Pomocnik Napisano 28 marca 2014 Udostępnij #1 Napisano 28 marca 2014 Sprawność to "magiczny" parametr najczęściej decydujący o wyborze tego lub innego urządzenia przez inwestora. Parametr ten jest na tyle istotny, że niektórzy producenci deklarują sprawność powyżej 80% rekuperatorów z wymiennikami krzyżowymi. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/porady/14638-czy-sprawnosc-rekuperatora-moze-przekroczyc-80 Link do komentarza
Gość nie do konca takie proste z tym Napisano 28 marca 2014 Udostępnij #2 Napisano 28 marca 2014 pojemność cieplna powietrza jest różna i "odbiór" połowy temperatury wcale nie musi oznaczac odbioru połowy energii Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 marca 2014 Udostępnij #3 Napisano 29 marca 2014 Pewnie można zastosować fizykę kwantową, a czemu nie entalpia ?Tylko po co ? Żeby mieć różnicę 0,00001% ?Dla naszych potrzeb wystarczy sprawność temperaturowa, którego wzór podano. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 29 marca 2014 Udostępnij #4 Napisano 29 marca 2014 Cytat Dla naszych potrzeb wystarczy sprawność temperaturowa, którego wzór podano. Zapomniano tylko napisać że dla potrzeb obliczeń stosuje się skalę Kelvina.Ale my to wiemy Link do komentarza
Gość Wiem Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij #5 Napisano 2 stycznia 2018 W ten sposób nie można podawać przykładu Link do komentarza
Gość Gość Napisano 19 września 2018 Udostępnij #6 Napisano 19 września 2018 Jani_63 Nie, nie zapomniano. Jak widać we wzorze pod uwagę bierze się różnicę temperatur więc nie ma znaczenia czy to Kelviny czy stopnie Celciusza. Czasem warto pomyśleć. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 19 września 2018 Udostępnij #7 Napisano 19 września 2018 Bez względu na metodę obliczeń nie przekroczymy 85 procent dla wąskiego zakresu przepływu i przy ściśle określonej temperaturze wewnętrznej i zewnętrznej oraz wilgotności. Nie wiem czemu ma służyć ta polemika - chyba tylko temu, żeby nie dać się nabrać na deklarację 95 procent. Oczywiście nie mówimy o rekuperatorze, o którym mowa w artykule. Link do komentarza
aaaa Napisano 19 września 2018 Udostępnij #8 Napisano 19 września 2018 artykuł dość stary, ale zapomniano w nim chyba o najważniejszym - nie rozróżnia się w nim sprawności samego rekuperatora od sprawności całej instalacji.... 1 Link do komentarza
demo Napisano 19 września 2018 Udostępnij #9 Napisano 19 września 2018 (edytowany) A na mojej byle jakiej Lunie 200 sprawność zawsze powyżej 80%. Już bym nawet chciał wymienić ją na coś bardziej zaawansowanego technicznie, ale w zasadzie to po co. Po ośmiu latach użytkowania otworzyłem to cudo w celu wyczyszczenia wymiennika i wielkie było moje zdziwienie bo wymiennik czysty. Używam filtrów G-4 a wymiennik jest plastikowy. Nie mam GWC ale zasysane powietrze przechodzi przez nieogrzewany garaż, aluminiowym spiro fi 150 mm. ok 8 metrów. Żadnych problemów z zamarzaniem zimą, czasami sam się dziwię why. I nie jest to reklama Luny 200, bo jednak w stanie natywnym nie powinna być stosowana i wymaga filtrów zewnętrznych, ale jak widać czasami najprostsze rozwiązania bywają nie mniej skuteczne od tych bardziej skomplikowanych i o wiele droższych. Edytowano 19 września 2018 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość jacryg Napisano 9 listopada 2020 Udostępnij #10 Napisano 9 listopada 2020 Dlaczego nie można przeczytać całego postu? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się