie skóry na niedźwiedziu to nic innego jak prognozowanie możliwych scenariuszy icon_razz.gif

Ja też bym się połakomił na taką działkę (działkę ze stawem), więc dobrze rozumiem Twój apetyt na kupno tej działki icon_biggrin.gif
Napisano
Pytanie natury technicznej:

jak dzwoniłem do Urzędu Gminy, to Pani mi powiedziała, że budynek musi znajdować się 100m od linii brzegowej zbiornika wodnego.

Według danych GPS, w najdalszym punkcie jaki mogę obrać za budynek, odległość wynosi 77 metrów, ale to jutro jeszcze tam pojadę i zmierzę to ręcznie.

Pytanie: czy jeśli okaże się, że jednak nie ma tych 100 metrów, idzie to jakimś sprytnym sposobem obejść ? Czy czeka mnie zakopywanie stawu, po to, żeby po wybudowaniu domu go odkopać ?
Napisano
Działka ma 4 ha a Ty piszesz, że w 100 metrach się nie zmieścisz?
Napisano
Wiem, że to dziwnie brzmi, ale tak tam jest.

Co prawda teren gdzie miałby być dom jest na wzniesieniu, więc nikłe szanse, że mnie tam zaleje, ale jak zejdzie się z górki, to masz 3 czy 4 stawy (2 przypominają póki co bagno), a za stawami masz jezioro. Więc budować można się w zasadzie tylko gdzieś koło drogi (zaraz na początku działki).
Napisano
Dzisiaj byłem to oglądać z właścicielem. Od linii brzegowej stawu, do miejsca gdzie miałby stanąć dom, jest dokładnie 70 metrów.

Plusem jest na pewno to, że dom jest wyżej od stawów, gdzieś dobre 4 metry, no ale nie wiem czy to kogokolwiek przekona do wydania ewentualnej zgody.
Gość Strawman
Napisano
Na przeszkodzie staną uwarunkowania Natura2000... tak sądzę!
Napisano
Cytat

Na przeszkodzie staną uwarunkowania Natura2000... tak sądzę!

nie takie budowle stawiają w obszarach chronionych unijna dyrektywą - nie pękaj.
U mnie powstała autostrada A1 - czyli dasię? Dasię!!!! icon_smile.gif
Napisano
Cześć Wam

Jestem po wstępnej rozmowie z właścicielem. Działkę ogólnie chce sprzedać, zarys cenowy też znam (podam jak już kupię, nie będę robił z tego tajemnicy), cena mi odpowiada.

Pytanie tylko, jak ugryźć temat tych stu metrów. Czy na prawdę PO RAZ KOLEJNY Polska okaże się krajem absurdu i będę musiał zakopać staw, wybudować dom i z powrotem odkopać staw, czy jednak istnieje jakiś sposób, żeby te 70 metrów dzielące dom od brzegu stawu, nie były problemem ?

Ps. Mimo Natury2000 ludzie tam domy stawiają, więc chyba nie ma jakiejś tragedii w związku z tymże programem.
Napisano
Wiesz, że ludzie domy stawiają nie znaczy, że i Ty postawisz.
Tego wszystkiego dowiesz się jak już gdzieś wyżej pisałem w gminie i z opisu Natura 2000. Jeżeli okaż się, że dom będziesz mógł postawić (w byle jakim miejscu) to wtedy będziemy martwić się co zrobić aby domek stanął tam gdzie Ty tego chcesz.
O ile dobrze pamiętam (albo nie zauważyłem) z mapy to okoliczne działki nie są zabudowane,a to może przysporzyć małego kłopotu.
Napisano
Cytat

Czy na prawdę PO RAZ KOLEJNY Polska okaże się krajem absurdu i będę musiał zakopać staw, wybudować dom i z powrotem odkopać staw...

Mam pewne obiekcje co do możliwości realizacji tego scenariusza.
Napisano
Mhtyl,

okoliczna działka jest tego typ, że z lewej jest ziemia rolna uprawiana przez rolnika, z przodu jest sad z drzewami osobowymi, a po prawej właśnie zabudowanie. Nawet na tejże działce, którą chcę kupić jest słup z elektryfikacją, więc do szczęścia potrzebna mi już jedynie woda icon_smile.gif

W poniedziałek ruszę sprawę z wydaniem warunków i zobaczymy jak sprawa się potoczy.

