monika2711 Napisano 26 marca 2012 #1 Napisano 26 marca 2012 Witam, jutro zaczynamy kopanie fundamentów, i mam pytanie słyszałam że są jakieś przesądy typu wrzucanie grosików w fundament itp. znacie coś jeszcze? podpowiedzcie coś Pozdrawiam Monika
Redakcja Napisano 26 marca 2012 #2 Napisano 26 marca 2012 Polecam ten temat: https://forum.budujemydom.pl/Wodka-w-fundamencie-t8668.htmlPozdrawiamMarcin Szymanik
amysek Napisano 28 marca 2012 #4 Napisano 28 marca 2012 grosików? hmm o tym nie słyszałam;)jedynie o roztrzaskaniu wczesniej spozytej butelki wodki;)
coolibeer Napisano 28 marca 2012 #5 Napisano 28 marca 2012 Cytat Witam, jutro zaczynamy kopanie fundamentów, i mam pytanie słyszałam że są jakieś przesądy typu wrzucanie grosików w fundament itp. znacie coś jeszcze? podpowiedzcie coś Pozdrawiam Monika Ja do ław fundamentowych oczywiście ciepnąłem jakies kilka złotych Tak dla spokoju
mazurr Napisano 30 marca 2012 #6 Napisano 30 marca 2012 Ehs Wy kobiety... Moja żona również nie omieszkała skorzystać z przesądów i sypnęła groszem, gdy rozpoczynaliśmy budowę
vega1 Napisano 30 marca 2012 #7 Napisano 30 marca 2012 Mama wrzuciła mi kilka groszy, a wujek jako że mieszka naprzeciwko mojej budowy, zapodał w mur poświęcony medalik z Watykanu. Każdy ma inaczej Ja na przykład lałem plastyfikator do betonu Ciekawe który z tych trzech sposobów da najlepszy efekt
monika2711 Napisano 30 marca 2012 Autor #8 Napisano 30 marca 2012 Cytat Mama wrzuciła mi kilka groszy, a wujek jako że mieszka naprzeciwko mojej budowy, zapodał w mur poświęcony medalik z Watykanu. Każdy ma inaczej Ja na przykład lałem plastyfikator do betonu Ciekawe który z tych trzech sposobów da najlepszy efekt no właśnie każdy ma inaczej. wrzuciłam kilka grosików zastanawiałam sie te nad obrazkiem świętym ale mąż powiedziała że to bezczeszczenie... Cytat Ehs Wy kobiety... Moja żona również nie omieszkała skorzystać z przesądów i sypnęła groszem, gdy rozpoczynaliśmy budowę Oj-tam oj tam
Irbis Strzecharstwo Napisano 1 maja 2012 #9 Napisano 1 maja 2012 (edytowany) Są tacy, którzy wrzucają grosiki, a ja zatopiłem bednarkę jako uziom otaczającyA tak na marginesie - jak to racjonalne postępowanie można przetransformować w absurdalny zabobon...Cóż - fundamenty autorki wątku już chyba zalane... z grosikami Edytowano 1 maja 2012 przez Irbis Strzecharstwo (zobacz historię edycji)
rijswijker Napisano 2 maja 2012 #10 Napisano 2 maja 2012 dobre z tymi zabobonami w sumie to czemu nie wrzucic czarnego kota w zalewany fundament albo laleczki woo doo przypominajacej tesciowa,pierwszego mleczaka swojego lub innych gadzetow,czasem mysle czy my w Polsce na pewno mamy juz 21 wiek???
