Gość gawel Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #1 Napisano 19 czerwca 2011 Na terenie na którym mieszkam nie ma możliwości technicznych na posiadanie przyłącza kablowego, dlatego korzystałem już kolejno z różnych dostawców Orange Edge, Bluconecta Ery i obecnie Play (niestety ) Około 2 lat temu kiedy kupowałem blueconkt Ery to po Orange była rewelacja, stabilność połączenia i bardzo duża szybkość niestety limit transferu był zupełnie okrojony w stosunku do szybkości a i cena przy większych limitach niestety zbyt wysoka. Przez 1 rok internet działał bez zarzutu po tym okresie liczba odbiorców zwiększyła sie do tego stopnia że korzystanie z netu jest juz niestety niemożliwe (bez wzięcia czegoś na uspokojenie uprzednio). Połączenie jest sygnał w normie a net stoi . Po 1,5 roku również PLay okazał się identyczny. Ręce opadają . Lokalny dostawca internetu zaproponował owszem w miarę warunki techniczne ale opłaty w cenie sexu (co najmniej). I co tu robić? Więc mam na testowaniu do jutra Orange CDMA , warunki 5GB za 53 zł , transfer od 22 do 6 rano bez limitu i można dokupić w detalu dodatkowe GB. Rozwiązanie jest oparte na starej sieci NMT 450i i trzeba mieć modem (planuje zakupić za około 250 zł) Modem ma antenki odbiorcze i nadawcze wifi . Powiem tak działa to rewelacyjnie prędkość na wejściu 0,5-1,8 Mbs na wyjściu 0,2-0,6 Mbs . Tylko tak co tu zrobić jeżeli się okaże że po kilku miesiącach przestanie to działać ??? Jakie macie pomysły na net "bez kabla"? I czy warto w to zainwestować? Link do komentarza
ewiq0 Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #2 Napisano 19 czerwca 2011 cóż Piotruś....chyba Ci nie pomogę....my mamy radiówkę, ale od lokalnego dostawcy...też jest różnie ale generalnie ok Link do komentarza
Gość gawel Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #3 Napisano 19 czerwca 2011 Cytat cóż Piotruś....chyba Ci nie pomogę....my mamy radiówkę, ale od lokalnego dostawcy...też jest różnie ale generalnie ok No wiem miałem okazje wypróbowac i sadząc po ilości gaci nieźle chodzi. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #4 Napisano 19 czerwca 2011 A jak u Ciebie z pokryciem sieci LTE ?To może być pieśń dopiero przyszłości, ale może warto się już zacząć przyglądać. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #5 Napisano 19 czerwca 2011 Jani - właśnie to samo chciałem napisać ;)sprawdz tutajhttp://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/internet/mapa-zasiegu.cpnet powinien być lepszy niż ten który masz teraz....LTE co prawda nie ma zasięgu(chociaz po blisku w Nadarzynie jest), ale HSPA+ jest...zawsze możesz wziąść na okres testowy... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #6 Napisano 19 czerwca 2011 Sprawdzając internet mobilny powinno się sprawdzić u operatora danej sieci czy w naszej miejscowości jest dobry zasięg. Zresztą porządny i rzetelny operator sam powinien to sprawdzić. Ja mam Iplusa, szału nie ma ale wyboru za dużego nie miałem płacę za niego 44 zł. Jest teraz u mnie radiowy, dalszy sąsiad go ma i śmiga że ho ho płaci za niego 40 zł. Na razie będę trzymał się Iplusa,ale gdy się przeprowadzę to walnę sobie ten radiowy na nowym domku Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #7 Napisano 19 czerwca 2011 Nie wiem jak wygląda papierologia przy radiówce, ale wiem że ludziska stawiają sobie sieci sąsiedzkie oparte na antenach zewnętrznych 2,4GHz o zasięgu 5-10km, choć są i o zasięgu maksymalnym 20km. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #8 Napisano 19 czerwca 2011 no to ja mam taką radiówkę (są u nas bardzo popularne), tyle że postawiła ją firma...płacę 55/m za 3Mb(w nocy 6Mb) Link do komentarza
