maniuś-maniek Napisano 28 marca 2012 Udostępnij #1 Napisano 28 marca 2012 witam,mialam taki pomysł, żeby w pokoju Smyka na parapecie zamiast kwiatów wysiać kilka rodzajów ziółjakąś bazylię, koperek, siedmiolatkę, majeranek, rozmarynwydawało mi się, że nawet gdyby zjadł to bezpieczniejsze i można w kuchni wykrzystaćale usłyszałam, że zioła też są trującewiecie coś na ten temat? Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 28 marca 2012 Udostępnij #2 Napisano 28 marca 2012 Cytat ale usłyszałam, że zioła też są trującewiecie coś na ten temat? Rozwiń Te akurat nie są trujące, nawet nie obrobione termicznie można spożywać / Link do komentarza
maniuś-maniek Napisano 28 marca 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 28 marca 2012 Cytat Te akurat nie są trujące, nawet nie obrobione termicznie można spożywać / Rozwiń a które są trujące? Link do komentarza
coolibeer Napisano 28 marca 2012 Udostępnij #4 Napisano 28 marca 2012 Cytat a które są trujące? Rozwiń Te Link do komentarza
maniuś-maniek Napisano 28 marca 2012 Autor Udostępnij #5 Napisano 28 marca 2012 Cytat Te Rozwiń aha Link do komentarza
Redakcja ZielonyOgrodek.pl Napisano 29 marca 2012 Udostępnij #6 Napisano 29 marca 2012 Najpopularniejsze zioła stosowane w kuchni można bez obaw uprawiać na parapecie w pokoju dziecka. Kilka ciekawych informacji o uprawie ziół na parapecie:http://www.zielonyogrodek.pl/ziola-prowans...ie-na-parapecieMoże się przyda PozdrawiamPaweł Romanowski Link do komentarza
anetkawarszawa Napisano 5 kwietnia 2012 Udostępnij #7 Napisano 5 kwietnia 2012 Cytat Najpopularniejsze zioła stosowane w kuchni można bez obaw uprawiać na parapecie w pokoju dziecka. Kilka ciekawych informacji o uprawie ziół na parapecie:http://www.zielonyogrodek.pl/ziola-prowans...ie-na-parapecieMoże się przyda PozdrawiamPaweł Romanowski Rozwiń Fajny artykuł. napewno się przyda, już się biore za czytanie i sianie ziółek:) Link do komentarza
bobiczek Napisano 5 kwietnia 2012 Udostępnij #8 Napisano 5 kwietnia 2012 Cytat Te Rozwiń Chyba dla Ciebie Nie siej tutaj defetyzmów - te nie są szkodliwe tylko jeśli już stoją na parapecie, to dyskretnie, za zasłonką Link do komentarza
KAROI Napisano 15 kwietnia 2012 Udostępnij #9 Napisano 15 kwietnia 2012 Cytat Kilka ciekawych informacji o uprawie ziół na parapecie:http://www.zielonyogrodek.pl/ziola-prowans...ie-na-parapecieMoże się przyda Rozwiń Fajny tekst. Dzięki. Link do komentarza
maniuś-maniek Napisano 17 kwietnia 2012 Autor Udostępnij #10 Napisano 17 kwietnia 2012 Cytat Najpopularniejsze zioła stosowane w kuchni można bez obaw uprawiać na parapecie w pokoju dziecka. Kilka ciekawych informacji o uprawie ziół na parapecie:http://www.zielonyogrodek.pl/ziola-prowans...ie-na-parapecieMoże się przyda PozdrawiamPaweł Romanowski Rozwiń dziękuję -przyda się na 100%pozdrawiam Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 20 kwietnia 2012 Udostępnij #11 Napisano 20 kwietnia 2012 (edytowany) Np. szałwia spożyta przez dziecko może wywołać wymioty, powodować bóle brzucha, przyspieszone bicie serca czy utratę przytomności. Duża ilość spożytych liści może w konsekwencji prowadzić do zgonu.Zresztą w pokoju dzieciaka rośliny które się stawia powinny być poddane selekcji, bo niektóre mają trujące części,trujące mogą być kwiaty, liście czy owoce Edytowano 20 kwietnia 2012 przez stokrotka.35 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
maniuś-maniek Napisano 11 lipca 2012 Autor Udostępnij #12 Napisano 11 lipca 2012 w danone tez lubią zioła a moja bazylia i mięta już się nadaja do spożycia Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 12 lipca 2012 Udostępnij #13 Napisano 12 lipca 2012 zioło na parapecie...http://ngc.gazeta.pl/pl/trawka/wideo/domowa-hodowla Link do komentarza