Irbis Strzecharstwo Napisano 2 maja 2012 #11 Napisano 2 maja 2012 Myślę, że jeśli mamy ochotę bawić się, to każdy pretekst jest dobry i nie przesądza to o tym w którym wieku żyjemy, ważne aby zabawa była zwieńczeniem doskonale wykonanej pracy, a nie zastepowała jej. Wrzucone w fundament grosiki nie zaszkodzą mu, ale jeśli nie wykonaliśmy uziomu, to będzie nas to kosztowało dużo,dużo grosików później - jeśli dom ma być bezpieczną przystanią, tchnącą spokojem i niewzruszoną pewnością iż nie zapomnieliśmy o niczym co mogło by ten spokój zburzyć...
henk Napisano 20 czerwca 2012 #12 Napisano 20 czerwca 2012 No tak dla kobiet każdy pretekst dobry. Trochę mnie to śmieszy, bo co Ci dadzą te grosiki wrzucone w fundament, jeśli wykonanie będzie kiepskie. Jak chcesz to wrzucaj, ale bardziej zastanawiałbym się czy moja firma budowlana jest odpowiednia.
vip42 Napisano 20 czerwca 2012 #13 Napisano 20 czerwca 2012 Cytat No tak dla kobiet każdy pretekst dobry. Trochę mnie to śmieszy, bo co Ci dadzą te grosiki wrzucone w fundament, jeśli wykonanie będzie kiepskie. Jak chcesz to wrzucaj, ale bardziej zastanawiałbym się czy moja firma budowlana jest odpowiednia. szczęściu trzeba pomóc, jak coś się popsuje to przez brak odpowiedniej ilości grosików, a jak wszystko pójdzie dobrze to dzięki nim. "Są takie rzeczy co się fizjologom nie śniły" jak mawiał pewien klasyk. Więc ja też wrzucę "na szczęście" kiedyś te grosiki/złotówki pod każdy narożnik.
andrzej83x Napisano 20 czerwca 2012 #14 Napisano 20 czerwca 2012 Zgadzam się że żadne grosiki, złote czy inne waluty nie pomogą jak będziemy mieć kiepską ekipę budowlaną. Dlatego zamiast bawić się w jakiś zabobony lepiej zainwestować w porządną ekipę i materiał.
Anna Nowak Napisano 22 sierpnia 2013 #15 Napisano 22 sierpnia 2013 Przygotowujemy się do kopania fundamentów, grosik na szczęście będzie oczywiście Jaki jest koszt betonu? ktoś się orientuje?
Barbossa Napisano 22 sierpnia 2013 #16 Napisano 22 sierpnia 2013 zapewne wiedzą w najbliższej wytwórni betonu, może użyj telefonu
solange63 Napisano 22 sierpnia 2013 #18 Napisano 22 sierpnia 2013 Cytat Przygotowujemy się do kopania fundamentów, grosik na szczęście będzie oczywiście Jaki jest koszt betonu? ktoś się orientuje? ja bym sprawdziła w szklanej kuli u wróżki, tej samej, co kazała pieniądze na szczęście kłaść w fundament i stanowczo protestuję przed "wy kobiety tak macie...". ja nie mam. o tych groszach wyczytałam właśnie teraz, a fundamenty już dawno zalane. no chyba, że moi wykonawcy pamiętali i odliczą mi od rachunku
vip42 Napisano 22 sierpnia 2013 #19 Napisano 22 sierpnia 2013 wkop po groszu obok narożników - nie bądź taką sknerą i nie kuś losu
Slav. Napisano 23 sierpnia 2013 #20 Napisano 23 sierpnia 2013 Cytat dobre z tymi zabobonami w sumie to czemu nie wrzucic czarnego kota w zalewany fundament albo laleczki woo doo przypominajacej tesciowa,pierwszego mleczaka swojego lub innych gadzetow,czasem mysle czy my w Polsce na pewno mamy juz 21 wiek??? W USA pewna społeczność kładzie monety w każdym rogu fundamentu, więc bez obaw o ten 21 wiek.Kiedyś ludzie byli bardziej rozrzutni. Wyburzając stare fundamenty trafiały się : ramy rowerowe, garki, czajniki, kubeczki metalowe itp. gorzej było z drutem zbrojeniowym
vip42 Napisano 23 sierpnia 2013 #21 Napisano 23 sierpnia 2013 czasem też wyburzając stary budynek trafiały się szczątki: miednice, piszczele, czaszki itp. gorzej było zadrzeć z uzbrojonym gościem
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się