Marcin123 Napisano 22 października 2010 Udostępnij #1 Napisano 22 października 2010 Ciekawi mnie wasza opinia na temat tej instalacji, którą mam z https://forum.budujemydom.pl/Cztery-Katy-MG...150#entry146187 Moja instalacja ma 4 razy mniej rurek i działa bardzo dobrze. Nie znam się więc proszę was o zdanie, czy instalator nie przesadził? Link do komentarza
janekbo Napisano 23 października 2010 Udostępnij #2 Napisano 23 października 2010 Cytat Moja instalacja ma 4 razy mniej rurek i działa bardzo dobrze. Nie znam się więc proszę was o zdanie, czy instalator nie przesadził? Rozwiń Bufor pod kotłownią? Podoba mi się ten pomysł.Taką ilością rurek charakteryzują się instalacje z buforami i oddzielnymi zasobnikami CWU. U mnie bardzo podobnie ale trochę bardziej logicznie. Tu troszkę było walki o miejsce - ale widać taki jest minus bufora schowanego gdzieś dalej. Link do komentarza
mikee Napisano 25 października 2010 Udostępnij #3 Napisano 25 października 2010 Na mój gust to widać, że się chłop starał Pewnie dałoby się to zrobić na mniejszej powierzchni, ale pytanie - czy byłby tak dobry jak tutaj dostęp do wszystkich zaworów. Po przyjrzeniu się widać, że chyba w trakcie pracy zmieniał ideę, bo zawór 4d można było chyba dać niżej. Link do komentarza
Marcin123 Napisano 25 października 2010 Autor Udostępnij #4 Napisano 25 października 2010 Dla porównania przedstawiam moją instalację (może coś tu jest nie tak?). Zdjęcie robione telefonem komórkowym. Link do komentarza
Trzylwy Napisano 25 października 2010 Udostępnij #5 Napisano 25 października 2010 Cytat Dla porównania przedstawiam moją instalację (może coś tu jest nie tak?). Zdjęcie robione telefonem komórkowym. Rozwiń A podłogówkę masz? Bo jeśli masz, to może masz rozdzielacz poza kotłownią.Na zdjęciu o które pytasz, rozdzielacz jest w kotłowni i troszkę z tego wynika dodatkowych rurek. Link do komentarza
Marcin123 Napisano 25 października 2010 Autor Udostępnij #6 Napisano 25 października 2010 Cytat A podłogówkę masz? Bo jeśli masz, to może masz rozdzielacz poza kotłownią.Na zdjęciu o które pytasz, rozdzielacz jest w kotłowni i troszkę z tego wynika dodatkowych rurek. Rozwiń Tak, mam podłogówkę i skrzynkę z rozdzielaczem w innym miejscu. Link do komentarza
mirrzo Napisano 28 października 2010 Udostępnij #7 Napisano 28 października 2010 Cytat Ciekawi mnie wasza opinia na temat tej instalacj... Rozwiń Totalna porażkaNie widzę odejścia na naczynie kompensacyjne, a zawór 4 drogowy nie będzie pracował - nie odpowietrzy się Cytat Dla porównania przedstawiam moją instalację ... Rozwiń A gdzie jest podłączone naczynie kompensacyjne ? Link do komentarza
animus Napisano 29 października 2010 Udostępnij #8 Napisano 29 października 2010 Cytat Dla porównania przedstawiam moją instalację (może coś tu jest nie tak?). Zdjęcie robione telefonem komórkowym. Rozwiń Jakoś dziwnie ma Pan ten zawór cztero-drogowy . Link do komentarza
Marcin123 Napisano 29 października 2010 Autor Udostępnij #9 Napisano 29 października 2010 Cytat Totalna porażkaNie widzę odejścia na naczynie kompensacyjne, a zawór 4 drogowy nie będzie pracował - nie odpowietrzy sięA gdzie jest podłączone naczynie kompensacyjne ? Rozwiń Jeżeli chodzi o te szare naczynko to jest, ale nie widać go na zdjęciu. Cytat Jakoś dziwnie ma Pan ten zawór cztero-drogowy . Rozwiń Też słyszałm taką opinię od innego instalatora. Czy orientuje sie Pan jak powinien być ustawiony ten zawór? Link do komentarza