Coffeenka Napisano 24 października 2012 Udostępnij #14 Napisano 24 października 2012 Cytat w danone tez lubią zioła a moja bazylia i mięta już się nadaja do spożycia Rozwiń Własnie nie tak dawno temu także widziałam reklamę w telewizji, że dodają nasionka ziół do serków danone specjalnie do hodowli przez dzieci. bardzo fajny pomysł, by maluchy od najmłodszych lat uczyć opiekowania się roślinkami. Link do komentarza
maniuś-maniek Napisano 19 listopada 2012 Autor Udostępnij #15 Napisano 19 listopada 2012 kolendra i tymianek sąmajeranek się nie udał, ale będzie kolejna próba;-) Link do komentarza
karuszka Napisano 28 lutego 2013 Udostępnij #16 Napisano 28 lutego 2013 mój mały zatruł się kiedyś szałwią, od tej pory zioła, szczypior, rzeżucha i tym podobne rzeczy trzymaj w kuchni z dala od jego rączek. Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 15 marca 2013 Udostępnij #17 Napisano 15 marca 2013 To ile on tego zjadł że zatruł się ....? bo na pewno nie było to kilka listkówJa szałwi często używam, ale moja rośnie na działce Link do komentarza
karla* Napisano 22 marca 2013 Udostępnij #18 Napisano 22 marca 2013 niestety nie mam w domu parapetów, tylko okna do samej podłogi, kuchnia jest w aneksie - czy jest jakaś szansa na wyhodowanie ziół bez dużej ilości światła? są jakieś odmiany cieniolubne? czy lepiej się nie zabierać za to.. jak sądzicie? Link do komentarza
tomasz234 Napisano 22 marca 2013 Udostępnij #19 Napisano 22 marca 2013 witam Z tego co wiem to z ziół cemnolubnych to tylko bylina,ale jedni mówią ze to zioło a inni ze to pnącze wiec już sam z baraniałem,a reszta ziół potrzebuje światła inaczej nic nie wyrośnie 1 Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 23 marca 2013 Udostępnij #20 Napisano 23 marca 2013 Nie ma rośliny która nazywa się "bylina"Byliny to grupa w klasyfikacji roślin ozdobnych. Należą do niej np. truskawka, poziomka oraz banan i ananas.Męcz ten licznik handlowcu, męcz... pisząc bez sensu.A wracając do pytania: jeśli masz okna (za wyjątkiem strony północnej) to powinny Ci się udać popularne zioła uprawiane w domu. Z bylinami jest o tyle łatwiej, że są wieloletnie. U mnie sprawdziła się z bylin np. mięta, doskonały dodatek nie tylko do potraw, ale przede wszystkim napojów chłodzących latem. Poza tym mam rozmaryn oregano i czasem wskazaną melisę 1 Link do komentarza
karla* Napisano 27 marca 2013 Udostępnij #21 Napisano 27 marca 2013 Cytat Nie ma rośliny która nazywa się "bylina"Byliny to grupa w klasyfikacji roślin ozdobnych. Należą do niej np. truskawka, poziomka oraz banan i ananas.Męcz ten licznik handlowcu, męcz... pisząc bez sensu.A wracając do pytania: jeśli masz okna (za wyjątkiem strony północnej) to powinny Ci się udać popularne zioła uprawiane w domu. Z bylinami jest o tyle łatwiej, że są wieloletnie. U mnie sprawdziła się z bylin np. mięta, doskonały dodatek nie tylko do potraw, ale przede wszystkim napojów chłodzących latem. Poza tym mam rozmaryn oregano i czasem wskazaną melisę Rozwiń Dziękuję za pomoc, póki co bazylia i oregano padają u mnie jak muchy :( ale muszę spróbować z miętą i rozmarynem!! Link do komentarza
Irbis Strzecharstwo Napisano 27 marca 2013 Udostępnij #22 Napisano 27 marca 2013 Cytat Dziękuję za pomoc, póki co bazylia i oregano padają u mnie jak muchy :( ale muszę spróbować z miętą i rozmarynem!! Rozwiń Miętę można kupić na jakimś bazarze - czasem spotykam sadzonki!Żadnego problemu z uprawą, rośnie jak chwast, a rozmnaża się poprzez podziemne kłącza. Z dwóch, trzech sadzonek po kilku miesiącach masz całą skrzynkę. Podlewanie i co jakiś czas zasilanie naturalnym nawozem rozcieńczonym w wodzie do podlewania zapewnia sukces uprawy. 1 Link do komentarza
Draagon Napisano 28 marca 2013 Udostępnij #23 Napisano 28 marca 2013 Co do mięty - pięknie u Mnie rośnie nie w doniczce a na piaskach tzw gleby VI kat. Tylko z nią trzeba uważać bo to prawie jak chwast - rozrasta się samoistnie - ale świeżo zerwana - o jak pięknie pachnie . Oregano też dawało radę - ale potem uschło. Link do komentarza
