BONO Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #601 Napisano 28 maja 2014 My dostaliśmy wycenę na 11 tys plus 1800 za ciepły montaż(jakieś taśmy itp) nie szukałem innej firmy bo cena mnie zadowala a firma jest kolegi 😃 okna są 6 komorowe i mają pakiet 3 szybowy więc chyba Oki U 0,9😊 Link do komentarza
bipop28 Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #602 Napisano 28 maja 2014 Rozumiem ale jakiej firmy profil okna np. aluplast veka Schüco itp. i ta wycena to chyba bez rolet Link do komentarza
BONO Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #603 Napisano 28 maja 2014 Profil Aluplast bo dopytałem i tak bez rolet😊 Link do komentarza
buhaj39 Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #604 Napisano 28 maja 2014 (edytowany) Cytat Hej,Jestem na etapie wyboru i zakupu okien...jakie okna zakładaliście do żurawki? Z roletami czy bez? i Ile Was kosztowały? Pozdrawiam Rozwiń My wybraliśmy okna,rolety integro na silnikch somfy rts i brame garażową firmy Kispol,okna model FEN 76 2 szybowe.Za wszystko z montażem będziemy płacić ok 28900 pln.Zaznaczam że nie mamy okien w sypialni i w garażu.Bardzo podobną ofertę otrzymaliśmy z Oknoplastu.Okna w dwustronym kolorze orzech.Najdroższe jest tarasowe przesuwne ok 6tys brrrrrrr Profil Salamander okucia Prestige i ciepły montaż Edytowano 28 maja 2014 przez buhaj39 (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
marcin666 Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #605 Napisano 28 maja 2014 buhaj39Dzięki za infoJeszcze jedno pytanie jakie macie U dla tych okien dwuszybowych? Link do komentarza
buhaj39 Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #606 Napisano 28 maja 2014 Cytat buhaj39Dzięki za infoJeszcze jedno pytanie jakie macie U dla tych okien dwuszybowych? Rozwiń Dla różnych okien różne U,poniżej dane na każde z okien,dojdziesz po wymiarach,dużo pisania więc wrzucam kopie z wyceny Szer. x Wys. [mm]: 580 x 11601.Typ: FEN76 5S, kolor: orzech 961.Typ okuć: UR 1 + MSL.OS PRESTIGE, kolor okuć: F4Stare złotoSzklenie: 4/16/4 ciepła ramka Ug=1,0 Uw: 1,28 W/(m2*K)Szer. x Wys. [mm]: 2280 x 17601.Typ: FEN76 5S, kolor: orzech 961.Skrzydło bez okućSzklenie: 6/16/6 ramka alu Ug=1,3 Uw: 1,42 W/(m2*K)Szer. x Wys. [mm]: 1080 x 21801.Typ: FEN76 5S, kolor: orzech 961.Typ okuć: UR 1 + MSL.OS PRESTIGE, kolor okuć: F4Stare złotoDobory spec.: BK Zatrzask - BrązSłupki poziome: 1 x 252 120 5SSzklenie: 4/16/4 ciepła ramka Ug=1,0 Uw: 1,20 W/(m2*K)Szer. x Wys. [mm]: 2680 x 22801.Typ: FEN76 5S suwanki PSK, kolor: orzech 96Przymyki: 1 x 256 030 5S1.Skrzydło bez okućSzklenie: 4/16/4 ciepła ramka Ug=1,02.Typ okuć: SK 160 Z, kolor okuć: F4 Stare złotoSzklenie: 4/16/4 ciepła ramka Ug=1,0 Uw: 1,15 W/(m2*K)Szer. x Wys. [mm]: 880 x 13601.Typ: FEN76 5S, kolor: orzech 961.Typ okuć: UR 1 + MSL.OS PRESTIGE, kolor okuć: F4Stare złotoSzklenie: 4/16/4 ciepła ramka Ug=1,0 Uw: 1,21 W/(m2*K)Szer. x Wys. [mm]: 1580 x 13601.Typ: FEN76 5S, kolor: orzech 961.Skrzydło bez okućSzklenie: 4/16/4 ciepła ramka Ug=1,0 Uw: 1,16 W/(m2*K) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #607 Napisano 28 maja 2014 To nie przenikalność cieplna okna (Uw) tylko "U" pakietu szybowego.Dopytaj sprzedawce o "Uw" (wyliczane z "Ug" + "Uf").Nie wiem w jakiej okolicy mieszkasz, ale określenie "Rw" (izolacyjność akustyczna) tez by się przydało. 1 Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #608 Napisano 28 maja 2014 Cytat To nie przenikalność cieplna okna (Uw) ................... Rozwiń A jest to istotne, bo od stycznia tego roku wartość U okna (całego) nie może przekraczać 1,3W/(m2xK), a te podane wartości dla (tylko) "szyby" sugerować mogą, że warunek ten nie jest zachowany. Link do komentarza
