Skocz do zawartości

Maszynka do mielenia mięsa


mpb

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Do mielenia maku to ja mam maszynę przedwojenną.
Właściwie to można by rzec, że ten mak się w niej miażdży pomiędzy dwoma stalowymi wałkami a nie miele.
Nie oddałbym jej za żadne skarby!


przedwojenną... czyli kupioną tydzień temu?
Napisano
No nie wiem, nie wiem czy obecnie taką uświadczysz.

Cytat

Do mielenia maku to ja mam maszynę przedwojenną.
Właściwie to można by rzec, że ten mak się w niej miażdży pomiędzy dwoma stalowymi wałkami a nie miele.
Nie oddałbym jej za żadne skarby!


Dokładnie tak powinno to wyglądać.
Mak się uciera.
Napisano
Cytat

przedwojenną... czyli kupioną tydzień temu?



icon_smile.gif by Cię na Ukrainie teraz usłyszeli masz bęcki!


Cytat

Maszynka do mielenia to raczej nieczęsto się przydaje w kuchni.

My mamy jedną dużą 32 z silnikiem elektrycznym która jest używana przy "świniobiciu"

podobną do tej ze zdjęcia

[attachment=18639:86226963..._i_firmy.jpg]



kurcze V6 !
budzi respekt!!! icon_smile.gif



Cytat

Mak się uciera.



nosa się uciera!
mak się sieje!!!
i to tylko z babą!
Gość gawel
Napisano
Cytat

Maszynka do mielenia to raczej nieczęsto się przydaje w kuchni.

My mamy jedną dużą 32 z silnikiem elektrycznym która jest używana przy "świniobiciu"

podobną do tej ze zdjęcia

[attachment=18639:86226963..._i_firmy.jpg]


Ośmielę się nie zgodzić. Nie kupuje gotowego mięsa mielonego bo to g0wno niestety . Kupuje w kawałku i mielę sam. Dlatego maszynka jest raczej potrzebna
Napisano
Cytat

Ośmielę się nie zgodzić. Nie kupuje gotowego mięsa mielonego bo to g0wno niestety . Kupuje w kawałku i mielę sam. Dlatego maszynka jest raczej potrzebna



Kawałek to na twoich oczach zmielą w sklepie.
Gość gawel
Napisano
Cytat

Kawałek to na twoich oczach zmielą w sklepie.


Nie w każdym a juz jeżeli nawet to dziękuję z gówno które jest w maszynce po poprzednim kliencie, który nie wiadomo jak dawno był. icon_confused.gif
Gość gawel
Napisano
Cytat

A "budowlańcy" mielą mięso tak .... icon_lol.gif

[attachment=18640:ea706c4d...eeff65ca.jpg]


Wot kakaja tiechnika icon_eek.gif (w sumie to wiertarki można użyć jako napędu do mikseru).
Napisano
Jeżeli nadal poszukujecie maszynki do mielenia, to możemy polecić Wam wielokrotnie wspomnianą Zelmer, np. model ZMM 1508 S symbio, który ma moc moc 1900 W. Jej wydajność szacuje się na 2.3kg/min. Jest bardzo solidnie wykonana, łatwo się ją czyści i co może być dla niektórych zaletą, nie wygląda topornie. Można ją także przeobrazić w wyciskarkę do cytrusów.
Napisano (edytowany)
Cytat

Jeżeli nadal poszukujecie maszynki do mielenia, to możemy polecić Wam wielokrotnie wspomnianą Zelmer, np. model ZMM 1508 S symbio, który ma moc moc 1900 W. Jej wydajność szacuje się na 2.3kg/min. Jest bardzo solidnie wykonana, łatwo się ją czyści i co może być dla niektórych zaletą, nie wygląda topornie. Można ją także przeobrazić w wyciskarkę do cytrusów.


Co to za monstrum icon_eek.gif moja maszynka Zelmer-owska ma 180 W
Może to przystawka do odkurzacza :scratching: Edytowano przez animus (zobacz historię edycji)
Napisano
Ja posiadam i używam dość intensywnie Zelmera 586.5. Cena nowych sitek i noży to jakieś 5-10zł, sprzęgło/wieloklin też w jakiejś znośnej cenie. Daje radę mielić wszystko co do tej pory wrzucaliśmy. ;)
Napisano
Cytat

Co to za monstrum icon_eek.gif moja maszynka Zelmer-owska ma 180 W
Może to przystawka do odkurzacza :scratching:


W sumie dane techniczne uwzględniają trzy wartości mocy dla tego modelu.