autorushd Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #9 Napisano 19 czerwca 2011 Cytat no to ja mam taką radiówkę (są u nas bardzo popularne), tyle że postawiła ją firma...płacę 55/m za 3Mb(w nocy 6Mb) Mam bardzo podobną radiówkę. W sumie zero problemów. Ściągam aż furczy. ;)W kopule to niestety zostaje tpsa. Ale co zrobić. Przynajmniej liczę że stabilna. Bo w radiówce czasami jest z tym różnie. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #10 Napisano 19 czerwca 2011 Kilka lat korzystałem z radiówki (firmowej) D 5Mb/s / U 750Kb/s, w nocy x2 i oczywiście żadnych limitów transferowych, ale ostre burze z wyładowaniami kosztowały mnie dwie płyty główne i zasilacz.To w sumie największy mankament tego rozwiązania.Chłopak córy jest przyłączony do sieci sąsiedzkiej i przy podobnych parametrach łącza kosztuje go to 40 złociszy w miesiącu. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #11 Napisano 19 czerwca 2011 Zasięg to pół sukcesu, chodzi o to że BTSy są przeciązone i co z tego że mam dobry sygnał i ustanowione polączenie jeżeli nie ma transferu lub jest na poziomie 1kbs , to jest gehenna a nie internet ten los podzielil po kolei orange, era a teraz i plus oraz play poza tym mieszkam w martwym punkcie wszystkie BTSy sa daleko http://mapa.btsearch.pl/Ponadto opeatorzy ze względów ekonomicznych zchodza z czestotliwośicami coraz niżej dlatego że mogą rozmieszczać BTSy w większych odstepach. Link do komentarza
daggulka Napisano 23 czerwca 2011 Udostępnij #12 Napisano 23 czerwca 2011 Cytat my mamy radiówkę, ale od lokalnego dostawcy...też jest różnie ale generalnie ok mam podobnie .... z musu , nie z wyboru ... brak kabla i perspektyw ... brak zasięgu (orange , plus, era ... itd) .... pozostawała radiówka... Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 24 czerwca 2011 Udostępnij #13 Napisano 24 czerwca 2011 z musu używam teraz tego bezprzewodowego playa, bo po burzy padła w środę w nocy radiówka i wcale ci się nie dziwię...działa trochę lepiej niż u ciebiem ale miodu nie ma...na dłuższą metę tak bym nie wytrzymał... Link do komentarza
daggulka Napisano 29 czerwca 2011 Udostępnij #14 Napisano 29 czerwca 2011 Cytat z musu używam teraz tego bezprzewodowego playa, bo po burzy padła w środę w nocy radiówka i wcale ci się nie dziwię...działa trochę lepiej niż u ciebiem ale miodu nie ma...na dłuższą metę tak bym nie wytrzymał... przesył (nie pytaj jaki , bo nie wiem- a umowy mnie sie nie chce szukać) pozwala na swobodne surfowanie po stronach .... natomiast jeśli chodzi o "ściąganie" to już byłby kłopot .... Link do komentarza
Buddom Napisano 30 czerwca 2011 Udostępnij #15 Napisano 30 czerwca 2011 Mnie najbardziej rozśmieszyła wypowiedź prezes UKE Streżyńskiej, że ona z neta w komórce nie korzysta... bo jest za drogi.Ale to chodziło o ten oferowanych w sieciach komórkowych.Czy jest sens zakładać Wi-Fi? Jak ktoś nie ma innej możliwości to tak, inaczej polecam po prostu ten po kablu. Link do komentarza
