Forest1989 Napisano 20 października 2014 Udostępnij #1 Napisano 20 października 2014 (edytowany) Witam, na forum nie znalazłem takiego tematu lub wyszukiwarka zawiodła - pisze bo potrzebuje konkretnej porady co do automatycznych odpowietrzaczy grzejników, grzejniki zapowietrzaja mi sie na piętrze średnio raz na 2 dni... instalacja CO zamknięta - ktoś popełnił błąd w instalacji, ale to już zostawiam bez komentarza... mam dość odpowietrzania tego wszystkiego + słuchania w grzejnikach przelewania się wody. Dlatego piszę z wielką prośbą o jakieś konkretne firmy model które polecacie i które posłużą więcej niż 1 sezon grzewczy. (Grzejniki aluminiowe) Nowa Floryda wejście do odpowietrzania 1/2 calaPozdrawiam Edytowano 20 października 2014 przez Forest1989 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Xiorek Napisano 19 listopada 2014 Udostępnij #2 Napisano 19 listopada 2014 Cytat Witam, na forum nie znalazłem takiego tematu lub wyszukiwarka zawiodła - pisze bo potrzebuje konkretnej porady co do automatycznych odpowietrzaczy grzejników, grzejniki zapowietrzaja mi sie na piętrze średnio raz na 2 dni... instalacja CO zamknięta - ktoś popełnił błąd w instalacji, ale to już zostawiam bez komentarza... mam dość odpowietrzania tego wszystkiego + słuchania w grzejnikach przelewania się wody. Dlatego piszę z wielką prośbą o jakieś konkretne firmy model które polecacie i które posłużą więcej niż 1 sezon grzewczy. (Grzejniki aluminiowe) Nowa Floryda wejście do odpowietrzania 1/2 calaPozdrawiam Rozwiń jakiej firmy byś nie wybrał ,każdy będzie dobry w domowych warunkach wytrzymają nawet te najtańsze wiele lattu masz linkęhttp://allegro.pl/odpowietrznik-automatycz...4730901412.html Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 listopada 2014 Udostępnij #3 Napisano 19 listopada 2014 Cytat jakiej firmy byś nie wybrał ,każdy będzie dobry w domowych warunkach wytrzymają nawet te najtańsze wiele lattu masz linkęhttp://allegro.pl/odpowietrznik-automatycz...4730901412.html Rozwiń Takiego chałabaja chcesz dać do grzejnika? Ten odpowietrznik się nadaje gabarytowo do rozdzielaczy na przykład.Do grzejników już bardziej jakiś schludniejszy jak np takialbo ten, jeszcze bardziej mniej rzucający się w oczy Link do komentarza
darok Napisano 20 listopada 2014 Udostępnij #4 Napisano 20 listopada 2014 Zamontuj odpowietrzacze ale na pionach doprowadzających wodę do grzejników problem rozwiązanych i mniejszy koszt. Link do komentarza
janek17 Napisano 3 lutego 2015 Udostępnij #5 Napisano 3 lutego 2015 Cytat Witam, na forum nie znalazłem takiego tematu lub wyszukiwarka zawiodła - pisze bo potrzebuje konkretnej porady co do automatycznych odpowietrzaczy grzejników, grzejniki zapowietrzaja mi sie na piętrze średnio raz na 2 dni... instalacja CO zamknięta - ktoś popełnił błąd w instalacji, ale to już zostawiam bez komentarza... mam dość odpowietrzania tego wszystkiego + słuchania w grzejnikach przelewania się wody. Dlatego piszę z wielką prośbą o jakieś konkretne firmy model które polecacie i które posłużą więcej niż 1 sezon grzewczy. (Grzejniki aluminiowe) Nowa Floryda wejście do odpowietrzania 1/2 calaPozdrawiam Rozwiń Witaj,odpowietrzniki pomogą Ci na pewien czas. Po pewnym okresie będą nieszczelne tak jak do tej pory to się działo. Najlepsze odpowietrzacze są ręczne, ale trzeba do nich biegać. Prawdopodobnie przyczyną zapowietrzania się instalacji są Grzejniki aluminiowe!, które są połączone z instalacją miedzianą lub stalową co daje niekorzystny potencjał elektrochem.wklejam tabelkę niekorzystnych połączeń metali:Tabela 2. Wrażliwość połączeń metaliżelazo - miedź (stal - miedź) 0,81 stalżelazo - glin (stal - aluminium) 1,22 aluminiummiedź - glin (miedź - aluminium) 2,03 aluminiumZ tabeli wynika, że chociaż wszystkie połączenia spowodują korozję kontaktową, najbardziej niebezpieczne jest połączenie miedzi z aluminium (np. grzewczej instalacji miedzianej z grzejnikami aluminiowymi).Pozdr.janek Link do komentarza