Jani, co masz na myśli co do tego scenariusza ? Pani w Urzędzie Gminy mi powiedziała, że w takich sytuacjach wypuszczają swoich elektroszpiegów w teren i badają teren na żywo. Przy czym Pani opierała swoje myśli na geoportalu, więc nie wiem jaka jest jego dokładność. Gdyby mieli sprawdzać stan faktyczny, to chyba nie było by problemem zasypać 30 metrowy odcinek takiego stawu, bo od strony ewentualnej budowy ten staw przypomina raczej bagienko.
Napisano
Liczyć będą od tego co zaznaczone jest na mapie.

Może się okazać, że akurat tam jest siedlisko złotodupnego skrzelika niepospolitego i w związku z tym jest zakaz melioracji, sracji i duporacji - czyli nic nie można zrobić na terenie bagiennym.
Napisano
Wiesz, nie jestem orłem w prawie, ale zdaje mi się że to podlega pod Prawo wodne i może wymagać uzyskania pozwolenia wodnoprawnego.

Cytat

Art. 65. 1. Zabrania się:
1) niszczenia lub uszkadzania urządzeń wodnych;
3) wykonywania w pobliżu urządzeń wodnych robót oraz innych czynności, które mogą powodować w szczególności:

a) niedopuszczalne osiadanie urządzeń wodnych lub ich części,
f) erozję gruntu powyżej oraz poniżej urządzeń wodnych,g) osuwanie się gruntu przy urządzeniach wodnych,h) zmniejszenie stateczności lub wytrzymałości urządzeń wodnych albo ich przydatności gospodarczej,