Brum Napisano 30 czerwca 2011 Udostępnij #16 Napisano 30 czerwca 2011 Mój ojciec pod Warszawą korzysta z Playa, ale raz przyniósł od znajomego by sprawdzić jak działa Orange CDMA i byłem zachwycony. Obecnie CDMA oferuje tylko Orange i to rzeczywiście jest lepsze od standardowych EDGE, 3G, HSDPA (3G+). Niemniej jednak stałe łącze to stałe. Zorientuj się czy w Twojej okolicy nie ma dostawcy internetu poprzez Wi-Fi, montują to na antenach kierunkowych i to fajnie działa, prawie tak samo jak stałe łącze, prędkości ma normalne, zazwyczaj brak limitów i często możliwość posiadania własnego IP (np. do łączenie się z centralą alarmową lub domowym serwerkiem - ftp, monitoring i inne) 1 Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 2 lipca 2011 Udostępnij #17 Napisano 2 lipca 2011 bezprzewodowy na karte, bez abonamentu - przynajmniej u mnie sprawdza się jako rezerwowy, jak akurat szlag trafi wi-fi. Gdybym miał tylko z niego korzystać, pewnie bym osiwiał Link do komentarza
ewiq0 Napisano 2 lipca 2011 Udostępnij #18 Napisano 2 lipca 2011 Cytat bezprzewodowy na karte, bez abonamentu - przynajmniej u mnie sprawdza się jako rezerwowy, jak akurat szlag trafi wi-fi. Gdybym miał tylko z niego korzystać, pewnie bym osiwiał ano właśnie....chodzi jak krew z nosa Link do komentarza
retrofood Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #19 Napisano 3 lipca 2011 Cytat ano właśnie....chodzi jak krew z nosa Tia... ale na gaciory to zawsze zdążysz... Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #20 Napisano 3 lipca 2011 bo bezprzewodowy jest awaryjny..na co dzien jest wi-fi Link do komentarza
Gość gawel Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #21 Napisano 3 lipca 2011 Też się nad tym zastanawiam jak można na radiówce tyle gaci natrzaskac Link do komentarza
retrofood Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #22 Napisano 3 lipca 2011 Prawda? Coś tu... nie gra, delikatnie mówiąc. Link do komentarza
coolibeer Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #23 Napisano 3 lipca 2011 każda radiówka jest taka sama. Ma wady i zalety. Link do komentarza
PeZet Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #24 Napisano 3 lipca 2011 Na radiówce, nie na radiówce...Się okazuje, że fszyscy wiszą na necie jakimś szemranym, a trzaskają bity jakby wprost byli zsieciowani...Ja mam CDMA od roku.Daje radę.Choć, bywa, że jakieś serwisowe sprawy-serwisanci wyłączają go w różnych porach. I w weekend kiepsko chodzi.Ale generalnie - warto. Link do komentarza
ewiq0 Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #25 Napisano 3 lipca 2011 Cytat Tia... ale na gaciory to zawsze zdążysz... a bo to tym normalnym, znaczy radiówką...play jak krew z nosa Link do komentarza
Jani_63 Napisano 3 lipca 2011 Udostępnij #26 Napisano 3 lipca 2011 Co wy tak psy wieszacie na tej radiówce... 4 lata na tym jechałem na parametrach jakie tu podałem i było OK.Jedyny minus to ostre wyładowania atmosferyczne, bo antena nie miała odgromu. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #27 Napisano 4 lipca 2011 radiówka jest ok...od 11 do 23 3Mb/s, od 23-11 6Mb/s, siła sygnału bardzo dobra...więc o co kaman?a mógłbym mieć jeszcze szybsze łącza..tylko po co, skoro te co mam wystarcza?!? Link do komentarza
ewiq0 Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #28 Napisano 4 lipca 2011 Jani źle zrozumiałeś....my do radiówki nic nie mamy, właśnie na radiówce te gaciory łapię Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #29 Napisano 4 lipca 2011 chociaż nie da się ukryć, że od momentu jak wrociłes, to mniej skutecznie Link do komentarza
