Skocz do zawartości

Oświetlenie enegooszczędne w domu

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
W pokojach mam żarówki energooszczędne.Chciałbym wymienić na LEDy,ale nie wiem,jaki model wybrać.Lepiej coś droższego,czy brać tańsze rozwiązania.Chodzi mi przede wszystkim o bezpieczeństwo (wiadomo,jak było z szumnie reklamowanymi kiedyś żarówkami energooszczędnymi,które okazały się szkodliwe dla zdrowia) i na drugim miejscu realne obniżenie kosztów zużycia energii.Jakie są wasze opinie w tym temacie? Edytowano przez Budowlaniec123 (zobacz historię edycji)
Napisano
Z żarówkami LED jest jak z przerobieniem auta na LPG. przy małych przebiegach/czasie świecenia brak korzyści. Założenie że korzystamy ze światła 0,5h dziennie jest dość ironiczne. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na markę i ilość lumenów (przy tanich marketowych żarówkach led oznacznie jest CCD co ma niewiele wspólnego z liczbą lumenów i ciężko mowić tu o jakieś jasności śwatła). Oczywiście im bardziej "firmowa" żarówka i daje więcej światła tym jej cena jest wyższa.
Napisano
Przykład 30 min dziennie użytkowania żarówki LED podałem świadomie.
Jak przejrzałem u siebie to nie bardzo mogę znaleźć miejsce gdzie średnio dziennie żarówka o mocy 40 - 100 W mogłaby świeć się dłużej.
Brak 5 punktowych żyrandoli świecących się przy oglądaniu TV jak czasami się spotyka.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Dla mnie osobiście wszelkiego typu rozwiązanie LED-owe są dobre ponieważ dzięki nim zaoszczędzimy na rachunkach za prąd a też barwa czy sam moc światła będzie na odpowiednim poziomie. Wystarczy wybrać tylko dobrej jakości świetlówki.
  • 1 rok temu...
Napisano (edytowany)
a no właśnie, jak sobie radzicie ze światłem i innymi sprawami związanymi z prądem i energią? muszę przyznać, że jeśli chodzi o to, to płacę niestety dosyć spore rachunki bo jest nas trochę w domu i chcę to jakoś redukować. Czytałem artykuł jak to teraz wszyscy wszędzie na niby wkręcają ludziom o oszczędnościach i oszczędnym trybie codziennego życia -http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/inwesty...ergochlonnosci/ - owszem z pewnością niektóre firmy to stosują ale czy większość? Podpowiedzcie jak sobie radzicie z ograniczeniem zużywania energii? oprócz oczywiście ledów. Edytowano przez nafel (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Podpowiedzcie jak sobie radzicie z ograniczeniem zużywania energii? oprócz oczywiście ledów.

Nie używam wcale energii, czyli ograniczyłem do zużycie do 0.
Napisano
Cytat

no ja pytam zupełnie poważnie...

Gdzie się da - żarówki energooszczędne. Sprzęty kupuję zwaracając uwagę na klase energetyczną- żeby jak najmniej żarły.
I tyle , bo przecież przy świecach siedzieć nie będę icon_rolleyes.gif
Napisano (edytowany)
Cytat

no ja pytam zupełnie poważnie...

A co mam oszczędzać, używam tyle ile potrzebuje. A tak naprawdę to urządzenia energo są zajeb.... drogie więc pytam się kto na tym zarabia, ten kto to kupuje czy producent?
Ostatni przykład z forum naszego ale z innego tematu, 2W1 czyli umywalka wraz z kibekiem polega na oszczędzaniu wody tylko, że takie cudo kosztuje 15 tys, więc teraz łatwo sobie policzyć ile damy za zwykłą umywalkę i za zwykły kibelek i teraz ile wody trzeba przelać aby to się nam zwróciło, bo w tym przypadku ani to wygoda ani oszczędzanie. Edytowano przez mhtyl (zobacz historię edycji)
Napisano
Ja dokładnie tak samo jak mhtyl. Trzeba przeliczyć przybliżony rachunek zysków i strat a potem inwestować w to co realnie się opłaci. To troszkę tak jak z domami pasywnymi, elektrowniami wiatrowymi, pompami ciepła czy zwykłymi solarami. Zestaw solarny najtańszy (ale nie homemade) to koszt około 6000PLN a grzanie wody w okresie letnim prądem to około 150PLN/miesiąc czyli 40 miesięcy pracy solarów. Przy założeniu, że solary grzeją od kwietnia do października to 7 miesięcy czyli zwrot solarów to minimum 6lat (oczywiście w sprzyjających warunkach, zakładając całkowitą bezawaryjność i ten koszt początkowy który jest takim minimalnym minimum)... Sam sobie odpowiedz czy warto....
Napisano
Jeszcze należy wspomnieć, że co do niektórych inwestycji nie można podchodzić wyłącznie z przelicznikiem kiedy się inwestycja zwróci bo chodzi wtedy głównie o wygodę i komfort użytkowania.
Napisano
W sumie - energooszczędność to zyski w dłuższym czasie - wymierne zyski.
Ale jak w każdym przypadku, żeby coś mieć, trzeba coś dać - w tym przypadku zainwestować np. w technologię.
Ale pośrodku zawsze jest pytanie; czy ta technologia faktycznie jest oszczędna w takim zakresie jak podaje sprzedawca/producent?
Niestety często marketing jest górą.
  • 3 tygodnie temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
ja mam wszystkie zarówki innej firmy - jak kupowałam ledy to niespecjalnie trzymalam sie jakiegos schematu, nie wiedzialam gdzie jaką chcę i tak mam to troche pokombinowane. Ale co do cen - jedną faktycznie kupilam " po taniosci" i miga zanim się nagrzeje wiec nie polecam
Napisano
Cytat