Moc znamionowa [W]: 260
Moc maksymalna [W]: 650
Moc szczytowa [W]: 1900
  • 5 lata temu...
Napisano

Sam właśnie szukam jakiejś dobrej jakościowo i korzystnej cenowo maszynki do mielenia mięsa. Najbardziej aktualnie przekonuje mnie chyba model Camry4810  od Firmy Adler. Ma wydajność do 2kg na minutę, dodatkowe sprzęgło i sporo dodatkowych akcesoriów jak na przykłąd przystawka do kiełbas. Wydaje mi się że to może byc na prawdę dobry zakup w rozsądnej cenie

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Podobno nawet faza księżyca miała znaczenie, ale jakie, to sam z ciekawości chciałbym się dowiedzieć. Nasze krokwie są z poszczególnych klocków, czyli nie tak jak teraz, że tnie się z jednego grubego na kilka krokwi, tylko nasze są po prostu cienkie z oflisem, są takie co mają niewięcej niż 10cm średnicy, a mimo to dachówkę betonową przez jakieś 60 lat utrzymały. Po zamontowaniu okna dachowego musiałem podciąć dosłownie 1-2cm na długość pół metra, bo płyta GK by nie weszła. I tak sobie myślę, 5 minut roboty. Cieliśmy te 3 krokwie chyba z 3 godziny i jeden łańcuch musieliśmy wymienić na świeżo zaostrzony, bo nie brał już w ogóle. Te krokwie dokończyły mi tą piłę, która za swojego żywota ścięła chyba z 50 kubików. Sprzęgło się rozleciało. Poskładałem, ale na następny raz przy gałęziach już był amen. Jak teraz wkręcałem haki pod płyty, to wkrętarkę trzeba było mocno trzymać. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Na marginesie wspomnę, że kiedyś drzewo na budowę było ścinane wyłącznie w zimie, inaczej mówiąc w okresie kiedy ustawało krążenie soków wewnątrz drzewa. I tylko takie drewno było używane. Oczywiście, dzisiaj tej zasady nikt nie przestrzega, ale jeśli ktoś będzie to czytał i przygotowywał się do budowy, to polecam o tym pamiętać. Stolarze i cieśle mówili, ze drewno zimowe ma lepszą jakość niż to z okresu wegetacji. 
    • Ścięte drzewa z lasu doczekały się swojej kolejki w tartaku. Przyszła pora na ich obróbkę i transport na budowę. Drzewo jest dość świeże, mokre i ciężkie więc trzeba je przygotować i równo ułożyć na działce. Poświęciliśmy temu prawie tydzień czasu. Korowania było co nie miara - zobaczcie sami!  
    • Daj więcej izolacji pod rurkami podłogówki, a jeśli nie ma możliwości - zaizoluj strop od dołu... przynajmniej pod samą łazienką... Są takie możliwości...   Dołóż na zewnątrz z 15 cm styropianu - przynajmniej w okolicach łazienki, jak nie masz funduszy na całą ścianę...   Jak zrobisz rurki co 10 cm - będzie      Pomyśl, dlaczego tak wychodzi...   Tam jest chyba jednym z parametrów moc grzewcza podłogówki - BARDZO istotny parametr...      
    • Zeby dobrze grzalo . Lazienka jest nad nie ogrzewana piwnica, jedna ze scian od strony zachodniej z ktorej zawsze wieje. Te kalkulatory obliczaja ile rurek jest potrzebne na wskazana powierzchnie czy ile wejdzie przy okreslonym rozstawie ??? Pytam bo kiedy wybiore rozstaw 10 cm to mam wynik 18 m rurek natomiat przy rozstawie 15 cm mam wynik 13 m rurek.   Bede mial 1 petle zasilana z ogrzewania miejskiego na zaworze RLT. Zamiast kaloryfera Co mam wpisac w polu ??    
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...