daggulka Napisano 3 lutego 2015 Udostępnij #6 Napisano 3 lutego 2015 Cytat Witaj,odpowietrzniki pomogą Ci na pewien czas. Po pewnym okresie będą nieszczelne tak jak do tej pory to się działo. Najlepsze odpowietrzacze są ręczne, ale trzeba do nich biegać. Prawdopodobnie przyczyną zapowietrzania się instalacji są Grzejniki aluminiowe!, które są połączone z instalacją miedzianą lub stalową co daje niekorzystny potencjał elektrochem. Rozwiń Dokładnie. U mnie też tak było, analogiczna sytuacja - aluminiowe grzejniki i elementy miedzi w instalacji) , wydzialał się wodór w instalacji. Ponieważ instalacja już była skończona - pozostało założyć odpowietrzniki automatyczne (w najwyższym grzejniku w łazience był manualny i tam kontrolowałam sytuację wodoru) i do wody w instalacji został wlany inhibitor. Pomogło. Zdaję sobie sprawę, że to pomoc że tak powiem nie dożywotnia - ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma . Inhibotor uzupełnia sie co jakiś czas .... nie wiem czy dobrze pamietam, ale chyba raz w roku to robiliśmy. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 lutego 2015 Udostępnij #7 Napisano 4 lutego 2015 A u mnie jest tak samo i żadnego wodoru nie ma Rurki miedziane a grzejniki aluminiowe firmy Fondintal - Nova Florida + podłogówka z alupexu a piec tzw śmieciuch i wszystko ok. Nie wiem czy wszystkie grzejniki aluminiowe mogą współpracować z miedzią, ale np z Armatury Kraków tak, bez uszczerbku na powierzchnię wewnętrzną grzejnika. Link do komentarza
daggulka Napisano 4 lutego 2015 Udostępnij #8 Napisano 4 lutego 2015 Cytat A u mnie jest tak samo i żadnego wodoru nie ma Rozwiń A sprawdzałeś? Bo to nie u wszystkich .... jeno u wybrańców Cytat Nie wiem czy wszystkie grzejniki aluminiowe mogą współpracować z miedzią, ale np z Armatury Kraków tak, bez uszczerbku na powierzchnię wewnętrzną grzejnika. Rozwiń Mialam takie same ... z KFA . A jakże, jest napisane że mogą. Ale stało się tak jak się stało Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 4 lutego 2015 Udostępnij #9 Napisano 4 lutego 2015 Cytat A sprawdzałeś? Bo to nie u wszystkich .... jeno u wybrańców Mialam takie same ... z KFA . A jakże, jest napisane że mogą. Ale stało się tak jak się stało Rozwiń Ano to raz, kilka razy sprawdzałem, szczególnie po lekturze jaką tu zapodałaś o swoim problemie Widocznie nie każdy jest taki sam Ale żeby nie zapeszyć to głośno tego nie będę mówił Link do komentarza
VITCAS Napisano 29 października 2015 Udostępnij #10 Napisano 29 października 2015 Prawdopodobną przyczyną bulgotania jest korozja. Aby zniwelować jej skutki, należałoby w pierwszej kolejności oczyścić instalację środkiem do regeneracji instalacji, który usunie produkty korozji i kamień, a później zastosować inhibitor korozji. Zastosowanie inhibitora bez wcześniejszego oczyszczenia instalacji nie da zadowalających efektów. Produkty do ochrony instalacji co znajdą Państwo na www.vitcas.pl. Link do komentarza
.Jacek Napisano 26 listopada 2015 Udostępnij #11 Napisano 26 listopada 2015 A stosował ktoś kiedyś tzw. separator powietrza. Zwykłe odpowietrzniki nie usunął małych bąbelków powietrza lub trwa to w zbyt długim okresie czasu. Link do komentarza
MrTomo Napisano 2 grudnia 2015 Udostępnij #12 Napisano 2 grudnia 2015 Dołączę do tematu - mam pytanie z rzędu głupich.Mam problem z odpowietrznikiem automatycznym.Zapchał się czy jak?Pytanie:Czy mogę tak po prostu odkręcić go w miejscu jak na zdjęciu i nie poleci woda? Link do komentarza
demo Napisano 2 grudnia 2015 Udostępnij #13 Napisano 2 grudnia 2015 Nie poleci, ten typ ma stoper. No chyba że pechowo coś wlazło pod przylgnie.Odkręcasz górę zostawiając ten dół. 1 Link do komentarza
MrTomo Napisano 2 grudnia 2015 Udostępnij #14 Napisano 2 grudnia 2015 Cytat Nie poleci, ten typ ma stoper. No chyba że pechowo coś wlazło pod przylgnie.Odkręcasz górę zostawiając ten dół. Rozwiń Dzięki, to właśnie chciałem wiedzieć. Link do komentarza
.Jacek Napisano 2 grudnia 2015 Udostępnij #15 Napisano 2 grudnia 2015 Przy cyrkulacji pompa powinna non-stop pracować. Inaczej nie ma to sensu.Ciśnienie w instalacji ciepłej wody reguluje zbiornik wyrównawczy jeżeli jest prawidłowo dobrany objętościowo.W domkach jednorodzinnych raczej cyrkulacji się nie stosuje. Link do komentarza
Barbossa Napisano 2 grudnia 2015 Udostępnij #16 Napisano 2 grudnia 2015 a nie - zależnie od automatyki? Link do komentarza
.Jacek Napisano 3 grudnia 2015 Udostępnij #17 Napisano 3 grudnia 2015 (edytowany) Cytat a nie - zależnie od automatyki? Rozwiń A co ma automatyka do pracy pompy do ciepłej wody użytkowej ? To nie jest ogrzewanie. W sterowniku można ręcznie uruchomić bądź zatrzymać pracę pomy ale jest to działanie ręczne a nie automatyczne. Edytowano 3 grudnia 2015 przez .Jacek (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 3 grudnia 2015 Udostępnij #18 Napisano 3 grudnia 2015 Jest i automatyka (w tym zakresie) - nawet wujek G o tym wie.Ps. Cytat Przy cyrkulacji pompa powinna non-stop pracować. Inaczej nie ma to sensu.W domkach jednorodzinnych raczej cyrkulacji się nie stosuje. Rozwiń Przy okazji też zapytaj o to wujka - bo to co napisałeś to, tak nazywając bardzo delikatnie, bzdura. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się