a no właśnie, jak sobie radzicie ze światłem i innymi sprawami związanymi z prądem i energią? muszę przyznać, że jeśli chodzi o to, to płacę niestety dosyć spore rachunki bo jest nas trochę w domu i chcę to jakoś redukować. Czytałem artykuł jak to teraz wszyscy wszędzie na niby wkręcają ludziom o oszczędnościach i oszczędnym trybie codziennego życia -http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/inwesty...ergochlonnosci/ - owszem z pewnością niektóre firmy to stosują ale czy większość? Podpowiedzcie jak sobie radzicie z ograniczeniem zużywania energii? oprócz oczywiście ledów.

hmmmmmmmmm
zainwestowałem kiedyś w energooszczędne teraz
mam wszystko w Led - zwykła żarówka została dosłownie jedna (zupełnie z rozmysłem) - żebym padł na kolana z powodu oszczędności - jakoś nie klęczę .
wolę ledy od tych energooszczędnych - ale nadal z rozrzewnieniem wspominam czasy kiedy zamiast żyrandola miałem 1 oprawkę ze 150W żarówką na pokój i jasno jak w dzień.
może kiedyś mnie najdzie ochota na sprawdzenie rachunków z 15 lat i porównanie z poczynionymi inwestycjami icon_smile.gif
póki co poddaję się ogólnemu trendowi w kierunku oszczędzania energii - pewnie dlatego że taki jest trend.
jak się wnerwię i przejrzę
to założę osobny temat icon_smile.gif
Napisano
koleżanka z pracy polecała mi żarówki ledowe firmy Greenie-world (http://greenie-world.com/pl/
Czy ktoś z Was używa żarówek tej firmy w domu i może coś doradzić?
Sprawdzałam ceny w internecie i są porównywalne do cen żarówek Philipsa. Czytałam jednak wiele negatywnych opinii na temat żarówek ledowych marki Philips czy Osram, gdzie podobno płaci się tylko za markę. Chciałam wymienić żarówki w salonie i kuchni bo tam najczęściej przebywamy
Napisano
Cytat

koleżanka z pracy polecała mi żarówki ledowe firmy Greenie-world (http://greenie-world.com/pl/
Czy ktoś z Was używa żarówek tej firmy w domu i może coś doradzić?
Sprawdzałam ceny w internecie i są porównywalne do cen żarówek Philipsa. Czytałam jednak wiele negatywnych opinii na temat żarówek ledowych marki Philips czy Osram, gdzie podobno płaci się tylko za markę. Chciałam wymienić żarówki w salonie i kuchni bo tam najczęściej przebywamy

odpowiedź jest w zasadzie prosta
zużycie energii ma być takie jakie podają - w zakresie zwykłego włącz/wyłącz
w zakresie ściemniania - nie każdy led obsługuje tą funkcję ( czasami się żarzy czasami mruga ) i tu już koszty rosną
z tej strony co podałaś widzą mi się płaskie żarówki do plafonów jak ki zdechną obecne to się zainteresuję icon_smile.gif
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
Zasadniczo będziesz mogła, tylko musisz popytać i poszukać odpowiedników pod względem mocy i wielkości gwintu, problemem też może być wielkość kloszy - te ledowe "żarówki" są generalnie nieco większe/dłuższe niż tradycyjne żarówki.
Napisano
Cytat

Zasadniczo będziesz mogła, tylko musisz popytać i poszukać odpowiedników pod względem mocy i wielkości gwintu, problemem też może być wielkość kloszy - te ledowe "żarówki" są generalnie nieco większe/dłuższe niż tradycyjne żarówki.