buhaj39 Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #609 Napisano 28 maja 2014 (edytowany) Cytat To nie przenikalność cieplna okna (Uw) tylko "U" pakietu szybowego.Dopytaj sprzedawce o "Uw" (wyliczane z "Ug" + "Uf").Nie wiem w jakiej okolicy mieszkasz, ale określenie "Rw" (izolacyjność akustyczna) tez by się przydało. Rozwiń Proszę czytać dokładnie,podane jest U szklenia i obok Uw okna,jeśli się mylę to poprawcie mnieCo do akustytki to cisza,spokój las Edytowano 28 maja 2014 przez buhaj39 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #610 Napisano 28 maja 2014 Masz rację.Po "Ug" jest podane też "Uw"Tyle że to dojść "zimne" okna jak na dzisiejsze czasy, ale jest to moja subiektywna ocena (takie zboczenie ).Twój dom, Twój wybór. Link do komentarza
buhaj39 Napisano 28 maja 2014 Udostępnij #611 Napisano 28 maja 2014 (edytowany) Cytat Masz rację.Po "Ug" jest podane też "Uw"Tyle że to dojść "zimne" okna jak na dzisiejsze czasy, ale jest to moja subiektywna ocena (takie zboczenie ).Twój dom, Twój wybór. Rozwiń Może i "zimne" tylko jest pytanie czy warto dopłacać do tych niby "ciepłych"Śmiem wątpić ale jestem laikiem więc mogę się mylić Edytowano 28 maja 2014 przez buhaj39 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
BONO Napisano 3 czerwca 2014 Udostępnij #612 Napisano 3 czerwca 2014 Hej mam pytanie jak cenowo wyszły wasze dachy, jaką dachówkę wybraliście? Cementowa?czy ceramiczna? Jakie rynny? Podbitka? Link do komentarza
bipop28 Napisano 3 czerwca 2014 Udostępnij #613 Napisano 3 czerwca 2014 Witam WSZYSTKICH mam pytanie czy jakby zmniejszyć okna w tych dwóch pokojach... oczywiście dachowe zostają bez zmian czy nie będzie za ciemno? Link do komentarza
marcin666 Napisano 3 czerwca 2014 Udostępnij #614 Napisano 3 czerwca 2014 Cytat Witam WSZYSTKICH mam pytanie czy jakby zmniejszyć okna w tych dwóch pokojach... oczywiście dachowe zostają bez zmian czy nie będzie za ciemno? Rozwiń Jeśli chodzi Ci o pokoje na poddaszu to myśleliśmy o zlikwidowaniu okien dachowych, ale byłoby bardzo ciemno i zostawiliśmy bez zmian okna dachowe oraz boczne.Zlikwidowaliśmy natomiast okno dachowe w pralni oraz w sypialni czy będzie ciemno?... okaże się... :-) Link do komentarza
Dorocia23 Napisano 3 czerwca 2014 Udostępnij #615 Napisano 3 czerwca 2014 Wybrałam czarną dachówke ceramiczną z Robena monza plus, rynny ocynk, gdyż czarny ocynk był 3 razy droższy;/ na obicie belek łupki a podbitkę z pcv czarna bo drewna nie będzie komu konserwować co 5 latWielkości okien balkonowych na poddaszu bym nie zmieniła sa idealne my zrezygnowaliśmy z okien dachowych w pralni i 2 mniejszych pokojach. Nie dość ze za dachowe trzeba zaplacic 1800 + kołnierz za szt. to zimą straty ciepła są większe od okna normalnego a latem ponoć sauna, a roleta do takiego okna tyle koszt.co okno:D Link do komentarza
zlosnica Napisano 3 czerwca 2014 Udostępnij #616 Napisano 3 czerwca 2014 Witam wszystkichtak wyglądają postępy prac u nas Link do komentarza