Jani_63 Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #30 Napisano 4 lipca 2011 Aj tam, aj tam... myślał by kto Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 4 lipca 2011 Udostępnij #31 Napisano 4 lipca 2011 no już się nie tłumacz...;) Link do komentarza
Inż.Maliniak Napisano 7 marca 2012 Udostępnij #32 Napisano 7 marca 2012 no wiec ja mam w domu toye bezprzewodowa i jest ogolnie niezle. mam tez Iplusa sluzbowego, dziala niezle, ale przy limicie 3 Giga to sobie nie posurfujesz. Link do komentarza
ghost666 Napisano 15 marca 2012 Udostępnij #33 Napisano 15 marca 2012 heh zobacz datę ostatniego postu :p Link do komentarza
Teonet Napisano 29 marca 2012 Udostępnij #34 Napisano 29 marca 2012 Tak czy inaczej temat trzeba odnowić,ponieważ teraz bardzo reklamuje się internet LTE,jako ten najszybszy. Może ktoś już korzysta i może napisać swoją opinię na ten temat? Link do komentarza
ewamariusz Napisano 1 kwietnia 2012 Udostępnij #35 Napisano 1 kwietnia 2012 Witam. Też bym chętnie coś sie dowiedzial o internecie bezprzewodowym, jaki jest dobry aby zamontować w domku. Pozdrawiam Link do komentarza
Gość gawel Napisano 1 kwietnia 2012 Udostępnij #36 Napisano 1 kwietnia 2012 Jest tragicznie z radiówkami bo oferty zarówno dostawców globalnych jak i lokalnych są oszukane. Tych 1 z powodu zbyt licznej liczby odbiorców przez co pomimo połączenia nie ma transferu i tych 2 z powodu tak niskiego transferu ze i tak nie da się korzystać z netu nawet w zakresie podstawowym. Nie wiem co doradzić ale na pewno w miarę mozliwości przetestować usługe zanim się podpisze umowę terminową z resztą w tej chwili nie ma problemu bo można wziąc np play za dobrą stawkę na kartę Link do komentarza
KAROI Napisano 9 kwietnia 2012 Udostępnij #37 Napisano 9 kwietnia 2012 Play na kartę jest naprawdę bardzo dobry!!! Link do komentarza
ewamariusz Napisano 9 kwietnia 2012 Udostępnij #38 Napisano 9 kwietnia 2012 Witam. Też tak słyszałem, ale trzeba poczekać aż ktoś kto posiada taki internet coś o nim napisze. Pozdrawiam Link do komentarza
Inż.Maliniak Napisano 17 kwietnia 2012 Udostępnij #39 Napisano 17 kwietnia 2012 Cytat Witam. Też tak słyszałem, ale trzeba poczekać aż ktoś kto posiada taki internet coś o nim napisze. Pozdrawiam a ja słyszałem, ze do play trzeba mieć jakis modem, żeby działał ten internet mobilny na karte. wie ktoś coś o tym moze? Link do komentarza
mortor Napisano 19 kwietnia 2012 Udostępnij #40 Napisano 19 kwietnia 2012 Cytat Tak czy inaczej temat trzeba odnowić,ponieważ teraz bardzo reklamuje się internet LTE,jako ten najszybszy. Może ktoś już korzysta i może napisać swoją opinię na ten temat? Super sprawa jeśli jest się w zasięgu (a wcale nie jest o to łatwo poza większymi miastami), minus długie umowy i dość mocno wyśrubowane limity. Plus- realne transfery (piszę realne bo nie znam nikogo kto wyciągnął 100mbitów jak w folderach reklamowych) od 20 do 65mbitów, czyli jest szybko. Za rok będzie już rozstrzygnięty przetarg na kolejne częstotliwości pod lte czyli z dużą dozą prawdopodobieństwa również pozostali operatorzy wystartują ze swoimi ofertami. Link do komentarza
Meble-Bogart Napisano 24 kwietnia 2012 Udostępnij #41 Napisano 24 kwietnia 2012 Wszystko zależy od indywidualnych wymagań. Ja np nie pokusiłbym się (przynajmniej na razie) na łącze od mobilnego dostawcy - nie wyobrażam sobie 5 gb limitu miesięcznie w takich cenach (może 15 za 40 zł by mnie skusiło). Aktualnie mam radiówkę która generalnie działa dobrze (o ile nie ma śnieżycy, czy burzy piaskowej ;p), w dzień 2Mb po 22 4Mb i żadnych limitów łącza za 40 zł/m.Najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest ugadanie się z kilkoma sąsiadami i postawienie routera dzielącego mocne łącze któregoś z największych dostawców "kablowych". Znam kilka osób które mają łącze postawione w ten sposób i są z niego zadowoleni. Jednak dobrze aby na miejscu była osoba która się na tym zna, aby w wypadku awarii móc szybko naprawić usterkę. Link do komentarza