Stasiu ten problem był kilka lat temu
podobnie jak był faktem inny kont świecenia tzn. mało która żarówka Led oświetlała w stronę gwintu , co przy żyrandolu nie specjalnie przeszkadzało , ale już przy plafonach na suficie stanowiło jakieś utrudnienie .
teraz nawet "duże" moce są dostępne w wielkości dawnej 50W żarówki i światło też rozchodzi się jak w pierwowzorze.
  • 6 miesiące temu...
Napisano
To ja mam także pytanko. Czy ktoś z Was miał może oświetlenie LED na telewizorze? Nie mam zupełnie pomysłu na to rozwiązanie... Jakie oświetlenie dać? zimne? ciepłe? czy nie będzie to przeszkadzało w oglądaniu TV?
Napisano (edytowany)
Cytat

A ja mam pytanie: czy jesli do tej pory uzywane byly zwykle zarowki, to czy w ich miejsce bez problemow i przeróbek, będę mogła wkręcić LEDy?

To trzeba odsmażyć,
technika się troszkę rozwinęła,
jest teraz produkowany Led Filament ,który kształtem do złudzenia przypomina zwykłą żarówkę jedynie wnętrze jest troszkę inne.

Cytat

To ja mam także pytanko. Czy ktoś z Was miał może oświetlenie LED na telewizorze? Nie mam zupełnie pomysłu na to rozwiązanie... Jakie oświetlenie dać? zimne? ciepłe? czy nie będzie to przeszkadzało w oglądaniu TV?

Mam za telewizorem taśmę led - światło ciepłe.
Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
    • Naprawa podłogi olejowanej produktem Osmo jest stosunkowo prosta, ponieważ jedną z największych zalet olejowanych powierzchni (w przeciwieństwie do lakierowanych) jest możliwość miejscowej renowacji bez konieczności cyklinowania całej podłogi. Oto jak krok po kroku naprawić olejowaną podłogę Osmo: 1. OCENA USZKODZENIA Drobne zarysowania lub matowość – wystarczy odświeżenie powierzchni. Głębokie rysy lub plamy – konieczne będzie miejscowe szlifowanie i ponowne olejowanie. 2. CZYSZCZENIE PODŁOGI Użyj środka Osmo Wisch-Fix (koncentrat do czyszczenia i pielęgnacji podłóg olejowanych), by usunąć brud, tłuszcz i resztki poprzednich środków pielęgnacyjnych. 3. MIEJSCOWA NAPRAWA (punktowa renowacja) Jeśli masz do czynienia z lokalnymi uszkodzeniami (np. rysa, plama): Delikatnie zeszlifuj uszkodzone miejsce drobnym papierem ściernym (np. 180–240). Oczyść pył – najlepiej odkurzaczem lub ściereczką z mikrofibry. Nałóż cienką warstwę odpowiedniego oleju Osmo (np. Osmo TopOil, Osmo Olej do Podłóg lub Hardwax-Oil – ten sam, którym była wcześniej olejowana podłoga). Pozostaw do wyschnięcia (ok. 8–12 h). W razie potrzeby powtórz. Uwaga do w/w - nowość w ofercie Osmo 1. środek do usuwania plam 2. pasta do usuwania rys 4. ODŚWIEŻENIE CAŁEJ PODŁOGI (jeśli całość wygląda na zużytą) Użyj Osmo 8019 (do usunięcia trudnych plam) oraz Osmo Olej do Renowacji np. 3079: Umyj całą podłogę Intensywnym środkiem myjącym nr 8019. Nałóż cienką warstwę renowacyjnego oleju Osmo za pomocą pada lub szmatki np. 3081. Poleruj do równomiernego rozprowadzenia. Pozostaw do wyschnięcia. Nie ma potrzeby całkowitego szlifowania ani zdejmowania starych warstw, co oszczędza czas i materiał. Wskazówki: Zawsze wykonuj próbę na niewidocznym fragmencie. Używaj tylko oryginalnych produktów Osmo, ponieważ są one ze sobą kompatybilne. Unikaj stosowania zwykłych środków czystości – mogą zniszczyć powierzchnię olejowaną.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...