buhaj39 Napisano 5 czerwca 2014 Udostępnij #617 Napisano 5 czerwca 2014 (edytowany) Ci z Was którzy robili już tynki i wylewki maszynowe, możecie się "pochwalić" kosztami i jaki rodzaj tynku dawaliście? Z góry wielkie dzięki A tak wyglądamy na dziś,w środku "stawiają się" ścianki działowe Edytowano 5 czerwca 2014 przez buhaj39 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Bobosław Napisano 5 czerwca 2014 Udostępnij #618 Napisano 5 czerwca 2014 Buhaj39 dachówka to kolor antracyt? Czy wybraliście już może kolor okien i podbitki? Jeśli tak to możecie się pochwalić jaki? Link do komentarza
buhaj39 Napisano 5 czerwca 2014 Udostępnij #619 Napisano 5 czerwca 2014 Cytat Buhaj39 dachówka to kolor antracyt? Czy wybraliście już może kolor okien i podbitki? Jeśli tak to możecie się pochwalić jaki? Rozwiń Dachówka to Monza Plus Tobago,kolor okien orzech,nad podbitka się zastanawiamy Link do komentarza
Dorocia23 Napisano 5 czerwca 2014 Udostępnij #620 Napisano 5 czerwca 2014 Cytat Dachówka to Monza Plus Tobago,kolor okien orzech,nad podbitka się zastanawiamy Rozwiń Na żywo dachówka jeszcze piękniej się prezentuje a jak słonko przyświeci to miodzio:D soczysta czerń mmm nie mogę się u nas na nią napatrzeć Link do komentarza
zlosnica Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #621 Napisano 6 czerwca 2014 Cytat Ci z Was którzy robili już tynki i wylewki maszynowe, możecie się "pochwalić" kosztami i jaki rodzaj tynku dawaliście? Z góry wielkie dzięki A tak wyglądamy na dziś,w środku "stawiają się" ścianki działowe Rozwiń Dachówka prezentuje sie wspaniale Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #622 Napisano 6 czerwca 2014 Cytat Dachówka to Monza Plus Tobago Rozwiń Hmm, nie sądzisz, że elementy wentylacyjne powinny być rozmieszczone przede wszystkim pod i nad oknami połaciowymi, kominem - tam gdzie zakłócony/ograniczony jest ciąg wentylacyjny przestrzeni pod pokryciem??? Lokalizacja wyłazu też mało szczęśliwa... Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #623 Napisano 6 czerwca 2014 Cytat Witam wszystkichtak wyglądają postępy prac u nas Array="" style="vertical-align:middle" Array alt="icon_smile.gif" border="0"> Rozwiń Mam nadzieję, że nie będziesz się złościła na mnie (tak jak Cezar na posłańca przynoszącego złe wieści)...Budowa wzorcowa na pierwszy rzut oka - wszystko schludnie, czysto, a więc bezpiecznie.Po bliższym przyjrzeniu się jednak wychodzą braki w doświadczeniu ekipy.O ile brak zakładu na połączeniach można próbować jakoś wytłumaczyć (bo zbrojenie w trakcie realizacji i może były L-ki dołożone później (warto zapytać wykonawcę...!) o tyle sposób ustawienia strzemion w belce jest nieprawidłowy i tak zostało. Radziłbym z większą uwagą patrzyć na ręce ekipie, a i uczulić na takie niedoróbki kierownika budowy! Link do komentarza
buhaj39 Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #624 Napisano 6 czerwca 2014 (edytowany) Cytat Hmm, nie sądzisz, że elementy wentylacyjne powinny być rozmieszczone przede wszystkim pod i nad oknami połaciowymi, kominem - tam gdzie zakłócony/ograniczony jest ciąg wentylacyjny przestrzeni pod pokryciem??? Lokalizacja wyłazu też mało szczęśliwa... Rozwiń Chodzi o kominki odpowietrzające kanalizę czy dachówkę wentylacyjną?Z tego co wiem to robili tak jak jest w projekcie,wyłaz przeniesli na moje życzenie( może moj błąd) Zapytam ekipy,dzięki za zwrócenie uwagi ( Twoim zdaniem w którym miejscu dokladnie powinny się znajdować? )A co do wyłazu to co z nim nie tak? kominiarz wychodzi na dach przy samym kominie... Edytowano 6 czerwca 2014 przez buhaj39 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #625 Napisano 6 czerwca 2014 Cytat Chodzi o kominki odpowietrzające kanalizę czy dachówkę wentylacyjną? Rozwiń Dachówki