mortor Napisano 25 kwietnia 2012 Udostępnij #42 Napisano 25 kwietnia 2012 Na sąsiedzkie współdzielenie sieci sam bym się raczej nie zdecydował ;) odnośnie mobilnego internetu to właśnie należy traktować go jako Mobilny, bo do użytku domowego raczej się nie nadaje, kilkanaście filmików na YT i już kilkaset cennych MB nam znika... Link do komentarza
Meble-Bogart Napisano 8 maja 2012 Udostępnij #43 Napisano 8 maja 2012 Oj popieram, nawet 200 lat za. Jedyne co mnie pociesza, to właśnie obecność PLAY na rynku i jego agresywna strategia rynkowa. Może niedługo doczekamy się przyzwoitego dostępu do sieci mobilnych Link do komentarza
mortor Napisano 10 maja 2012 Udostępnij #44 Napisano 10 maja 2012 Za darmo można mieć Aero2, tylko trzeba się upewnić, że jest się w zasięgu Link do komentarza
Meble-Bogart Napisano 16 maja 2012 Udostępnij #45 Napisano 16 maja 2012 Areo2 nie oferuje zbyt mocnego łącza. Trzeba być masochistą aby się zdecydować na takie coś.Miałem okazję ostatnio korzystać z 3G pod T-Mobilem i muszę przyznać iż byłem pozytywnie zaskoczony prędkością. Jednak problemy z zasięgiem w pomieszczeniach nadal były irytujące. Link do komentarza
Grzegorz_Karpacz Napisano 28 września 2012 Udostępnij #46 Napisano 28 września 2012 Korzystałem z mobilnego Play 15GB 49 zł łacze do 2 mega w nocy bez limitu. i powiem że byłem bardzo zadowolony Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 września 2012 Udostępnij #47 Napisano 28 września 2012 Cytat Korzystałem z mobilnego Play 15GB 49 zł łacze do 2 mega w nocy bez limitu. i powiem że byłem bardzo zadowolony Czyli już nie jesteś zadowolony? Ja miałem I Plusa ,ale miałem bo musiałem bo nic lepszego nie było pod ręką ale już nie mam - mam radiówkę (od niedawna działa na naszym terenie) i jest o niebo lepiej ba jest super. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 15 lutego 2013 Udostępnij #48 Napisano 15 lutego 2013 Witam. I ajk z tym internetem, ma ktoś może obecnie Play. Chcę coś kupic do siebie, tpsa nie chce pociągnąć 70 m kabla, oponoć się im nie opłaca, a więc zostaje mi internet radiowy /słabo idzie/ i coś bezprzewodowego i właśnie myślałem na Play. Jest 15 lub 20 gb, przeglądanie stron bez utraty limitu. Ja i tak mało ściągam, jednak dziecko trochę gra przez neta i tu pytaniwe do bardziej obytych na ile mu starczy te 15 gb do grania. Pozdrawiam Link do komentarza
asia.EL Napisano 15 lutego 2013 Udostępnij #49 Napisano 15 lutego 2013 to zależy gdzie mieszkacie. Play może świetnie działać w centrum miasta, ale wystarczy 5 km za miastem i lipa. 15 gb do grania ok. Tylko nie pozwalajcie ściągać rzeczy z internetu . Ja np. kiedyś 60 gb przekroczyłam. Link do komentarza
Elektrotip Napisano 15 lutego 2013 Udostępnij #50 Napisano 15 lutego 2013 Dokładnie,wszystko zależy od miejsca naszego zamieszkania. Jeżeli jest to mała miejscowość i dookoła sa lasy-wtedy naprawde trudno o dobry zasięg takiego mobilnego internetu. Wówczas lepszym rozwiązaniem jest wybór stacjonarnego,np z TP. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się