karla* Napisano 30 marca 2013 Udostępnij #24 Napisano 30 marca 2013 Uwielbiam pić miętę, więc myślę że to naprawdę świetny pomysł! - nie myślałam o tym wcześniej ;) pewnie Ameryki nie odkrywam, ale w zasadzie po co wydawać pieniądze na te sztuczności, które sprzedają w torebkach...? Link do komentarza
ewamariusz Napisano 11 kwietnia 2013 Udostępnij #25 Napisano 11 kwietnia 2013 Witam. Po posianiu w dolniczki rukoli, szczypiorku, bazyli jak je często trzeba podlewać aby nie gniły i nie miały za sucho Pozdrawiam Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 22 kwietnia 2013 Udostępnij #26 Napisano 22 kwietnia 2013 Ostatnio rzeżuche posadziłam/znaczy córa - zadanie szkolne/ - smród w całym domu ... OKROPNOŚĆ !!! Link do komentarza
natalka_87 Napisano 20 września 2016 Udostępnij #27 Napisano 20 września 2016 do pokoju dziecka to coś, co nie jest aromatyczne bardzo. Albo melisę faktycznie a ja zioła uwielbiam, sadziłam/siałam przeróżne. Teraz mam oregano kubańskie, melisę, bazylię, papryki... coś wspaniałego. Jak się raz posieje i wyhoduje a potem po prostu skosztuje - wpada się w nałóg i z automatu pozbywa sie suszonych ziół z torebek.No i ten mix zapachów.... Link do komentarza
monikakruk Napisano 18 stycznia 2018 Udostępnij #28 Napisano 18 stycznia 2018 uwielbiam zioła, stosuje je codziennie do potraw w domu i nie tylko, do picia herbatek i na różne schorzenia, mam kilka donic na balkonie Link do komentarza
Tymianek Napisano 15 lutego 2020 Udostępnij #29 Napisano 15 lutego 2020 Herba czyli ziele Z jakością ziół dostępnych w ogólnym handlu bywa różnie - niewłaściwe suszenie, sterylizacja, mikrofale itp. to zapewne ma wpływ na jakość surowca. Ja polecam własnoręczny zbiór ziół albo własną uprawę, wtedy możemy zadbać aby ta jakość była lepsza - brak sztucznych nawozów, sami decydujemy z jakiego miejsca zbieramy rośliny (z dala od dróg, pół uprawnych itp.) i o jakiej porze dokonujemy zbioru. Rośliny najlepiej spożywać świeże, wtedy posiadają najwięcej związków czynnych, dalej mamy mrożenie a dopiero później suszenie. Link do komentarza
Kinga Gaj Napisano 13 maja 2020 Udostępnij #30 Napisano 13 maja 2020 A ja polecam zioła takie jak oregano mięta bazylia czy melisa Są bardzo proste w uprawie tak wiec nawet laik sobie poradzi. Mozna uprawiać zarówno w domu jak i w ogrodzie. Pomidorów czy porów raczej nie próbowałabym uprawiać na balkonie, wydaje mi się, ze ogródek jest dla nich odpowiednim miejscem. Nie zapomnijcie o odpowiednim nawozeniu Tylko wtedy mozna oczekiwac, że rosliny będa ładnie rosły. Link do komentarza
Mariusz55 Napisano 22 maja 2020 Udostępnij #31 Napisano 22 maja 2020 Oczywiście, że można uprawiać - moja żona ma kolendrę, oregano, szczypior, bazylię, majeranek - cale mnóstwo. Takie zioła są zdrowe, a potrawy nabierają całkiem innego smaku, niż jak dajemy przyprawy suszone Link do komentarza
Budujemy Dom - otoczenie domu Napisano 2 lutego 2021 Udostępnij #32 Napisano 2 lutego 2021 Świeże zioła w donicach wzbogacają każdą kuchnię i są dość łatwe w pielęgnacji. Większość z nich preferuje stanowiska słoneczne, więc warto uprawiać je na dobrze oświetlonych parapetach. Bazylia bardzo dobrze nadaje się do uprawy w doniczkach, zwłaszcza w miesiącach letnich. Należy zapewnić jej ciepłe stanowisko i pojemnik o głębokości przynajmniej 7 cm. Ważne jest uszczykiwanie liści i łodyg w celu pobudzenia krzewienia, oraz niedopuszczanie do kwitnienia rośliny. Majeranek nie potrzebuje dużych doniczek. Preferuje suchsze podłoże – można z mieszać ziemię z piaskiem. Nie należy go za często podlewać. Melisa wymaga w głębokich doniczek (ok. 20 cm). Najlepiej kupić ukorzenione sadzonki, bo czasem nasiona trudno kiełkują. Roślina dobrze znosi półcień. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się