wentylacyjne. Gdyby nie było okien połaciowych, kominów, to można polepszyć wentylację w kalenicy montując dachówki wentylacyjne właśnie tam, ale tu przestrzeń pomiędzy krokwiami, poniżej której zamontowane są okna, nie ma wylotu, a przestrzeń nad tymi elementami nie ma wlotu powietrza wentylującego pokrycie od spodu, zaś dachówki wentylacyjne wspomagają i tak wentylowaną przez grzebień pod gąsiorami kalenicę. Cytat wyłaz przeniesli na moje życzenie( może moj błąd) Rozwiń Na razie tylko estetyczny, ale jeśli kryjemy dachówką, to już musiała być jakaś kombinacja aby połączyć opierzenie komina i okna/wyłazu. Z czasem to się może (nie musi!) zemścić. Cytat Twoim zdaniem w którym miejscu dokladnie powinny się znajdować? ) Rozwiń Dokładnie poniżej i powyżej okien oraz poniżej komina (nad nim jest tak maomiejsca, że chyba grzebień da radę zwentylować to miejsce.... Link do komentarza
buhaj39 Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #626 Napisano 6 czerwca 2014 (edytowany) Cytat Dachówki wentylacyjne. Gdyby nie było okien połaciowych, kominów, to można polepszyć wentylację w kalenicy montując dachówki wentylacyjne właśnie tam, ale tu przestrzeń pomiędzy krokwiami, poniżej której zamontowane są okna, nie ma wylotu, a przestrzeń nad tymi elementami nie ma wlotu powietrza wentylującego pokrycie od spodu, zaś dachówki wentylacyjne wspomagają i tak wentylowaną przez grzebień pod gąsiorami kalenicę.Na razie tylko estetyczny, ale jeśli kryjemy dachówką, to już musiała być jakaś kombinacja aby połączyć opierzenie komina i okna/wyłazu. Z czasem to się może (nie musi!) zemścić.Dokładnie poniżej i powyżej okien oraz poniżej komina (nad nim jest tak maomiejsca, że chyba grzebień da radę zwentylować to miejsce.... Rozwiń Widzisz ja jestem laikiem,dzięki za cenne uwagi. te dachówki wentylacyjne są na poziomie nieużytkowego poddasza a mam rozumieć że powinny być na wysokości pokoi tak? Edytowano 7 czerwca 2014 przez buhaj39 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #627 Napisano 6 czerwca 2014 Cytat Widzisz ja jestem laikiem,dzięki za cenne uwagi. te dachówki wentylacyjne są na poziomie nieużytkowego poddasza a mam rozumieć że powinny być na wysokości pokoi tak? Rozwiń Nie koniecznie. Napisz jakie masz warstwy dachu (od środka GK/boazeria, folia paroizolacyjna albo nie - w zależności od rodzaju pomieszczenia, ocieplenie, membrana paroprzepuszczalna lub deskowanie z papą, kontrłaty, łaty, dachówka???), a będę mógł powiedzieć więcej. Cytat Co do wyłazu to w projekcie jest on umieszczony praktycznie na tej samej wysokości i tym samym miejscu tyle że przy drugim kominie więc tak czy siak kombinacje z opierzeniem by były Rozwiń Tu chodzi mi o to, że pomiędzy wyłazem a kominem powinien być co najmniej jeden, dwa rzędy dachówki.Aby kominiarz czyścił swobodnie komin powinna być też ława kominiarska. Link do komentarza
buhaj39 Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #628 Napisano 6 czerwca 2014 (edytowany) Cytat Nie koniecznie. Napisz jakie masz warstwy dachu (od środka GK/boazeria, folia paroizolacyjna albo nie - w zależności od rodzaju pomieszczenia, ocieplenie, membrana paroprzepuszczalna lub deskowanie z papą, kontrłaty, łaty, dachówka???), a będę mógł powiedzieć więcej.Tu chodzi mi o to, że pomiędzy wyłazem a kominem powinien być co najmniej jeden, dwa rzędy dachówki.Aby kominiarz czyścił swobodnie komin powinna być też ława kominiarska. Rozwiń Na tą chwile warstwy wygladaja tak jak na fotkach,czyli