el-instalator Napisano 29 października 2010 Udostępnij #10 Napisano 29 października 2010 Jestem co prawda od elektryki, a nie od c.o. ale jak dla mnie to z tych rurek wyszła straszna plątanina. Może to i w jakimś stopniu efekt walki o miejsce, nie wiem też co dokładnie jest w instalacji, ale nie wygląda to najlepiej.Zastanawiam się też:- dlaczego na przewodach nie ma izolacji,- po co łączyć miedź ze stalą (złączki), stali to nie wyjdzie na dobre; - dlaczego nie ma połaczeń wyrównawczych, skoro rurki są metalowe;- przewody elektryczne można było jakoś porządnie ułożyć i zamocować. Link do komentarza
janekbo Napisano 30 października 2010 Udostępnij #11 Napisano 30 października 2010 Cytat Jestem co prawda od elektryki, a nie od c.o....Zastanawiam się też:- dlaczego na przewodach nie ma izolacji,- po co łączyć miedź ze stalą (złączki), stali to nie wyjdzie na dobre; - dlaczego nie ma połaczeń wyrównawczych, skoro rurki są metalowe;- przewody elektryczne można było jakoś porządnie ułożyć i zamocować. Rozwiń Brak izolacji jest na większości zdjęć ludzi którzy jeszcze pytają o instalcję. Faza porządkowania i zaizolowania kotłowni przychodzi po rozwianiu wszelkich wątpliwości co do sprawności instalacji.Co do łączenia stali z miedzią to z czego są korpusy pomp?Połączenia wyrównawcze... dobry pomysł. Wyjaśniłeś mi dlaczego mój kominek z PW "kopie" - również wynika to z nieuporządkowania instalacji, ale to trzeba zrobić jak najszybciej.Uporządkowanie przewodów również nastąpi na koniec za pewne. Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 października 2010 Udostępnij #12 Napisano 30 października 2010 Pewnie się narażę.1. Ta plątanina kabli – można było tego uniknąć, wykonując wcześniej „plan” instalacji, teraz nie dość, że mało estetycznie, ale i niebezpiecznie. Wiem, to dodatkowe koszty, ale może warto?2. Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, ze izolacje termiczną wykona się później. W jaki sposób i kto to wykona, skoro już została zamocowana do ściany (te pierwsze zdjęcia)? Link do komentarza
rijswijker Napisano 30 października 2010 Udostępnij #13 Napisano 30 października 2010 Witam,jesli naduzywam goscinnosci autora postu prosze o przeniesienie...hi hi hi.Tak sprawa wyglada u mnie,jakie wrazenia i opinie... Link do komentarza
janekbo Napisano 30 października 2010 Udostępnij #14 Napisano 30 października 2010 Cytat 2. Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, ze izolacje termiczną wykona się później. W jaki sposób i kto to wykona, skoro już została zamocowana do ściany (te pierwsze zdjęcia)? Rozwiń Normalna izolacja jest (ta grubsza) jest wstępnie nacięta. Także nasadzasz i zaklejasz taśmą.Całą resztę pianką. Link do komentarza
animus Napisano 30 października 2010 Udostępnij #15 Napisano 30 października 2010 Cytat Też słyszałm taką opinię od innego instalatora. Czy orientuje sie Pan jak powinien być ustawiony ten zawór? Rozwiń Tak orientuję się ,jak by m widział całą instalację lub narysował by Pan schemat tego co tam jest ,to mógłbym jednoznacznie stwierdzić czy jest oki. lub jak ma on być zainstalowany u Pana . Cytat Witam,jesli naduzywam goscinnosci autora postu prosze o przeniesienie...hi hi hi.Tak sprawa wyglada u mnie,jakie wrazenia i opinie... Rozwiń Zdjęcie za słabe jak dla mnie . Link do komentarza
GipsKartonITD Napisano 30 października 2010 Udostępnij #16 Napisano 30 października 2010 rurki, rurki i emisja ciepelka. jak dla mnie wszedzie brak izolacji.pewnie i gole rury przeprowadzono przez sciany, stropy itp. wszystko byle mniej ciepla dotarlo do wlasciwych odbiornikow. Link do komentarza
rijswijker Napisano 30 października 2010 Udostępnij #17 Napisano 30 października 2010 Jesli ktoras z odpowiedzi dotyczy mojego postu to bardzo serdecznie dziekuje za zainteresowanie.Dziekuje za konstruktywne i bardzo pomocne odpowiedzi,dzieki bardzo.Pozdrawiam Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się