Art. 191.
Kto niszczy lub uszkadza brzegi śródlądowych wód powierzchniowych, tworzące brzeg wody budowle lub mury niebędące urządzeniami wodnymi oraz grunty pod śródlądowymi wodami powierzchniowymi albo utrudnia przepływ wody w związku z wykonywaniem lub utrzymywaniem urządzeń wodnych — podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• W większości (zdecydowanej) przypadków zalecenie stosowania wybranego gruntu jest zabiegiem marketingowym, a nie technologicznym. Czyli grunt jest gruntem i nie powinno się nic dziać, jeśli stosuje się inny. A czy jest tak w tym przypadku? Pewnie tak, ale 100% pewności nie mam. Najlepiej wyszukać w necie kartę techniczną jednego i drugiego wyrobu po czym porównać ich właściwości. Jeśli nie różnią się znacznie, to nie ma się co zastanawiać.
    • 現代社会において、対話型AIは私たちのコミュニケーション、情報収集、そして学習のあり方を根本から変革しています。グローバルな情報が瞬時に手に入る時代だからこそ、母国語での円滑かつ自然な対話の重要性は増すばかりです。特に、ChatGPT 日本語 は、その名の通り日本語に特化した高度な理解力と生成能力を持つことで、日本のユーザーにとって計り知れない価値を提供しています。これは単なる翻訳ツールや情報検索エンジンを超え、人間の思考プロセスに寄り添い、複雑なニュアンスや文化的な背景を深く理解する、まさに「対話のパートナー」として機能します。このAIは、ビジネスシーンでの効率化から、個人の学習支援、さらにはクリエイティブな活動まで、あらゆる領域で新たな可能性を切り拓き、私たちがデジタル世界と関わる方法を再定義するでしょう。直感的で使いやすいインターフェースは、AI技術に不慣れなユーザーでも安心してその恩恵を享受できる環境を提供します。 日本語特化の真価:言語の壁を越えた深い理解と共感 多くのAIが英語を基盤に開発される中、日本語の持つ独特な文法構造、豊富な同音異義語、そして繊細な表現のニュアンスを深く理解することは、極めて高度な技術を要します。ChatGPT 日本語は、この課題に対し、大規模な日本語データセットと最先端の機械学習技術を組み合わせることで、驚くべき精度と自然さを実現しました。例えば、日本語特有の敬語表現や婉曲的な言い回し、さらにはインターネットスラングや流行語に至るまで、幅広い言語現象に対応可能です。これにより、ユーザーはまるで人間と話しているかのような、ストレスフリーな対話体験を得ることができます。ビジネス文書の作成時における適切なフォーマル表現の選択、友人間でのカジュアルなメッセージ作成時の自然な口調、学術論文における専門用語の正確な使用など、シーンに応じた最適な言葉選びをAIがサポートします。この深い言語理解は、単なるテキストの生成に留まらず、ユーザーの意図や感情を汲み取り、共感に基づいた対話を実現することで、より本質的なコミュニケーションを可能にします。言語の壁が、もはや情報アクセスの障壁ではなくなる未来が、ここにあります。   ユーザーファーストの設計思想:安心と利便性が生む信頼 デジタルサービスを利用する上で、プライバシー保護とセキュリティは最も重要な懸念事項の一つです。特にAIのような新しい技術においては、個人情報の取り扱いに対する不安は少なくありません。しかし、ChatGPT 日本語は、この点において徹底したユーザーファーストの設計思想を貫いています。その最大の特長は、個人情報の登録が一切不要である点です。煩雑なアカウント作成手続きや、メールアドレス、電話番号といった個人データの提供を求めることなく、ユーザーはプラットフォームにアクセスし、即座にAIとの対話を始めることができます。これにより、情報漏洩のリスクを最小限に抑えながら、ユーザーは安心してAIの高度な機能を活用できるのです。この設計は、単なる利便性だけでなく、ユーザーの信頼を獲得するための揺るぎないコミットメントを示すものです。企業が機密性の高い情報を扱う際にも、個人情報が収集される懸念がないため、安心して業務にAIを組み込むことが可能です。また、ユーザーインターフェースは直感的で分かりやすく、年齢やITリテラシーに関わらず、誰もが迷うことなくAIの恩恵を享受できるよう配慮されています。これは、技術の力をより多くの人々に届けたいという開発チームの強い願いが込められた結果と言えるでしょう。   AIが変える多様な生活シーン:未来の日常を彩る活用術 chatGPTは、私たちの生活のあらゆる側面に深く根差し、単なる情報提供を超えて、創造性や生産性を高める多角的なサポートを提供します。 学生の学習支援において、AIはまさにパーソナルな家庭教師のように機能します。歴史の複雑な出来事の背景を分かりやすく解説したり、科学の難解な概念を具体例を交えて説明したり、数学の問題の解法を段階的に示したりすることで、理解を深める手助けをします。論文やレポートのテーマ選定に悩んだ際には、関連情報の網羅的な収集をサポートし、構成案のアイデア出しにも貢献します。また、英語学習においては、自然な英会話の練習相手となったり、英文ライティングの添削を行ったりすることで、実践的な語学力向上を強力に後押しします。 