dachówka i membrana,docelowo bedą 2 warstwy welny i plyty gipsowe Edytowano 6 czerwca 2014 przez buhaj39 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #629 Napisano 6 czerwca 2014 W takim przypadku wentylację zarówno pokrycia jak i ocieplenia zapewniała będzie szczelina wentylacyjna znajdująca się pomiędzy pokryciem (dachówką) a membraną. Aby wentylacja była skuteczna szczelina powinna posiadać wlot w okapie i wylot w kalenicy. Wbudowanie okna, czy komin stojący w polu pomiędzy krokwiami zamyka szczelinę wentylacyjną (brak jest ciągłości pomiędzy wlotem w okapie i wylotem w kalenicy). Namiastką która próbuje to zrekompensować jest dachówka wentylacyjna, która w tym przypadku powinna być założona na końcu pola między krokwiowego zaczynającego się szczeliną w okapie, i kończącego na oknie. Druga powinna zastępować szczelinę wlotową i zlokalizowana być nad oknem. W ten sposób pole między krokwiowe na całej swojej długości jest wentylowane. Link do komentarza
buhaj39 Napisano 6 czerwca 2014 Udostępnij #630 Napisano 6 czerwca 2014 (edytowany) Cytat W takim przypadku wentylację zarówno pokrycia jak i ocieplenia zapewniała będzie szczelina wentylacyjna znajdująca się pomiędzy pokryciem (dachówką) a membraną. Aby wentylacja była skuteczna szczelina powinna posiadać wlot w okapie i wylot w kalenicy. Wbudowanie okna, czy komin stojący w polu pomiędzy krokwiami zamyka szczelinę wentylacyjną (brak jest ciągłości pomiędzy wlotem w okapie i wylotem w kalenicy). Namiastką która próbuje to zrekompensować jest dachówka wentylacyjna, która w tym przypadku powinna być założona na końcu pola między krokwiowego zaczynającego się szczeliną w okapie, i kończącego na oknie. Druga powinna zastępować szczelinę wlotową i zlokalizowana być nad oknem. W ten sposób pole między krokwiowe na całej swojej długości jest wentylowane. Rozwiń Ehhhh wszystko fajnie tylko strasznie ten fachowy język dla mnie zagmatfany ale oólnie już wiem o co chodzi Edytowano 7 czerwca 2014 przez buhaj39 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
zlosnica Napisano 8 czerwca 2014 Udostępnij #631 Napisano 8 czerwca 2014 (edytowany) Irbis S dziękuję za wnikliwą analizę naszych prac i muszę powiedzieć, że tak l-ki i o wszem były dołożone później a tak dalej prezentuje sie nasza żurawka Edytowano 8 czerwca 2014 przez zlosnica (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 8 czerwca 2014 Udostępnij #632 Napisano 8 czerwca 2014 Cytat Irbis S dziękuję za wnikliwą analizę naszych prac Array="" style="vertical-align:middle" Array alt="icon_smile.gif" border="0"> i muszę powiedzieć, że tak l-ki i o wszem były dołożone później Array="" style="vertical-align:middle" Array alt="icon_smile.gif" border="0"> Rozwiń Żadna tam wnikliwa analiza - ja mogę stać tyłem do frontu robót, a widzę takie rzeczy Na poniższym zdjęciu kolejny dysonans, który mi psuje obraz schludnej całości: Link do komentarza
BONO Napisano 12 czerwca 2014 Udostępnij #633 Napisano 12 czerwca 2014 (edytowany) U nas powolutku ale do przodu:-) czekamy teraz na strop i potem dalej-oby pogoda dopisywała a myślę że będzie spoko... Edytowano 12 czerwca 2014 przez BONO (zobacz historię edycji) Link do komentarza
robertoFZ Napisano 14 czerwca 2014 Udostępnij #634 Napisano 14 czerwca 2014 U nas natomiast pojawił się kominek wygląda naprawdę fajnie - nie mogłam się napatrzeć Kulczi jaką masz odległość między ścianą a dużym oknem?? my mamy 2,4 m po wstawieniu kominka i zastanawiam się czy stół postawić 4 osobowy tak jak na stronie archonu czy tak jak u Ciebie spróbować 6-osobowy - jakie masz wymiary stołu przy okazji. , , Link do komentarza
robinqaz Napisano 15 czerwca 2014 Udostępnij #635 Napisano 15 czerwca 2014 Witam, u mnie tak to wygląda... Link do komentarza
zlosnica Napisano 16 czerwca 2014 Udostępnij #636 Napisano 16 czerwca 2014 robertoFZ kominek wyglada naprawdę suuuuper i wg mnie jest nieodłacznym elementem żurawkowego salonu Natomiast Twoje zdjęcia robinqaz przybliżają przestrzeń nad która sie zastanawiałam od momentu wyboru projektu. Pieknie to wszystko uchwyciłeś aż miło popatrzec jak wspaniale juz niedługo będzie wyglądała i nasza żurawka Link do komentarza
wacławw Napisano 16 czerwca 2014 Udostępnij #637 Napisano 16 czerwca 2014 Robingaz zdjęcia profesjonalne. Mam pytanie. Jakie są wymiary pokoju nad kuchnią i wymiary okna balkonowego i czy w nim nie jest za ciemno bez okna dachowego? Link do komentarza
robinqaz Napisano 17 czerwca 2014 Udostępnij #638 Napisano 17 czerwca 2014 Cytat Robingaz zdjęcia profesjonalne. Mam pytanie. Jakie są wymiary pokoju nad kuchnią i wymiary okna balkonowego i czy w nim nie jest za ciemno bez okna dachowego? Rozwiń Zdjęcia zrobione smartfonem z super szybkim internetem LTE do 100 Mb/s w sieci minus Co do wymiarów znajdziesz je na Archonie, nic nie zmieniałem w projekcie.Więcej korzyści przemawia za brakiem okien dachowych niż za ich "byciem". Brak okien to lepsza izolacja, niższe koszty.Czy ciemno? Zależy do czego... Na pewno w sypialni nie potrzebne - jest wystarczająco jasno. Zrezygnowałem z pralni i na rzecz dużej łazienki. Jedno duże okno w zupełności wystarczy. Może ciemniej w pokojach, ale mi to nie przeszkadza. Poddasze to część sypialna, nie musi być super jasno, do nauki przyda się elektryczność. Super jasno jest w strefie dziennej na parterze.Delikatne zmiany jakie poczyniliśmy, to pralkę damy do kotłowni, tam, też zostanie zamontowany kibelek na awaryjne sytuacje Pytanie:Jaki metraż wyszedł Wam przy ocieplaniu poddasza? Link do komentarza
wacławw Napisano 17 czerwca 2014 Udostępnij #639 Napisano 17 czerwca 2014 Czyli 110/220 i 336/460.Ja jestem dopiero przy rysowaniu projektu. Zmian trochę poczyniłem wraz z lanymi skosami. Tak że metrażu jeszcze nie ma. Link do komentarza
marcin666 Napisano 18 czerwca 2014 Udostępnij #640 Napisano 18 czerwca 2014 RobinqazWidzę, że masz podobne podejście do okien dachowych jak ja też zrezygnowałem z dwóch, w dużej sypialni i w pralni, z której zrezygnowałem na rzecz dużej łazienki:-)Zostawiłem natomiast okna w pokojach dla dzieciaków właśnie ze względu na światło do nauki..... Link do komentarza
buhaj39 Napisano 19 czerwca 2014 Udostępnij #641 Napisano 19 czerwca 2014 Pomijając Wasze podejście do okien dachowych mam pytanie na ich temat.Czy te okna które mimo wszystko zostały w Waszych żurawkach są założone wg projektu czy montowaliście je trochę wyżej tak by dolna krawędz okna była idealnie w pionie w stosunku do murłaty? Link do komentarza
robinqaz Napisano 21 czerwca 2014 Udostępnij #642 Napisano 21 czerwca 2014 Cytat Pomijając Wasze podejście do okien dachowych mam pytanie na ich temat.Czy te okna które mimo wszystko zostały w Waszych żurawkach są założone wg projektu czy montowaliście je trochę wyżej tak by dolna krawędz okna była idealnie w pionie w stosunku do murłaty? Rozwiń Chętnie bym ci odpowiedział ale trochę nie rozumiem. :-) W łazience mam jak w projekcie. Link do komentarza