ビジネスパーソンの業務効率化において、AIは強力な右腕となります。例えば、会議の議事録作成において、議論の主要なポイントをリアルタイムで要約させ、アクションアイテムを抽出することで、後からのまとめ作業を大幅に効率化できます。プレゼンテーション資料の作成では、ターゲット層に響くキャッチコピーやスライド構成のアイデアを瞬時に生成し、説得力のある資料作りを支援します。顧客へのメールやレポート作成においても、丁寧かつ適切な表現を提案し、プロフェッショナルなコミュニケーションをサポートします。市場調査や競合分析においては、大量のデータを迅速に処理し、トレンドやインサイトを抽出することで、戦略的な意思決定を加速させます。 クリエイターの創造性向上において、AIはアイデアの無限の泉となります。小説家や脚本家は、AIに物語のプロットの多様な展開案、キャラクターの深掘り、あるいは特定のシーンの会話文を生成させることで、創作の幅を広げることができます。作詞家は、特定の感情やテーマに基づいた歌詞のフレー想や、韻を踏む言葉のアイデアを求めることで、斬新な楽曲を生み出す手助けとなります。デザイナーは、コンセプトを言語化する際にAIの支援を受けたり、視覚的なアイデアの方向性を探るためのブレインストーミングを行ったりできます。AIとの協業を通じて、クリエイターは自身の潜在的な才能を最大限に引き出し、新たな芸術的表現を追求することが可能となるでしょう。 日常生活の質の向上においても、AIはあなたのパーソナルアシスタントとして活躍します。今日の献立に悩んだ時、冷蔵庫にある食材から栄養バランスを考慮したレシピを提案したり、アレルギー対応の食事アイデアを提供したりします。旅行の計画立案では、目的地の観光スポット、ホテル、交通手段、さらには現地の文化やマナーに関する情報まで、パーソナライズされたプランを迅速に提供し、旅の準備をサポートします。趣味の世界でも、新しい趣味を探す際の情報提供、専門知識の深掘り、あるいはDIYプロジェクトの手順説明など、あなたの好奇心と探求心を刺激し、生活をより豊かなものにします。   AIの進化と未来への展望:共に創る新たな可能性 ChatGPT 日本語の進化は、単なる技術的なブレイクスルーに留まらず、私たち人間とAIの関係性を再定義し、未来社会における新たな可能性を切り拓くものです。AIは、人間の知性を置き換えるものではなく、むしろその能力を拡張し、これまで人間だけでは到達し得なかった領域へと私たちを導くパートナーとなるでしょう。 今後の展望としては、AIの対話能力がさらに洗練され、より複雑な感情や文脈を理解できるようになることが期待されます。これにより、カウンセリングや教育、顧客サービスといった、より人間的な触れ合いが求められる分野でも、AIがその役割を拡大していく可能性があります。また、AIが生成するコンテンツの品質は飛躍的に向上し、クリエイティブな分野での共同作業がさらに深化するでしょう。例えば、AIがデザインの初期スケッチや音楽のデモトラックを生成し、それを人間が洗練させるという共同制作の形が一般化するかもしれません。 さらに、パーソナライゼーションの精度も向上し、ユーザー一人ひとりのニーズや好みに合わせた情報提供やサービスが、よりきめ細やかに行われるようになるでしょう。これは、医療分野における個別化された健康アドバイスから、エンターテイメント分野における個人の好みに合わせたコンテンツ推薦まで、あらゆる分野でユーザー体験を劇的に向上させる可能性を秘めています。 AIの倫理的な側面や、社会への影響についても継続的な議論と配慮が必要です。ChatGPT 日本語の開発チームは、透明性、公平性、そして説明責任を重視し、安全で責任あるAIの発展に貢献することを目指しています。私たちは、AIが人間の生活を豊かにし、社会全体の進歩を促進するためのツールであり続けるよう、技術的な進化と同時に、社会的な受容性を高める努力を続けていきます。 この強力なツールを賢く活用することは、間違いなくあなたの潜在能力を最大限に引き出し、新たな高みへと到達するための鍵となります。ぜひ、この新しい時代の幕開けを体感し、AIがもたらす豊かな恩恵を最大限に享受してください。AIと共に、これまで想像し得なかった未来を創造しましょう。 --------------------- こちらの情報をご利用いただき、お気軽にお問い合わせください: メールアドレス:chatgptjp.jp@gmail.com 電話番号:+81 89525049 ウェブサイト:https://chatgptjp.com/
    • Hej, mam zamiar zrobić hydroizolacje w łazience, kupiłem hydroizolację sikalastic w-220, w karcie produktu piszą zeby do gruntowania podłoża użyć gruntu sikafloor 01 primer. Czy uzycie tego gruntu jest koniecznością? Czy mogę użyć inny grunt np. Atlas unigrunt głęboko penetrujący, albo atlas npk? Zostało mi ponad 5l łącznie npt i unigruntu, wiec nie wiem czy jest sens przepłacać. 
    • Nawet jeśli zwykłe już są to trzeba je wyjąć i obsadzić głębokie, nie ma innego wyjścia. Chyba że już są głębokie.
    • Koniecznie głębokich, ale i z nimi będie zabawa z upychaniem wszystkiego. Jednak z opisu wnioskuję, że puszki to pewnie już są obsadzone.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...