zlosnica Napisano 21 czerwca 2014 Udostępnij #643 Napisano 21 czerwca 2014 (edytowany) ciąg dalszy prac Edytowano 21 czerwca 2014 przez zlosnica (zobacz historię edycji) Link do komentarza
buhaj39 Napisano 22 czerwca 2014 Udostępnij #644 Napisano 22 czerwca 2014 (edytowany) A z innej beczki, my zamknęliśmy naszą żurawkę,dzwi narazie tymczasowe a brama zabita osb,na gotowo będzie założona po tynkach wewn.Ponawiam pytanie o koszt tynków wewn. i wylewek :-) Edytowano 25 czerwca 2014 przez buhaj39 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
nona07 Napisano 22 czerwca 2014 Udostępnij #645 Napisano 22 czerwca 2014 jakie robicie schody wewnętrzne? chodzi mi o wysokość szerokość schodka, powiedziano nam że te w projekcie są za wysokie i za wąskie więc będą nie wygodne. potrzebujemy podpowiedzi jak rozwiązać ten problem Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 czerwca 2014 Udostępnij #646 Napisano 22 czerwca 2014 Cytat jakie robicie schody wewnętrzne? chodzi mi o wysokość szerokość schodka, powiedziano nam że te w projekcie są za wysokie i za wąskie więc będą nie wygodne. potrzebujemy podpowiedzi jak rozwiązać ten problem Rozwiń A jakiej szerokości są wg projektu? Link do komentarza
nona07 Napisano 23 czerwca 2014 Udostępnij #647 Napisano 23 czerwca 2014 (edytowany) Cytat wg projektu są 18,5 wysokie a szerokie 26cm, nie możemy ich "rozciągnąć" do końca ścianki ponieważ wtedy stojąc na trzecim schodku do tej belki która jest w suficie będzie 190cm - trochę mało bo minimum to 205cm Rozwiń wysokość stopni h=14-19 cm (schody bardzo wygodne – 15 cm, wygodne – 16 cm, przeciętne – 17 cm, podrzędne – 19 cm);szerokość stopni s=25-32 cm (schody bardzo wygodne – 32 cm, wygodne – 30 cm, przeciętne – 29 cm, podrzędne – 25 cm);jak uzyskać schody wygodne? Edytowano 23 czerwca 2014 przez nona07 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 czerwca 2014 Udostępnij #648 Napisano 23 czerwca 2014 Wydaje mi się,że wysokość 19 cm a szerokość 28 cm powinna być dobra.Zresztą najpierw dowiedz się czym te schody będziesz wykańczać, bo można tak rozplanować aby np przy zastosowaniu jakieś ceramiki było jak najmniej docinania. Jeżeli będziesz wykańczać drewnem to nie ma większego znaczenia bo trepy zrobi się pod wymiar. No i jeszcze szerokość schodów, bo tego nie podałaś, 90 cm wystarczy. Link do komentarza
nona07 Napisano 24 czerwca 2014 Udostępnij #649 Napisano 24 czerwca 2014 Cytat Wydaje mi się,że wysokość 19 cm a szerokość 28 cm powinna być dobra.Zresztą najpierw dowiedz się czym te schody będziesz wykańczać, bo można tak rozplanować aby np przy zastosowaniu jakieś ceramiki było jak najmniej docinania. Jeżeli będziesz wykańczać drewnem to nie ma większego znaczenia bo trepy zrobi się pod wymiar. No i jeszcze szerokość schodów, bo tego nie podałaś, 90 cm wystarczy. Rozwiń szerokość schodów 100cm ale nie o to chodzi. Wysokość 19 jest niewygodna, u rodziny są takie schody i są za wysokie, szerokość standardowa powinna być 30cm, 28 też byłoby ok tylko że rozchodzi się o to że nie ma jak tego zrobić bo jest za mało miejsca na schody tzn jeśli będą szersze/niższe to musi być ich np2 więcej... nie wiem czy dobrze tłumacze... a "zabiegowych" schodów nie chcę Link do komentarza
buhaj39 Napisano 25 czerwca 2014 Udostępnij #650 Napisano 25 czerwca 2014 Mam pytanie na temat ocieplenia poddasza,czy ocieplaliście lub będziecie ocieplać też strych czy dajecie tylko wełnę pod podłogę z OSB? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się